Aprilia Tuono 660: Το δεύτερο "χτύπημα"!

Ετοιμάζεται πλατφόρμα με τον δικύλινδρο εν σειρά
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/11/2019

Η πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα της Aprilia, το RS 660, έκανε το ντεμπούτο του πέρσι στην EICMA και ήταν μια απ’ τις σημαντικότερες παρουσίες της έκθεσης. Για τη δημιουργία του κινητήρα του, η Aprilia βασίστηκε σε αυτόν των RSV4 και Tuono 1100, καταργώντας ουσιαστικά τους πίσω κυλίνδρους και αυξάνοντας τη διαδρομή των εμβόλων ώστε ο κυβισμός να βρεθεί κοντά στα 660 κυβικά.

Την ώρα που η Aprilia έδωσε στη δημοσιότητα το teaser video για την επίσημη παρουσίαση του RS 660 παραγωγής στη φετινή EICMA, ένα γυμνό πρωτότυπο βασισμένο σε αυτό φωτογραφήθηκε σε δοκιμές μέσα στην Imola. Ουσιαστικά, η Aprilia έχει αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της -τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοτοσυκλετών βασισμένη στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της- και η naked μοτοσυκλέτα της δεν είναι άλλη, απ’ το αναμενόμενο Tuono 660.

Η φωτογραφία, αν και δεν είναι ιδιαίτερα “καθαρή”, μας προσφέρει αρκετές πληροφορίες και όπως μπορούμε να δούμε τα RS 660 και Tuono 660 θα έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως τις ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες, το ανεστραμμένο πιρούνι και το θηριώδες ψαλίδι. Ωστόσο παρατηρούνται και ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο πρωτότυπων, που μπορεί να μην υπάρχουν στα μοντέλα παραγωγής. Το πλαίσιο του concept RS 660 και το πλαίσιο του πρωτότυπου Tuono έχουν διαφορετικά σημεία έδρασης του κινητήρα. Αισθητικά το Tuono 660 θα βασιστεί στο  σχεδιασμό του 1100, όμως η μοτοσυκλέτα που φωτογραφήθηκε βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα διαθέτει το μπικίνι φαιρίνγκ του Tuono 1100 ή θα έχει κάποιο άλλο, ενώ το υποπλαίσιο δείχνει να μην έχει τόσο μεγάλη κλίση προς τα πάνω κι έτσι δεν θα προσφέρει μια τόσο υπερυψωμένη θέση για το συνεπιβάτη, όπως συμβαίνει με το κορυφαίο naked της Aprilia.

Το αν θα το παρουσιάσει η Aprilia ως concept στην επικείμενη EICMA θα το μάθουμε την ερχόμενη βδομάδα, όπου το ΜΟΤΟ θα βρίσκεται εκεί και θα σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να δούμε το Tuono 660 να βγαίνει απ’ τη γραμμή παραγωγής το 2021. Ο όμιλος Piaggio φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα επέκτασης της γκάμας της Aprilia μέσω του νέου δικύλινδρου κινητήρα. Αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι αν η Aprilia θα δημιουργήσει κι άλλα μοντέλα με αυτόν τον κινητήρα, όπως μια adventure ή μια supermotard που θα αποτελεί τη μικρότερη πρόταση του Dorsoduro 900.

Ετικέτες

Beta RX250 4T 2027 – Πρώτη εμφάνιση σε ιταλικό αγώνα [Βίντεο]

Η νέα τετράχρονη Beta που προορίζεται για τη μάχη της ΜΧ2 το 2027 έτρεξε τον πρώτο της αγώνα στο Internazionali d'Italia MX
Beta RX 250 4T prototype
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/2/2026

Η Beta έχει ήδη παρουσία στο κορυφαίο επίπεδο του παγκοσμίου ΜΧ, MXGP, από το 2021 με την MT Racing Team Beta και την τετράχρονη RX 450 4T, ενώ τώρα ετοιμάζεται και για την κατηγορία ΜΧ2 των 250 cc.

Η μοτοσυκλέτα που εξελίσσει για την ΜΧ2 εδώ και αρκετούς μήνες είναι η RX 250 4T και η πρώτη της δημόσια εμφάνιση έγινε στον πρόσφατο αγώνα της σειράς Internazionali d'Italia MX στη Mantua και δη στο δεύτερο σκέλος, στα χέρια ενός από τους αναβάτες δοκιμών της.

Beta RX 250 4T prototype

Χτισμένη γύρω από έναν ολοκαίνουργιο μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα 250 cc με δύο εκκεντροφόρους στην κεφαλή, έχει μια εμφανέστατη διαφοροποίηση από τη σχεδίαση της RX 450 4T τοποθετώντας την αλυσίδα της τελικής μετάδοσης στη δεξιά πλευρά της μοτοσυκλέτας, αντίστροφα από το μοντέλο των 449 cc.

Beta RX 250 4T prototype

Νέο είναι και το πλαίσιο, ενώ η Beta μας λέει πως η τελική μορφή της RX 250 4T δεν είναι ακόμη καθορισμένη, καθώς η εξέλιξή της συνεχίζεται ακόμη.

Στόχος είναι η νέα ΜΧ μοτοσυκλέτα της να είναι έτοιμη πριν το Καλοκαίρι, όταν παραδοσιακά παρουσιάζονται όλα τα off-road μοντέλα των κατασκευαστών ενόψει του επόμενου πρωταθλήματος, με προφανή στόχο η Beta να είναι παρούσα και στην κατηγορία ΜΧ2 του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2027.