Energica: επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της

Και στο μέλλον αυτοματοποίηση της παραγωγής
Energica εργοστάσιο
Από το

motomag

10/3/2023

Ο μέχρι και τη σεζόν του 2022 αποκλειστικός πάροχος ηλεκτρικών μοτοσυκλετών στα MotoGP για το Παγκόσμιο Κύπελλο ΜοτοΕ , η Energica, επεκτείνει της εγκαταστάσεις των εργοστασίων της στη Modena της Ιταλίας, προσθέτοντας επιπλέον 1.150 τ.μ., με έναν από τους λόγους να είναι η αυτοματοποίηση της παραγωγής στο μέλλον.

Στο χώρο που προστίθεται θα λειτουργεί ένα μέρος του Energica Inside, που ουσιαστικά αποτελεί το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης της εταιρείας, που ασχολείται κυρίως με την εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων, των μπαταριών και τη γενικότερη τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή των μοτοσυκλετών της εταιρείας.

Το Energica Inside συνεργάζεται με τον όμιλο Ideanomics, ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 με έδρα τη Νέα Υόρκη και έχει σκοπό την αύξηση του ρυθμού παραγωγής και του μεριδίου των ηλεκτρικών οχημάτων στην παγκόσμια αγορά.

Όπως αναφέρει η ίδια η Energica, το τμήμα Inside δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την εταιρεία και τα μοντέλα της, αλλά σκοπό έχει να βοηθήσει όλους τους κατασκευαστές που εισέρχονται στον χορό της ηλεκτροκίνησης, με λύσεις προκειμένου τα προϊόντα τους να είναι πιο εύκολα στην κατασκευή και συνεπώς πιο οικονομικά.

Παράλληλα, στις ίδιες εγκαταστάσεις, η Energica θέλει να δώσει επιπλέον χώρο στους τομείς της κατασκευής και συναρμολόγησης των μοτοσυκλετών της, έτσι ώστε να αυτοματοποιήσει την διαδικασία για να έχει μαζική παραγωγή, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει το κόστος και θα διευρύνει το αγοραστικό κοινό της.

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.