Yamaha - To MT-09 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα φέρει το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT

Θα παρουσιαστεί το 2024 ενώ θα βγει στις αγορές το 2025
motomag Yamaha – To MT-09 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα φέρει το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/7/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ για το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο Υ-ΑΜΤ το οποίο παρουσίασε η εταιρεία των τριών διαπασών, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος σε συστήματα όπως το E-Clutch της Honda. Τώρα σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφίες από πηγές του εξωτερικού έγινε γνωστό πως το MT-09 θα είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας που θα φέρει το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο.

Η Yamaha είχε κάνει σαφές πως το νέο της κιβώτιο θα εφοδιάζει μελλοντικά αρκετά μοντέλα της γκάμας της, ωστόσο από ότι φαίνεται θέλει να κάνει το πρώτο βήμα με το δημοφιλές MT-09. Σε μία φωτογραφία που διέρρευσε βλέπουμε το γυμνό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας να μην έχει μανέτα συμπλέκτη, προδίδοντας την εφαρμογή του ημιαυτόματου κιβώτιου Υ-ΑΜΤ.

Yamaha – To MT-09 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα φέρει το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT

Επιπρόσθετα σε ένα έγγραφο τύπου που παρουσιάστηκε στην Ταϊβάν αναγράφεται ο κωδικός “ MTN890-S” στον οποίο υπάρχει δίπλα ο κυβισμός 890 κ.εκ. καθώς και το “Α6” το οποίο δηλώνει τις σχέσεις του αυτόματου κιβωτίου. Σύμφωνα με πηγές το συγκεκριμένο μοντέλο θα παρουσιαστεί το 2024 -το πιθανότερο στην EICMA- και θα βγει στις αγορές ως μοντέλο του 2025.

Yamaha – To MT-09 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα φέρει το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT

Επιπρόσθετα το MT-09 θα έχει τρεις εκδόσεις όσον αφορά την ισχύ, μία απόδοσης 46 ίππων για δίπλωμα Α2 κατηγορίας, μία 93 ίππων η οποία θα μπορεί με τη σειρά της να περιοριστεί στους 46 ίππους καθώς και μία η οποία θα έχει διαθέσιμη όλη τη δύναμη του κινητήρα δηλαδή 117 ίππους. Ταυτόχρονα όλες οι εκδόσεις με το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT θα ζυγίζουν 3 κιλά περισσότερα από αυτές με το συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Yamaha – To MT-09 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα φέρει το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες