Aprilia Tuono 660: Το δεύτερο "χτύπημα"!

Ετοιμάζεται πλατφόρμα με τον δικύλινδρο εν σειρά
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

1/11/2019

Η πρωτότυπη supersport μοτοσυκλέτα της Aprilia, το RS 660, έκανε το ντεμπούτο του πέρσι στην EICMA και ήταν μια απ’ τις σημαντικότερες παρουσίες της έκθεσης. Για τη δημιουργία του κινητήρα του, η Aprilia βασίστηκε σε αυτόν των RSV4 και Tuono 1100, καταργώντας ουσιαστικά τους πίσω κυλίνδρους και αυξάνοντας τη διαδρομή των εμβόλων ώστε ο κυβισμός να βρεθεί κοντά στα 660 κυβικά.

Την ώρα που η Aprilia έδωσε στη δημοσιότητα το teaser video για την επίσημη παρουσίαση του RS 660 παραγωγής στη φετινή EICMA, ένα γυμνό πρωτότυπο βασισμένο σε αυτό φωτογραφήθηκε σε δοκιμές μέσα στην Imola. Ουσιαστικά, η Aprilia έχει αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδιά της -τη δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς μοτοσυκλετών βασισμένη στον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα της- και η naked μοτοσυκλέτα της δεν είναι άλλη, απ’ το αναμενόμενο Tuono 660.

Η φωτογραφία, αν και δεν είναι ιδιαίτερα “καθαρή”, μας προσφέρει αρκετές πληροφορίες και όπως μπορούμε να δούμε τα RS 660 και Tuono 660 θα έχουν πολλά κοινά στοιχεία, όπως τις ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες, το ανεστραμμένο πιρούνι και το θηριώδες ψαλίδι. Ωστόσο παρατηρούνται και ορισμένες διαφορές μεταξύ των δύο πρωτότυπων, που μπορεί να μην υπάρχουν στα μοντέλα παραγωγής. Το πλαίσιο του concept RS 660 και το πλαίσιο του πρωτότυπου Tuono έχουν διαφορετικά σημεία έδρασης του κινητήρα. Αισθητικά το Tuono 660 θα βασιστεί στο  σχεδιασμό του 1100, όμως η μοτοσυκλέτα που φωτογραφήθηκε βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξέλιξής του κι έτσι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν θα διαθέτει το μπικίνι φαιρίνγκ του Tuono 1100 ή θα έχει κάποιο άλλο, ενώ το υποπλαίσιο δείχνει να μην έχει τόσο μεγάλη κλίση προς τα πάνω κι έτσι δεν θα προσφέρει μια τόσο υπερυψωμένη θέση για το συνεπιβάτη, όπως συμβαίνει με το κορυφαίο naked της Aprilia.

Το αν θα το παρουσιάσει η Aprilia ως concept στην επικείμενη EICMA θα το μάθουμε την ερχόμενη βδομάδα, όπου το ΜΟΤΟ θα βρίσκεται εκεί και θα σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις. Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να δούμε το Tuono 660 να βγαίνει απ’ τη γραμμή παραγωγής το 2021. Ο όμιλος Piaggio φαίνεται πως έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα επέκτασης της γκάμας της Aprilia μέσω του νέου δικύλινδρου κινητήρα. Αυτό που περιμένουμε να δούμε, είναι αν η Aprilia θα δημιουργήσει κι άλλα μοντέλα με αυτόν τον κινητήρα, όπως μια adventure ή μια supermotard που θα αποτελεί τη μικρότερη πρόταση του Dorsoduro 900.

Ετικέτες

Zontes 125Χ: Η νέα γενιά με αλουμινένιο πλαίσιο έφτασε στην Ευρώπη – Ανταγωνιστικότατη τιμή στην Ισπανία

Στην EICMA η Zontes είχε αποκαλύψει το δίδυμο των 125Χ και 125V
Zontes_125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

12/6/2026

Η Zontes συνεχίζει να διευρύνει τη γκάμα της με πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα και δύο εξ αυτών έκαναν το παγκόσμιο ντεμπούτο τους στην EICMA 2025 πριν μερικούς μήνες.

Τα 125Χ και 125V έρχονται για να τα βάλουν με τα ορόσημα της κατηγορίας τους, Honda PCX και Yamaha NMAX, φέρνοντας τον συνήθη πλουσιότατο εξοπλισμό που χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα της Zontes, αλλά και μια ουσιώδη καινοτομία: αλουμινένιο πλαίσιο!

Zontes_125X

Χάρη σε αυτό δηλώνουν στεγνό βάρος 108 κιλών, κάτι που με τα 11 λίτρα βενζίνης, ή περίπου 8 κιλά, μας κάνουν ένα τελικό ζύγι της τάξης των 116 κιλών, διατηρώντας μια χορταστική απόσταση από τα 130+ που ζυγίζει ο ανταγωνισμός τους.

Στην Ισπανία κάνει αυτόν τον καιρό το ντεμπούτο του το 125Χ, το πρώτο εκ των δύο μοντέλων που πατάει επί ευρωπαϊκού εδάφους και δη το πιο πλούσια εξοπλισμένο εκ των δύο.

Zontes_125X

Ο υγρόψυκτος τετραβάλβιδος μονοκύλινδρος κινητήρας αποδίδει αναμενόμενα 15 ίππους στις 8.700 σ.α.λ. και ροπή 1,3 kgm στις 6.500 σ.α.λ., ενώ κυλούν σε τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω.

Η λίστα του βασικού εξοπλισμού του 125Χ πάντως είναι αυτή που κλέβει την παράσταση, καθώς περιλαμβάνει:

  • Έγχρωμη οθόνη TFT 5 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth και δυνατότητα πλοήγησης και mirroring του κινητού τηλεφώνου του αναβάτη
  • Traction control με επιλογή απενεργοποίησης
  • Αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας ελαστικών
  • Keyless κεντρικό διακόπτη
  • Σύστημα start-stop
  • Χώρο για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα
  • Δύο ντουλαπάκια στην ποδιά
  • Πλαϊνό και κεντρικό σταντ
  • LED φωτιστικά σώματα
  • Φώτα ημέρας DRL
  • Φώτα ειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος
  • Παροχή φόρτισης USB
  • Προεγκατάσταση για τοποθέτηση καμερών (dash cam).
Zontes 125X

Εξίσου γευστική είναι και η τιμή με την οποία λανσάρεται στην Ισπανία το νέο 125Χ: στα 2.688 ευρώ προτάσσει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των βαριών χαρτιών της κατηγορίας αυτής, που στη χώρα μας παίζουν αρκετά πάνω από τα 3.000.

Γνωρίζοντας ήδη πως και στην Ελλάδα αναμένονται σύντομα τα νέα αλουμινένια 125άρια σκούτερ της Zontes, πλέον περιμένουμε να μάθουμε την τιμή τους στην αγορά μας.

Ετικέτες