Ρεπορτάζ: CityART – Καλύτερος και ασφαλέστερος αναβάτης σε έξι ώρες. Κι όμως γίνεται!

Επισκεφθήκαμε την πίστα καρτ Μεγάρων για να παρακολουθήσουμε τη σχολή οδήγησης μοτοσυκλέτας City’s ART.
City's ART
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/5/2025

To City’s ART είναι μια παρουσίαση με απλό και κατανοητό τρόπο των βασικών αρχών οδήγησης μιας μοτοσυκλέτας/scooter, με θεωρητικό και πρακτικό σκέλος μέσω της μεθοδολογίας και της τεχνικής κατάρτισης που διδάσκει το California Superbike School τα τελευταία 41 χρόνια σε όλο το κόσμο. Το επισκεφτήκαμε και είδαμε και εμείς στην πράξη όλα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κανείς από την παρακολούθησή του και να γίνει συνολικά καλύτερος αναβάτης -και ασφαλέστερος για τον ίδιο και τους άλλους- σε μόλις μισή μέρα!

Λίγο μετά την έξοδο της εθνικής προς Πάχη/Μέγαρα υπάρχει άνθρωπος της διοργάνωσης με διακριτικά και σημαία για να κατευθύνει τους συμμετέχοντες προς την πίστα, κάτι που κάνει πολύ εύκολη την εύρεση της για όσους δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ -πολύ σημαντικό αφού πολλοί από εκείνους που το παρακολουθούν είναι αρχάριοι και κάνουν το σωστό βήμα, τη σωστή στιγμή, τώρα δηλαδή που είναι η αρχή της σχέσης τους με τους δύο τροχούς. 

Μέχρι να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενοι αναβάτες και μοτοσυκλέτες και όσο εμείς απολαμβάναμε έναν καφέ στο κυλικείο της πίστας, οι άνθρωποι της διοργάνωσης ελέγχουν τις μοτοσυκλέτες και καλύπτουν τόσο καθρέπτες όσο και όργανα για να ελαχιστοποιήσουν τις αποσπάσεις κατά τις οδηγικές μας ασκήσεις ενώ παράλληλα αριθμούν τις μοτοσυκλέτες και τις χωρίζουν σε δύο χρωματικά γκρουπ.

City's ART

Ξεκινάμε με τις απαραίτητες συστάσεις με τους εκπαιδευτές και έναν πρόλογο για τις καταβολές του προγράμματος -δομήθηκε ύστερα από αίτημα του υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ, προς το California Superbike School με στόχο την μείωση των μοτοσυκλετιστικών ατυχημάτων των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων- πριν γίνει εμφατικά η απαραίτητη ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλείας που εξασφαλίζουν την ακεραιότητα όλων μας και διέπουν όλη την ημερίδα κατά την διάρκεια της παρουσίας μας εντός της πίστας. Ενημερωνόμαστε και για την λογική του συστήματος σημαιών που είναι το μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων της διοργάνωσης με τους αναβάτες.

Ακολουθεί “συζήτηση” καθώς ο κύριος εκπαιδευτής μας, Σπύρος Κούτρας, έχοντας πολυετή εμπειρία από την διοργάνωση και διεξαγωγή του California Superbike School σε Ελλάδα και εξωτερικό μας παρασύρει σε έναν διάλογο, όπου βήμα-βήμα εντοπίζουμε μαζί τα προβλήματα και τις ανασφάλειες μας, γύρω από τη μοτοσυκλέτα και την οδήγησή της και τα αποδομούμε θεωρητικά θέτοντας τους επί μέρους στόχους μας πριν βγούμε στην πίστα.

City's ART

Μέσα από μία αλληλουχία ασκήσεων στην πίστα με συγκεκριμένους κάθε φορά περιορισμούς και στην συνέχεια θεωρητικών αναλύσεων των “προβλημάτων ” και ”δυσκολιών” που εντοπίζουμε κατά την εκτέλεση τους, ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία, επίλυσης και βηματικής δόμησης, της ορθής πλέον διαδικασίας οδήγησης της μοτοσυκλέτας δοκιμάζοντας, κατακτώντας και συγχρονίζοντας τις δεξιότητές που απαιτούνται για να διαπραγματευτούμε οποιαδήποτε στροφή μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της πίστας με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών που επισημαίνουν τα λάθη και μας παροτρύνουν να εφαρμόσουμε τις τεχνικές που μόλις διδαχθήκαμε.

Η επισήμανση των λαθών μας είναι μόνο η αρχή καθώς οι εκπαιδευτές δεν επικεντρώνονται τόσο εκεί αλλά μας κατευθύνουν με προτάσεις καλύτερης προσέγγισης των σκελών που δυσκολεύουν τον καθένα ατομικά. Είχαμε τον χρόνο έτσι να δουλέψουμε προς μια πιο ουδέτερη στάση πάνω στη μοτοσυκλέτα, τόσο συγχρονίζοντας, όσο και ελαχιστοποιώντας την κίνηση του σώματος μαζί και την "ταραχή" που αυτή δημιουργεί στο πίσω μέρος της. Γιατί το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του City’s ART ολοκληρώνεται σε μισή ημέρα με διάρκεια τις περίπου 5:30 ώρες. Αποχωρούμε λοιπόν το μεσημέρι από τα Μέγαρα με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια έχοντας ενσωματώσει και συγχρονίσει τα στοιχεία που μας δίνουν πραγματικό έλεγχο της μοτοσυκλέτας: έλεγχο γκαζιού, αλλαγή κατεύθυνσης, επιλογή γραμμής, στάση σώματος, τοποθέτηση μοτοσυκλέτας στην επιθυμητή γραμμή και αποφυγή εμποδίου.

