BMW R 1200 RT (2010-2012)

άRTια μοτοσυκλέτα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

4/9/2017

Το 2010 η BMW έκανε έναν μικρό τεχνολογικό εκσυγχρονισμό στην R 1200 RT που ήταν ήδη στην παραγωγή από το 2007, και κατάφερε να φτιάξει την καλύτερη street μοτοσυκλέτα στην ιστορία της

 

Η BMW ήταν η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία μεγάλων μοτοσυκλετών που τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 δεν κινδύνεψε να βάλει λουκέτο και αντιστάθηκε στην επέλαση των Ιαπώνων. Αυτό το οφείλει αποκλειστικά στην ικανότητά της να φτιάχνει τουριστικές μοτοσυκλέτες. Η σειρά RT με τον παραδοσιακό αερόψυκτο boxer κινητήρα και συγκεκριμένα το μοντέλο του 2010 με το οποίο ασχολούμαστε σε αυτό το mini test, είναι ίσως το καλύτερο δείγμα τουριστικής μοτοσυκλέτας που βγήκε από το γερμανικό εργοστάσιο.

Σε αντίθεση με τα τετρακύλινδρα και προσφάτως εξακύλινδρα Κ 1200/1300/1600 GT, τα RT δεν εξπρές διάσχισης εθνικών οδών. Πρόκειται για μοτοσυκλέτες που απολαμβάνεις την διαδικασία του ταξιδιού και δεν σε αγχώνουν να φτάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται στον τελικό προορισμό σου. Με 110 ονομαστικούς ίππους, εκ των οποίων οι 94 φτάνουν με επιτυχία στον πίσω τροχό και πραγματική ροπή κοντά στα 10kg/m, σε καμία περίπτωση δεν είναι αργή μοτοσυκλέτα, ούτε πρόκειται ποτέ να ξεμείνεις από γκάζι. Άλλωστε αυτός ο κινητήρας που έχει το μοντέλο του 2010 είχε σχεδιαστεί αρχικά για την σειρά HP2 (High Performance).

Η μοτοσυκλέτα είναι πολύ εύκολη στην οδήγησή της και παρά τον μεγάλο όγκο του φαίρινγκ, μπορείς να την χρησιμοποιείς καθημερινά – αν φυσικά αφαιρέσεις τις τεράστιες πλαϊνές βαλίτσες. Οπτικά το μοντέλο του 2010 δεν διαφέρει από εκείνο του 2007, όμως ο λόγος που το προτιμάμε, οφείλεται περισσότερα στα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα, τον πλουσιότερο εξοπλισμό άνεσης και φυσικά τους… κανονικούς διακόπτες στο τιμόνι! Εδώ έχουμε για πρώτη φορά το περιστροφικό joystick, που σε βοηθάει να ρυθμίζεις εύκολα όλες τις λειτουργίες του navigator, του ραδιοφώνου, του i-pod/mp3 και γενικά μπορείς να συνδέσεις οποιαδήποτε σύγχρονη συσκευή μέσω θύρας USB. Η άνεση στο ταξίδι είναι φυσικά κορυφαία για δύο άτομα, με άψογη εργονομία και μια μεγάλου πλάτους αφράτη σέλα. Οποιοδήποτε μέρος του σώματός σου ακουμπάει πάνω στην μοτοσυκλέτα είναι θερμαινόμενο, με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης. Μάλιστα ο συνεπιβάτης έχει δικό του ξεχωριστό διακόπτη για το πόσο ζεστή θέλει τη σέλα του!

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος boxer με 4Β/Κ και 2ΕΕΚ

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 101 x 73

Κυβικά (cc): 1.170

Σχέση συμπίεσης: -

Ανάφλεξη: Ψηφιακή    

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εκκίνησης:     Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:      2 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: Μονού δίσκου

Σχέσεις ταχυτήτων: Έξι

Τελική μετάδοση: Άξονας

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 26,6

Ίχνος (mm): 109,9

Μεταξόνιο (mm): 1.484

Ύψος σέλας (mm): Ρυθμιζόμενη 820-840

Βάρος κατασκευαστή κενή (kg): 248,5

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 268

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 25 / -

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Telelever με μονό αμορτισέρ

Διάμετρος (mm): 43

Διαδρομή (mm): 120

Ρυθμίσεις: Καμία (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες στις μοτοσυκλέτες με ESA II)

 

Πίσω: Paralever με ένα αμορτισέρ

Διαδρομή τροχού(mm): 120

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου (απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες στις μοτοσυκλέτες με ESA II)

 

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δύο δίσκοι 320mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της Brembo

Πίσω: Δίσκος 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS

 

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70ZR-17

Πίσω

Ελαστικό:   180/55ZR-17

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ταχύμετρο, στροφόμετρο, trip-master, ρυθμιζόμενο ύψος σέλας, ηλεκτρική ζελατίνα, κεντρικό σταντ, ABS, ρύθμιση δέσμης φώτων

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς κατασκευαστή (HP/rpm): 110/7.750

Ροπή κατασκευαστή (Kg.m/rpm):   12/6.000

Επιτάχυνση 0 - 400m (sec, Μέτρηση ΜΟΤΟ): 12,28

 

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 6,8

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 367

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ R 1200 RT 2010-2012 (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες: 335€

Μπιέλα: 179€             

Τελικό εξάτμισης: 1.017€

Εμπρός φτερό: 234€

Εμπρός τροχός: 855€

Προβολέας: 995€

Μανέτα φρένου: 76€

Σέλα αναβάτη: 290€

Πλαίσιο: 787€

Οι προαναφερόμενες τιμές ίσχυαν τον Μάιο του 2017

 

Ετικέτες

Kymco K-XCT 300i (2013-2015) - Κάνοντας το επόμενο βήμα

Με το βλέμμα στην premium κατηγορία
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

4/1/2024

Τιμή μεταχειρισμένου: Από €2.500

TEST MOTO: τ. 526

Αλλαγή εποχής

Στο ντεμπούτο του το K-XCT 300i μας έκανε να αναθεωρήσουμε το image της Kymco από "έναν ακόμη κατασκευαστή από την Ταϊβάν" σε κάτι πολύ ανώτερο, αφού δεν διαθέτει μόνο μια ευρεία γκάμα αλλά πλέον τα μοντέλα της σηματοδοτούν εξελίξεις

Βέβαια δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε, αφού και τώρα η Kymco συνεχίζει ακάθεκτα να επενδύει σε νέες τεχνολογίες –όπως τις ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες- στον εξοπλισμό των μοντέλων της με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας/μόδας, όπως το Noodoe (multimedia σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone) και σύγχρονη εμφάνιση. Με αυτό τον τρόπο αρκετά μοντέλα της, όπως το K-XCT 300i, δεν δείχνουν ξεπερασμένα ακόμη και μετά από έξι χρόνια από το ντεμπούτο τους. Εφοδιασμένο με DRL φωτιστικά σώματα, ιδιαίτερη σχεδίαση και ποιοτική βαφή με διάφορα και έντονα χρώματα για να επιλέξεις, η “μπογιά” του XCT περνάει μέχρι και σήμερα.

