Triumph Rocket 3 R & GT Evel Knievel Limited - Μικρές στιλιστικές διαφορές και περιορισμένη παραγωγή [VIDEO]

Συλλεκτικές εκδόσεις με αφορμή τη σχέση της βρετανικής εταιρείας με τον θρυλικό Αμερικανό stunt-rider
Triumph Rocket 3 Evel Knievel
Από το

motomag

13/11/2024

Στη σύγχρονη μόδα με τις δεκάδες συλλεκτικές εκδόσεις για όσους θέλουν το κάτι ξεχωριστό -ακόμα χωρίς μεγάλες διαφορές-, εντάσσονται και οι νέες Triumph Rocket 3 Evel Knievel Limited Editions, που κυκλοφορώντας μόλις σε 500 συνολικά αντίτυπα αποκτούν συλλεκτική αξία, ενώ διαφέρουν από τα μοντέλα βάσης μόνο σε μερικές στιλιστικές λεπτομέρειες, γιορτάζοντας τη σχέση της βρετανικής εταιρείας με τον θρυλικό Αμερικανό κασκαντέρ.

Η σχέση μεταξύ Triumph και Knievel ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας τηλεοπτική εμφάνιση του θεότρελου Αμερικανού, όπου οδηγούσε ένα Bonneville T120, μέχρι και το άλμα που είχε κάνει στο καζίνο και ξενοδοχείο Caesars Palace στο Las Vegas, πηδώντας πάνω από τα σιντριβάνια. Όπως προείπαμε οι διαφορές των συγκεκριμένων Rocket 3  είναι μόνο στιλιστικές, με την απόδοση του κτηνώδους τρικύλινδρου κινητήρα των 2.500 cc να παραμένει ίδια, με την εντυπωσιακή ροπή των 22,94 kgm (!) στις 4.000σ.α.λ. και με 182 ίππους στις 7.000 στροφές ανά λεπτό. 

Οι Rocket 3 Limited Editions θα έχουν χρωμιωμένα ρεζερβουάρ καυσίμου που τα διατρέχουν δυο μπλε λωρίδες, που περιέχουν αστέρια και κόκκινες γραμμές.
Τα νέα ρεζερβουάρ συνδυάζονται με τα πίσω μαύρα ματ πλαστικά που φέρουν και αυτά λευκές - κόκκινες - μπλε λωρίδες και τη δερμάτινη διαιρούμενη σέλα που έχει κεντητό το λογότυπο του Evel Knievel σε χρυσό χρώμα.

Triumph Rocket 3 Evel Knievel

Οι στιλιστικές επεμβάσεις συνεχίζονταςι με την υπογραφή και τα αρχικά του Evel Knievel, τα οποία συναντάμε στα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου, στο μπροστινό φτερό και στο minimal όργανο που απαρτίζεται από μια μικρή έγχρωμη TFT οθόνη, το οποίο κάθε φορά που θα ενεργοποιείται το Rocket 3 θα μας εμφανίζει ένα μοναδικό μήνυμα καλωσορίσματος με το λογότυπο του για το κάθε ένα Rocket 3 Limited Edition. Κάπου εδώ τελειώνουν και οι διαφορές των συλλεκτικών αυτών εκδόσεων. 

Triumph Rocket 3 Evel Knievel

Σημειώστε πως κάθε υποψήφιος ιδιοκτήτης θα λάβει μια συλλεκτική έκδοση βιβλίου, με σκληρό εξώφυλλο το οποίο θα αφηγείται την αξιοσημείωτη ιστορία του Evel Knievel και τη σχέση του με την Triumph. Το βιβλίο υπογράφει ο συγγραφέας Stuart Barker, ενώ κάθε αντίτυπο θα φέρει και τον αντίστοιχο αριθμό της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας που θα έχει ο ιδιοκτήτης, ενώ θα είναι υπογεγραμμένο και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Triumph, Nick Bloor.

