Yamaha Tenere 700: Πρώτη Πλήρης δοκιμή 2.500χμ: Δυναμομέτρηση VIDEO

Το πρώτο κομμάτι της μεγάλης δοκιμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2019

Το νέο Yamaha Tenere 700 κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, που συντηρούν πολύ μεγαλύτερες αγορές από την δική μας, δικαιολογώντας να έχουν εκείνες την προτεραιότητα, έναντι των λιγοστών δημοσιογραφικών μοτοσυκλετών που υπάρχουν για αρχή στην ζωή αυτού του μοντέλου. Λιγοστών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Τους λόγους που έχει υπάρξει καθυστέρηση στην διάθεσή του, τους έχουμε εξηγήσει στο MOTO με πληροφορίες απευθείας από τα πλέον επίσημα χείλη, μετά από την συνέντευξη του κ.Eric, προέδρου της Yamaha Europe. Δημοσιεύουμε το VIDEO της δυναμομέτρησης, που αποτελεί το πρώτο τμήμα της δοκιμής που έγινε κατά την διάρκεια, κι αμέσως μετά την λήξη του φετινού Mega Test.

Το MOTO ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που πήραν στα χέρια τους το Tenere, και πρώτοι ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο γενικά, ώστε να έρθει μαζί μας στο Mega Test. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι η δυναμομέτρηση έγινε στο τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, έχοντας προλάβει ώστε το συγκεκριμένο Yamaha Tenere που βλέπετε, να έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο νέο Tenere αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha έκανε εξαιρετική προσπάθεια ώστε το MOTO να είναι το πρώτο περιοδικό που παίρνει στα χέρια του το Tenere, όχι από συμπάθεια, αλλά συγκεκριμένα για να ακολουθήσει το Mega Test. Παράλληλα το ίδιο ήθελε και η Yamaha Europe, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτής της δοκιμής παρόλο που η απήχησή της περιορίζεται στο ελληνικό κοινό. Φέτος όμως, με την παρουσία Γάλλου δημοσιογράφου και την μετάφραση του ελληνικού κειμένου σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, το Mega Test γίνεται πραγματικά διεθνές. Μία ελληνική παραγωγή που εξάγεται προς τα έξω… Το συγκεκριμένο λοιπόν Tenere έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τέρμα γκάζι, έχει πέσει, όπως φαίνεται και από την αριστερή του χούφτα από την οποία λείπει ένα κομμάτι, έχει κάνει σούζες, άλματα, έχει σκαρφαλώσει στα 2.500 μέτρα, στον χωματόδρομο που περνά από το μεγαλύτερο υψόμετρο για τα ελληνικά δεδομένα, και μετά από όλα αυτά, πέρασε και από την διαδικασία των μετρήσεων επιδόσεων του ΜΟΤΟ. Είναι λοιπόν έτοιμο για δυναμομέτρηση…

Τι έδειξε λοιπόν στο δυναμόμετρο; Εκείνο που αντιλαμβάνεσαι όταν το οδηγείς γνωρίζοντας αυτόν τον κινητήρα από το MT-07, πως δηλαδή έχει χάσει λίγα άλογα ψηλά χωρίς ιδιαίτερο όφελος στις χαμηλές στροφές. Έτοιμο για τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, το Tenere αποδίδει 58,89 άλογα στις 9.000 στροφές και 5,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.700 στροφές. Το διάγραμμα της ιπποδύναμης είναι πανέμορφο, σχεδόν ευθεία γραμμή, και φανερώνει την ευστροφία που αντιλαμβάνεσαι και όταν το οδηγείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κινητήρας αυτός έχει γεμίσει όσο θα έπρεπε στις χαμηλές στροφές αποβάλλοντας πλήρως τις street καταβολές του. Συγκριτικά με το MT-07 έχει χάσει δύναμη ξεκινώντας από τις 6.000 στροφές και η μόνη άξια λόγου διαφορά στις χαμηλές στροφές είναι το μικρό σκαλοπάτι ροπής ανάμεσα στις 2.000 και στις 3.000 στροφές. Από εκεί και πέρα πρακτικά ταυτίζονται οι δυναμομετρήσεις που έχουν γίνει στο ίδιο δυναμόμετρο και στην ίδια θερμοκρασία και υγρασία.

Καλή απόκριση της γκαζιέρας με σωστό έλεγχο από τον δεξί σου καρπό και ωραίος ήχος από το εργοστασιακό τελικό που έχοντας ακούσει το αντίστοιχο της Akrapovic πράγματι αξίζει την αλλαγή. Ιδανικά θα ήταν τα πράγματα με κάποια έξαρση στις χαμηλές στροφές για την κίνηση στο χώμα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που αρέσει στο Tenere να το οδηγείς εκτός δρόμου, πράγματα που θα αναλύσουμε στο πληρέστατο συγκριτικό απέναντι σε όλες τις νέες on-off που πέρασαν την διαδικασία του Mega Test! Το τεύχος με την ιστορία κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου και ακολουθεί το συγκριτικό… δείτε περισσότερα στο motomag.gr και γραφτείτε στο κανάλι μας για το video του Mega Test που θα ακολουθήσει σύντομα!

 

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.