Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αεροελαιόψυκτα μοντέλα παραμένουν ζωντανά μέσω… της Yoshimura!

Το πλάνο της “oil-cooled revival project” έχει ως στόχο την παραγωγή ανταλλακτικών για τους γενάρχες της δυναστείας GSX-R
Yoshimura revival project
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/6/2024

Κατά την διάρκεια του Tokyo Motor Show 2024, η Yoshimura, υπό τη νέα ηγεσία του Yohei Kato, παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα που ακούει στο όνομα “oil-cooled revival project”, στόχος του οποίου είναι η παραγωγή των δυσεύρετων πλέον ανταλλακτικών για τα θρυλικά αερο-ελαιόψυκτα GSX-R 750 και GSX-R 1100, που αποτέλεσαν τις αρχές για την μετέπειτα δημιουργία της δυναστείας GSX-R, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στους δρόμους.

Τι κι αν η Suzuki έχει αποφασίσει να απομακρυνθεί από τους αγώνες, στοιβάζοντας το βιβλίο με τις χρυσές αγωνιστικές σελίδες της στη βιβλιοθήκη. Η Yoshimura, φαίνεται ότι θέλει να το πάρει, να το ξεσκονίσει και να το ανοίξει για να συνεχίσει με την δική της πένα να γράφει νέα κεφάλαια αγωνιστικής ιστορίας, καθώς οι δεσμοί μεταξύ Suzuki και Yoshimura κρατούν πολλά χρόνια, έχοντας μετατραπεί σε έναν γερό, άλυτο κόμπο.

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Η Yoshimura δεν δείχνει ωστόσο διατεθειμένη να μείνει επικεντρωμένη μόνο στο μέλλον. Στα πλαίσια του Tokyo Motor Show 2024, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το νέο πλάνο της με τίτλο “oil-cooled revival project”. Στόχος της είναι να προσφέρει σε όλους τους ιδιοκτήτες αεροελαιόψυκτων GSX-R ανταλλακτικά και εξαρτήματα, για την αναστήλωση και συντήρηση των μοντέλων, ώστε να συνεχίσουν ακάθεκτα να κυκλοφορούν στον δρόμο. Στα πλαίσια της παρουσίασης μάλιστα, ο ιαπωνικός βελτιωτικός οίκος έδειξε στους παρευρισκόμενους μία replica αγωνιστικού GSX-R του 1986. Όχι όμως ένα έκθεμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό αντίγραφο, το οποίο έδωσε απτά δείγματα του μεγάλου εγχειρήματος της Yoshimura. Η replica αυτή βασίστηκε στην αγωνιστική GSX-R 750, με την οποία αγωνιζόταν το 1986 ο Satoshi Tsujimoto σε αγώνες Endurance. Αν και με μια γρήγορη ματιά, φαίνεται σαν μία replica για τα… σαλόνια, κοιτάζοντας πιο παρατηρητικά, βλέπουμε ότι δημιούργημα της Yoshimura φέρει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για νόμιμη κυκλοφορία στον δρόμο -πλην των προβολέων, όπως μπορούμε να διακρίνουμε. Όχι μόνο, αυτό, αλλά το έμπειρο μάτι θα αναγνωρίσει αρκετά σημεία -όπως για παράδειγμα τις δαγκάνες των φρένων- όπου τα εξαρτήματα έρχονται από το πάνω ράφι, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα και αναδεικνύοντας το πόσο σοβαρά έχει πάρει το εν λόγω εγχείρημα η Yoshimura. Όχι μόνο αναπαλαίωση, λοιπόν, αλλά και αναβάθμιση με σύγχρονα καλούδια…

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Μπορεί όταν παρουσιάστηκαν τα αερο-ελαιόψυκτα GSX-R 750 και GSX-R 1100 να θεωρούνταν ως οι ναυαρχίδες του Hamamatsu, πολύ πριν η κατηγορία των supersport περάσει στην εξειδίκευση που γνωρίζουμε σήμερα. Μετράμε όμως, τριάντα και πλέον χρόνια από τότε που το τελευταίο GSX-R χωρίς υγρόψυξη είδε το φως στο τέλος της γραμμής παραγωγής, πρώτα το 1992 για τα GSX-R 750 που ερχόντουσαν στην Ευρώπη και το 1993 για όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένου αυτού των 1.100 κυβικών.

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!

Όπως, λοιπόν, ίσως να έχετε ήδη ψυλλιαστεί, η εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που χρήζουν αλλαγής έχει αρχίσει να γίνεται πλέον διαδικασία για δεινούς λύτες. Σε πολλές περιπτώσεις, ούτε η aftermarket αγορά δεν μπορεί να δώσει λύσει, ενώ όταν και εφόσον βρεθεί κάποιο γνήσιο ανταλλακτικό ή εξάρτημα, μπαίνει στην μέση η τιμή του, καθώς όπως συμβαίνει παντού στο εμπόριο, έτσι και εδώ, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι που ενορχηστρώνει το όλο παιχνίδι. Πάνω σε αυτό, έρχεται τώρα να πατήσει η Yoshimura, καθιστώντας πιο εύκολη -ίσως και πιο οικονομική- την εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες των GSX-R 750 και 1.100 για να τα βγάλουν ξανά στους δρόμους. Κρίνοντας όμως από το λειτουργικό πρωτότυπο που μας αποκάλυψε στην έκθεση του Τόκυο, τότε ίσως μιλάμε όχι απλώς για μία απλή διατήρηση, αλλά για μία επαναφορά στο σύγχρονο γίγνεσθαι των 40χρονων ναυαρχίδων της Suzuki…

Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!Suzuki GSX-R 750 & GSX-R 1100 - Τα θρυλικά αερόψυκτα μοντέλα βγαίνουν ξανά στους δρόμους, μέσω… της Yoshimura!
Ετικέτες

KTM 125 / 390 Enduro R / SMC R και 390 Adventure 2025: Αποκαλύφθηκε όλη η σειρά!

