Yamaha Tenere 700: Πρώτη Πλήρης δοκιμή 2.500χμ: Δυναμομέτρηση VIDEO

Το πρώτο κομμάτι της μεγάλης δοκιμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2019

Το νέο Yamaha Tenere 700 κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, που συντηρούν πολύ μεγαλύτερες αγορές από την δική μας, δικαιολογώντας να έχουν εκείνες την προτεραιότητα, έναντι των λιγοστών δημοσιογραφικών μοτοσυκλετών που υπάρχουν για αρχή στην ζωή αυτού του μοντέλου. Λιγοστών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Τους λόγους που έχει υπάρξει καθυστέρηση στην διάθεσή του, τους έχουμε εξηγήσει στο MOTO με πληροφορίες απευθείας από τα πλέον επίσημα χείλη, μετά από την συνέντευξη του κ.Eric, προέδρου της Yamaha Europe. Δημοσιεύουμε το VIDEO της δυναμομέτρησης, που αποτελεί το πρώτο τμήμα της δοκιμής που έγινε κατά την διάρκεια, κι αμέσως μετά την λήξη του φετινού Mega Test.

Το MOTO ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που πήραν στα χέρια τους το Tenere, και πρώτοι ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο γενικά, ώστε να έρθει μαζί μας στο Mega Test. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι η δυναμομέτρηση έγινε στο τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, έχοντας προλάβει ώστε το συγκεκριμένο Yamaha Tenere που βλέπετε, να έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο νέο Tenere αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha έκανε εξαιρετική προσπάθεια ώστε το MOTO να είναι το πρώτο περιοδικό που παίρνει στα χέρια του το Tenere, όχι από συμπάθεια, αλλά συγκεκριμένα για να ακολουθήσει το Mega Test. Παράλληλα το ίδιο ήθελε και η Yamaha Europe, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτής της δοκιμής παρόλο που η απήχησή της περιορίζεται στο ελληνικό κοινό. Φέτος όμως, με την παρουσία Γάλλου δημοσιογράφου και την μετάφραση του ελληνικού κειμένου σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, το Mega Test γίνεται πραγματικά διεθνές. Μία ελληνική παραγωγή που εξάγεται προς τα έξω… Το συγκεκριμένο λοιπόν Tenere έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τέρμα γκάζι, έχει πέσει, όπως φαίνεται και από την αριστερή του χούφτα από την οποία λείπει ένα κομμάτι, έχει κάνει σούζες, άλματα, έχει σκαρφαλώσει στα 2.500 μέτρα, στον χωματόδρομο που περνά από το μεγαλύτερο υψόμετρο για τα ελληνικά δεδομένα, και μετά από όλα αυτά, πέρασε και από την διαδικασία των μετρήσεων επιδόσεων του ΜΟΤΟ. Είναι λοιπόν έτοιμο για δυναμομέτρηση…

Τι έδειξε λοιπόν στο δυναμόμετρο; Εκείνο που αντιλαμβάνεσαι όταν το οδηγείς γνωρίζοντας αυτόν τον κινητήρα από το MT-07, πως δηλαδή έχει χάσει λίγα άλογα ψηλά χωρίς ιδιαίτερο όφελος στις χαμηλές στροφές. Έτοιμο για τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, το Tenere αποδίδει 58,89 άλογα στις 9.000 στροφές και 5,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.700 στροφές. Το διάγραμμα της ιπποδύναμης είναι πανέμορφο, σχεδόν ευθεία γραμμή, και φανερώνει την ευστροφία που αντιλαμβάνεσαι και όταν το οδηγείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κινητήρας αυτός έχει γεμίσει όσο θα έπρεπε στις χαμηλές στροφές αποβάλλοντας πλήρως τις street καταβολές του. Συγκριτικά με το MT-07 έχει χάσει δύναμη ξεκινώντας από τις 6.000 στροφές και η μόνη άξια λόγου διαφορά στις χαμηλές στροφές είναι το μικρό σκαλοπάτι ροπής ανάμεσα στις 2.000 και στις 3.000 στροφές. Από εκεί και πέρα πρακτικά ταυτίζονται οι δυναμομετρήσεις που έχουν γίνει στο ίδιο δυναμόμετρο και στην ίδια θερμοκρασία και υγρασία.

Καλή απόκριση της γκαζιέρας με σωστό έλεγχο από τον δεξί σου καρπό και ωραίος ήχος από το εργοστασιακό τελικό που έχοντας ακούσει το αντίστοιχο της Akrapovic πράγματι αξίζει την αλλαγή. Ιδανικά θα ήταν τα πράγματα με κάποια έξαρση στις χαμηλές στροφές για την κίνηση στο χώμα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που αρέσει στο Tenere να το οδηγείς εκτός δρόμου, πράγματα που θα αναλύσουμε στο πληρέστατο συγκριτικό απέναντι σε όλες τις νέες on-off που πέρασαν την διαδικασία του Mega Test! Το τεύχος με την ιστορία κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου και ακολουθεί το συγκριτικό… δείτε περισσότερα στο motomag.gr και γραφτείτε στο κανάλι μας για το video του Mega Test που θα ακολουθήσει σύντομα!

