Suzuka 8 Hours: Ο Johann Zarco μιλά για απίστευτα δύσκολες συνθήκες αγώνα

Η Honda HRC και ο Johann Zarco ήταν και πάλι στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου
Zarco
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/8/2025

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Johann Zarco και Takumi Takahashi ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της Suzuka 8 Hours, κατακτώντας παράλληλα την 4η συνεχόμενη νίκη της Honda HRC στον εμβληματικό αγώνα.

Η Honda επέλεξε να συμμετέχει με μόλις δύο αναβάτες την φετινή χρονιά, τους Johann Zarco και Takumi Takahashi. Η συγκεκριμένη επιλογή μόνο εύκολη δεν ήταν, καθώς το δίδυμο χρειάστηκε να οδηγήσει για σχεδόν τέσσερις ώρες ο καθένας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες που είχαν διαθέσιμους τρεις αναβάτες.

Η ομάδα της Honda κατάφερε να πάρει την καρό σημαία με διαφορά 34 δευτερολέπτων από την εργοστασιακή ομάδα Yamaha Racing Team.

Ο Johann Zarco δήλωσε: “Οι 8 ώρες Suzuka είναι ένας αγώνας που απολαμβάνω πολύ και το να βρίσκομαι στην καλύτερη μοτοσυκλέτα, μια μοτοσυκλέτα που είναι ευχάριστη να οδηγείς, είναι απολύτως σπουδαίο. Ταυτόχρονα, σήμερα ήταν τόσο, μα τόσο δύσκολο, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Κατάφερα να διατηρήσω τον έλεγχο στην πίστα, όπως περίμενα, αλλά η ξεκούραση μεταξύ των sessions ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι πίστευα. Στη συνέχεια, την τελευταία ώρα, βγήκε ένα αυτοκίνητο ασφαλείας και πρόσθεσε μερικούς επιπλέον γύρους στην τελευταία περίοδο που ήταν στην πίστα ο Takumi, γεγονός που μου έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο για να ξεκουραστώ. Όταν ήρθε η στιγμή να οδηγήσω, βγήκε άλλο ένα αυτοκίνητο ασφαλείας και με βοήθησε να επανέλθω σιγά σιγά στο ρυθμό μου, οπότε τελικά όλα πήγαν πολύ καλά.”

Στην συνέχεια είπε πως ο Takumi ήταν πολύ δυνατός, ανεξάρτητα από την ζέστη. Το πλάνο ήταν καλό και τα επτά pit stops έκαναν την διαφορά. Είπε επίσης πως πέρυσι ο Takahashi πήρε την καρό σημαία, όμως φέτος ήταν προσχεδιασμένο να τελειώσει τον αγώνα ο ίδιος, το οποίο ήταν πραγματικά πανέμορφο. Η μοτοσυκλέτα έγινε πιο διαχειρίσιμη μόλις έπεσε η θερμοκρασία και η διαφορά των τριάντα δευτερολέπτων έδωσε στην ομάδα τους μία ασφάλεια. Μάλιστα δήλωσε πως η πίστα σε μερικά σημεία ήταν αρκετά σκοτεινή και δεν μπορούσε να κατέβει το 2:09, έτσι απόλαυσε την οδήγηση έως τον τερματισμό.

Πατέρας και γιος πάνε για ρεκόρ στον γύρο του κόσμου με Honda

Ο 17χρονος Oli θα επιχειρήσει το 2027 να γίνει ο νεότερος άνθρωπος που θα κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα
Olimoto
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

28/9/2026

Ο Joe και ο γιος του Oli ετοιμάζουν μια προσπάθεια για παγκόσμιο ρεκόρ, με Honda NX500 και CB125R, περνώντας από τέσσερις ηπείρους και 20 χώρες.

Η OliMoto, η ομάδα πατέρα και γιου Joe και Oli, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Honda για μια προσπάθεια κατάρριψης παγκόσμιου ρεκόρ το 2027. Ο Oli θα είναι 17 ετών όταν ξεκινήσει το ταξίδι.

Η διαδρομή θα περάσει από τέσσερις ηπείρους και 20 χώρες, με συνολική απόσταση περίπου 30,580 χιλιομέτρων. Οι τρεις βασικοί στόχοι της προσπάθειας είναι η ασφαλής επιστροφή, η ολοκλήρωση του γύρου του κόσμου και η επίτευξη ενός ρεκόρ Guinness. Παράλληλα, η ομάδα θα συγκεντρώνει χρήματα για τη φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children.

Ο Joe θα χρησιμοποιήσει μια Honda NX500 με το σύστημα E-Clutch, ενώ ο Oli θα οδηγήσει μια Honda CB125R. Αν η προσπάθεια ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο Oli θα γίνει ο νεότερος άνθρωπος που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα.

Olimoto

Η σχέση με τη Honda ξεκίνησε πριν από δεκαετίες

Για τον Joe η επιλογή της Honda έχει και προσωπική ιστορία. Η πρώτη του επαφή με τη μοτοσυκλέτα έγινε ως συνεπιβάτης στη Honda 400 Four του αδελφού του Sam, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα είχε αγοραστεί από τη Shirlaws στο Aberdeen, την οικογενειακή αντιπροσωπεία Honda που σήμερα στηρίζει επίσης την προσπάθεια της OliMoto.

"Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν, ανακάλυψα για πρώτη φορά την ελευθερία του ανοιχτού δρόμου στο πίσω μέρος της Honda 400 Four του αδελφού μου Sam, την οποία είχε αγοράσει από τη Shirlaws Aberdeen στα τέλη της δεκαετίας του 1980", ανέφερε ο Joe.

"Είναι απίστευτο το πώς η ζωή έκανε έναν πλήρη κύκλο. Με τη Honda ως επίσημο συνεργάτη, θα συνεχίσω αυτό το ταξίδι δίπλα στον γιο μου, στηρίζοντας τα σχέδιά του."

Από το Adventure Bike Rider Festival στην παγκόσμια διαδρομή

Η ιδέα για την προσπάθεια προέκυψε μετά το Adventure Bike Rider Festival του 2025. Η αρχική συζήτηση πατέρα και γιου για μοτοσυκλέτες και ταξίδια εξελίχθηκε σταδιακά σε σχέδιο για μια μεγάλη αποστολή.

Olimoto

Οι δύο τους σκοπεύουν να καταγράψουν το ταξίδι, τους ανθρώπους και τις χώρες που θα συναντήσουν στη διαδρομή, ενώ στο εγχείρημα δίνεται έμφαση και στην εμπειρία του Oli ως νεαρού αναβάτη.

Η πρώτη παρουσίαση στις 22 Οκτωβρίου

Το πρώτο σημαντικό ορόσημο πριν από την αναχώρηση του 2027 είναι προγραμματισμένο για τις 22 Οκτωβρίου 2026, στη Shirlaws στο Aberdeen.

Στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθεί και ο John McGuinness MBE, ενώ στη συνέχεια θα συνεχιστούν οι προετοιμασίες για την έναρξη του ταξιδιού.

Αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, ο Oli θα επιχειρήσει παράλληλα να γράψει το όνομά του στα ρεκόρ ως ο νεότερος αναβάτης που έχει ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα.