Yamaha Motor - Βοηθά στον καθαρισμό νερού σε αναπτυσσόμενες χώρες με το σύστημα YCW

Με φυσική μέθοδο αργής διήθησης με άμμο
Yamaha YCW σύστημα καθαρισμού νερού
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/12/2022

Το Σύστημα Καθαρισμού Νερού της Yamaha (YCW) είναι ένα μικρών διαστάσεων σύστημα καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί τη φυσική μέθοδο καθαρισμού νερού, μέσω αργής διήθησης με άμμο. Αυτές οι εγκαταστάσεις αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές σε μικρά χωριά ή οικισμούς από αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπήρχε πηγή καθαρού νερού.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Yamaha:

Το 2022, νέες μονάδες YCW εγκαταστάθηκαν σε χωριά στην Κένυα και στην Αιθιοπία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 45 μονάδες εντός 15 χωρών, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Στόχος της Yamaha Motor είναι η περαιτέρω επέκταση της διάθεσης του YCW, μέσω στενής συνεργασίας με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Φέρνουμε Καθαρό Νερό σε Ανθρώπους από Όλο τον Κόσμο

Yamaha YCW

Το Σύστημα Καθαρισμού Νερού (YCW) της Yamaha είναι ένα μικρών διαστάσεων σύστημα καθαρισμού νερού, το οποίο χρησιμοποιεί μια φυσική μέθοδο αργής διήθησης με άμμο. Είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα για μικρούς οικισμούς ή χωριά αναπτυσσόμενων χώρων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η λειτουργία μιας εγκατάστασης YCW δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Η συντήρηση μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους κατοίκους και δεν χρειάζεται η επέμβαση εξιδεικευμένου προσωπικού ή η χρήση ειδικών χημικών.

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ με το SDG 6: Καθαρό Νερό και Υγιεινή. Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού —περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι— δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλή διαχείριση πόσιμου νερού (UNICEF/2020). Η Yamaha Motor επιδιώκει την εισαγωγή του συστήματος YCW μέσω της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, ιαπωνικές πρεσβείες και άλλους οργανισμούς από κάθε χώρα-στόχο. Επί του παρόντος, λειτουργούν 45 μονάδες στην Αφρική και την Ασία και το πόσιμο νερό που παρέχουν συμβάλλει στη μείωση των ασθενειών, απαλλάσσοντας γυναίκες και παιδιά από τη σκληρή δουλειά της άντλησης νερού και δημιουργώντας νέες πηγές εισοδήματος σε μετρητά για τους κατοίκους, μέσω επιχειρήσεων που σχετίζονται με το νερό, όπως είναι οι υπηρεσίες παράδοσης.

Ο Okabe Norihiko της θυγατρικής Overseas Market Development Operation (OMDO) της Yamaha Motor, είναι υπεύθυνος για την εισαγωγή των συστημάτων YCW σε νέες τοποθεσίες. "Η ζωή αλλάζει πραγματικά όταν αλλάζει το νερό", εξηγεί. "Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει σε κάθε τοποθεσία και στο μέλλον, θέλω να συνεχίσω να αυξάνω τον αριθμό των οικισμών που είναι εξοπλισμένοι με YCW."

Μια δουλειά που ξεχειλίζει από τη φιλοσοφία Kando

Yamaha YCW

Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να εγκατασταθεί μια μονάδα YCW και έτσι ο Okabe και άλλα μέλη της OMDO εργάζονται σκληρά στο εργοτάξιο, μαζί με τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής. Ωστόσο, αυτή η εργασία δεν είναι μια απλή διαδικασία, όπως συμβαίνει συχνά σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένες υποδομές. Κατά την αρχική ανάπτυξη του συστήματος YCW, καμία εγκατάσταση δεν ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

“Όταν το νερό δεν μπορούσε να αντληθεί λόγω ενός αγνώστου προβλήματος που προέκυψε στην αντλία εισαγωγής, πήρα την αντλία 40 κιλών πίσω στο ξενοδοχείο και πάλευα για μέρες στην μπανιέρα, προσπαθώντας να βρω την αιτία”, σημειώνει ο Okabe. “Αντιμετωπίσαμε απρόβλεπτα ζητήματα το ένα μετά το άλλο, όπως ήταν το βούλωμα των υδραυλικών εγκαταστάσεων. Πηγαίναμε στο ποτάμι με τους ντόπιους για να επιθεωρήσουμε τη βλάβη ή εργαζόμασταν σε μεγάλο υψόμετρο στην Αιθιοπία, παλεύοντας με παθήσεις που σχετίζονται με το υψόμετρο."

