Στα χέρια της Rieju η Ray Electric Motors - Και η μητρική Win Life Electric Vehicles

Εξαγόρασαν τα περουσιακά στοιχεία της εταιρείας οι Ισπανοί
H rieju εξαγόρασε τα δικαιώματα της Ray Electric Motor
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2024

Η ισπανική Rieju ενισχύει την γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών της προτάσεων με την εξαγορά των περουσιακών στοιχείων της Win Life Electric Vehicles στην οποία ανήκει και η Ray Electric Motors.

Παρά το μικρό της μέγεθος και την ετήσια παραγωγή που βρίσκεται λίγο πάνω από τις 20.000 μονάδες ετησίως η ισπανική Rieju φαίνεται πως τα καταφέρνει πολύ καλά και με τα οικονομικά της.

Η Rieju ανακοίνωσε την εξαγορά της συντοπίτισσας καταλανικής Win Life Electric Vehicles, η οποία βρισκόταν υπό καθεστώς ρευστοποίησης. Έτσι υπό την ιδιοκτησία της Rieju περνούν τα πνευματικά δικαιώματα και ολόκληρη από ό,τι καταλαβαίνουμε η περιουσία της εταιρείας μαζί με τα δικαιώματα παραγωγής του ηλεκτρικού scooter RAY 7.7.

H rieju εξαγόρασε τα δικαιώματα της Ray Electric Motor

Το συγκεκριμένο scooter που έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά, μέσω της αντιπροσωπείας Electromove, όπως και άλλα μοντέλα της Ray Electric Motors θα παράγονται από εδώ και στο εξής αλλά και θα προωθούνται στις αγορές με τα σήματα της Rieju.

Έτσι η ισπανική εταιρεία προσθέτει ένα αξιόλογο ηλεκτρικό scooter στην γκάμα της με επιδόσεις σαφώς ανώτερες -και σε διαφορετική κατηγορία- σε σχέση με τα μοντέλα μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων που διαθέτει ήδη.

Ετικέτες

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση με πειραγμένο σύστημα εισροών - εκροών καυσίμων! 25 εκατομμύρια κέρδη - 20 πρατήρια!

Διέθετε συνολικά 20 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα
ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκε εγκληματική οργάνωση ιδιοκτήτων πρατηρίων με πειραγμένους μετρητές – Πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της οργάνωσης
Από τον

Παύλο Καρατζά

21/1/2026

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης 20 Ιανουαρίου μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, με ειδικό παράνομο λογισμικό που είχαν εγκαταστήσει σε πρατήρια υγρών καυσίμων και μπορούσαν έτσι να επέμβουν στους μετρητές.

Ο φερόμενος αρχηγός της οργάνωσης διαθέτει περί τα 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα και προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός, έμενε σε διαφορετικά μέρη – συνήθως σε πολυτελή σκάφη, άλλαζε συχνά τους τηλεφωνικούς του αριθμούς, όπως συχνά αγόραζε και πολυτελή αυτοκίνητα.

1

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρατήρια καυσίμων της εγκληματικής οργάνωσης που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό βρίσκονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Θράκη και Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Συνολικά το παράνομο λογισμικό είχαν προμηθευτεί 20 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα, στα 16 από τα οποία αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας για δύο έτη και έχουν σφραγισθεί από αρμόδια κλιμάκια της Α.Α.Δ.Ε.

Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 13 συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 ταυτοποιημένα μέλη, τα οποία αναζητούνται.

2

Οι παραπάνω κατηγορούνται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, παράβαση νόμων και αποφάσεων που αφορούν την αλλοίωση μετρητών καυσίμων και λογισμικού, την έκδοση αποδείξεων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη φορολογία, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Το εν λόγω λογισμικό ήταν εγκατεστημένο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πρατηρίων με ειδικές δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην εντοπίζεται από τις ελεγκτικές Αρχές, ενώ έδινε τη δυνατότητα στους πρατηριούχους-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, να ορίζουν το ποσοστό καυσίμου που θα παρακρατούσε η κάθε αντλία (συνήθως 10%).

3

Το λογισμικό μάλιστα ήταν ελληνική πατέντα και την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος πραγματοποιούνταν από 2 συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι και τεχνικοί της εταιρείας που είχε δημιουργήσει το παράνομο λογισμικό, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται και οι 2 ιδιοκτήτες της εν λόγω εταιρείας.

Συνολικά από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

59 κεντρικές μονάδες Η/Υ,

30 φορολογικοί μηχανισμοί,

10 πολυτελή αυτοκίνητα,

6 πιστόλια και βαλλίστρα,

175 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

πλήθος σημειώσεων, κινητών τηλεφώνων, usb stick και σκληρών δίσκων,

μητρική πλακέτα αντλίας,

το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι, η συνολική οικονομική ζημία που υπέστησαν οι καταναλωτές από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, λόγω των ελλειμματικών παραδόσεων καυσίμων από τα εμπλεκόμενα πρατήρια και κατ’ επέκταση το σύνολο των εσόδων της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ για 5 έτη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.