Aprilia RS 457 - Η νέα RS για τους κάτοχους διπλώματος Α2

47 hp, 175 γεμάτα κιλά, ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο και υψηλού επιπέδου εξοπλισμός
Aprilia RS 457
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/9/2023

Η Aprilia RS 457 είναι η νέα δικύλινδρη εν σειρά Sport μοτοσυκλέτα του Noale, που στοχεύει την κορυφή της κατηγορίας του, με τον καλύτερο λόγο κιλών ανά ίππο για το Α2 δίπλωμα οδήγησης, ολοκληρωμένο πακέτο ηλεκτρονικών βοηθημάτων και εμφάνιση που παραπέμπει στα μεγαλύτερα μοντέλα RS 660 αλλά και RSV4.

Η σύγχρονη ιστορία των μεσαίου κυβισμού sport μοντέλων δρόμου της Aprilia ξεκινά το 2020, με την παρουσίαση του RS 660, που όπως υποστηρίζει η ιταλική εταιρεία αποτελεί αυτή τη στιγμή το απόλυτο best-seller στις sport μοτοσυκλέτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μπορεί τώρα το RS 660 να κατάφερε να δελεάσει αρκετούς αναβάτες που προηγουμένως θα αγόραζαν κάποιο τετρακύλινδρο SS 600, ή ακόμα και κάποιο τετρακύλινδρο χιλιάρι, όμως η σεβαστών διαστάσεων κατηγορία Α2 έμενε ακόμα ανεκμετάλλευτη, και το RS 125 δεν μπορούσε φυσικά να καλύψει τις απαιτήσεις της.

Aprilia RS 457

Έτσι, γεννήθηκε το RS 457, που πριν παρουσιαστεί επίσημα εικάζαμε πως θα αποκαλείται RS 440.

Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος και ψεκαστός δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας αποτελεί φέρων τμήμα του πλαισίου, ενώ διαθέτει 4 βαλβίδες στον κύλινδρο και δυο εκκεντροφόρους επικεφαλής, αποδίδοντας 35 kW (47 hp) που έχουν να κινήσουν 159 στεγνά κιλά, που γίνονται 175 με υγρά.

Aprilia RS 457

Η στάση σώματος του αναβάτη δεν είναι “απόλυτη”, ώστε να τρομάξει και να δυσκολέψει στην καθημερινή μετακίνηση, με τα clip-on να εδράζονται πάνω από την τιμονόπλακα. Παρόλα αυτά, το στιλ της RS 457 είναι σπορ στα πρότυπα του RS 660, διαθέτοντας το διπλό μπροστινό φαίρινγκ, ενώ έχουμε και ένα αεροδυναμικό φτερό κάτω από τους προβολείς που εμπνέεται από εκείνο της RS-GP! Δεν θα μπορούσε να λείπει ο χαρακτηριστικός τριπλός προβολέας που συνοδεύει τις RS, ούτε το αλουμινένιο πλαίσιο δυο δοκών και το κουρμπαριστό -ατσάλινο δυστυχώς- ψαλίδι, ενώ εντύπωση προκαλεί η έλλειψη κλασικού τελικού εξάτμισης, καθώς η 2 σε 1 εξάτμιση βγαίνει κάτω από τον κινητήρα στα πρότυπα των πρώτων KTM RC390.

Aprilia RS 457

Στις αναρτήσεις το RS 457 φέρει ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm με διαδρομή 120 mm, ενώ πίσω έχουμε μονό αμορτισέρ με 130 mm διαδρομής. Στα πλαίσια της προσπάθειας να κρατηθεί χαμηλά η τιμή, οι αναρτήσεις ρυθμίζονται μόνο ως προς την προφόρτιση.