Όλες οι αναμνήσεις που του έρχονται στο μυαλό αφορούν την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά στο πρόσωπό του είναι εμφανής η απίστευτη ικανοποίηση που λαμβάνει από τη δουλειά του. “Αυτό συμβαίνει επειδή έχω δει τα μεγάλα χαμόγελα των χωρικών την πρώτη φορά που βγαίνει καθαρό νερό από τη βρύση, μετά από έντονη προσπάθεια και σκληρή δουλειά”. Το να τους βλέπεις να χαίρονται, να τραγουδούν και να χορεύουν, είναι μια σκηνή που ξεχειλίζει από τη φιλοσοφία Kando, προσθέτει ο Okabe.*

Σήμερα, οι δεξαμενές αποθήκευσης και άλλα εξαρτήματα των μονάδων YCW κατασκευάζονται στην Ινδονησία και εξάγονται στις χώρες προορισμού τους. “Αλλά πιστεύω ότι για να φέρουμε καθαρό νερό σε περισσότερους ανθρώπους και κοινότητες, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέσο για την τοπική παραγωγή”, παραδέχεται ο Okabe. Εν ολίγοις, η τοπική παραγωγή συστημάτων YCW είναι το σημείο στο οποίο εστιάζει την προσοχή του και αυτή είναι η επόμενη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει.

*Το Kando είναι η ιαπωνική έκφραση για την ταυτόχρονη αίσθηση βαθιάς ικανοποίησης και έντονης έξαψης που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται μπροστά σε κάτι που έχει εξαιρετική αξία.

Ετικέτες

Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες ασφαλείας για τα ηλεκτρικά οχήματα στα πλοία

Επίπεδο φόρτισης έως 40% της συνολικής χωρητικότητας των μπαταριών ενώ οι δεξαμενές στα εναλλακτικά καύσιμα δεν δύναται να είναι άνω του 50%
motomag Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες για την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

13/5/2024

Kατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (14/11/2023 & 16/4/2024) προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τη μεταφορά οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων (AFVs) με τα πλοία της ακτοπλοΐας, με σκοπό την ενημέρωση, πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών κινδύνων.

Σημειώνεται ότι στα AFVs (εναλλακτικά καύσιμα) περιλαμβάνονται: α) τα αμιγώς ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα που φέρουν συσσωρευτές (μπαταρίες) και β) τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγροποιημένα και συμπιεσμένα αέρια καύσιμα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίστηκαν σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και τη μέχρι τώρα διεθνή εμπειρία καθώς το ζήτημα μεταφοράς AFVs (εναλλακτικών καυσίμων) με πλοία έχει απασχολήσει σχετικά πρόσφατα τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Ως εκ τούτου για λόγους πρόληψης, οι προαναφερόμενες οδηγίες προς τους οδηγούς των AFVs που θέλουν να επιβιβαστούν σε ακτοπλοϊκό πλοίο, αναφέρουν ότι:

α) στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα πρέπει να γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των συσσωρευτών ενώ το επίπεδο φόρτισης θα πρέπει να είναι έως 40% της συνολικής χωρητικότητάς αυτών

β) στα οχήματα λοιπών εναλλακτικών καυσίμων, όπως υγραερίου ή φυσικού αερίου, οι δεξαμενές τους να μην περιέχουν καύσιμο άνω του 50% της συνολικής τους χωρητικότητας

Επισημαίνεται ότι υπάρχει υποχρέωση από τους επιβάτες – οδηγούς να ενημερώνουν άμεσα το πλήρωμα του πλοίου σε περίπτωση λήψης οποιασδήποτε ένδειξης συναγερμού από το όχημά τους. Δεν επιτρέπεται να γίνεται φόρτωση των οχημάτων AFVs που έχουν βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας τους και στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτές τους (στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν αφαιρεθεί). Η ευθύνη για την διασφάλιση ότι στο όχημα δεν υφίσταται βλάβη ή ζημιά στο σύστημα τροφοδοσίας, στις δεξαμενές ή στους συσσωρευτές του, βαρύνει αποκλειστικά τους κατόχους των οχημάτων αυτών και η ακτοπλοϊκή εταιρία δύναται να το εξασφαλίσει με όποιο τρόπο αυτή ορίσει.

Τέλος, δεν θα επιτρέπεται η φόρτιση ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων επί του πλοίου ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι τα ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα δεν θα είναι συνδεδεμένα με κάποια πηγή ηλεκτρικού ρεύματος επί του πλοίου. Πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Λιμενικού Σώματος είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την ασφαλή μεταφορά των AFVs στα ακτοπλοϊκά πλοία υπηρετούν αυτό τον σκοπό, χωρίς όμως να εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των «πράσινων Ι.Χ.».

Αν πιστεύατε πως ένα ταξίδι με ηλεκτρικό όχημα μέσω πλοίου είναι εύκολο μάλλον ήρθε η στιγμή να αναθεωρήστε και ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι…

Υπουργείο Ναυτιλίας - Οδηγίες για την μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία για την αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων