Ρεκόρ Guinness για το μακρύτερο ταξίδι με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα - Video

Από τον Αιγύπτιο Ali Abdo Ali, με μια Energica EsseEsse9
Ali Abdo Ali on The Ride to COP27
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/1/2023

Ο Αιγύπτιος Ali Abdo Ali είναι πλέον και επίσημα κάτοχος του Ρεκόρ Guinness για το μακρύτερο ταξίδι με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, καθώς κατά την προσπάθεια που ονόμασε “Ride to COP27”, διένυσε 12.749 χιλιόμετρα με μια Energica EsseEsse9.

Στόχος του Ali Abdo Ali, που εργάζεται ως μάνατζερ κοινωνικής ευθύνης στην ΙΒΜ, ήταν να προωθήσει την ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης, καταλήγοντας στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου στις 7-8 Νοεμβρίου 2022 όπου διεξαγόταν η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27).

Στο ταξίδι του, ο Αιγύπτιος αναβάτης διέσχισε όλη την Αίγυπτο, ξεκινώντας από το Αμπού Σίμπελ στα Βόρεια, για να καταλήξει τελικά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Πιστεύω πως η γνώση μπορεί να μας σώσει”, δηλώνει στις συνεντεύξεις του ο 37χρονος Abdo. “Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε πως υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό είναι που προσπαθώ να δείξω με το ταξίδι μου: τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα μικρά θετικά βήματα που μπορούμε εμείς να κάνουμε.”

Ali Abdo Ali

Το ταξίδι που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 8 Νοεμβρίου, υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Αθλητισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, αλλά και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών UNDP. Παράλληλα με το ταξίδι διεξαγόταν και ο διαγωνισμός “Ride to Zero” για τις καλύτερες ιδέες καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής σε 5 πόλεις της Αιγύπτου.

Ali Abdo

Στο ταξίδι του, ο Abdo χρειαζόταν να περιμένει δίπλα στη μοτοσυκλέτα του τις 3-4 ώρες της κάθε φόρτισης, στον δρόμο, σε βενζινάδικα, σχολεία, τζαμιά, κ.α., συνομιλώντας με τους ντόπιους, τρώγοντας, πίνοντας τον καφέ του και… παίρνοντας και κάνα υπνάκι.

Ali Abdo

Στο τέλος του ταξιδιού του, ο Abdo μίλησε στη Διάσκεψη Cop27, δίνοντας φωνή στις τοπικές κοινότητες της Αιγύπτου στις οποίες ταξίδεψε, κάνοντας αναφορές και σε όσα έμαθε στο ταξίδι του.

Ali Abdo

Ο αναβάτης από την Αλεξάνδρια είναι φανατικός μοτοσυκλετιστής, έχοντας ήδη στην κατοχή του τρία ρεκόρ Guinness για τη διάνυση της μεγαλύτερης απόστασης με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα σε 24 ώρες (2016-2017-2021) με το τελευταίο ρεκόρ να βρίσκεται στα 920 χιλιόμετρα.

Ali Abdo

Σημειώστε, πως μαζί με το νέο ρεκόρ για το μακρύτερο ταξίδι με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα, ο Abdo σημείωσε και ένα ακόμα ρεκόρ, αυτό του μακρύτερου ταξιδιού με ηλεκτρική μοτοσυκλέτα μέσα σε μία μόνο χώρα, ενώ κατά τον ίδιο είναι παράλληλα ο πρώτος Άραβας που σημειώνει ρεκόρ Guinness και ο πρώτος Άραβας με ρεκόρ ηλεκτρικού οχήματος.

Ali Abdo

Χάριν προοπτικής, μην ξεχνάμε πως το ρεκόρ Guinness για το μακρύτερο ταξίδι με βενζινοκίνητη μοτοσυκλέτα βρίσκεται στα 735.000 χιλιόμετρα, με διάσχιση 214 χωρών, ένα ρεκόρ που κατέχει ο Αργεντινός Emilio Scoto από το 1985.

Ali Abdo

Σίγουρα τα δυο ταξίδια απέχουν παρασάγγας σε απόσταση, όπως όμως απέχει παρασάγγας και η βενζινοκίνηση από την ακόμα εξελισσόμενη ηλεκτροκίνηση.

Ali Abdo

Ο Abdo ήδη ετοιμάζει το επόμενο ταξίδι του, που έχει τίτλο The Ride to COP28, όπου στοχεύει να ξεκινήσει από το Cape Town για να καταλήξεθ στο Dubai, στην επόμενη Διάσκεψη για το περιβάλλον του ΟΗΕ.