Triumph Rocket 3 Evel Knievel

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο Limited Edition Rocket 3 R και στο Rocket 3 GT, με κάθε μία έκδοση να παράγεται σε 250 μοτοσυκλέτες. 

Triumph Rocket 3 Evel Knievel

Chief Commercial Officer της Triumph Motorcycles, Paul Stroud: “Ο Evel Knievel έχει πραγματοποιήσει ακροβατικά σε μοτοσυκλέτες Triumph κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60, αλλά το άλμα του στο Caesar's Palace με ένα T120 TT, ήταν η στιγμή που δημιούργησε έναν θρύλο που έχει εμπνεύσει γενιές θαυμαστών. Δουλεύοντας με την οικογένεια Knievel, δημιουργήσαμε δύο εντυπωσιακές Limited Editions που είναι τόσο εντυπωσιακές στο δρόμο όσο ήταν ο Evel Knievel στα χρόνια της ακμής του. Με μόλις 250 από κάθε μοντέλο διαθέσιμες παγκοσμίως, με όμορφες σχεδιαστικές πινελιές και με ένα βιβλίο που γράφτηκε με αφορμή αυτές τις εκδόσεις και γιορτάζει τα επιτεύγματά του με την Triumph, αυτές οι εκδόσεις Rocket 3 Limited θα προσελκύσουν τους συλλέκτες, τους θαυμαστές και όσους αναζητούν τη συγκίνηση που αποπνέουν αυτές οι εκδόσεις.”

Triumph Rocket 3 Evel Knievel

Το νέο Rocket 3 R Evel Knievel Limited Edition θα είναι διαθέσιμο από τον Μάρτιο του 2025, και στην Αγγλία θα κοστίζει 30.707 ευρώ, ενώ το Rocket 3 GT Evel Knievel Limited Edition θα κοστίζει 31.550 ευρώ, χονδρικά προσθέτοντας ένα 9,6-9,9% σε σχέση με τα μοντέλα βάσης Rocket 3 Storm. Για την ελληνική αγορά η τιμή θα ανακοινωθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Ετικέτες

ΕΛΜΟΤΟ: Τέσσερα προβληματικά σημεία στον νέο ΚΟΚ

H Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία καταθέτει τη θέση της για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
elmoto
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/4/2026

Τον περασμένο Ιούνιο ο Νόμος 5209/2025 μας σύστησε τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), με αρκετές αλλαγές και βασικό γνώμονα την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες.

Η Ελληνική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία (ΕΛΜΟΤΟ) σε συνεργασία με τον νομικό της σύμβουλο, Θεόδωρο Γαζούλη, και τον σύμβουλό της σε θέματα οδικής ασφάλειας, Θανάση Χούντρα, παίρνει θέση με ένα δελτίο Τύπου στο οποίο σχολιάζει τα σημεία που θεωρεί προβληματικά και κάνει τις ανάλογες αντιπροτάσεις.

Προκύπτουν τέσσερα θέματα στα οποία η ΕΛΜΟΤΟ δηλώνει πως “αντιτάσσεται σθεναρά”:

1. Στις άδικες κυρώσεις του ΚΟΚ (πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες) για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο, όταν εμφανώς δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

2. Στις μη ρεαλιστικές ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες. Στην πράξη ο νέος ΚΟΚ μας κάνει παραβάτες “με το ζόρι” αγνοώντας ότι το δίκυκλο συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποδεικνύουν σοβαρές έρευνες.

3. Στις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

4. Στην απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες. Αναφερόμαστε στην αφαίρεση της δυνατότητας αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

elmoto

ΘΕΜΑ 1 - Κυρώσεις του ΚΟΚ, άρθρο 38 που ορίζει πρόστιμο 75€ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 20 ημέρες για στάθμευση δίκυκλου σε πεζοδρόμιο.

Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, η λογική της ΕΛΜΟΤΟ είναι φυσικότατη και εκφράζει αυτό που σκεφτόμαστε όλοι οι μοτοσυκλετιστές επί του θέματος. Περιγράφει μια “άστοχη προσέγγιση” από πλευράς νομοθέτη που βάλλει επί του συνόλου με αφορμή μια μερίδα μοτοσυκλετιστών που όντως δημιουργεί πρόβλημα.

Η πρότασή της είναι προφανώς να επιτρέπεται η στάθμευση μοτοσυκλετών στα πεζοδρόμια, υπό την προϋπόθεση να μην ενοχλεί τη διέλευση πεζών και να μην κλείνει τις διαγραμμίσεις κίνησης τυφλών και τις ράμπες ΑΜΕΑ. Επιπλέον, τονίζει ένα παράδοξο που δημιουργείται, καθώς ο ίδιος ΚΟΚ επιτρέπει τη χρήση του πεζοδρομίου από ποδήλατα και Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ), παρότι αυτά είναι συγκρίσιμα με μοτοσυκλέτα σε επίπεδο όγκου που απασχολούν στο πεζοδρόμιο.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Χρειάζεται διαμόρφωση και διευκρίνηση ώστε να αρθούν οι προφανείς αδικίες, οπότε όλα τα δίκυκλα, ποδήλατα μοτοσυκλέτες και ΕΠΗΟ, να έχουν την ίδια δυνατότητα χρήσης των πεζοδρομίων για τη στάθμευσή τους.

Με δεδομένο πάντα ότι η στάθμευσή τους δεν συνεπάγεται παρακώλυση των πεζών (ούτε βρίσκεται φυσικά σε διάδρομο τυφλών, ράμπα ΑΜΕΑ κλπ.).

diithisi

ΘΕΜΑ 2 - Ρυθμίσεις για την διήθηση δίκυκλων, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται πρόστιμο 30€ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Η κίνηση των δικύκλων μεταξύ λωρίδων (διήθηση) νομιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτήν την αναθεώρηση του ΚΟΚ και την επιτρέπει μόνο όταν “η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου (πρακτικά, σε ακινητοποιημένη ή πολύ αργή κυκλοφορία)”.

Το πρώτο σημείο ασάφειας είναι ξεκάθαρο από τη διατύπωση: πόση είναι η “πολύ αργή” ταχύτητα; Στις προηγμένες χώρες που έχουν νομοθετήσει επί της διήθησης εδώ και δεκαετίες, ο ορισμός είναι σαφής και μπορεί να οριστεί αριθμητικά με σαφήνεια βάσει της ταχύτητας των αυτοκινήτων στον δρόμο.

Η ΕΛΜΟΤΟ τονίζει πως η διήθηση είναι πιο επικίνδυνη ανάμεσα σε σταματημένα οχήματα, γιατί τότε είναι που ανοίγουν πόρτες και τότε είναι που εμφανίζονται πεζοί από το πουθενά διασχίζοντας δρόμους μακριά από διαβάσεις απλά γιατί προέκυψε η ευκαιρία με όλα τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Να γίνει αναδιατύπωση σχετικά με τη διήθηση στα επίμαχα θέματα, ταχύτητας και συνθηκών:

Η διήθηση επιτρέπεται μόνο όταν η κυκλοφορία είναι πυκνή, τα οχήματα καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα και κινούνται με την ταχύτητα του προπορευόμενου.

Η ταχύτητα του δικύκλου δεν υπερβαίνει τα +20 χλμ./ώρα (επιπλέον) της ταχύτητας (η οποία θα είναι μικρή, δηλαδή έως 20 χλμ./ώρα) των οχημάτων στα οποία πραγματοποιεί τη διήθηση.

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν αναμμένα τα φώτα διασταύρωσης, να παραχωρούν προτεραιότητα, να τηρούν ασφαλή πλευρική απόσταση από άλλα οχήματα, να μειώνουν ταχύτητα και να ακινητοποιούνται αν χρειάζεται για αποφυγή κινδύνου.

