Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Aprilia Tuono 660: Το δεύτερο "χτύπημα"!

Ετοιμάζεται πλατφόρμα με τον δικύλινδρο εν σειρά

Η πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα της Aprilia, το RS 660, έκανε το ντεμπούτο του πέρσι στην EICMA και ήταν μια απ’ τις σημαντικότερες παρουσίες της έκθεσης. Για τη δημιουργία του κινητήρα του, η Aprilia βασίστηκε σε αυτόν των RSV4 και Tuono 1100, καταργώντας ουσιαστικά τους πίσω κυλίνδρους και αυξάνοντας τη διαδρομή των εμβόλων ώστε ο κυβισμός να βρεθεί κοντά στα 660 κυβικά.

Την ώρα που η Aprilia έδωσε στη δημοσιότητα το teaser video για την επίσημη παρουσίαση του RS 660 παραγωγής στη φετινή EICMA, ένα γυμνό πρωτότυπο βασισμένο σε αυτό φωτογραφήθηκε σε δοκιμές μέσα στην Imola. Ουσιαστικά, η Aprilia έχει αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της -τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοτοσυκλετών βασισμένη στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της- και η naked μοτοσυκλέτα της δεν είναι άλλη, απ’ το αναμενόμενο Tuono 660.

Η φωτογραφία, αν και δεν είναι ιδιαίτερα “καθαρή”, μας προσφέρει αρκετές πληροφορίες και όπως μπορούμε να δούμε τα RS 660 και Tuono 660 θα έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως τις ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες, το ανεστραμμένο πιρούνι και το θηριώδες ψαλίδι. Ωστόσο παρατηρούνται και ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο πρωτότυπων, που μπορεί να μην υπάρχουν στα μοντέλα παραγωγής. Το πλαίσιο του concept RS 660 και το πλαίσιο του πρωτότυπου Tuono έχουν διαφορετικά σημεία έδρασης του κινητήρα. Αισθητικά το Tuono 660 θα βασιστεί στο  σχεδιασμό του 1100, όμως η μοτοσυκλέτα που φωτογραφήθηκε βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα διαθέτει το μπικίνι φαιρίνγκ του Tuono 1100 ή θα έχει κάποιο άλλο, ενώ το υποπλαίσιο δείχνει να μην έχει τόσο μεγάλη κλίση προς τα πάνω κι έτσι δεν θα προσφέρει μια τόσο υπερυψωμένη θέση για το συνεπιβάτη, όπως συμβαίνει με το κορυφαίο naked της Aprilia.

Το αν θα το παρουσιάσει η Aprilia ως concept στην επικείμενη EICMA θα το μάθουμε την ερχόμενη βδομάδα, όπου το ΜΟΤΟ θα βρίσκεται εκεί και θα σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να δούμε το Tuono 660 να βγαίνει απ’ τη γραμμή παραγωγής το 2021. Ο όμιλος Piaggio φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα επέκτασης της γκάμας της Aprilia μέσω του νέου δικύλινδρου κινητήρα. Αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι αν η Aprilia θα δημιουργήσει κι άλλα μοντέλα με αυτόν τον κινητήρα, όπως μια adventure ή μια supermotard που θα αποτελεί τη μικρότερη πρόταση του Dorsoduro 900.

Tags: