Bafang - Ξεκινά την παραγωγή ηλεκτρικών δικύκλων μέσω της θυγατρικής T&D

Με στόχο τη δημιουργία πλήρους γκάμας σε πολλές κατηγορίες
Bafang ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/3/2023

Η κινέζικη εταιρεία Bafang, με έδρα την Suzhou κοντά στη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές e-mobility εξαρτημάτων και ηλεκτρικών κινητήρων για ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλα ηλεκτρικά μικρά οχήματα. Τώρα, μέσω της θυγατρικής της T&D ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και scooter.

Η Bafang έχει παρουσίασα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ το νέο της εργοστάσιο στην Πολωνία εστιάζει στην παραγωγή ηλεκτροκινητήρων για τις ευρωπαϊκές αγορές, εργοστάσιο που θα μπορούσε να αποτελέσει και την πηγή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της εταιρείας για την Ε.Ε..

Η T&D θα προσφέρει αρχικά πέντε διαφορετικούς ηλεκτρικούς κινητήρες για μοτοσυκλέτα, στις κατηγορίες Off-Road, Sport, Touring, Urban και Indoor Entertainment -με τον όρο Indoor Entertainment η Bafang εννοεί τα ηλεκτρικά καρτ που για κάποιο λόγο… “τσουβαλιάζει” με τις μοτοσυκλέτες.

Bafang

Στο site των T&D και Bafang για την ώρα δεν υπάρχουν φωτογραφίες από τις μοτοσυκλέτες που θα προσφέρει η πρώτη για λογαριασμό της δεύτερης, παρά μόνο κάποια CAD σχέδια. Φωτογραφίες έχουμε από τους κινητήρες, ενώ όσες action φωτογραφίες έχουν ανέβει είναι generic, αφορώντας άλλα μοντέλα -μερικές φορές μάλιστα βενζινοκίνητα (όπως βλέπετε και στο άνοιγμα του άρθρου).

Storm

Η Storm αφορά σε μια ελαφριά Off-Road μοτοσυκλέτα με υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα βάρους μόλις 8,42 kg με 8 hp και 12,7 kgm και με τελική ταχύτητα 80 χλμ/ώρα.

Forest

Το Forest είναι το e-scooter της γκάμας, με ηλεκτροκινητήρα βάρους 11 kg, με απόδοση 6,7 hp, και με 2 kgm ροπής.

Η Fire είναι η Sport-Touring πρόταση της T&D με απόδοση 40 hp για ένα βάρος 150 kg, με επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 125 χλμ/ώρα.

Mountain

Το Mountain είναι το e-kart που λέγαμε, με τελική ταχύτητα 75 χλμ/ώρα, τα οποία πιάνει σε 6,2 δευτερόλεπτα.

Και τέλος η Lightning είναι μια πρόταση στην κατηγορία sport μοτοσυκλετών, με απόδοση 94 hp, με ηλεκτρονικό κιβώτιο ταχυτήτων, επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα σε 3 δευτερόλεπτα και αυτονομία… 300 χιλιομέτρων. Όλα αυτά για ένα συνολικό βάρος μοτοσυκλέτας 220 κιλών.

Ωραίες οι παραπάνω δηλώσεις, όμως τώρα περιμένουμε να δούμε φωτογραφίες υπαρκτών προϊόντων και ημερομηνίες έλευσης στην παραγωγή

EICMA: Zontes 552-H 2026 - Σπορ δικύλινδρο maxi scooter με 51 ίππους και 178 κιλά με υγρά!

Κινητήρας πίσω, μονό αμορτισέρ και compact μέγεθος
Zontes 552-H 2026 EICMA 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/11/2025

Στη φετινή EICMA οι νέες κινέζικες εταιρείες δίνουν ρεσιτάλ με τα δικύλινδρα σκούτερ που παρουσιάζουν, με ΤΕΣΣΕΡΑ διαφορετικά μοντέλα από τη Zontes άνω των 500 κ.εκ. και με το 55-2H να αποτελεί την πιο σπορ πρόταση.

