Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αεροελαιόψυκτα μοντέλα παραμένουν ζωντανά μέσω… της Yoshimura!

Το πλάνο της “oil-cooled revival project” έχει ως στόχο την παραγωγή ανταλλακτικών για τους γενάρχες της δυναστείας GSX-R
Yoshimura revival project
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/6/2024

Κατά την διάρκεια του Tokyo Motor Show 2024, η Yoshimura, υπό τη νέα ηγεσία του Yohei Kato, παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα που ακούει στο όνομα “oil-cooled revival project”, στόχος του οποίου είναι η παραγωγή των δυσεύρετων πλέον ανταλλακτικών για τα θρυλικά αερο-ελαιόψυκτα GSX-R 750 και GSX-R 1100, που αποτέλεσαν τις αρχές για την μετέπειτα δημιουργία της δυναστείας GSX-R, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στους δρόμους.

Τι κι αν η Suzuki έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από τους αγώνες, στοιβάζοντας το βιβλίο με τις χρυσές αγωνιστικές σελίδες της στη βιβλιοθήκη. Η Yoshimura, φαίνεται ότι θέλει να το πάρει, να το ξεσκονίσει και να το ανοίξει για να συνεχίσει με την δική της πένα να γράφει νέα κεφάλαια αγωνιστικής ιστορίας, καθώς οι δεσμοί μεταξύ Suzuki και Yoshimura κρατούν πολλά χρόνια, έχοντας μετατραπεί σε έναν γερό, άλυτο κόμπο.

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Η Yoshimura δεν δείχνει ωστόσο διατεθειμένη να μείνει επικεντρωμένη μόνο στο μέλλον. Στα πλαίσια του Tokyo Motor Show 2024, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το νέο πλάνο της με τίτλο “oil-cooled revival project”. Στόχος της είναι να προσφέρει σε όλους τους ιδιοκτήτες αεροελαιόψυκτων GSX-R ανταλλακτικά και εξαρτήματα, για την αναστήλωση και συντήρηση των μοντέλων, ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτα να κυκλοφορούν στον δρόμο. Στα πλαίσια της παρουσίασης μάλιστα, ο ιαπωνικός βελτιωτικός οίκος έδειξε στους παρευρισκόμενους μία replica αγωνιστικού GSX-R του 1986. Όχι όμως ένα έκθεμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό αντίγραφο, το οποίο έδωσε απτά δείγματα του μεγάλου εγχειρήματος της Yoshimura. Η replica αυτή βασίστηκε στην αγωνιστική GSX-R 750, με την οποία αγωνιζόταν το 1986 ο Satoshi Tsujimoto σε αγώνες Endurance. Αν και με μια γρήγορη ματιά, φαίνεται σαν μία replica για τα… σαλόνια, κοιτάζοντας πιο παρατηρητικά, βλέπουμε ότι δημιούργημα της Yoshimura φέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για νόμιμη κυκλοφορία στον δρόμο -πλην των προβολέων, όπως μπορούμε να διακρίνουμε. Όχι μόνο, αυτό, αλλά το έμπειρο μάτι θα αναγνωρίσει αρκετά σημεία -όπως για παράδειγμα τις δαγκάνες των φρένων- όπου τα εξαρτήματα έρχονται από το πάνω ράφι, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και αναδεικνύοντας το πόσο σοβαρά έχει πάρει το εν λόγω εγχείρημα η Yoshimura. Όχι μόνο αναπαλαίωση, λοιπόν, αλλά και αναβάθμιση με σύγχρονα καλούδια…

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Μπορεί όταν παρουσιάστηκαν τα αερο-ελαιόψυκτα GSX-R 750 και GSX-R 1100 να θεωρούνταν ως οι ναυαρχίδες του Hamamatsu, πολύ πριν η κατηγορία των supersport περάσει στην εξειδίκευση που γνωρίζουμε σήμερα. Μετράμε όμως, τριάντα και πλέον χρόνια από τότε που το τελευταίο GSX-R χωρίς υγρόψυξη είδε το φως στο τέλος της γραμμής παραγωγής, πρώτα το 1992 για τα GSX-R 750 που ερχόντουσαν στην Ευρώπη και το 1993 για όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου αυτού των 1.100 κυβικών.

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Όπως, λοιπόν, ίσως να έχετε ήδη ψυλλιαστεί, η εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που χρήζουν αλλαγής έχει αρχίσει να γίνεται πλέον διαδικασία για δεινούς λύτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε η aftermarket αγορά δεν μπορεί να δώσει λύσει, ενώ όταν και εφόσον βρεθεί κάποιο γνήσιο ανταλλακτικό ή εξάρτημα, μπαίνει στην μέση η τιμή του, καθώς όπως συμβαίνει παντού στο εμπόριο, έτσι και εδώ, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι που ενορχηστρώνει το όλο παιχνίδι. Πάνω σε αυτό, έρχεται τώρα να πατήσει η Yoshimura, καθιστώντας πιο εύκολη -ίσως και πιο οικονομική- την εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες των GSX-R 750 και 1.100 για να τα βγάλουν ξανά στους δρόμους. Κρίνοντας όμως από το λειτουργικό πρωτότυπο που μας αποκάλυψε στην έκθεση του Τόκυο, τότε ίσως μιλάμε όχι απλώς για μία απλή διατήρηση, αλλά για μία επαναφορά στο σύγχρονο γίγνεσθαι των 40χρονων ναυαρχίδων της Suzuki…

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!
Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες