Yamaha: Νέο ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO] - Στο δρόμο των Honda & MV Agusta

Πιο γρήγορες οι αλλαγές ταχυτήτων και από quikshifter σύμφωνα με την Yamaha
motomag Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/6/2024

Εδώ και αρκετό διάστημα σας είχαμε αποκαλύψει πως η εταιρεία των τριών διαπασών ετοιμάζει ημιαυτόματο κιβώτιο ώστε να σταθεί απέναντι κυρίως στο E-Clutch της Honda, με το (Y-AMT) Automated Manual Transmission να προορίζεται για τα σπορ μοντέλα της εταιρείας. Νωρίτερα και από τους δύο, η MV Agusta έγινε η πρώτη με αντίστοιχο σύστημα σε street μοτοσυκλέτα παραγωγής ενώ είναι ήδη μία διαδεδομένη λύση, πολλά χρόνια τώρα στις off road μοτοσυκλέτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha πειραματίζεται με αυτόματο κιβώτιο σε μοτοσυκλέτες. Ήδη από το 2006, η ιαπωνική εταιρεία είχε για πρώτη φορά φέρει το YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shifting), με το οποίο εξόπλιζε το FJR 1300. Το YCC-S χρησιμοποιούσε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αισθητήρες, έναν για τον συμπλέκτη και έναν για τον επιλογέα, ενώ συνεργαζόταν με την ECU και πλήθος αισθητήρων, ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την θέση της μοτοσυκλέτας.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Μόλις ο αναβάτης αποφάσιζε ότι ήθελε να ανεβάσει ή να κατεβάσει ταχύτητα, το YCC-S ενεργοποιούσε ηλεκτρονικά τον συμπλέκτη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εμπλοκή των γραναζιών. Ταυτόχρονα, το YCC-S εξασφάλιζε τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τις στροφές του κινητήρα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή αλλαγή σχέσης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το quickshifter που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο δεν είναι το ίδιο καθώς το quickshifter χρειάζεται τον συμπλέκτη για την εκκίνηση.

Τώρα όσον αφορά το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission της Yamaha που παρουσίασε η Yamaha, αυτό ζυγίζει 2,8 κιλά με τον αναβάτη να μπορεί σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία να αλλάζει ταχύτητες πιο γρήγορα ακόμη και από το quickshifter, ενώ δεν υπάρχει ούτε συμπλέκτης ούτε λεβιές ταχυτήτων! Στο βίντεο της Yamaha βλέπουμε τους διακόπτες λειτουργίας του συστήματος. Στο δεξί μέρος του τιμονιού υπάρχει ένας διακόπτης μέσω του οποίου ο αναβάτης μπορεί να εναλλάσσει το σύστημα χειροκίνητης “MT” και αυτόματης “AT” αλλαγής ταχυτήτων. Στην δεξιά πλευρά του τιμονιού υπάρχει επίσης το κουμπί “MODE” από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το D και D+.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Όταν υπάρχει η αυτόματη επιλογή ταχυτήτων “MT” στο MODE D οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται πιο ομαλά ενώ στο MODE D+ οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε πιο σπορ ρυθμούς. Στο αριστερό μέρος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε δύο διακόπτες οι οποίοι έχουν τις ενδείξεις + και – μέσω των οποίων ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες με ένα δάκτυλο.

Όπως προείπαμε μανέτα συμπλέκτη και λεβιές ταχυτήτων δεν υπάρχει κάτι που σημαίνει πως ο αναβάτης θα έχει μόνο στο μυαλό του το πως θα κατανέμει το σώμα του επάνω στην μοτοσυκλέτα αφήνοντας το σύστημα να κάνει την “βρώμικη” δουλειά της αλλαγής ταχυτήτων. Το (Y-AMT) Automated Manual Transmission θα συνεργάζεται και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού καθώς και με το σύστημα Cruise Control.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Η Yamaha δεν έχει κάνει γνωστό σε ποια μελλοντικά μοντέλα θα δούμε το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο αν και όπως λέει ή ίδια αυτό προορίζεται για σπορ οδήγηση.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Πρόβλημα με τις αγωνιστικές προδιαγραφές FIM για κράνη

Με μαύρο κράνος χωρίς λογότυπα ο Nicolo Bulega στις ελεύθερες δοκιμές του Phillip Island, ενδεχόμενο πρόβλημα και με άλλους αναβάτες WSBK και MotoGP
nicolo bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/2/2026

Όσοι πρόσεξαν το κράνος του Bulega στις δοκιμές της Παρασκευής 20/2 ενόψει του πρώτου αγώνα WSBK 2026 στην Αυστραλία θα πρέπει να απόρησαν με την απουσία λογότυπου κατασκευαστή από αυτό, καθώς και την πλήρη έλλειψη γραφικών.

Ο Ιταλός αγωνίστηκε με άλλο κράνος από το ΚΥΤ KX-1 Race GP που κανονικά φορά και το πρόβλημα δεν ήταν ούτε δικό του, ούτε του κατασκευαστή του κράνους.

Φέτος τίθενται σε ισχύ οι νέες αγωνιστικές προδιαγραφές της FIM, FRHPhe-02, για τα κράνη που χρησιμοποιούνται στα πρωταθλήματα που γίνονται υπό την αιγίδα της, ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Πηγή του ζητήματος είναι το γεγονός πως υπάρχει μόνο ένα εργαστήριο που μπορεί να κάνει τα απαραίτητα τεστ και να εκδώσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του κράνους, το Impact Laboratory που εδρεύει στην πίστα Motorland Aragon στην Ισπανία. Και φέτος έχει πέσει πολλή δουλειά, καθώς όλα τα μοντέλα κρανών που φοριούνται σε αγώνες FIM – ασφάλτινους και off-road - πρέπει να περάσουν από εκεί για να περάσουν τις απαραίτητες δοκιμές και να πιστοποιηθούν.

Αυτό σημαίνει μια μεγάλη σειρά τεστ για κάθε κράνος, αλλά και για κάθε μέγεθος κελύφους στο ίδιο μοντέλο κράνους, κάτι που συνήθως περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις (Small-Medium-Large). Οι δε δοκιμασίες που περιλαμβάνει η πιστοποίηση ξεπερνούν αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECE) που ήδη κατέχουν όλα αυτά τα κράνη.

nicolo bulega

Κάπως έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει προ της έναρξης του WSBK και σε μια εβδομάδα ξεκινά και το MotoGP, την ώρα που εκκρεμούν οι πιστοποιήσεις κατασκευαστών όπως οι ΚΥΤ, Suomy, Nolan και HJC.

Γι’ αυτό ο Bulega συμμετείχε στα FP1 και FP2 με άλλο δανεικό κράνος, γι’ αυτό και αναβάτες όπως οι Pecco Bagnaia (Suomy) και Fabio Quartararo (HJC) είναι στην αναμονή για να διαπιστώσουν αν θα προλάβουν να έχουν τα κράνη τους αυτό το σαββατοκύριακο (21-22/2) στο Buriram Test του MotoGP στην Ταϊλάνδη.

Μαθαίνουμε μάλιστα πως σε κάποιες περιπτώσεις όπως του Bulega, δηλαδή της ΚΥΤ, οι δοκιμές για την πιστοποίηση έχουν ολοκληρωθεί μεν, αλλά εκκρεμεί η σχετική γραφειοκρατία.

Αν λοιπόν δείτε αυτό το σαββατοκύριακο αναβάτες στον αγώνα WSBK του Phillip Island ή στο MotoGP Buriram Test στην Ταϊλάνδη να μη φορούν το κανονικό τους κράνος, θα σημαίνει πως η διαδικασία δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί για τον συγκεκριμένο κατασκευαστή του κράνους – ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πληρώνει όλα τα κόστη των δοκιμών συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές.

Ετικέτες