Suzuki V-Strom 800 DE: Διευρύνεται η ανάκληση στην Ευρώπη για προβληματικό πίσω ελαστικό

Ανακοίνωση και από τον αμερικάνικο NHTSA - Τι γίνεται στην Ελλάδα
motomag Suzuki Test Ride Days στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 27 έως τις 30 Μαΐου
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

31/7/2024

Η Suzuki Suzuki V-Strom 800DE ανακαλείται σε δύο ακόμη χώρες επί ευρωπαϊκού εδάφους με το ελαττωματικό πίσω ελαστικό να είναι και αυτή τη φορά η αιτία.

Όπως και με τις εν σειρά δικύλινδρες V-Strom 800DE που ανακλήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, έτσι και στη Γερμανία αλλά και την Ολλανδία η Suzuki ανακαλεί τις μοτοσυκλέτες της ώστε να αλλαχθεί το πίσω ελαστικό πρώτης τοποθέτησης.

Σύμφωνα και με την αμερικάνικη Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (National Highway Traffic Safety Administration -NHTSA), που έχει προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το πίσω ελαστικό σε συγκεκριμένες V-Strom 800DE, μοντέλα του 2023 και του 2024, ενδέχεται να παρουσιάσει μη φυσιολογικές ρωγμές ή άλλους είδους παραμόρφωση στη γόμα του. 

Suzuki V-Strom 800 DE ανάκληση Ελλάδα


Το χειρότερο σενάριο για το πίσω ελαστικό είναι, σε συνεχή χρήση, να αποκολληθεί μέρος της γόμας από αυτό και να επηρεαστεί η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Πριν φτάσει σε αυτό το σημείο ο αναβάτης θα καταλάβει την όποια παραμόρφωση της γόμας από κραδασμούς και δονήσεις που θα νιώσει στο τιμόνι καθώς οδηγεί.

Το πίσω ελαστικό πρώτης τοποθέτησης σε αυτές τις χώρες είναι το Dunlop Trailmax Mixtour "B" 150/70R17 M/C 69H. Εφόσον το ελαστικό του V-Strom 800DE έχει τον κωδικό "Β" τότε η οδηγία για τους αναβάτες σε Γερμανία και Ολλανδία είναι να σταματήσουν άμεσα να οδηγούν τη μοτοσυκλέτα και να επικοινωνήσουν με την αντιπροσωπεία.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο MOTO τα Dunlop πρώτης τοποθέτησης του V-Strom 800DE δεν έχουν καμία σχέση, σε κανένα επίπεδο με τα Dunlop που έχουμε εμείς εδώ στην Ευρώπη -διαφορετικός κατασκευαστής, διαφορετικό R&D. Επί της ουσίας πρόκειται για απλή συνωνυμία αφού τα δικαιώματα του ονόματος για την Ιαπωνία, μερικές ακόμη χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής τα έχει η ιαπωνική Sumitomo Rubber Industries, η οποία προμηθεύει και τα ελαστικά στη Suzuki, ενώ δεν μπορούν να αγοραστούν στην Ευρώπη.

​ ​   Suzuki V-Strom 800DE ανάκληση 2024

Αναφορικά με τα V-Strom 800DE που έχουν πωληθεί στην Ελλάδα, η ελληνική αντιπροσωπεία είναι φυσικά ενήμερη για το ελαττωματικό ελαστικό και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της άμεσα. Πολύ σύντομα θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το αν επηρεάζονται αλλά και ποιες είναι σε αυτή την περίπτωση οι V-Strom 800DE που κυκλοφορούν επί ελληνικού εδάφους όπως φυσικά και για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν τόσο από την πλευρά της όσο και από την πλευρά των αναβατών, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους.

Εκτιμάται ότι η εν λόγω ανάκληση αφορά παγκοσμίως σχεδόν 12.000 Suzuki V-Strom 800DE και ξεκίνησε από μεμονωμένες αναφορές αναβατών που λάμβανε η Suzuki Ιαπωνίας από τον περασμένο Μάϊο, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι την ενημέρωναν για την αποκόλληση της γόμας του ελαστικού.

Νέος νόμος για Ε.Π.Η.Ο. προ των πυλών: Ηλικιακά όρια, ασφάλιση, αυστηρότερα πρόστιμα, αλλά και εμφανή κενά

Η κυβέρνηση προαναγγέλλει αλλαγές στη νομοθεσία για τα ηλεκτρικά πατίνια
patinia
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/7/2026

Δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα με θύματα ανηλίκους που οδηγούσαν ηλεκτρικά πατίνια τους περασμένους μήνες ήταν η αφορμή για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση προαναγγέλλοντας αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.