Aprilia RS 457

Το σύστημα πέδησης αποτελείται από έναν δίσκο 320 mm μπροστά με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα ByBre, και από έναν δίσκο 220 mm πίσω. Το δικάναλο ABS έχει 2 επίπεδα, ενώ ο αναβάτης μπορεί να απενεργοποιήσει το σύστημα στον πίσω τροχό για σπορ οδήγηση. Οι τροχοί των 17 ιντσών φορούν ελαστικά 110/70 και 150/60.

Aprilia RS 457

Η οθόνη οργάνων είναι έγχρωμη, ψηφιακή TFT 5 ιντσών, ενώ οι διακόπτες στο τιμόνι έχουν οπίσθιο φωτισμό.

Στα ηλεκτρονικά βοηθήματα το RS 457 διαθέτει Ride-by-Wire γκάζι, 3 Riding Modes και Traction Control ρυθμιζόμενο σε 3 επίπεδα, με δυνατότητα απενεργοποίησης. Το quickshifter διατίθεται στα έξτρα αξεσουάρ.

Ετικέτες

CFMOTO MT-X - Στην παραγωγή για την αγορά της Κίνας

Στο διαδίκτυο έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έγκρισης τύπου
CFMOTO MT-X
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2024

Το CFMOTO MT-X Adventure concept που είδαμε στην EICMA 2023 ετοιμάζεται για να βγει στην αγορά της Κίνας, όπως δείχνουν τα έγγραφα πιστοποίησης που κυκλοφόρησαν στον ασιατικό τύπο.

Με βάση τις φωτογραφίες της έγκρισης τύπου, το MT-X διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το design του concept. Ελαφρώς διαφορετικά δείχνουν τα πλαϊνά πλαστικά του ψυγείου και εκείνα της ουράς, ενώ η ίσια Rally σέλα αντικαταστάθηκε από μια δυο επιπέδων.

CFMOTO MT-X

Δυο είναι οι εκδόσεις του MT-X, μια με ψηλό φτερό και μια με χαμηλό, ενώ στα φρένα οι ακτινικές δαγκάνες της Brembo του concept μοντέλου έδωσαν τη θέση τους σε πιο οικονομικές -δείχνουν να είναι της J.Juan. Φυσικά η εξάτμιση στην έκδοση παραγωγής δεν θα είναι της Akrapovic, ενώ στα τεχνικά χαρακτηριστικά του MT-X βρίσκουμε το βάρος της μοτοσυκλέτας με υγρά, στα 214 κιλά, και στα 235 με τρεις βαλίτσες. Οι τροχοί έχουν διαστάσεις 21 και 18 ίντσες, ενώ είναι ακτινωτοί, με τα ελαστικά να έχουν διάσταση 90 μπροστά και 150 πίσω και το μεταξόνιο ανακοινώνεται στα 1.530 mm. Η τελική ταχύτητα αναφέρεται στα 192 χλμ/ώρα.

mt-x

Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 799 κ.εκ. προέρχεται από την ΚΤΜ, αποδίδοντας 94 hp και 7,85 kgm ροπής, απόδοση ίδια με του CFMOTO 800MT.

Η κάθετα τοποθετημένη ψηφιακή οθόνη οργάνων παραμένει, ενώ θα είναι TFT και θα έχει συνδεσιμότητα.

Στον εξοπλισμό της κορυφαίας έκδοσης της μοτοσυκλέτας περιλαμβάνεται δικάναλο ABS 9.3MP της Bosch, Cruise Control, IMU μονάδα 6 αξόνων, TCS, αναρτήσεις είναι της KYB, shifter, Riding Modes, θερμαινόμενη σέλα, κ.α..

Καθώς η γκάμα MT της CFMOTO έχει ήδη πολλές εκδόσεις, και κυβισμούς, στην Ευρώπη, κρίνεται αρκετά αμφίβολο να δούμε ΚΑΙ το MT-X να έρχεται προς τα μέρη μας, με πιθανότερη εκδοχή να παραμείνει ασιατικό μοντέλο και μόνο.

Ετικέτες