Ρέπλικα σκούτερ απ' το Dragonball! [Video]

Το customizing δεν έχει περιορισμούς
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/2/2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη μεταφορά μιας μοτοσυκλέτας ή σκούτερ με δύο ή έναν τροχούς απ’ τον φανταστικό κόσμο των anime στην πραγματικότητα, όπως έγινε τώρα με τ’ όχημα του χαρακτήρα της Launch απ’ το “Dragoball”. Για όσους δεν γνωρίζουν (το καμπανάκι χτυπάει κυρίως για όσους δεν έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ’80 και του ’90) το “Dragonball” είναι ένα anime (ιαπωνικό κινούμενο σχέδιο) που βασίστηκε στα ομώνυμα manga (ιαπωνικά κόμικς) και ήταν απ’ τα πρώτα που είχαν τεράστια απήχηση στην ελληνική τηλεόραση.

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε το τι εστί “Dragonball”, μπορούμε να προχωρήσουμε ελεύθερα. Όπως αναφερθήκαμε και στην αρχή, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μοτοσυκλέτες από τον κόσμο των animeκι όχι μόνο καθώς πρόσφατα είχε παρουσιαστεί και η replica της μοτοσυκλέτας του Daryl εμπνευσμένη απ’ αυτή της σειράς “The Walking Dead”- να μεταπηδούν στην πραγματικότητα. Στο παρελθόν μέχρι και η Honda είχε αποδώσει φόρο τιμής στην ταινία “Akira”, δημιουργώντας τη Vultus NM4 -ασχέτως αν οι Ιάπωνες είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα το customizing στα σκούτερ τους δημιουργώντας τις δικές τους replica βασισμένες στη μοτοσυκλέτα του Akira- ενώ η Kawasaki φέτος παρουσίασε την Z900RS στα χρώματα που υπήρχε στο “Aitsu to lullaby”.

Εδώ μπορείτε να δείτε το video του S-cargo εν δράσει:

Οι δημιουργοί της replica του S-Cargo -όπως ονομάζεται το μονότροχο σκούτερ της Launch- δεν προέρχονται απ’ τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αλλά απ’ την Ισπανία. Τα δύο αδέρφια Carles και Jesus Bel έχουν τη δική τους σχεδιαστική εταιρεία την Bel&Bel, απ’ το 2005. Βέβαια το κύριο αντικείμενο ασχολίας της εταιρείας δεν είναι η δημιουργία μοτοσυκλετών αλλά να φτιάχνει έπιπλα και αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης από ανακαινισμένα ανταλλακτικά οχημάτων. Το 2008 η Bel&Bel έκανε τα πρώτα της βήματα δημιουργώντας ένα πρωτότυπο μονότροχο σκούτερ, ενώ πριν λίγους μήνες, έχοντας αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση, το Z-One.

Εύλογα θα αναρωτηθείτε πώς σχετίζεται το Z-One με το S-cargo αφού δεν έχουν καμία ομοιότητα σχεδιαστικά. Παρ’ όλα αυτά μοιράζονται ένα κοινό. Επειδή τα δύο αδέρφια έχουν μεγάλο πάθος για το “Dragonball”, η δημιουργία ενός μονότροχου σκούτερ βασίστηκε πάνω στην ύπαρξη του S-Cargo. Η διαφορά στη σχεδίαση όμως προέκυψε απ’ το γεγονός ότι θέλαν το Z-One να έχει μια πιο κλασσική εμφάνιση, έτσι ακολούθησαν την πορεία που έθεσε ο Corradino D’Ascanio -σχεδιαστής της Vespa-, συνδυάζοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας τοποθετώντας έναν ηλεκτρικό κινητήρα. Όμως δεν έλαβαν την ηθική ικανοποίηση που ήθελαν με το Z-One, παρά το γεγονός ότι βασίστηκε στο S-Cargo, κι έτσι τώρα αποφάσισαν να επιστρέψουν ολοκληρώνοντας το εγχείρημά τους.

Αυτή τη φορά ξεκίνησαν να εργάζονται πάνω σ’ ένα μονότροχο σκούτερ ασιατικής προέλευσης. Για τη δημιουργία των αλουμινένιου κουστουμιού τα δύο αδέρφια χρησιμοποίησαν μια μινιατούρα της Launch πάνω στο σκούτερ της. Μετά από πολλές ώρες αλουμινογλυπτικής το κουστούμι ήταν έτοιμο, ενώ για την πιστότητα του αντιγράφου τοποθέτησαν μια πλήρως λειτουργική οθόνη με ψηφιακές ενδείξεις όπως αυτή που είχε το S-cargo στη σειρά.

Έφτασαν μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια, κι έτσι εκτός απ’ την πανομοιότυπη σέλα έφτιαξαν και την τσάντα της Launch, ενώ δεν παρέλειψαν να προσθέσουν στον εξοπλισμό ακόμη και το πολυβόλο που χρησιμοποιούσε ο κακός εαυτός της για τις ληστείες.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως ενδιαφέρον καθώς οι ομοιότητες είναι τρομακτικές, όπως εξάλλου πρέπει σε κάθε τέτοιο εγχείρημα, με τη βασική διαφορά πως το σκούτερ της Bel&Bel δεν θα τα καταφέρνει τόσο καλά στο να γλυτώνει τον αναβάτη του απ’ τις καταδιώξεις, αφού η τελική του ταχύτητα είναι αρκετά περιορισμένη.

Τέλος, είναι σωστό να αναφέρουμε πως το ιδιαίτερο όχημα που σχεδιάστηκε απ’ τον Akira Toriyama δημιουργό των manga του “Dragonball”, δεν είναι η πρώτη φορά που αποτελεί πηγή έμπνευσης, αφού το 2014 ο CEO της Ryno Motors, Chris Hoffman δημιούργησε ένα πρωτότυπο βασισμένο σ’ αυτό κατόπιν απαίτησης της κόρης του που το είδε στα επεισόδια του Anime. Σχεδιαστικά όμως δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό, με αποτέλεσμα η replica της Bel&Bel να έχει τα σκήπτρα της πρωτιάς.

 

 

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού

Οι αλλαγές που είδαμε στον CP2 βρήκαν τον δρόμο τους στο Tracer 7
Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/5/2025

Επιτέλους η Yamaha παρουσίασε τον διάδοχο του Tracer 7 που περιμέναμε από την πρώτη στιγμή που άλλαξε η σειρά MT-07 και αναβαθμίστηκε και το Tenere με το οποίο μοιράζεται τον κινητήρα. Επόμενο λογικό βήμα να δούμε τις αλλαγές αυτές και στο Tracer 7 με τον κόσμο που ήταν σε διαδικασία αγοράς για μοτοσυκλέτα της κατηγορίας να ανυπομονεί να δει την τελική τους μορφή.

Οι αλλαγές σε εξοπλισμό και ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα συνοδεύονται από διαφορετικό σχεδιασμό για την συνολική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας ώστε και οπτικά να είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τις γενιές αλλά κυρίως, να έρθει πιο κοντά στο Tracer 9 υιοθετώντας το οικογενειακό στιλ. Ευτυχώς με λιγότερο αμφιλεγόμενο τρόπο και με μεγαλύτερη απήχηση από το ευρύ κοινό.

Πέρα από τις γραμμές που ακολούθησε στον σχεδιασμό η αναβαθμισμένη πλευρά του Tracer 7 και η σύνδεση με το Tracer 9 αναδεικνύεται και στον τρόπο που λειτουργούν τα φώτα με «fade in» στην εκκίνηση του κινητήρα, μία από τις διάφορες λεπτομέρειες με τις οποίες η Yamaha θέλει να ντύσει οπτικά την ανωτερότητά του έναντι πιο προσιτών οικονομικά μοτοσυκλετών.

Οι βασικές αλλαγές που έχει το νέο Tracer 7 περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική διαχείριση του γκαζιού, Y-CCT, που ανοίγει την πόρτα στο Cruise Control να έρθει με ευκολία, όπως και στους διαφορετικούς χάρτες απόδοσης του κινητήρα. Το ρεζερβουάρ έχει ανέβει στα 18 λίτρα και βλέπουμε να μπαίνει και εδώ η νέα έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών με συνδεσιμότητα. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο τηλεσκοπικό στα 41mm διάμετρο και ρυθμιζόμενο σε 18 κλικ απόσβεσης επαναφοράς, ενώ επανασχεδιασμένο είναι και το ψαλίδι που έχει μακρύνει 40mm. Αυτό σημαίνει πως αναγκαστικά αλλάζει και το υποπλαίσιο αλλά έτσι και αλλιώς η Yamaha επανασχεδίασε συνολικά το ατσάλινο πλαίσιο με στόχο να ευνοήσει την σταθερότητα και την άνεση της μοτοσυκλέτας στις μεγάλες αποστάσεις, ενώ δηλώνει πως παραμένει άνετη και ευέλικτη στην καθημερινή οδήγηση.

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Στα χνάρια του Tracer 9 αλλά με λιγότερο αμφιλεγόμενο τρόπο

Διαφορετικό μεταξόνιο, υποπλαίσιο και πλαίσιο σημαίνει πως αλλάζει και η εργονομία θέσης οδήγησης, όπου και εδώ ο στόχος της Yamaha ήταν να ευνοήσει την πολύωρη οδήγηση χωρίς να γίνει καμία θυσία στην καθημερινή μετακίνηση που πρεσβεύει η μοτοσυκλέτα αυτή. Το νέο φαρδύτερο κατά 25mm τιμόνι που δημιουργεί καλύτερο μοχλό για τις μανούβρες που απαιτεί η καθημερινότητα έρχεται και 30mm ψηλότερα σε μία πιο φυσική θέση για τους ώμους και του αγκώνες σε ένα πλήθος αναβατών με διαφορετικό ύψος. Η σέλα δεν είναι ενιαία και του αναβάτη ρυθμίζεται σε εύρος 20mm για τον ανωτέρω λόγο, με το σχήμα της να έχει αλλάξει εμπρός ώστε να πατούν όλοι με μεγαλύτερη ευκολία στο έδαφος.