Αυγάτισε η οικογένεια των 390, ξαναμπαίνουν και τα 125 στο παιχνίδι
KTM 125 / 390 Enduro R / SMC R και 390 Adventure 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/10/2024

Σε ιταλικό forum ανέβηκαν φωτογραφίες που δείχνουν την επερχόμενη γκάμα των KTM 390 Adventure και 125 / 390 Enduro R/SMC R 2025, ενώ παράλληλα παραθέτουν τα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων Α1 και Α2 μοτοσυκλετών του Pierer Group.

Αρχίζοντας από τα ολοκαίνουργια Enduro R και SMC R σε εκδόσεις 125 και 390, οι On-Off και Supermoto μοτοσυκλέτες είναι από τα πλέον αναμενόμενα μοντέλα της KTM, που ενώ όλοι τα ήθελαν από την παρουσίαση των πρώτω KTM 390 Duke, κανείς δεν ξέρει γιατί έπρεπε να περιμένουμε τόσα χρόνια για να τα δούμε στην παραγωγή.

Σημειώστε πως στην καρδιά όλων των νέων 390 μοτοσυκλετών θα χτυπά ο αναβαθμισμένος μονοκύλινδρος κινητήρας των 399 κ.εκ. που έχουμε δει στο τελευταίο 390 Duke με απόδοση 45,3 hp, ενώ αναμένουμε πληροφορίες για τον νέο κινητήρα των 125 κυβικών.

Το περίεργο για τα νέα μικρά Off-Road μοντέλα των "πορτοκαλί" είναι πως η εξάτμιση βγαίνει χαμηλά και κάτω από τον κινητήρα, αντί για ψηλά και πλάι, κάτι που την αφήνει εκτεθειμένη σε πέτρες. Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η KTM θα διαθέτει ψηλή εξάτμιση στα έξτρα αξεσουάρ της.

KTM 125-390

 

Πάμε να δούμε παρακάτω τι νέο μάθαμε από την πρόσφατη διαρροή.

KTM 125 / 390 Enduro R

Στα πρότυπα των 690 Enduro R, τα μονοκύλινδρα Enduro R σε 125 και 390 εκδόσεις προσανατολίζονται σε μεγάλο ποσοστό Off-Road χρήσης, και έρχονται με ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, In-Mold γραφικά για αντοχή στον χρόνο, και ίσια σέλα.

KTM 125 / 390 SMC R

Οι Supermoto εκδόσεις των 125 και 39 διαθέτουν τροχούς 17 ιντσών με μπράτσα, αναρτήσεις με ασφάλτινες διαδρομές, χαμηλότερο ύψος σέλας, In-Mold γραφικά για αντοχή στον χρόνο και ίσια σέλα.

KTM 390 Adventure R

Το hardcore Adventure μοντέλο 390 θα κυκλοφορήσει με ακτινωτούς τροχούς 21 και 18 ιντσών, σέλα με ύψος 885 mm, TFT H50 έγχρωμη οθόνη οργάνων με συνδεσιμότητα, Cornering ABS και MTC Traction Control, και με μεγάλες διαδρομές 230 mm στις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις.

KTM 390 Adventure X

Το ασφάλτινο Adventure της οικογένειας θα διαθέτει ίδιο πλαίσιο, κινητήρα, και κοστούμι με το 390 Adventure R, αλλά χαμηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και πιστεύουμε και φθηνότερη τιμή.

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται χυτές ζάντες με μπράτσα 19 και 17 ιντσών, μικρότερες διαδρομές 200 mm στις αναρτήσεις -οι οποίες ΔΕΝ θα είναι ρυθμιζόμενες-, ύψος σέλας 825 mm, LCD ψηφιακή οθόνη οργάνων και απλό -όχι cornering- ABS.

Γκάμα 390 Adventure

 

Ήδη έχουμε δει πως οι μικρές μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν και cruise control, αλλά και τους νέους φωτιζόμενους διακόπτες που έχουμε δει στα KTM 390 Duke και Vitpilen / Svartpilen του 2024, με το επίπεδο εξοπλισμού τους να θέτει νέα στάνταρ, ενώ κατόπιν της παρουσίασής τους στην EICMA, η γκάμα των μικρών μοτοσυκλετών της KTM θα διαθέτει περισσότερες επιλογές από ποτέ -μην ξεχνάμε και τα Duke αλλά και τα RC μοντέλα -όπου αυτά κυκλοφορούν ακόμα.