Συμπληρωματικά και για λόγους ασφαλείας, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και ότι:

Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να γίνεται μεταξύ στοίχου αυτοκινήτων και πεζοδρομίων για ενδεχόμενες κακοτεχνίες των δρόμων, φρεάτια κλπ.

Απαγορεύεται η διήθηση σε οδούς έξω από σχολικές μονάδες και επί σημασμένων διαβάσεων πεζών όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα.

Θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και με υποχρεωτική στάση (STOP) όταν διασχίζουν διασταυρώσεις οδών όπου τα ακινητοποιημένα οχήματα έχουν αφήσει χώρο ώστε να μην μπλοκάρουν τη διασταύρωση.

cameras

ΘΕΜΑ 3 - Σχετικά με τις δρακόντειες κυρώσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (το οποίο ο νέος ΚΟΚ μειώνει κατά 40% στις πόλεις) έστω και για 5 χλμ./ώρα.

Ένα από τα πιο καυτά θέματα του νέου ΚΟΚ, ειδικά σε συνδυασμό με τις νέες κάμερες τεχνητής νοημοσύνης που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Για την ΕΛΜΟΤΟ ένα πρόβλημα είναι πως η ακριβής τήρηση των ορίων ταχύτητας σημαίνει πως οι οδηγοί όλων των οχημάτων θα πρέπει να έχουν διαρκώς το βλέμμα στα όργανα – ώστε να μην εγκληματήσουν κινούμενοι με 31 km/h σε ζώνη των 30 – με αποτέλεσμα να αποσπάται συχνότερα η προσοχή τους από την οδήγηση.

Επιπλέον θέτει ένα θέμα με την ακρίβεια των οργάνων και το τι ακριβώς θα τιμωρείται, όταν συχνά το σφάλμα ενός κοντέρ ή ενός ραντάρ μπορεί να είναι μεγαλύτερο της υπέρβασης του ορίου για την οποία τιμωρείται κάποιος.

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ:

Καθώς δεν ορίζεται ρητά κάποιο όριο «ανοχής» στον νέο ΚΟΚ, να αναφερθεί ότι για την επιβολή προστίμου θα υπολογίζονται οι ενδεχόμενες αποκλίσεις των οργάνων μέτρησης και άλλων συνθηκών που επηρεάζουν την ακρίβεια της μέτρησης, ΑΛΛΑ μέχρι του ποσοστού 10% ή των 1Οχλμ/ώρα, ό,τι από τα δύο είναι ευνοϊκότερο για τον οδηγό.

Αυτό «επιτρέπει» τα μικρά και ακούσια λάθη, δίνει αίσθηση δικαίου και ταυτόχρονα κάνει αποδεκτή την αυστηροποίηση των μεγαλύτερων αποκλίσεων, που το πιθανότερο να γίνονται με επίγνωση από τον οδηγό.

Υπογραμμίζουμε ότι τα όρια ταχύτητας πρέπει να είναι εύλογα.

gavel

ΘΕΜΑ 4 - Απουσία κατάλληλης δικαστικής προστασίας για τους οδηγούς και τους αναβάτες, καθώς αφαιρέθηκε η δυνατότητα αμφισβήτησης της παράβασης σε πταισματοδικείο (δυνατότητα που υπήρχε παλαιότερα).

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα. Το Σύνταγμα της χώρας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζουν πως δικαίωμα δικαστικής προστασίας πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση και για όλους.

Επίσης υπάρχει και το Δίκαιο της ανάγκης με βάση το οποίο όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή επιτρέπονται παραβάσεις του ΚΟΚ (υπέρβαση ορίου ταχύτητας, παράνομη στάθμευση κλπ.).

Η πρόταση της ΕΛΜΟΤΟ: Ναι στη δικαστική προστασία που υπήρχε παλαιότερα, με βελτιώσεις.

Ετικέτες