Yamaha XSR 900 Aeon

Όταν δεν μπορείς να περιμένεις για το καινούριο μοντέλο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2020

Η Yamaha παρουσίασε το ολοκαίνουριο MT-09 για το 2021, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημάδια για πιθανή αλλαγή της neo-retro έκδοσης που ονομάζει XSR 900. Έτσι μη μπορώντας να περιμένουν άλλο στην  Diamond Atelier, αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στην Yamaha πως το XSR 900 συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για customizing, παρά το γεγονός πως είναι αρκετά πιο περίπλοκο μηχανολογικά από το μικρό αδερφάκι του XSR 700. Μετά από αρκετή δουλεία – τι άλλο να κάνεις για να περάσει η ώρα την εποχή της καραντίνας – γεννήθηκε το Aeon, μια μίνιμαλ γυμνή μοτοσυκλέτα με αγωνιστικές διαθέσεις, καθώς έχει πολύ χαμηλά τα κλιπ-ον και slick ελαστικά.

Από το XSR 900 που ξέρουμε, το μόνο που έχει μείνει είναι ο κινητήρας, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις. Θα μπορούσε δηλαδή να είχαν χρησιμοποιήσει ως βάση και ένα MT-09 χωρίς να το πάρει είδηση κανείς…

Τα τρία φιλτράκια της K&N πάνω από τα ισάρυθμα σώματα του ride by wire ψεκασμού και η ολόκληρη εξάτμιση 3 σε 1 της SC Project είναι οι μόνες μηχανολογικές “βελτιώσεις”. Φώτα, υποπλαίσιο και όργανα βρήκαν τη θέση που τους αξίζει στον κάδο απορριμμάτων. Είτε σας αρέσει το αποτέλεσμα, είτε όχι, η Aeon έχει ήδη πουληθεί έναντι του ποσού των 20.000€ δολλαρίων!

Η Kawasaki παρουσιάζει το EC-2: Στρατιωτικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

Αντικαθιστά το EC-1 στις ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/3/2026

Η Kawasaki Heavy Industries που ασχολείται με την αεροναυπηγική, διαστημική, ναυπηγική, ενεργειακές εγκαταστάσεις, ρομποτική κλπ., παρουσίασε το EC-2, ένα μαχητικό αεροσκάφος που αντικαθιστά το μοντέλο EC-1.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες σε υπηρεσία, το αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου EC-1 αποσύρθηκε το 2025 και τη θέση του αναμένεται να πάρει το νέο μοντέλο. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την JASDF (Japan Self-Defense Forces) φαίνεται στην ουρά και ο αριθμός αναγνώρισης 68-1203, που υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος δεν είναι καινούργιο, αλλά εννέα ετών και προηγουμένως χρησίμευε ως C-2 σε υπηρεσίες στρατιωτικών μεταφορών.

c1

Το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας προβλέπει δοκιμές για το συγκεκριμένο αεροσκάφος τη φετινή χρονιά και τη λειτουργία του από την επόμενη. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μία τροποποίηση του αεροσκάφους που η Kawasaki δεν θέλει να αποκαλύψει, κρύβοντας στην ουσία το μπροστινό του μέρος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο σύστημα παρεμβολής, όπως το Toshiba J/ALQ-5, για να μπερδεύει τα εχθρικά ραντάρ ή για να μπορεί να επικοινωνήσει σε ασφαλές περιβάλλον.

Δεν έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το EC-2, που η ανάπτυξη του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2021 και η παρθενική πτήση του πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2026. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το EC-2 σχεδιάζεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο από τα μέσα του 2027 και πιθανότερη βάση των τεσσάρων αεροσκαφών που σε πρώτη φάση θα εξοπλίσουν την Ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι στην πόλη Iruma της επαρχίας Saitama, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Tokyo.