2

Το τρακοσάρι σκούτερ της Kymco είχε σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, με σαφή προσανατολισμό να προσφέρει διασκέδαση στην οδήγηση και να μην είναι μονάχα ένα πρακτικό σκούτερ για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο προσφέρει στο σύνολο μια ιδιαίτερη ευστάθεια, τόσο στην τελική του, που σε ευνοϊκές συνθήκες η βελόνα μπορεί να αγγίξει τα 160km/h, όσο και στις συνεχείς στροφές και εναλλαγές κλίσεων, χωρίς να παρουσιάζει ελαστικότητες. Τα δύο αμορτισέρ έχουν ποιοτική λειτουργία και συνεισφέρουν στη σφικτή αίσθηση του συνόλου με αντίστοιχες αποσβέσεις, αφήνοντας τη ευρύχωρη σέλα να “σηκώσει” το βάρος της άνεσης για τον αναβάτη και συνεπιβάτη. Το τρίγωνο της εργονομίας είναι ιδιαίτερο, καθώς τα πόδια σου ακουμπούν σχετικά ψηλά στο δάπεδο με τα χέρια να βρίσκονται πρακτικά από πάνω τους. Ωστόσο, είναι ένα από τα ελάχιστα σκούτερ που σου επιτρέπει να μεταφέρεις τα πόδια στο πίσω μέρος του δαπέδου και να σκύψεις μπροστά, παίρνοντας μια άκρως επιθετική στάση. Η ζελατίνα είναι σωστά μελετημένη, αφήνοντας το οπτικό πεδίο του αναβάτη ελεύθερο ακόμη και για αυτούς που είναι κάτω του μετρίου αναστήματος.

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα με αρκετές πληροφορίες και αναλογικό στροφόμετρο

3

Κινητήρας που εντυπωσιάζει

Ο κινητήρας του K-XCT έχει βασιστεί στον G5 αλλά είχε αρκετές εξελίξεις, όπως το διαφοροποιημένο σχήμα των αυλών εισαγωγής και εξαγωγής, τον ψεκασμό της Keihin και το πρόγραμμά του. Αυτές οι αλλαγές προσέφεραν στο σκούτερ της Kymco, καλύτερη απόδοση στις χαμηλομεσαίες στροφές και προτιμήθηκε από αρκετούς αναβάτες, αν κρίνουμε από το πόσο συχνά το συναντάμε στους δρόμους της πρωτεύουσαας. Η μετάδοση συνεργάζεται άριστα με τον κινητήρα και στους πολυσύχναστους δρόμους του κέντρου σου επιτρέπει να κινηθείς ακόμη και με μονοψήφιο αριθμό χιλιομέτρων, με την εμπλοκή της μετάδοσης να πραγματοποιείται σε χαμηλές στροφές, προσφέροντας καλό έλεγχο χωρίς να πατινάρει.

O αποθηκευτικός χώρος έχει όγκο 41 λίτρων, έχει επένδυση, είναι φωτιζόμενος και μάλιστα με αισθητήρα κίνησης

5

To KXC-T έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος χωρίς όμως να φτάνει -ούτε καν να πλησιάζει- αυτό των mega σκούτερ και δεν προβληματίζει ιδιαίτερα με τις διαστάσεις του. Σίγουρα δεν είναι το ελαφρύτερο ούτε το μικρότερο σκούτερ για να είναι η πρώτη επιλογή κάποιου που κινείται καθημερινά σε μποτιλιαρισμένους δρόμους. Είναι όμως μια άριστη επιλογή για όσους θα εκμεταλλευτούν τη δυναμική του συμπεριφορά και θα διασκεδάσουν οδηγώντας έξω από το κέντρο των πόλεων. Συγχρόνως, προέρχεται από μια εταιρεία που πλέον πρωταγωνιστεί στα σκούτερ, με εδραιωμένη και συνεχή παρουσία στην χώρα μας, διαθέτοντας επαρκές δίκτυο υποστήριξης. To μοντέρνο K-XCT αποδείχθηκε καλό και στην κατανάλωση, κάτι που έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για την επιλογή κάθε μέσου μεταφοράς ή διασκέδασης.