Ετικέτες

Απαγόρευση πατινιών για ανήλικους εξετάζει η κυβέρνηση – Αλλάζει τον νέο ΚΟΚ πριν καν κλείσει χρόνο

Πέρυσι παρουσίασαν μετά βαΐων και κλάδων τον ΚΟΚ, φέτος σχεδιάζουν να τον αλλάξουν γιατί αποδεικνύεται προβληματικός
patini
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/5/2026

Την 13η Ιουνίου 2025 ο νέος πολυδιαφημισμένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με πρωταγωνιστές τα πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και ρυθμίζοντας για πρώτη φορά μερικά θέματα που ως τώρα συνιστούσαν γκρίζες ζώνες, όπως η διήθηση των δικύκλων και η χρήση των λεγόμενων ΕΠΗΟ, των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Δεν πρόλαβε όμως να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος του νέου ΚΟΚ και σήμερα βρισκόμαστε προ επείγουσας τροποποίησής του, επειδή τον τελευταίο καιρό σημειώθηκαν δύο σοβαρά ατυχήματα με μικρά παιδιά σε ηλεκτρικά πατίνια, το ένα (στην Ηλεία) δυστυχώς θανατηφόρο.

Κάπως έτσι το τελευταίο διάστημα διάφορα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλούν ανοικτά για την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.

Το μέτρο που φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους, ζήτημα που ο κ. Χρυσοχοΐδης περιέγραψε ως “ιδιαίτερο και δύσκολο” καθώς έριχνε στο τραπέζι και άλλη μια διάσταση του θέματος: “αν σήμερα σε χτυπήσει ένα πατίνι ποιος θα σε αποζημιώσει; Χρειάζεται υποχρεωτική ασφάλιση”.

Το ερώτημα είναι το εξής: όταν η ίδια ακριβώς κυβέρνηση επεξεργαζόταν τον νέο ΚΟΚ πριν έναν χρόνο, δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα με το να κυκλοφορούν στους δρόμους 12χρονοι με ηλεκτρικά πατίνια;

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Όταν ένας γονιός επιτρέπει στο παιδί του να βγαίνει μόνο του στους δρόμους με πατίνι, η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και καθόλου τον ΚΟΚ, ο οποίος αναφέρει καθαρά πως τα ηλεκτρικά πατίνια μπορεί να τα οδηγήσει νόμιμα οποιοσδήποτε έχει κλείσει τα 12 έτη (ΚΟΚ, άρθρο 44, παράγραφος 10).

Διότι κατά τον καινούργιο Κώδικα είναι νόμιμο, άρα θεμιτό να κυκλοφορήσει στους δρόμους ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο με αναβάτη που δεδομένα δεν έχει την παραμικρή ιδέα από τους κανόνες τους δρόμου, τα σήματα, τις προτεραιότητες κλπ.

Να όμως που αυτά που ήταν ψιλά γράμματα ως τη δημοσίευση του ΚΟΚ, τώρα έγιναν γιγάντιοι δυσάρεστοι τίτλοι.

Κατά τον νέο ΚΟΚ, εφόσον το πατίνι έχει τελική ταχύτητα έως 25 km/h, τότε λογίζεται ως ποδήλατο (άρθρο 4, παρ. 17) και εμπίπτει στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ήτοι ένα παιδί που έχει κλείσει τα 12 χρόνια του μπορεί νόμιμα να το βγάλει στον δρόμο χωρίς επιτήρηση μεγαλύτερου (άρθρο 44, παρ. 11) και με μόνη υποχρέωση να φορά κράνος (άρθρο 44, παρ. 12).

Μάλιστα η μόνη περίπτωση που απαγορεύεται να κινείται στον δρόμο είναι όταν υπάρχει διαθέσιμος ποδηλατόδρομος, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση το πατίνι μπορεί νόμιμα να κινηθεί στο οδόστρωμα μαζί με τα υπόλοιπα μηχανοκίνητα οχήματα, αρκεί στον συγκεκριμένο δρόμο το όριο ταχύτητας να μην υπερβαίνει τα 50 km/h.

