Benelli Leoncino 800 – Περισσότερα κυβικά και 20 άλογα πάνω

Στα 799 κυβικά και 96 ίππους, με την ίδια εμφάνιση
motomagBenelli Leoncino 800 – Περισσότερα κυβικά και 20 άλογα πάνω
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/1/2024

Το μεγαλύτερο σε κυβισμό “Λιοντάρι” της Benelli, φαίνεται ότι θα δεχτεί μία ουσιαστική αναβάθμιση σε κινητήρα και αναρτήσεις, ανεβαίνοντας επίπεδο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει την σχεδιαστική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που θέλουν το νέο Leoncino 800 να έχει παρουσιαστεί ήδη στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας έχει δεχεθεί μία γενναία αύξηση κυβισμού, περνώντας από τα 754 κυβικά στα 799. Αυτή με την σειρά της φέρνει την μέγιστη ισχύ στους 96 ίππους στις 9.000 στροφές, 20 περισσότερους από τους 76 στις 8.500 του υπάρχοντος μοντέλου και την ροπή να φτάνει τα 8,05 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.700, από τα 6,83 στις 6.500 στροφές. Όπως βλέπουμε η αύξηση της απόδοσης έρχεται και σε ελαφρώς υψηλότερες στροφές, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η Benelli έχει κάνει κάτι περισσότερο από μια απλή αύξηση κυβισμού.

Η ανανέωση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στον κινητήρα. Οι αναρτήσεις του επερχόμενου μοντέλου φαίνεται ότι έρχονται από την Kayaba και όχι από την Marzocchi όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ θα παραμείνουν πλήρως ρυθμιζόμενες. Όσον αφορά τον τομέα της πέδησης η Brembo συνεχίζει να έχει τον λόγο, με δύο δίσκους μπροστά και έναν πίσω.

Η έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών μπορεί να συνδεθεί με το smartphone του αναβάτη, προσφέροντας και λειτουργία πλοήγησης. Για την ώρα δεν γίνεται γνωστό αν υπάρχει κάποια αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά της μοτοσυκλέτας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε και αν οι αναβαθμίσεις αυτές θα έρθουν προς τα μέρη μας. Σε κάθε περίπτωση, πλάι στην βασική έκδοση παραμένει και η Trail με ακτινωτούς τροχούς και 19 ιντσών μπροστινό και ψηλότερο ύψος σέλας.  Πάντως, στην Κίνα η τιμή του νέου Leoncino 800 είναι χαμηλότερη από αυτήν του προηγούμενου μοντέλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο αν έρθει στην Ευρώπη.

Ετικέτες

Royal Enfield Himalayan 440: Παρουσιάζεται τον Σεπτέμβρη στην Ινδία με εξατάχυτο κιβώτιο

Ο κινητήρας του Scram 440 αναβαθμίζει το αερόψυκτο Himalayan
himalayan
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του Himalayan με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα LS410, αυτόν που για πρώτη φορά άνοιξε τη γκάμα της Royal Enfield σε νέα μοτέρ μετά από πολλές δεκαετίες με τον κλασικό μονοκύλινδρο των Bullet.

Όπως έχουμε ήδη ενημερώσει από τον Απρίλιο, η Royal Enfield είχε βάλει στόχο να ανανεώσει το βασικό της Himalayan με τη νεότερη υπερκυβισμένη εκδοχή του αερόψυκτου μονοκύλινδρου, LS440, που μετρά 443cc και μας συστήθηκε με το Scram 440.

Πλέον η είδηση εξελίχθηκε από φημολογία σε ραντεβού, καθώς η Royal Enfield ανακοίνωσε στην Ινδία πως η παρουσίαση του νέου Himalayan με τον ελαφρώς μεγαλύτερο κινητήρα θα γίνει την 4η Σεπτεμβρίου 2026 στην πόλη Leh της ινδικής επαρχίας Ladakh, τιμώντας παράλληλα τα δεκάχρονα γενέθλια της μοτοσυκλέτας που άνοιξε τον δρόμο στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και μια σειρά από ρεκόρ πωλήσεων που σε παλιότερες εποχές θα φάνταζαν αδιανόητα.

Με τον νέο κινητήρα το Himalayan δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά από πλευράς απόδοσης, καθώς η ισχύς 25.4 hp και η ροπή 3,5 kgm σίγουρα δεν συνιστούν μεγάλο άλμα από τους 24.3 hp και 3,3 kgm που αποδίδει στην τρέχουσα μορφή των 411cc, ωστόσο υπάρχει μια άλλη διαφορά που θα εκτιμηθεί δεόντως από το μοτοσυκλετιστικό κοινό. Το εξατάχυτο κιβώτιο που θα έρθει στο νέο Himalayan 440 οπωσδήποτε θα βελτιώσει την εικόνα της μοτοσυκλέτας στον ανοικτό δρόμο.

Κατά τα λοιπά δεν αναμένονται αλλαγές από τη σημερινή μορφή του βασικού Himalayan, καθώς οι εκτιμήσεις του ινδικού Τύπου μιλούν για ίδια σχεδίαση και εξοπλισμό με το μοντέλο που γνωρίζουμε και στη χώρα μας.

Το νέο Himalayan 440 έρχεται προς αντικατάσταση του ανάλογου μοντέλου με τον αερόψυκτο κινητήρα LS410 και προφανώς δεν επηρεάζει σε τίποτε το υγρόψυκτο Himalayan 450.