5

Ναι

Για την ευστάθειά του σε όλες τις συνθήκες

Όχι

Αν θες κορυφαία άνεση

Γιατί

Το κόστος απόκτησης είναι αρκετά χαμηλό

Εύρος τιμών

Αυτή τη στιγμή στις αγγελίες των μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα K-XCT 300i με το φτηνότερο να κοστίζει μόλις €2.600. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν αρκετά αξεσουάρ και βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση παρότι έχουν πολλά χιλιόμετρα στην “πλάτη” τους. Επίσης, υπάρχουν και ορισμένα καινούργια με κόστος στις 4.935 ευρώ για όσους τα θέλουν με μηδέν χιλιόμετρα και με ABS, το οποίο προστέθηκε στο μοντέλο από το 2015 κι έπειτα.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ένας ενδελεχής έλεγχος σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο είναι αρκετός για να αποκαλύψει τα όποια σημεία μπορεί να κρύβουν επιπλέον κόστος απ’ την συντήρησή τους. Κατόπιν επικοινωνίας με την αντιπροσωπεία, ενημερωθήκαμε πως δεν υπάρχει κάποια ανάκληση για το μοντέλο, ωστόσο ο έλεγχος θεωρούμε πως είναι σημαντικός, ιδίως για τους σωλήνες του συστήματος ψύξης και φρένων, που μετά από πέντε χρόνια μπορεί να έχουν ξεραθεί, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των οχημάτων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος, με 1ΕΕΚ και 4Βαλβίδες

Διάμετρος επί διαδρομή (mm): 72,7 x 72      

Κυβικά (cc): 298,9

Σχέση συμπίεσης: 10,8:1

Ανάφλεξη: Ψηφιακή

Τροφοδοσία: Ψεκασμός keihin

Σύστημα εκκίνησης:        Μίζα

Σύστημα εξαγωγής:         1 σε 1

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τύπος συμπλέκτη: φυγοκεντρικός

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Γωνία κάστερ (o): 28

Ίχνος (mm): 107

Μεταξόνιο (mm): 1.450

Ύψος σέλας (mm): 810

Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg): -

Πραγματικό βάρος γεμάτη, ζυγισμένη (Kg): 186

Ρεζερβουάρ/ρεζέρβα (l): 11/-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εμπρός: Τηλεσκοπικό πιρούνι

Διάμετρος (mm): 37

Διαδρομή (mm): 110

Ρυθμίσεις: Καμία

Πίσω: Δύο αμορτισέρ

Διαδρομή (mm): 93

Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων σε πέντε θέσεις

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα τριών εμβόλων

Πίσω: Δίσκος τύπου μαργαρίτα με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός

Ελαστικό: 120/70-14

Πίσω

Ελαστικό: 150/70-13

ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό στροφόμετρο, LCD οθόνη με ψηφιακό ταχύμετρο, ολικό και δυο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη βενζίνης, θερμοκρασία ψυκτικού, ενδεικτικές λυχνίες για φλας/μεγάλη σκάλα φώτων/λειτουργία ψεκασμού/αλλαγής λαδιού/ρεζέρβας/πίεσης λαδιού/φόρτισης μπαταρίας, ψηφιακό ρολόι, αλάρμ, πλαϊνό και κεντρικό σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες, ντουλαπάκι με έξοδο ρεύματος 12V, άνοιγμα σέλας από τον κεντρικό διακόπτη, φωτιζόμενος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα, χειρολαβές συνεπιβάτη, LED Daytime Running Light

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (l/100km)

Μέση: 4,1

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Μέση: 268

Αντ/κά Street Twin

Προτεινόμενη Λιανική (με ΦΠΑ 24%, €)

Έμβολο πλήρες:

32,95

Ρουλεμάν – Κομβίο:

-

Τελικό εξάτμισης:

497,17 με καταλύτη

Εμπρός φτερό: 

50,91

Εμπρός τροχός:

213,38 πλήρης με ρουλεμάν & αποστάτες

Προβολέας:

344,43

Μανέτα φρένου:

24,50

Σέλα αναβάτη /συνεπιβάτη:

307,72

Πλαίσιο:

Κ.Π.