Από τα παραπάνω καθίσταται προφανές πως η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις που η ίδια προώθησε πέρυσι και φαίνεται τώρα να προετοιμάζει (ή  μήπως τρομάζει;) το κοινό για απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών από ανήλικους. Αυτό που προλογίζουν στελέχη της κυβέρνησης σε τακτικότατη βάση στην τηλεόραση και άλλα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας τροποποίηση του νέου ΚΟΚ, αυτού που διαφημίστηκε πως ήρθε, μεταξύ άλλων, για να ρυθμίσει και τη ζούγκλα των ΕΠΗΟ.

Το ερώτημα φυσικά είναι απλούστατο: Κανείς από το επιτελείο που επεξεργάστηκε τον ΚΟΚ δεν είχε σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες του να επιτρέπεις σε μικρά παιδιά να βγαίνουν σε δημόσιους δρόμους με μηχανοκίνητα οχήματα; Δηλαδή το ίδιο κράτος που θεωρεί τον Έλληνα 14χρονο ακατάλληλο να χειριστεί μοτοποδήλατο (ΑΜ) και τον 16χρονο ακατάλληλο να χειριστεί δίκυκλο Α1 - σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους συνομήλικούς του που έχουν αυτό το δικαίωμα στις χώρες τους - θεωρεί τον 12χρονο ικανό και έτοιμο να πάρει τους δρόμους με ΕΠΗΟ που πιάνουν 25 km/h χωρίς να έχει περάσει από την παραμικρή εκπαίδευση...

Προφανέστατα ισχύει ένα από τα δύο: είτε δεν το σκέφτηκαν ή το αγνόησαν. Γι’ αυτό τρέχουν σήμερα να μαζέψουν τα αμάζευτα μετά τα απανωτά τροχαία ατυχήματα, καθώς το κυρίαρχο κριτήριο για μια φορά ακόμη φαίνεται να είναι η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης στα δελτία ειδήσεων.

Ας μην παραβλέπουμε πως ό,τι λέμε για τα πατίνια ισχύει και για τα ποδήλατα αφού οσαύτως λογίζονται τα ΕΠΗΟ με μέγιστη ταχύτητα από 6 ως 25 km/h κατά τον ΚΟΚ. Αν τα ατυχήματα είχαν γίνει με ποδήλατα αντί ηλεκτρικών πατινιών, θα γινόταν αυτή η συζήτηση άραγε;

Επιπλέον, οι δηλώσεις περί ασφάλισης των πατινιών ακούγονται τόσο ουτοπικές, όσο και προβληματικές. Από τη μια μιλάμε για ένα βαρύτατο πλήγμα στη σχετική αγορά (την οποία ωραιότατα τάισε η νομιμοποίηση χρήσης από μικρά παιδιά), αφετέρου έχει ενδιαφέρον να δούμε αν γίνεται νομικώς να υποχρεώνεις σε ασφάλιση οχήματα που δεν ταξινομούνται. Κι αν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, μετά τι; Θα ασφαλίσουμε και τα ποδήλατα, τα rollers και τα skateboards; Και πού θα μπει το όριο; Να ασφαλίζουμε και τα κουζινομάχαιρα αν είναι έτσι, όλο και κάποιος κινδυνεύει να κοπεί ετοιμάζοντας τη σαλάτα του.

Όσο για το ζήτημα του παρκαρίσματος των ηλεκτρικών πατινιών, ή μάλλον το πώς βρίσκονται πεταμένα παντού και όπως να ‘ναι, ζήτημα που επίσης φαίνεται να απασχολεί τα μάλα την κυβέρνηση, η λύση είναι απλή και δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική πράξη. Ας κάνει η αστυνομία, ΕΛΑΣ και Δημοτική, τη δουλειά της: μάζεμα και πρόστιμα στις εταιρείες που να νοικιάζουν ή στους χρήστες που τα παρατούν.

Ο τελευταίος χρήστης είναι έτσι κι αλλιώς καταγεγραμμένος κανονικότατα μέσω της εφαρμογής με την οποία το νοίκιασε, δεν είναι κάποιος ανώνυμος τυχαίος, έχει ονοματεπώνυμο και ευθύνη για το πού και πώς το άφησε. Αν από την άλλη είναι ιδιωτικό το πατίνι, στο σπανιότατο ενδεχόμενο να βρεθεί πεταμένο σε πεζοδρόμιο η κατάσχεσή του είναι ήδη αρκετή ως τιμωρία.

Να γίνει δηλαδή ό,τι ακριβώς ξέρουν μια χαρά να κάνουν οι αρχές κάθε φορά που βγαίνουν παγανιά για μηχανές παρκαρισμένες στα πεζοδρόμια. Στα πατίνια κολλάμε τώρα;