Yamaha XSR 900 Aeon

Όταν δεν μπορείς να περιμένεις για το καινούριο μοντέλο
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/12/2020

Η Yamaha παρουσίασε το ολοκαίνουριο MT-09 για το 2021, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σημάδια για πιθανή αλλαγή της neo-retro έκδοσης που ονομάζει XSR 900. Έτσι μη μπορώντας να περιμένουν άλλο στην  Diamond Atelier, αποφάσισαν να υπενθυμίσουν στην Yamaha πως το XSR 900 συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για customizing, παρά το γεγονός πως είναι αρκετά πιο περίπλοκο μηχανολογικά από το μικρό αδερφάκι του XSR 700. Μετά από αρκετή δουλεία – τι άλλο να κάνεις για να περάσει η ώρα την εποχή της καραντίνας – γεννήθηκε το Aeon, μια μίνιμαλ γυμνή μοτοσυκλέτα με αγωνιστικές διαθέσεις, καθώς έχει πολύ χαμηλά τα κλιπ-ον και slick ελαστικά.

Από το XSR 900 που ξέρουμε, το μόνο που έχει μείνει είναι ο κινητήρας, το πλαίσιο και οι αναρτήσεις. Θα μπορούσε δηλαδή να είχαν χρησιμοποιήσει ως βάση και ένα MT-09 χωρίς να το πάρει είδηση κανείς…

Τα τρία φιλτράκια της K&N πάνω από τα ισάρυθμα σώματα του ride by wire ψεκασμού και η ολόκληρη εξάτμιση 3 σε 1 της SC Project είναι οι μόνες μηχανολογικές “βελτιώσεις”. Φώτα, υποπλαίσιο και όργανα βρήκαν τη θέση που τους αξίζει στον κάδο απορριμμάτων. Είτε σας αρέσει το αποτέλεσμα, είτε όχι, η Aeon έχει ήδη πουληθεί έναντι του ποσού των 20.000€ δολλαρίων!

Michelin: Εξαγόρασε την αμερικάνικη Flexitallic, εταιρεία κατασκευής φλαντζών 

Οι Γάλλοι επεκτείνονται σε νέες αγορές με μπαράζ εξαγορών αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών
Michelin - Εξαγοράζει την αμερικάνικη Flexitallic
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/2/2026

Την εξαγορά της αμερικάνικης Flexitallic, εταιρείας με ηγετική θέση στην κατασκευή φλαντζών για βιομηχανική χρήση, ανακοίνωσε η Michelin που επεκείνεται και σε νέους τομείς της αγοράς.

Η Michelin έχει αναπτύξει ήδη ισχυρή παρουσία στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς και με την απόκτηση της Flexitallic θέλει να εξασφαλίσει μια ηγετική θέση. Η Flexitallic είναι ιστορική εταιρεία κατασκευής φλαντζών, ιδρύθηκε το 1912, έχει έδρα το Texas και είναι υπεύθυνη για την εφεύρεση της σπειροειδούς φλάντζας.

Με ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 186 εκατ. ευρώ, η Flexitallic κατασκευάζει φλάντζες και τσιμούχες από σύνθετα υλικά για βιομηχανική χρήση με εξαιρετικά ευρύ πεδίο αναφορικά με τις βιομηχανικές εφαρμογές, αφού οι φλάντζες της κατασκευάζονται για να αντέχουν εξαιρετικά χαμηλές αλλά και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (από -150 βαθμούς Κελσίου έως και πάνω από 1.000), όπως και σε πολύ υψηλή πίεση, πάνω και κάτω από τη θάλασσα και στο διάστημα, ενώ έχει και εφαρμογές για σφράγιση και ασφαλή μεταφορά χημικών. 

Τα προϊόντα της Flexitallic χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στον χώρο της αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας (υδρογόνο, ηλιακή ενέργεια, πετρέλαιο) στις κυψέλες καυσίμου, στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία φαγητού.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς, που είναι σύμφωνη με τη στρατηγική "Michelin in Motion 2030" της εταιρείας και έχει να κάνει με την είσοδό της σε νέες αγορές, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου μισού του 2026 σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. 

Η Flexitallic θα υπάγεται στο τμήμα προηγμένων σύνθετων υλικών του ομίλου της Michelin, όπως και η εταιρεία κατασκευής υδραυλικών σφραγίδων Hallite Seals (την αγόρασε η Michelin το 2018), η οποία εξαγόρασε πρόσφατα την ιταλική Aston Seals που εξειδικεύεται επίσης στις σφραγίδες για υδραυλικές εφαρμογές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα και την εξαγορά των Cooley Group και Tex Tech, με μετρητά παρακαλώ χωρίς να ανακοινώνεται το ποσό, με την εξαγορά να ολοκληρώνεται επίσης εντός του πρώτου μισού του 2026. Οι Cooley Group και Tex Tech είναι δύο εταιρείες που εξειδικεύονται στις επιστρώσεις υφασμάτων και την κατασκευή τεχνικών υφασμάτων. Και αυτές οι δύο είναι αμερικάνικες, έχουν ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα και θεωρούνται επίσης κορυφαίες στους τομείς τους, ενώ η εξαγορά τους αποτελεί επίσης μέρος της στρατηγικής "Michelin in Motion 2030". Γενικά φαίνεται ότι η Michelin θέλει να επεκταθεί και να αξιοποιήσει τη γνώση που κατέχει στα σύνθετα και πολυμερή υλικά από τα ελαστικά και σε άλλους τομείς επιλέγοντας όμως να εξαγοράσει ήδη καθιερωμένες εταιρείες και όχι να ξεκινήσει με κάποια δική της εταιρεία.