Η σχολή οδήγησης City’s ART είναι ένα πολύτιμο εφόδιο τόσο για νέους όσο και έμπειρους οδηγούς που επιθυμούν να θέσουν μια σωστή βάση στην τεχνική και λογική οδήγησης της μοτοσυκλέτας τους με μοναδικό προαπαιτούμενο ένα ανοιχτό μυαλό, πράγμα που όπως φάνηκε κατά την διάρκεια της εμπειρίας στο μικρό group αναβατών μας, δυστυχώς δεν είναι πάντα δεδομένο. Είναι ήδη πραγματικά δύσκολο για τους έμπειρους αναβάτες να αποβάλουν λάθη και τεχνικές που έχουν αποκρυσταλλώσει, πολλές φορές στην διάρκεια δεκαετιών. Ακόμα πιο δύσκολο όταν αντί να υπάρχει διάθεση αξιολόγησης των επισημάνσεων και προσπάθεια να αποβάλουμε τα λάθη αυτά, επιλέγουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο, την μοτοσυκλέτα ή/και την πίστα.

Tο επόμενο σχολείο είναι 21 Ιουνίου Σάββατο, στη πίστα kart Μεγάρων. Περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμένα σχολεία μπορείτε να βρείτε στο Site, Instagram και Facebook του City’s ART ή να επικοινωνήσετε απευθείας μέσω e-mail.

Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!

Θα είναι Παρασκευή 17:00 με 19:00 στο Ζάππειο!
Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/5/2025

Έρχεται στην Αθήνα ο Dani Pedrosa, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Red Bull Showrun by ALUMIL που θα γίνει στο αεροδρόμιο Τατοΐου αύριο Σάββατο 31 Μαΐου.

Για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο και μάλιστα δωρεάν, να δει από κοντά το μονοθέσιο RB7 της Oracle Red Bull Racing που πρωτοστατούσε τo 2011, η Red Bull έχει οργανώσει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου το «Experience Village» με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες.

Εκεί βρίσκεται και η KTM RC16 του Dani Pedrosa ο οποίος φτάνει την Παρασκευή το μεσημέρι στην Αθήνα και θα μεταβεί απευθείας στον χώρο του Ζαππείου για να υπογράψει αυτόγραφα.

Ο χώρος είναι ήδη ανοικτός από τις 10:00 το πρωί και θα μείνει ανοικτός έως τις 22:00 το βράδυ.

Η KTM RC16 που εκτίθεται εκεί δεν είναι ένα κουστούμι ή μία μη λειτουργική μοτοσυκλέτα, αλλά πραγματική MotoGP την οποία και βάζουν μπροστά ανά χρονικά διαστήματα. Μάλιστα λείπει η καρίνα για να μπορούν να την μετακινήσουν χωρίς πρόβλημα, που σημαίνει ότι μπορείτε να θαυμάσετε το holeshot αλλά και να συνομιλήσετε με άνθρωπο που εργάζεται στο Motorsport του εργοστασίου! Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία.

Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!
το υδραυλικό σύστημα σε κοινή θέα από κοντά αυτή τη φορά

Από την πλευρά της μοτοσυκλέτας, σε αυτό το σόου που περιλαμβάνει Γη και Ουρανό, εκεί βρίσκεται και ο Aras με εξέδρα για να καλλιεργήσει κανείς τις ικανότητές του στην σούζα.

Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!

Αύριο ο Pedrosa θα δώσει το παρόν, μαζί με το μονοθέσιο, το Mazda RX-7 του Mike “Mad” Whiddett, όπως επίσης και με τον Έλληνα αθλητή της Red Bull στο paramotor, τον Δημήτρη Κολλιάκο.

Ο Δημήτρης Κολλιάκος είναι και μοτοσυκλετιστής και υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για την εξέλιξη του αθλήματος.

Το ελικόπτερο της Red Bull, υπεύθυνο για τα ακροβατικά θα δώσει επίσης το παρόν, όπως και το Zivko Edge 540, το αεροσκάφος που πραγματοποιεί πολλά από τα ακροβατικά που γίνονται viral, πάντα φυσικά με την βοήθεια της Red Bull.

Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!

Το σόου αναμένεται να διαρκέσει 90 λεπτά και εισιτήρια για το Τατόι βρίσκει κανείς εδώ:
www.more.com/gr-el/tickets/happenings/red-bull-showrun-by-alumil/

Να θυμίσουμε εδώ πως με την RC16 το ελληνικό κοινό θα πρέπει να νιώθει πιο εξοικειωμένο καθώς ήταν μία από τις πρώτες επιτυχίες της ελληνικής αντιπροσωπείας, να εξασφαλίσει την μεταφορά της από την Αυστρία για την Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2023.

Ήταν τότε ένας μικρός άθλος καθώς η αντιπροσωπεία ολόκληρου του γκρουπ στην Ελλάδα είχε μόλις αλλάξει χέρια και δεν είχαν ξεκλειδώσει όλες οι διαδικασίες που επιφέρει μία τόσο μεγάλη αλλαγή. Ωστόσο το ελληνικό κοινό είδε στο τέλος την RC16 από πολύ κοντά:

Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!
Η μοτοσυκλέτα του Binder για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό!
Red Bull Showrun by Alumil: Ο Dani Pedrosa σε λίγες ώρες στην Αθήνα!

 

Από κοντά λοιπόν θα μπορεί κανείς να δει σήμερα την RC16 ξανά:
 

Ετικέτες