Yamaha Tenere 700: Πρώτη Πλήρης δοκιμή 2.500χμ: Δυναμομέτρηση VIDEO

Το πρώτο κομμάτι της μεγάλης δοκιμή
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/7/2019

Το νέο Yamaha Tenere 700 κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, που συντηρούν πολύ μεγαλύτερες αγορές από την δική μας, δικαιολογώντας να έχουν εκείνες την προτεραιότητα, έναντι των λιγοστών δημοσιογραφικών μοτοσυκλετών που υπάρχουν για αρχή στην ζωή αυτού του μοντέλου. Λιγοστών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Τους λόγους που έχει υπάρξει καθυστέρηση στην διάθεσή του, τους έχουμε εξηγήσει στο MOTO με πληροφορίες απευθείας από τα πλέον επίσημα χείλη, μετά από την συνέντευξη του κ.Eric, προέδρου της Yamaha Europe. Δημοσιεύουμε το VIDEO της δυναμομέτρησης, που αποτελεί το πρώτο τμήμα της δοκιμής που έγινε κατά την διάρκεια, κι αμέσως μετά την λήξη του φετινού Mega Test.

Το MOTO ήταν από τους πρώτους στον κόσμο που πήραν στα χέρια τους το Tenere, και πρώτοι ανάμεσα στον δημοσιογραφικό κόσμο γενικά, ώστε να έρθει μαζί μας στο Mega Test. Γιατί το τονίζουμε αυτό; Διότι η δυναμομέτρηση έγινε στο τέλος αυτής της μεγάλης δοκιμασίας, έχοντας προλάβει ώστε το συγκεκριμένο Yamaha Tenere που βλέπετε, να έχει γράψει τα περισσότερα χιλιόμετρα από κάθε άλλο νέο Tenere αυτή την στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, η ελληνική αντιπροσωπεία της Yamaha έκανε εξαιρετική προσπάθεια ώστε το MOTO να είναι το πρώτο περιοδικό που παίρνει στα χέρια του το Tenere, όχι από συμπάθεια, αλλά συγκεκριμένα για να ακολουθήσει το Mega Test. Παράλληλα το ίδιο ήθελε και η Yamaha Europe, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα αυτής της δοκιμής παρόλο που η απήχησή της περιορίζεται στο ελληνικό κοινό. Φέτος όμως, με την παρουσία Γάλλου δημοσιογράφου και την μετάφραση του ελληνικού κειμένου σε τρεις διαφορετικές γλώσσες, το Mega Test γίνεται πραγματικά διεθνές. Μία ελληνική παραγωγή που εξάγεται προς τα έξω… Το συγκεκριμένο λοιπόν Tenere έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα τέρμα γκάζι, έχει πέσει, όπως φαίνεται και από την αριστερή του χούφτα από την οποία λείπει ένα κομμάτι, έχει κάνει σούζες, άλματα, έχει σκαρφαλώσει στα 2.500 μέτρα, στον χωματόδρομο που περνά από το μεγαλύτερο υψόμετρο για τα ελληνικά δεδομένα, και μετά από όλα αυτά, πέρασε και από την διαδικασία των μετρήσεων επιδόσεων του ΜΟΤΟ. Είναι λοιπόν έτοιμο για δυναμομέτρηση…

Τι έδειξε λοιπόν στο δυναμόμετρο; Εκείνο που αντιλαμβάνεσαι όταν το οδηγείς γνωρίζοντας αυτόν τον κινητήρα από το MT-07, πως δηλαδή έχει χάσει λίγα άλογα ψηλά χωρίς ιδιαίτερο όφελος στις χαμηλές στροφές. Έτοιμο για τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, το Tenere αποδίδει 58,89 άλογα στις 9.000 στροφές και 5,42 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.700 στροφές. Το διάγραμμα της ιπποδύναμης είναι πανέμορφο, σχεδόν ευθεία γραμμή, και φανερώνει την ευστροφία που αντιλαμβάνεσαι και όταν το οδηγείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο κινητήρας αυτός έχει γεμίσει όσο θα έπρεπε στις χαμηλές στροφές αποβάλλοντας πλήρως τις street καταβολές του. Συγκριτικά με το MT-07 έχει χάσει δύναμη ξεκινώντας από τις 6.000 στροφές και η μόνη άξια λόγου διαφορά στις χαμηλές στροφές είναι το μικρό σκαλοπάτι ροπής ανάμεσα στις 2.000 και στις 3.000 στροφές. Από εκεί και πέρα πρακτικά ταυτίζονται οι δυναμομετρήσεις που έχουν γίνει στο ίδιο δυναμόμετρο και στην ίδια θερμοκρασία και υγρασία.

Καλή απόκριση της γκαζιέρας με σωστό έλεγχο από τον δεξί σου καρπό και ωραίος ήχος από το εργοστασιακό τελικό που έχοντας ακούσει το αντίστοιχο της Akrapovic πράγματι αξίζει την αλλαγή. Ιδανικά θα ήταν τα πράγματα με κάποια έξαρση στις χαμηλές στροφές για την κίνηση στο χώμα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με τον τρόπο που αρέσει στο Tenere να το οδηγείς εκτός δρόμου, πράγματα που θα αναλύσουμε στο πληρέστατο συγκριτικό απέναντι σε όλες τις νέες on-off που πέρασαν την διαδικασία του Mega Test! Το τεύχος με την ιστορία κυκλοφορεί την 1η Αυγούστου και ακολουθεί το συγκριτικό… δείτε περισσότερα στο motomag.gr και γραφτείτε στο κανάλι μας για το video του Mega Test που θα ακολουθήσει σύντομα!

 

Ετικέτες

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Ακολουθώντας τα χνάρια του R6, το superbike της Yamaha θα πωλείται μόνο για αγωνιστική χρήση
motomag Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/2/2024

Διαβάσατε στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha σκοπεύει να μην προχωρήσει στην εξέλιξη των YZF-R1 και YZF-R1M προκειμένου αυτά να συμμορφωθούν με τις Euro5+ προδιαγραφές, σημαίνοντας ταυτόχρονα το τέλος των πωλήσεων του μοντέλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2025.

Μετά τον ντόρο που σήκωσε η συγκεκριμένη είδηση ήρθε και η απάντηση από την ίδια την Yamaha, με την ιαπωνική εταιρεία να επιβεβαιώνει πως τo superbike της θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε από το 2020 και μετά το YZF-R6. Με απλά λόγια το R1 θα συνεχίσει να πωλείται ωστόσο από το 2025 και μετά θα χρησιμοποιείται μόνο για αγωνιστική χρήση χωρίς αυτό να μπορεί να βγάλει πινακίδες για το δρόμο.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025

Η συγκεκριμένη απόφαση της Yamaha έγκειται αφενός στην αλλαγή των προτεραιοτήτων του αγοραστικού κοινού καθώς βλέπουμε πως οι Adventure μοτοσυκλέτες αποτελούν τα τελευταία χρόνια την πρώτη επιλογή των αγοραστών και αφετέρου πως η αγωνιστική εμπλοκή της Yamaha στο WSBK απαιτεί την ύπαρξη του YZF-R1 έστω και χωρίς αυτή να βγάζει πινακίδες (λόγω των κανονισμών που επιβάλουν η αγωνιστική μοτοσυκλέτα να βασίζεται σε έκδοση παραγωγής).

Η φετινή χρονιά ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία που θα μπορεί κάποιος να αποκτήσει τα YZF-R1 και YZF-R1M με πινακίδες ωστόσο το θετικό είναι πως το κεφάλαιο του R1 θα συνεχιστεί έστω και αν αυτό σχετίζεται με την αποκλειστική χρήση του μοντέλου στις πίστες.

Yamaha – Μόνο για την πίστα το R1 από το 2025