Αυτές ακόμη αναμένονται, ωστόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασε τα βασικά μέτρα που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.

Ως αναμενόταν, το πρώτο μέτρο αφορά στην πρόσβαση στα λεγόμενα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα) σε ανηλίκους, καθώς ο νέος νόμος θα απαγορεύει τη χρήση τους από άτομα ηλικίας κάτω των 17 ετών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο. Της διάταξης αυτής θα εξαιρούνται μόνο τα οχήματα για άτομα με αναπηρία, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός.

Η κίνηση των Ε.Π.Η.Ο. περιορίζεται σε δρόμους με όρια ταχύτητας που δεν ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 350 ευρώ αντί 30 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Μια πολύ σημαντική αλλαγή αφορά στην ασφάλιση των οχημάτων αυτών, η οποία καθίσταται υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ασφάλιση γενικής αστικής ευθύνης του οχήματος έναντι τρίτων, με απειλή προστίμου 250 ευρώ για τους παραβάτες.

Οι αναβάτες των Ε.Π.Η.Ο. θα πρέπει να έχουν πάντα πάνω τους έγγραφο ταυτοποίησης και αποδεικτικό ασφάλισης οχήματος.

Ένα ακόμη μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις ενοικίασης Ε.Π.Η.Ο., οι οποίες δεν θα επιτρέπεται να τα νοικιάζουν ή να τα διαθέτουν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο σε άτομα κάτω των 17 ετών. Ο έλεγχος της ηλικίας του χρήστη είναι πλέον ευθύνη της εκάστοτε επιχείρησης, υπό την απειλή προστίμου 1.000 ευρώ.

Τέλος, ο υφυπουργός αποκάλυψε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο ηλεκτρονικό Μητρώο Ε.Π.Η.Ο. με όλα τα οχήματα, τους ιδιοκτήτες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, προς διευκόλυνση των αρχών κατά τους ελέγχους.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως προκύπτουν αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που είχε ανανεωθεί πέρυσι (Ιούνιος 2025), επί της ουσίας διαχωρίζοντας τα Ε.Π.Η.Ο. από τα ποδήλατα, με τα οποία τα εξομοίωνε στις περισσότερες διατάξεις που τα αφορούν.

Είναι μια διόρθωση ενός καταφανέστατου λάθους, καθώς φαντάζει αδιανόητο να μπορεί νόμιμα ένα παιδί, που δεν έχει ιδέα για τις διατάξεις του ΚΟΚ, να βγαίνει στους δρόμους με μηχανοκίνητο όχημα, ανάμεσα σε μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, λεωφορεία και φορτηγά.

Το πραγματικό ερώτημα παραμένει άλλο: κανείς στα αρμόδια υπουργεία δεν είχε φανταστεί το πρόβλημα όταν σχεδίαζαν τον περίφημο νέο ΚΟΚ;

Και τώρα που φαινομενικά σπεύδουν να διορθώσουν το λάθος, το να θέτεις μόνο ηλικιακά όρια χωρίς την απαίτηση ο χειριστής να γνωρίζει τα απαραίτητα της κυκλοφορίας στους δρόμους μοιάζει με μισή δουλειά. Ο 17χρονος που δεν ξέρει να αναγνωρίσει τα σήματα στους δρόμους και δεν έχει ιδέα από προτεραιότητες γιατί θεωρούμε πως είναι ασφαλέστερος από έναν 16χρονο με την ίδια ανύπαρκτη οδηγική παιδεία; Προφανώς δεν είναι.

Η δε υποχρεωτική ασφάλιση απειλεί ν' ανοίξει νέα ζητήματα. Τι γίνεται με τα ηλεκτρικώς υποβοηθούμενα ποδήλατα; Ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση (χωρίς γκάζι) δεν θεωρείται ως μηχανοκίνητο όχημα αφού δεν μπορεί να κινηθεί με τη δική του ισχύ, όπως θα γινόταν με αποκλειστική χρήση του γκαζιού, χωρίς τη συνδρομή πεταλιών. Για το θέμα μάλιστα έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα στο Βέλγιο το 2023, κρίνοντας πως ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση δεν θεωρείται ως μηχανοκίνητο όχημα και ωσαύτως δεν μπορεί να υποχρεούται σε ασφάλιση.

Αναμένουμε το πλήρες κείμενο του νέου νόμου, για να δούμε τί ακριβώς θα αλλάξει με όλα αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν εισβάλλει στο αστικό τοπίο, εικάζοντας πως στα Ε.Π.Η.Ο. δεν περιλαμβάνονται τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση, ως είναι το λογικό.

Ετικέτες