Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – 2 ατυχήματα και έλλειψεις σκελών αφήνουν ερωτηματικά

Σοβαρά ατυχήματα, στήσιμο για εκκίνηση χωρίς αγώνα και σκόνη είχε το μενού στην Κέρκυρα
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

30/3/2024

To Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross του 2024 ξεκίνησε κάνοντας βήματα προς τα πίσω καθώς στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην πίστα motocross “MX Park Καλούργενας – Άγιος Ματθαίος”, είδαμε να συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν τιμούν ούτε το άθλημα αλλά βάζουν ταυτόχρονα και τους αγωνιζόμενους σε κίνδυνο.

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή… οι 133 αναβάτες όλων των κατηγοριών βρέθηκαν στην Κέρκυρα ώστε να προσφέρουν πλούσιο θέαμα κατά την πρώτη ημέρα του αγώνα.

Oι περισσότεροι εξ αυτών προσπάθησαν το πρωί του Σαββάτου να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους γύρους με τις μοτοσυκλέτες τους ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για τους αγώνες πρόκρισης των κατηγοριών ΜΧ1 + ΜΧ300, ΜΧ2 + ΜΧ125 αλλά και για τους κυρίως αγώνες των κατηγοριών ΜΧ65, ΜΧ85, ΜΧ Open και Open Senior οι οποίοι θα διεξαγόταν μετά το μεσημεριανό διάλειμμα.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Aγώνες πρόκρισης MX1 + MX300

Με την πίστα να μην είναι σε καλή κατάσταση καθώς η υψομετρική διαφορά από σημείο σε σημείο ήταν ένα πρόβλημα που χωρίς πότισμα μεγάλωσε περισσότερο και σε αυτές τις συνθήκες οι αγωνιζόμενοι των κατηγοριών ΜΧ1 + ΜΧ300 βγήκαν για τους αγώνες πρόκρισης.

Με το που έπεσαν οι μπάρες ο περσινός πρωταθλητής της ΜΧ1 Παναγιώτης Κουζής (Fantic) ξεκίνησε καλύτερα όλων φτιάχνοντας μια διαφορά ασφαλείας από τους υπολοίπους αναβάτες. Ο Κουζής και ενώ είχε πολύ μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους είχε μία μικρή πτώση με αποτέλεσμα να χάσει την απόσταση που είχε χτίσει.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Και ενώ όλοι περίμεναν να υπάρξει μάχη για την νίκη ο Κουζής έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Έβαλε το κεφάλι κάτω και κέρδισε τον αγώνα χτίζοντας ξανά διαφορά σχεδόν 12 δευτερολέπτων από τον Μανώλη Κρητικό της νεότευκτης ομάδας Samp Racing Motocross Team ο οποίος τερμάτισε στην δεύτερη θέση.

Μία θέση πιο πίσω βρέθηκε στην τρίτη βρέθηκε ο Ανδρέας Ανδρέου της Yamaha. Όσον αφορά την MX300 νικητής ήταν ο Κωνσταντίνος Τζιάτζος (ΚΤΜ), ο οποίος κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση γενικής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικάΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Αγώνες πρόκρισης MX2 + MX125

Επόμενη κατηγορία που είδαμε στην πίστα ήταν αυτή της MX2 + MX125. Το κύριο πρόβλημα που απασχολούσε τους αγωνιζόμενους ήταν η σκόνη καθώς με κάθε πέρασμα σηκωνόταν ένα σύννεφο το οποίο έμοιαζε με ομίχλη. Με το που έπεσαν οι μπάρες ο Φραγκίσκος Ζούνης (Yamaha), έγινε κυριολεκτικά καπνός με τον ίδιο να μην απειλείται από κανέναν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Ζούνης κέρδισε έχοντας διαφορά 16 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο αναβάτη της κατηγορίας του. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Μάριος Κανάκης (ΚΤΜ), ο οποίος χρειάστηκε να δώσει μάχη με τον Σωτήρη Φωτάκη (ΚΤΜ), ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση. Όσον αφορά την κατηγορία MX125 o Κωνσταντίνος Μερκούρης (ΚΤΜ), ήταν αυτός που βρέθηκε στην πρώτη θέση, τερματίζοντας ταυτόχρονα στην πέμπτη θέση της γενικής.

 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικάΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

 

Α’ σκέλος ΜΧ85

Ο Γεώργιος Χατζάκη (Yamaha), αναδεικνύεται νικητής στην MX85 όμως από εκεί και πέρα τα πράγματα σταματούν να κυλούν ομάλά στην Κέρκυρα και η κατάσταση αλλάζει άρδην.

Α’ σκέλος ΜΧ65

Μετά τους αγώνες πρόκρισης των μεγάλων κατηγοριών ήρθε η στιγμή για τους μικρούς σε ηλικία αναβάτες της ΜΧ65 να δώσουν την πρώτη μάχη της χρονιάς. Στο πρώτο σκέλος ο Δημήτρης Φωτόπουλος (Yamaha), ήταν αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις καθώς κέρδισε τον πάντα ανταγωνιστικό Κωνσταντίνο Τρακάδα (ΚΤΜ). Το βάθρο του πρώτου αγώνα της χρονιάς για την ΜΧ65 συμπλήρωσε ο Αναστάσιος Δημόπουλος (ΚΤΜ).

ΜΧΠανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Και εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά αν εξαιρέσουμε την σκόνη και τα μεγάλα λούκια που υπήρχαν στην πίστα η κατάσταση άλλαξε άρδην στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΜΧ65 είχαμε δύο ξεχωριστά συμβάντα τα οποία συνέβησαν σε διαφορετική χρονική στιγμή. Και στις δύο περιπτώσεις ατυχημάτων οι αναβάτες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο πλησιέστερο νοσοκομείο, με τον πρώτο να έχει υποστεί διάστρεμμα στο χέρι του ενώ για τον δεύτερο δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Καθώς έφυγαν σχεδόν ταυτόχρονα τα δύο ασθενοφόρα από την πίστα πάρθηκε σωστά η απόφαση να μεταφερθεί το σκέλος των κατηγοριών Open και Senior για την Κυριακή καθώς ο χρόνος κυλούσε και δεν ήταν βέβαιο πως θα προλάβουν να ολοκληρώσουν. Και εκεί που οι αγωνιζόμενοι μάζευαν το υλικό και ετοιμάζονταν να φύγουν, επέστρεψε το ένα από τα ασθενοφόρα και δόθηκε σήμα να στηθούν στην σχάρα εκκίνησης.

Οι αγωνιζόμενοι των κατηγοριών Open και Senior οι οποίοι θα έκαναν με την σειρά τους το πρώτο σκέλος αρνήθηκαν να ξεκινήσουν χωρίς δύο αναγνωριστικούς γύρους στην πίστα καθώς τα λούκια ήταν πλέον βαθιά και για λόγους ασφαλείας θα ήταν σωστό να δουν την πίστα πριν ξεχυθούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και ενώ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τους αναγνωριστικούς γύρους, λίγο πριν πέσουν οι μπάρες μπήκε στην πίστα ένα τρακτέρ για να ισιώσει τα λούκια που αρχικά φάνηκε να πηγαίνει αντίθετα στο πρόγραμμα, όμως αργότερα αποκαλύφθηκε πως μετά τους αναγνωριστικούς γύρους - που σημειωτέων δεν έκαναν όλοι οι αναβάτες- το είχαν ζητήσει οι οδηγοί. Με την σύμφωνη γνώμη τους και για να μην περιμένουν και το πότισμα της πίστας μετά το φρεζάρισμά, συμφώνησαν τελικά να μεταφερθεί το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα, όπως δηλαδή θα γινόταν εξ αρχής.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές δεσμεύτηκαν να κάνουν ότι χρειάζεται για να γίνει το νέο αυριανό πρόγραμμα με τις καλύτερες συνθήκες.

Φυσικά τα όσα συνέβησαν σήμερα στην Κέρκυρα δεν είναι αντιπροσωπευτικά της καλής δουλειάς που μπορεί να κάνει αυτή η πίστα, οπότε πιστεύουμε πως αύριο οι προσπάθειες θα είναι εντονότερες και θα αποκαταστήσουνπλήρως την εικόνα χωρίς ζητήματα ασφαλείας για τους αγωνιζομένους. Ευχόμαστε για την καλύτερη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα της χρονιάς.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2024 Κέρκυρα, 1η ημέρα – Τα δύο σοβαρά ατυχήματα και η έλλειψη οργάνωσης δημιουργούν ερωτηματικά

Ο Jorge Prado σκέφτεται να μετακομίσει στα ΑΜΑ Supercross και την Kawasaki το 2025

Ετικέτες

AMA Supercross - Εκτός Πρωταθλήματος ο Plessinger της KTM λόγω τραυματισμού

Τυχερός στην ατυχία του καθώς δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση
motomag AMA Supercross – Εκτός πρωταθλήματος ο Plessinger της KTM λόγω τραυματισμού
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

17/4/2024

Ο Aaron Plessinger της Red Bull KTM Factory Racing θα χάσει τους τέσσερις τελευταίους γύρους του πρωταθλήματος AMA Supercross 2024, μετά από το κάταγμα που υπέστη στον αγκώνα κατά τη διάρκεια του αγώνα στο Foxborough.

Το συμβάν διαδραματίστηκε στις κατατακτήριες δοκιμές όταν ο Plessinger, που είχε πτώση. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε πως ο αναβάτης της ΚΤΜ υπέστη κάταγμα στον αγκώνα και θα χρειαστεί να μείνει εκτός αγώνων για τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Ο Αμερικανός βρισκόταν στην 7η θέση της βαθμολογίας μετά την πτώση του.

Το θετικό για τον Plessinger είναι πως δεν θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ενώ αν όλα πάνε καλά αναμένεται να τον δούμε ξανά καβάλα στη μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ στα τέλη Μαΐου.

Ο Aaron Plessinger δήλωσε: "Είμαι πολύ στεναχωρημένος για τον τραυματισμό μου δεδομένου ότι είχα την καλύτερη σεζόν μου στα 450. Ο αγκώνας είναι ένα από τα σημεία του σώματος που δέχεται πολλά χτυπήματα όταν οδηγείς, οπότε πρέπει να κάνω το σωστό και να τον αφήσω να επουλωθεί σωστά και να επιστρέψω εγκαίρως για την έναρξη της σειράς Pro Motocross. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει ζημιά στους συνδέσμους, οπότε η επούλωση ελπίζω να είναι σύντομη”.

Ian Harrison, Διευθυντής ομάδας Red Bull KTM Factory Racing ανέφερε: "Ξέρουμε ότι συμβαίνουν ατυχήματα και αυτό είναι απλά ένα μέρος των αγώνων. Η ομάδα μας θα συσπειρωθεί και θα τελειώσει δυνατά τη σεζόν του Supercross γνωρίζοντας ότι θα έχουμε τον Aaron πίσω σε λίγες εβδομάδες στον θεσμό Pro Motocross".

Ετικέτες