Τραγωδία Yamaha στον 24ωρο Bol d'Or: Πήρε φωτιά η R1 του Loris Baz! [VIDEO]

Έφταιγε μία Honda που έριξε λάδια…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/9/2019

Πολλές μοτοσυκλέτες έπεσαν η μία μετά την άλλη στην πίστα Paul Ricard, στην πρώτη από τις τρεις χρονικές περιόδους του 24ωρου Bol d'Or, όμως ήταν η Yamaha που είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα, μιας και έβλεπε την νίκη να έρχεται. Η πτώση δίχως να φταίνε ήταν αποκαρδιωτική, πόσο μάλλον όταν οι μοτοσυκλέτες έπιασαν φωτιά και καταστράφηκαν ολοσχερώς. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά η ευκαιρία της Yamaha να πάρει μία σημαντική νίκη, παράλληλα με την ανακοίνωση μίας νέας R1, εξανεμίστηκε.

Ο αγώνας ήταν επεισοδιακός από την αρχή. Ξεκίνησε με αντίξοες συνθήκες, δυνατή βροχή και ισχυρούς ανέμους και κατέληξε σε διακοπή με επανεκκίνηση την επόμενη ημέρα.

Ο Niccolò Canepa πήρε την σκυτάλη μετά την επανεκκίνηση του αγώνα και κατάφερε να την φέρει πολύ μπροστά, δίνοντας μία πολύ καλή ώθηση στον Loris Baz που κατάφερε να φέρει την Yamaha στην πρώτη θέση. Ο Baz μπήκε στον αγώνα με slick ελαστικά σε μία πίστα που στέγνωνε, μιας και δεν είχε σταματήσει να βρέχει από το προηγούμενο βράδυ, και κατάφερε αμέσως να κάνει την διαφορά. Μπήκε στα pit με μεγάλη διαφορά, σχεδόν τριάντα δευτερόλεπτα μπροστά από τους υπόλοιπους και με εμφανή όρεξη και ικανότητα να την διπλασιάσει!

Τότε ήταν που η FCC TSR Honda του Mike Di Meglio «γέννησε» ακριβώς πάνω στην ξακουστή φουρκέτα, στην Le Beausset με την Kawasaki του Erwan Nigon να είναι η πρώτη που έπεσε. Ακριβώς πίσω του, και πάνω του, προσγειώθηκε γλιστρώντας ο Loris Baz με την τριβή να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα… Οι μοτοσυκλέτες πήραν φωτιά και καταστράφηκαν ολοσχερώς σε ελάχιστο χρόνο, πριν προλάβουν οι κριτές να κάνουν το παραμικρό! Τα δευτερόλεπτα ήταν δραματικά, καθώς η R1 πήρε αμέσως φωτιά χτυπώντας τον Erwan που δεν είχε προλάβει να σηκωθεί και ξαφνικά πάλευε και με τις φλόγες… Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε οι αναβάτες των μοτοσυκλετών που ακολουθήσαν αμέσως μετά.

Η 83η συνέχεια του ξακουστού αγώνα θα ήταν η καλύτερη της σύγχρονης εποχής για την Yamaha, με χαρακτηριστική νίκη πάνω στο λανσάρισμα μιας όχι και τόσο νέας, αλλά έστω ανανεωμένης, R1. Δυστυχώς η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους.

Ο Loris Baz μίλησε σε έντονο ύφος αμέσως μετά: «Είμαι εκνευρισμένος και εξαιρετικά απογοητευμένος, όπως ίσως θα φαντάζεστε. Ωστόσο είμαι και ανακουφισμένος που η πτώση αυτή δεν ήταν πιο σοβαρή, ιδιαίτερα για τον Erwan που τον χτύπησε η μοτοσυκλέτα μου και μετά βίας γλίτωσε από την φωτιά. Είναι το πιο τρομακτικό ατύχημα που είχα ποτέ με μοτοσυκλέτα και θεωρώ πως θα μπορούσαν από την οργάνωση να είχαν αντιδράσει πιο γρήγορα. Το λάδι ήταν αδύνατο να το διακρίνεις και να το αποφύγεις, γιατί η πίστα δεν είχε ακόμη στεγνώσει πλήρως και δεν ήξερες τί ήταν αυτό που έβλεπες. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να τελειώνει έτσι ο αγώνας γιατί η ομάδα είχε κάνει εξαιρετική δουλειά και όσοι μου έδιναν την σκυτάλη ήταν εξίσου γρήγοροι! Το σημερινό ξεκίνημα ήταν δύσκολο, το να αγωνίζεσαι το βράδυ είναι ένα πράγμα, το να ξυπνάς στις τέσσερις για να τρέξεις αγώνα κατευθείαν το κάνει δυσκολότερο. Η εξείκη αυτή είναι αποκαρδιωτική".

 

Εγκαινιάστηκε η νέα πίστα της Βουλγαρίας A1 Motor Park (LARA) – Τσουχτερές οι τιμές

Βγήκε αμέσως και το πρόγραμμα προπονήσεων για τον μήνα
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

23/3/2026

Σας είχαμε ενημερώσει για όλη την πορεία των εξελίξεων που αφορούν τη νέα πίστα της γειτονικής Βουλγαρίας, που πλέον παρουσιάστηκε στο κοινό και επίσημα προχτές 21 Μάρτη με τα εγκαίνιά της.

Το διάγραμμα δεν έπεσε πολύ έξω, αφού τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένα για τα τέλη του 2025, όμως ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος. Η πίστα τοποθετείται περίπου 40 λεπτά νότια από την Σόφια στο Samokov και δυόμιση ώρες από τη δική μας πίστα των Σερρών. Οι δύο πίστες είναι σίγουρα ανταγωνίστριες, αλλά παράλληλα μπορούν και να αλληλοσυμπληρώνονται, αφού η A1 Motor Park αναμένεται να κλείνει τον χειμώνα εξαιτίας του χιονιού, όπως και η οδήγηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην πίστα των Σερρών δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη λόγω ζέστης.

3

Η πρώην LARA, που μετονομάστηκε στο ξενέρωτο A1 Motor Park, είναι μία αριστερόστροφη πίστα με 8 αριστερές και 7 δεξιές στροφές και μήκος 3,91 χιλιόμετρα, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως έχει πάρει εγκρίσεις FIA (κατηγορία 3, έως Formula 3) και FIM (κατηγορία Β, έως WorldSBK). Η στόχευση των γειτόνων για δοκιμές, εκδηλώσεις και track-days και έπειτα για αγώνες είναι σαφέστατα στη σωστή κατεύθυνση και είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα και το MOTO το γράφει εδώ και χρόνια.

nikola-tsolov

Μία live μετάδοση στα κοινωνικά δίκτυα κάλυψε τα εγκαίνια, όπου σημείωσε πάνω από 100 χιλιάδες θεάσεις, ενώ πίστα πάτησαν supercars, μοτοσυκλέτες, όπως και μία Formula 2 που οδηγούσε ο τοπικός ήρωας Nikola Tsolov, που κατέχει το ρεκόρ των πιο πολλών νικών στην FIA Formula 3 από το 2023 μέχρι το 2025. Μάλιστα ο Βούλγαρος οδηγός έκανε πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις, λέγοντας πως η νέα πίστα έχει απίστευτες εγκαταστάσεις και η είσοδος της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και θυμίζει τα μεγάλα ιταλικά circuit, όμως ο ίδιος θα συνεχίζει να επισκέπτεται και την πίστα των Σερρών που έχει πιο κλειστές και τεχνικές στροφές.

2

Αμέσως μετά την εκδήλωση ανακοινώθηκαν πρόγραμμα και τιμές για το υπόλοιπο του μήνα. Βέβαια προς έκπληξη είδαμε τσουχτερές τιμές για μία ημερήσια προπόνηση που φτάνει τα 180 ευρώ για τα αυτοκίνητα και τα 135 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες, τιμές που είναι αρκετά υψηλότερες από αυτές της πίστας των Σερρών, που γνωρίζουμε πολύ καλά και επισκεπτόμαστε συχνά και το κόστος για τις μοτοσυκλέτες είναι 90 ευρώ ανά ημέρα.