Τροχαία Αττικής - Με Drones στον “πόλεμο” του κυκλοφοριακού [VIDEO]

Βλέποντας Live την κίνηση από ψηλά και αποστέλλοντας ταχύτερα προσωπικό σε σημεία με πρόβλημα
motomag Η τροχαία Αττικής ρίχνει στον “πόλεμο” του κυκλοφοριακού Drones [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

12/2/2024

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα λεγόμενα Drones βρίσκονται εδώ και κάποιες ημέρες στη διάθεση της Τροχαίας Αττικής για την παρακολούθηση της κίνησης στους δρόμους της Αθήνας σε πραγματικό χρόνο, με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί στην Πρωτεύουσα.

Με τα συγκεκριμένα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα η Τροχαία Αττικής θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να λαμβάνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στους κύριους δρόμους της Αττικής, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση όταν εντοπίζεται κάποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η τροχαία Αττικής ρίχνει στον “πόλεμο” του κυκλοφοριακού Drones [VIDEO]

Τα Drones θα λειτουργούν κεντρικά από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) της Τροχαίας, απ’ όπου γίνεται και ο συντονισμός των δυνάμεων της Τροχαίας για όλη την Αττική. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των οδικών αξόνων -για παράδειγμα ένα Drone μπορεί να δίνει εικόνα της λεωφόρου Κηφισίας από το ύψος του νοσοκομείου Υγεία έως το Μαρούσι από ύψος 120 μέτρων- και αυτό πρόκειται να βοηθήσει άμεσα στο να μειωθεί ο χρόνος των οδικών μετακινήσεων εντός της Αττικής.

Μένει να δούμε αν και σε ποιο βαθμό τα Drones της Ελληνικής Αστυνομίας θα βοηθήσουν στο να μειωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο έντονο το τελευταίο διάστημα στην Αττική.

Ετικέτες

H Autoliv εξελίσσει αποσπώμενο αερόσακο για δίκυκλα που μένει πάνω στον αναβάτη

Από την εταιρεία που φτιάχνει τον αερόσακο του Yamaha Tricity
autoliv
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στον κόσμο των αυτοκινήτων η Autoliv είναι μια από τις εταιρείες που πρωταγωνιστούν ως προμηθεύτρια συστημάτων αερόσακων, εξοπλίζοντας περίπου το 40% των ανάλογων συστημάτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η αμερικανο-σουηδική εταιρεία έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να επεκταθεί και στα δίκυκλα, έχοντας μια σύμπραξη με την Piaggio (για τα Mp3) που ακόμη δεν έχει παράξει αποτέλεσμα, ενώ δικός της θα είναι και ο αερόσακος που θα φορέσει το νέο Tricity 300 της Yamaha.

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Autoliv και αποτελεί αντικείμενο κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας είναι ένας αποσπώμενος αερόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί σε πληθώρα σκούτερ και μοτοσυκλετών.

autoliv

Η ιδέα είναι απλή και κατά βάση αποτελείται από τη συνήθη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Ο αερόσακος είναι τοποθετημένος μέσα σε έναν μακρόστενο σωλήνα, μαζί με την ηλεκτρονική πλακέτα ελέγχου, το αέριο και τον μηχανισμό ενεργοποίησής του.

Η καινοτομία στο σχέδιο αυτό έγκειται στον τρόπο λειτουργίας του αερόσακου. Συγκεκριμένα, όταν το σύστημα ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός που πυροδοτεί το φούσκωμα του αερόσακου είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε ταυτόχρονα να σπάει τη σύνδεση με το τιμόνι, έτσι όταν ο αναβάτης εκτοξευτεί από τη μοτοσυκλέτα ο αερόσακος παραμένει πάνω στο σώμα του και όχι στη μηχανή.

autoliv

Το σχήμα του αερόσακου συνεπώς είναι εδώ διαφορετικό, μελετημένο να αγκαλιάζει τον κορμό του αναβάτη και να περνά πάνω από τους ώμους του, προστατεύοντας από τυχόν σύγκρουση του σώματος με την άσφαλτο ή όποιο άλλο εμπόδιο απειλήσει τη σωματική του ακεραιότητα.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης είναι αρκετά και εμφανή. Πρώτον, κατά την Autoliv είναι ένα εξάρτημα με σχετικά μικρό κόστος παραγωγής, άρα δεν θα επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του δικύκλου που θα το φορέσει. Δεύτερον, προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής σε πληθώρα μοντέλων, κάτι που θα τον κάνει ελκυστικό για εργοστασιακή τοποθέτηση (ΟΕΜ) από πολλούς κατασκευαστές και, τρίτον, απολαμβάνει την καινοτομία της απόσπασής του από το όχημα για να μείνει στο σώμα του αναβάτη, αντικαθιστώντας έτσι τζάκετ ή ανεξάρτητα γιλέκα με ενσωματωμένο αερόσακο που πωλούνται ξεχωριστά στην αγορά.