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Ρυθμίζεται σε ύψος η σέλα του αναβάτη, μακρύτερη του συνεπιβάτη. Στην Gallery της έκδοσης GT με πιο άνετο αφρώδες

Στην έκδοση GT τόσο το εξωτερικό υλικό της σέλας όσο και το αφρώδες εσωτερικά είναι διαφορετικά και πιο άνετα στο ταξίδι. Του συνεπιβάτη έχει μακρύνει αντίστοιχα με το ψαλίδι κατά 40mm δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για άνεση στην μεγαλύτερη παραμονή όπως επίσης και στις δυνατότητες φόρτωσης.

Η ζελατίνη της έκδοσης GT είναι και 90mm ψηλότερη και ρυθμιζόμενη σε εύρος 60mm έχοντας περάσει CFD ανάλυση για την αεροδυναμική της με πρώτο μέλημα να μην δημιουργεί στροβιλισμούς κουνώντας το κράνος του αναβάτη αλλά και το φαινόμενο της υποπίεσης όπου νιώθεις συνεχώς μία πίεση στον αυχένα όταν την σηκώσεις ψηλότερα. Για τον ίδιο λόγο είναι και ένα χιλιοστό παχύτερη για να παραμένει σταθερή χωρίς κραδασμούς. Η έκδοση GT έρχεται στον βασικό της εξοπλισμό και με θερμαινόμενα γκριπ.

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Ρυθμιζόμενη η ζελατίνα και με αεροδυναμική σχεδίαση

Οι διακόπτες είναι οι νέοι που έχουμε δει ήδη από την Yamaha και βρίσκουν τώρα τον δρόμο τους και στο Tracer 7 με την οθόνη να είναι μία επίσης δημοφιλή προσθήκη καθώς προσφέρει δυνατότητα πλοήγησης μέσα από κατάλληλη εφαρμογή στο συνδεδεμένο κινητό τηλέφωνο. Για αυτό τον λόγο και έχουμε φυσικά διεπαφή και φόρτιση USB Type-C δίπλα στην οθόνη. Τα φλας αναβοσβήνουν ταυτόχρονα στο δυνατό φρενάρισμα και αυτοακυρώνονται στην περίπτωση στροφή μετά από 15 δευτερόλεπτα ή 150 μέτρα, όποιο έρθει πρώτο.

Το Tracer 7 έρχεται με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Michelin Pilot Road 6 GT, μία σωστή επιλογή που δείχνει σεβασμό στον πελάτη.

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού
Η έγχρωμη TFT 5 ιντσών βρήκει τον δρόμο της στο Tracer 7

Η Yamaha υπόσχεται αναβαθμισμένη λειτουργία και αίσθηση από τα φρένα με νέες ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες για καλύτερη απόδοση στο δυνατό φρενάρισμα.

Στον κινητήρα τώρα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο εξωτερικό αλλά και σε ελληνικό έδαφος στο MT-07 αλλά και στο Tenere. Αυτό σημαίνει πως ο CP2 των 690 κυβικών με τον στρόφαλο των 270 μοιρών αποδίδει 72 ίππους στις 8.750 στροφές και 6,kg.m ροπής στις 6.500 στροφές. Ένας ροπάτος κινητήρας που έχει αυξημένες σπορ δυνατότητες χωρίς να παράγει ενοχλητικούς κραδασμούς για το ταξίδι με τον μονόδρομο και με υποβοήθηση συμπλέκτη να είναι κατά 22% πιο εύκολος στην διαχείριση της μανέτας.

Νέο Yamaha Tracer 7 / GT 2025: Παρουσιάστηκε ανανεωμένο με την προσθήκη ηλεκτρονικού γκαζιού

Φυσικά περιμένουμε και μία έκδοση με αυτόματο κιβώτιο από την στιγμή που αυτό έχει βρει ήδη τον δρόμο του στο MT-07, πόσο μάλλον στο Tracer 9. Επειδή η Yamaha δεν θέλει να τραβήξει αυτές τις ημέρες τα βλέμματα μακριά από την αυτόματο έκδοση του Tracer9 δεν ανακοινώνει την αντίστοιχη έκδοση του Tracer7 που αναμένεται όμως σύντομα να έρθει και αυτή.

Ακολουθεί μία μεγάλη συλλογή φωτογραφιών του νέου Tracer 7 και Tracer7 GΤ: