Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών - Νέο οδικό έργο στην περιοχή της Πελοποννήσου προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ

Για την κατασκευή της παράκαμψης της Γιάλοβας στη Μεσσηνία μήκους 4,2 χιλιομέτρων
motomag Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – Νέο οδικό έργο στην περιοχή της Πελοποννήσου προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

31/5/2024

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του οδικού έργου της παράκαμψης της Γιάλοβας, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλή Μαντά και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού.

Η παράκαμψη αποτελεί τμήμα της 9ης Εθνικής Οδού, δηλαδή του οδικού άξονα που ξεκινά από την Πάτρα και, μέσω του Πύργου και της Κυπαρισσίας, καταλήγει στη Μεθώνη. Το έργο αφορά στη βελτίωση τμήματος -μήκους 3,5 χλμ.- της υφιστάμενης οδού, και την κατασκευή νέου τμήματος -μήκους 4,2 χλμ.- για την παράκαμψη του οικισμού της Γιάλοβας.

Το οδικό έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό ύψους 37,4 εκατ. ευρώ θα το αναλάβει η εταιρεία Intrakat ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Παράλληλα, η σύμβαση περιλαμβάνει προαίρεση για συμπληρωματικά έργα, ένα δικαίωμα που θα μπορεί να ασκηθεί εντός 18 μηνών και θα αφορά, μεταξύ άλλων, ισόπεδο κόμβο και παράπλευρο οδικό δίκτυο, κάθετες οδούς και διευθέτηση χειμάρρων.

Η σύμβαση προβλέπει και συνοδά έργα, όπως ισόπεδοι κυκλικοί κόμβοι, τεχνικά έργα γεφύρωσης ρεμάτων, έργα αντιστήριξης, άνω διάβαση υφιστάμενης οδού, ηλεκτροφωτισμό, διευθέτηση απορροής ομβρίων υδάτων κ.ά. Το έργο προϋπολογισμού 37,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Attilio Petrogalli: Απεβίωσε σε τραγικό ατύχημα ο Ιταλός πρωταθλητής Enduro που βάφτισε το SWM Silver Vase

Ήταν μέλος των Silver Boys, της τετράδας αναβατών που κατέκτησαν το μεγάλο έπαθλο Silver Vase στο ISDE του 1975
Attilio Petrogalli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

25/8/2026

Ένας σπουδαίος πρωταθλητής Ιταλίας στο Enduro έφυγε από τη ζωή απροσδόκητα μετά από ένα απίστευτο ατύχημα. Ο 73χρονος Attilio Petrogalli είχε μεταβεί σε έναν παλιό μύλο φίλων του στην περιοχή Clusone της βόρειας Ιταλίας (κοντά στο Bergamo) για να καθαρίσει μια σφηκοφωλιά, όταν ξέσπασε φωτιά στην οποία παγιδεύτηκε και έχασε τη ζωή του από ασφυξία.

Silver Boys
Οι τέσσερις θριαμβευτές του ISDE το 1975, με τον Petrogalli δεύτερο από δεξία

Οι αρχές εκτιμούν πως η φωτιά ξεκίνησε κατά λάθος από τον ίδιο, ξέφυγε από τον έλεγχό του και του έκλεισε την έξοδο παγιδεύοντάς τον μέσα στο κτίσμα. Σύμφωνα με αναφορές του ιταλικού Τύπου μάλιστα, ο Petrogalli φορούσε πλήρη δερμάτινη μοτοσυκλετιστική στολή και κράνος full-face, πιθανότατα για να προστατευτεί από ενδεχόμενα τσιμπήματα των σφηκών, με το κράνος να λειτουργεί μοιραία εις βάρος του όταν ο χώρος γέμισε καπνό.

Silver Boys
Οι Silver Boys σε τιμητική εκδήλωση στην έκθεση Motorbike Expo της Βερόνα χρόνια μετά τον θρίαμβό τους. Στην δεξιά άκρη ο Attilio Petrogalli

Ο Petrogalli ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας της Ιταλίας που στο International Six Days of Enduro (ISDE) του 1975 στο Isle of Man είχε φτάσει ως την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου Silver Vase (Ασημένιο Βάζο).

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συναθλητές του Pierluigi Rottigni, Gualtiero Brissoni και Piero Gagni καβαλούσαν μοτοσυκλέτες της SWM, γεγονός που ώθησε την ιταλική εταιρεία να παρουσιάσει την ίδια χρονιά το πρώτο μοντέλο με το όνομα Silver Vase τιμώντας τη μεγάλη επιτυχία – ονομασία που επαναλήφθηκε το 2015 από την αναγεννημένη SWM στη ρετρό scrambler Silver Vase 440, ενώ από το 2025 έχει επιστρέψει στην τρέχουσα γκάμα της ως Silver Vase 650.

Attilio Petrogalli