Η πλατφόρμα “552” είναι η πρώτη απόπειρα της Zontes στα maxi scooters άνω των 500 κ.εκ. Η προσέγγιση της Zontes είναι πιο συντηρητική στην εφαρμογή τεχνικών λύσεων αφού ο κινητήρας δεν είναι τοποθετημένος κεντρικά στο πλαίσιο όπως στα TMAX, TL508 και ΑΚ550-575, αλλά πίσω με τη CVT μετάδοση να παίζει τον ρόλο του ενός από τα δύο μπράτσα του ψαλιδιού. Το άλλο μπράτσο είναι αλουμινένιο και πάνω του στηρίζεται το παράκεντρα τοποθετημένο αμορτισέρ που δεν έχει μοχλικό και είναι σχεδόν παράλληλα με το μπράτσο, με το μεταξόνιο να φτάνει τα 1.445 χλστ.

Το Zontes 552-H είναι το πιο σπορ δικύλινδρο scooter της Zontes που ανακοινώνει βάρος πλήρες υγρών (curb weight) στα μόλις 178 κιλά, με το μέγεθός του να είναι πιο κοντά σε μεσαίο σκούτερ. Δεν διευκρινίζεται σε αυτό το σημείο αν στο ανακοινώσιμο βάρος περιλαμβάνεται και η βενζίνη στο ρεζερβουάρ των 14,5 λίτρων, όμως ακόμη και αν το προσθέσουμε, το βάρος φτάνει στα 189 κιλά, περίπου 30 χαμηλότερα από ότι στο ΤΜΑΧ, στα χαρτιά τουλάχιστον και αντίστοιχο με των μονοκύλινδρων στα 300-400 κ.εκ. Ο δικύλινδρος κινητήρας αποδίδει 51 ίππους και 5,71 kg.m ροπής στις 7.250 και 5.500 σ.α.λ. αντίστοιχα και αυτά τα νούμερα δίνουν την καλύτερη αναλογία κιλών ανά ίππο στα maxi scooters άνω των 500 κ.εκ.

Zontes 552-H 2026 EICMA 2025

Το 552-H έχει τροχούς με χυτές ζάντες 15 ιντσών και στα δύο άκρα και ελαστικά διατάσεων 120/70 και 160/60 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο και μπροστά βλέπουμε δίσκους 320 χλστ. και 4πίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης με το σήμα της Zontes. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων TFT οθόνη με συνδεσιμότητα και χειρισμό μέσω joystick στο αριστερό γκριπ, κάμερες εμπρός και πίσω, traction control που απενεργοποιείται.

Zontes 552-H 2026 EICMA 2025

Στο Μιλάνο η κινέζικη εταιρεία έχει φέρει και άλλες δύο εκδόσεις του “street” 552, τη Ζ και την S, οι οποίες έχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους και είναι οι πιο τουριστικές εκδόσεις της πλατφόρμας “552”. Έναντι του H έχουν διαφορετικό πίσω φωτιστικό σώμα -είναι διαφορετικό και μεταξύ των δύο εκδόσεων!-, φαρδύτερο φαίρινγκ, διαφορετική σέλα με περισσότερο αφρώδες και για τους δύο και ξεχωριστή “πλάτη” για τον αναβάτη που ρυθμίζεται σε απόσταση, μεγαλύτερη σε μέγεθος ζελατίνα -ακόμη πιο μεγάλη στο S που είναι και λίγο διαφορετικό στο εμπρός μέρος με διαφορετικά φωτιστικά σώματα- και μεγαλύτερης χωρητικότητας ρεζερβουάρ που φτάνει τα 17 λίτρα. Οι δύο αυτές εκδόσεις ήρθαν στο Μιλάνο σε μορφή πρωτότυπου -οι σέλες τους ήταν κούφιες πλαστικές- και οι Zontes τα έφερε όλα για να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις και να δει πιο από αυτά θα καταλήξει στην παραγωγή.