 

Ετικέτες

MV Agusta: Πτώση 27,8% μετά την KTM – Σενάριο εξαγοράς γραμμένο στην Κίνα

Οι λόγοι που αυτό θα γίνει διαφορετικά από άλλες περιπτώσεις
MV Agusta: Πτώση 27,8% μετά την KTM – Σενάριο εξαγοράς γραμμένο στην Κίνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/1/2026

Κλειστή η στρόφιγγα στο εργοστάσιο στο Varese αυτή την στιγμή, μία φυσιολογική πρακτική των Ιταλών που στην πιο νεκρή περίοδο της αγοράς, δίνουν άδεια στο προσωπικό για να είναι έτοιμοι για το ξεκίνημα της σεζόν.

Σύμφωνα με τα στελέχη της MV Agusta με τα οποία συνομιλήσαμε στην EICMA, ενώ κοιτούσαμε τον νέο τους V5 κινητήρα που προκάλεσε αίσθηση και κράτησε το όνομα της MV Agusta ψηλά στην επικαιρότητα, διανύουν τώρα μία πολύ καλή φάση στην ιστορία τους.

Κι αυτό γιατί ο Timur Sardarov, στα χέρια του οποίου έχει επιστρέψει η MV Agusta μετά την αδυναμία της KTM να συνεχίσει μαζί τους, έχει πάρει πλέον την απόφαση να τους αφήσει να αναπτύξουν μόνοι τους την γκάμα, χωρίς να μπαίνει εμπόδιο. Δεν ήταν έτσι στο παρελθόν, η ενασχόληση του Sardarov ήταν απόλυτη στην εξέλιξη της γκάμας ενώ λίγο πριν την εξαγορά από την KTM είχε ήδη κάνει την κίνηση να την οδηγήσει σε μονοπάτια που δεν είχε ξανά πάει.

Με στόχο να αυξήσει την κερδοφορία μέσα από το άνοιγμα της γκάμας, ο Sardarov είχε αποφασίσει να αραιώσει την πυκνότητα της MV με μοντέλα που έχουν σχεδιάσει, αλλά δεν κατασκευάζουν. Απόδειξη ήταν το 5.5 που είδαμε από κοντά στην EICMA το 2021 σε πρωτότυπη μορφή και ευτυχώς έμεινε έτσι.

Στην ουσία ήταν ένα Benelli TRK 502 με νέα εμφάνιση, αντικειμενικά η ομορφότερη από τις QJMOTOR σε σημείο που η QJ διαπραγματευόταν να αγοράσει το ποσοστό της MV στο συγκεκριμένο σχέδιο, για να βγάλει το επόμενο TRK, όταν τελικά εξαγοράστηκε η εταιρεία από την KTM, η οποία αμέσως τερμάτισε το άνοιγμα της γκάμας με κινέζικης κατασκευής μοτοσυκλέτες. Αντιθέτως επένδυσε στην γραμμή παραγωγής στο Varese και στον Made in Italy χαρακτήρα της MV Agusta.

Ο δεσμός με την QJMOTOR δεν κόπηκε όμως σε αυτό το μεσοδιάστημα καθώς ο μεγάλος κατασκευαστής είναι ταυτόχρονα και ο διακινητής της MV Agusta στην Κίνα, την πλέον σημαντική νέα αγορά, ενώ παράλληλα ήταν και ο Ν1 πελάτης του σχεδιαστικού γραφείου της MV Agusta. Για αυτό και πολλά από τα sport μοντέλα της QJMOTOR έχουν σαφέστατη αναφορά στα μοντέλα της MV Agusta.

MV Agusta: Πτώση 27,8% μετά την KTM – Σενάριο εξαγοράς γραμμένο στην Κίνα
Από όλα τα QJMOTOR, μαζί και των Benelli, αυτό θα ήταν το ομορφότερο που θα έβγαινε σε παραγωγή! 

Η εξαγορά από την KTM αρχικά σε πλειοψηφικό ποσοστό και έπειτα σε κινήσεις ολοκληρωτικής απόκτησης που δεν πρόλαβε να στεριώσει, έφερε ριζικές αλλαγές μέσα στην MV Agusta. Αρχικά μεγάλωσε το σχεδιαστικό τμήμα εντός του Varese δημιουργώντας ένα κανονικό υποκατάστημα του KISKA.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο Pierer σε συνέντευξη που έδωσε στον μόνιμο συνεργάτη του MOTO, Alan Cathcart, ο KISKA είχε τεράστιο κόστος μισθοδοσίας γιατί κάθε νέος εργαζόμενος περνούσε από μακρά διαδικασία εκπαίδευσης μέχρι να φτάσει σε επίπεδο να σχεδιάσει μία μοτοσυκλέτα, που συχνά έφτανε σε βάθος τριετίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ιταλοί οι οποίοι μέσα στην πενταετία ήθελαν να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη, μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ο Pierer πως τους έπιανε η νοσταλγία για το σπιτικό φαγητό και έφευγαν για να βρουν δουλειές αλλού, συχνά διαφορετικής δυναμικής από αυτή που είχαν στο γραφείο της Αυστρίας.

Ένα παράρτημα μέσα στο Varese έλυνε λοιπόν ένα πρόβλημα, «επαναπατρίζοντας» εργαζομένους που είχαν ήδη εκπαιδευτεί στα πρότυπα του Ομίλου. Παράλληλα η KTM επένδυσε και σε εξορθολογισμό των διαδικασιών της MV Agusta, κινήσεις βελτιστοποίησης λοιπόν που δεν πρόλαβε να αποσβέσει και τις κληρονόμησε ο Timur Sardarov.

Η πληροφορία τώρα είναι πως βρίσκεται σε συζητήσεις για εκ νέου πώληση της MV Agusta αυτή τη φορά απευθείας σε Κινέζο κατασκευαστή.

Εννοείται πως το λογικό βήμα είναι η QJMOTOR, αν και το κατώφλι στο Varese θα το περάσουν και άλλοι, όχι απαραίτητα γιατί έχουν πραγματικό ενδιαφέρον εξαγοράς, αλλά γιατί είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έχουν μία ματιά εκ των έσω σε όσα φτιάχνει η MV Agusta αλλά και στο τι θα αποκτήσει ο επόμενος.

Η πληροφορία για εκ νέου πώληση του Timur Sardarov δένει με το γεγονός πως δεν εμπλέκεται τους τελευταίους μήνες στον σχεδιασμό της γκάμας, ούτε ασκεί τον βαθμό ελέγχου, όπως έκανε στο παρελθόν και επιβεβαίωσε στέλεχος του εργοστασίου. Η εξαγορά της MV Agusta διαφέρει στο μεταξύ από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, όπου σαρώνεται κάθε παλιό και ξεχασμένο όνομα και κυριολεκτικά ξεθάβεται από την λήθη για να μπει ως ταμπέλα σε κάτι με το οποίο δεν είχε ποτέ σχέση. Η QJMOTOR έτσι μπήκε αρχικά στην Ευρώπη, ενώ τώρα θέλει να κάνει την μετάβαση κάνοντας γνωστό το δικό της όνομα.

Μία γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη και μία τεχνογνωσία όπως αυτή της MV Agusta, θα ανακάτευε την τράπουλα ανοίγοντας μία βεντάλια νέων δυνατοτήτων. Μένει να δούμε αν ο Timur Sardarov θα κάνει την κίνηση να ολοκληρώσει την εξαγορά με τους Κινέζους, όπως επίσης και ποιο ακόμη εργοστάσιο εκτός της QJMOTOR θα περάσει και δεύτερη φορά την πύλη στο Varese, καθότι αυτό θα σήμαινε πραγματικό ενδιαφέρον και όχι απλά μία διάθεση για διερευνητική ματιά δοθείσης της ευκαιρίας που ξαφνικά υπήρξε. Η επένδυση στην MV Agusta δεν μπορεί όμως να έχει μόνο επιχειρηματικό χαρακτήρα, καθώς τα κουκιά δεν βγαίνουν. Ο Pierer την απόκτησε γιατί κάποτε -όχι πολύ καιρό πριν- δεν τον άφησαν να πάρει την Ducati ενώ έφτασε στο τελικό στάδιο των υπογραφών έχοντας συμφωνήσει και το νούμερο, αλλά και γιατί ήθελε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το γκρουπ Pierer Mobility. Είχε στόχο να κρατήσει το Made in Italy για αυτό και επένδυσε προς εκείνη την κατεύθυνση. Ο νέος αγοραστής θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό κομμάτι της εταιρεία για να έχει νόημα μία τόσο μεγάλη κίνηση και όχι απλά γιατί θέλει ένα ευρωπαϊκό όνομα.

 

Το πρόβλημα πάντως για την MV Agusta είναι πιο άμεσο. Το 2025 ολοκληρώθηκε με πτώση πωλήσεων που έφτασε το 27,8% ενώ την επόμενη χρονιά περιμένουν πωλήσεις που δεν θα ξεπεράσουν τις 2.000 μονάδες.

Στο μεταξύ η πτώση του 2025 έρχεται μετά από ένα κύκλο διάθεσης στοκ μοτοσυκλετών της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που αξιώνει την εύρεση επενδυτή, μία πιο επιτακτική διαδικασία από αυτό που ήταν πριν την KTM.