Ducati DesertX Rally 2024 - Νέες αναρτήσεις, μεγαλύτερο ύψος, νέο εμπρός φτερό και αγωνιστικό livery [Video]

Έφτασε η σκληροπυρηνική έκδοση απόλυτα προσανατολισμένη στην εκτός δρόμου χρήση!
Ducati DesertX Rally 2024
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/10/2023

Όπως διαβάσατε στο MOTO, η Ducati αναμενόταν να παρουσιάσει σήμερα την σκληροπυρηνική έκδοση του DesertX. Η ιταλική εταιρεία πιστή στο ραντεβού της παρουσίασε μέσω του Ducati World Premiere το νέο DesertX Rally το οποίο κατά πολύ βασίζεται στο αγωνιστικό DesertX του Antoine Meo.

Η έκδοση DesertX Rally χρησιμοποιεί τον V2 κινητήρα των 937 κυβικών και 110 ίππων της Ducati. Ο κινητήρας δεν έχει καμία διαφορά όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά από την βασική έκδοση DesertX ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σύστημα της εξάτμισης του καινούργιου μοντέλου -η αγωνιστική εξάτμιση του DesertX Rally που χρησιμοποιεί ο Γάλλος αναβάτης δεν ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του νέου μοντέλου. Η έκδοση DesertX Rally οπτικά διαφέρει με το καλημέρα από το βασικό μοντέλο. Η εταιρεία του Borgo Panigale για να δώσει πιο άγρια εμφάνιση αποφάσισε πως η σχεδιαστική γραμμή του νέου μοντέλου πρέπει να σχετίζεται με τους αγώνες, για αυτόν τον λόγο το DesertX Rally είναι βαμμένο στα χρώματα της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας του Antoine Meo με την οποία ο Γάλλος αναβάτης κέρδισε τον πρόλογο του Erzbergrodeo. Επιπρόσθετα σύμφωνα με την Ducati τα νέα πλαστικά της μοτοσυκλέτας είναι ακόμη πιο ανθεκτικά σε συνθήκες εκτός δρόμου οδήγησης κάτι που βοηθά πολύ καθώς οι πτώσεις καραδοκούν ενώ ταυτόχρονα στοιχίζουν ακριβά.

Σε αυτό το σημείο βέβαια να τονίσουμε κάτι που έχουμε γράψει ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ MOTO: Πώς το DesertX ήταν ένα μοντέλο περισσότερο επιτηδευμένο από εκείνο που θα έπρεπε για την κατηγορία. Η πιο απλή πτώση με το DesertX κοστίζει υπερβολικά για τα μέτρα της κατηγορίας και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσει κανείς στο χώμα, όταν τουλάχιστον οδηγεί σύμφωνα με την marketing γραμμή που ακολούθησε η Ducati για να το προωηθήσει. Με τον φόβο να επαναληφθούμε θα πούμε εν συντομία όσα έχουμε αναλύσει στο MOTO, πως το μεταλλικό ρεζερβουάρ της έκδοσης που υπάρχει ήδη είναι πολύ εύκολο να χτυπηθεί ακόμη και με κάγκελα ενώ ο κατάλογος των ανταλλακτικών είναι "γνήσιος Ducati", δηλαδή η πλήρη αποκατάσταση μετά από μία μικρό-πτώση κοστίζει παρά πάνω από αυτό που θα έπρεπε. Καλό το marketing μέσα σε πίστες motocross που έδειχνε η Ducati για να πείσει τον υποψήφιο αγοραστή για τις ικανότητες του DesrtX αλλά ακόμη και ο Meo πέφτει, με την διαφορά πως εκεί πληρώνει το εργοστάσιο. Θεωρητικά -σε αυτό το στάδιο- η νέα έκδοση θα τα πηγαίνει καλύτερα σε αυτό τον τομέα. Να τονίσουμε επίσης πως η Multistrada Enduro που δεν είχε καμία σχέση με το όνομά της δεν είχε μελέτη κόστους σε μικρο=πτώσεις, αυτό η Ducati το έκανε στην πρώτη Multistrada V4 για αυτό και τα αεροδυναμικά βοηθήματα είναι από φθηνό πλαστικό, που δείχνει πιο ακριβό στο μάτι, ώστε να μην κοστίζει ένα Ducati Monster, κάθε επισκευηή της Multistrada V4 μετά από μία απλή πτώση από το σταντ. Αντιθέτως αν έσπαγες χούφτα στη Multustrada Enduro, άλλαζες φλας και μπορεί και καθρέφτη όπως έχουμε γράψει, οπότε δεν ήταν η DesertX η πρώτη φορά που δεν μελέτησαν τις μικρο-πτώσεις από πλευράς κόστους.

Ducati DesertX Rally 2024

Η νέα έκδοση DesertX Rally εφοδιάζεται με διαφορετικό πιρούνι closed catridge 48 χλστ. έχοντας ρυθμίσεις για την επαναφορά και την προφόρτιση προερχόμενο όπως και της βασικής έκδοσης – 46 χλστ.- από την Kayaba. Σύμφωνα με την Ducati το νέο πιρούνι παρέχει καλύτερη ροή λαδιού, εξασφαλίζοντας καλύτερη οδηγική συμπεριφορά σε χωμάτινο τερέν. Νέο είναι το πίσω αμορτισέρ το οποίο είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με τα χιλιοστά του να αγγίζουν πλέον τα 46.

Η διαδρομή της εμπρός ανάρτησης έχει αυξηθεί στα 250 από τα 230 χλστ. ενώ στην πίσω ανάρτηση υπάρχει αύξηση στα 240 από τα 220 χλστ. Την αναβάθμιση στο DesertX Rally από πλευράς αναρτήσεων συμπληρώνει το σταμπιλιζατέρ της Ohlins. Οι νέες αναρτήσεις όπως είναι λογικό αύξησαν και την απόσταση του DesertX Rally από το έδαφος, πλέον αυτή έχει φτάσει στα 280 χλστ., ενώ και το ύψος της σέλας η οποία είναι rally έχει αυξηθεί στα 910 χλστ. από τα 875 της βασικής έκδοσης. Ο αναβάτης μπορεί φυσικά με τα επίσημα αξεσουάρ της Ducati να χαμηλώσει το ύψος της μοτοσυκλέτας αλλά μην φανταστείτε κάτι εντυπωσιακό καθώς τα 885 χλστ. αποτελούν και πάλι ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον ο οποίος δεν είναι αρκετά ψηλός. Διαφορές έχουμε και στους αλουμινένιους τροχούς -έχουν ακτίνες από ανθρακόνημα- οι οποίοι μπορεί να διατηρούν τις διαστάσεις τους -21” εμπρός και 18” πίσω- ωστόσο είναι κατά μισό κιλό ελαφρύτεροι, με την ιταλική εταιρεία να τους εφοδιάζει με σαμπρέλα η οποία είναι ανθεκτικότερη στο χώμα. Αλλαγή έχουμε και στην ποδιά του κινητήρα σε σχέση με τη βασική έκδοση καθώς στο DesertX Rally αυτή είναι από carbon ώστε να είναι ανθεκτικότερη και ελαφρύτερη.

Ducati DesertX Rally 2024

Η Ducati για να ενισχύσει τον Rally χαρακτήρα του νέου της μοντέλου πρόσθεσε ένα νέο ψηλότερο φτερό το οποίο αποτρέπει την συσσώρευση λάσπης στον τροχό ενώ με τις οπές που υπάρχουν σε αυτό διοχετεύετε ο αέρας καλύτερα προς την μοτοσυκλέτα. Οι αλλαγές στο DesertX Rally σταματούν κάπου εδώ, με το νέο μοντέλο να έχει και αυτό 6 διαφορετικά riding modes, εκ των οποίων τα δύο έχουν σχεδιαστεί ειδικά για οδήγηση στο χώμα. Υπάρχει φυσικά το cornering ABS το οποίο απενεργοποιείται πλήρως μόνο στα δύο off-road προγράμματα, ενώ όσον αφορά την πέδηση το DesertX Rally έχει δύο δισκόφρενα 320 χλστ. εμπρός με ακτινικές δαγκάνες Μ50 της Brembo και ένα δισκόφρενο 265 χλστ. πίσω. Η έγχρωμη οθόνη TFT των 5” παρέχει τις απαραίτητες ενδείξεις στον αναβάτη όπως  πλοήγηση turn by turn, Bluetooth σύνδεση με το κινητό και πολλά άλλα. Αν πάλι ο αναβάτης θέλει να κυνηγήσει το εκτός δρόμου όνειρο του και δεν του φτάνει το 21 λίτρων ρεζερβουάρ μπορεί να επιλέξει από τα επίσημα αξεσουάρ της Ducati το 8 λίτρων ρεζερβουάρ που τοποθετείται στην ουρά και ενεργοποιείται με ένα κουμπί στο τιμόνι από τον αναβάτη.

 

 

Ετικέτες

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Φωτογραφίες με πιο καθαρή ανάλυση, μας δείχνουν τι θα δούμε στις 3 Μαΐου
motomagBajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Λίγο πριν την επίσημη παρουσίασή του NS400, νέες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που ήρθαν στην δημοσιότητα, αναδεικνύουν καθαρά την σιλουέτα του, αλλά και τι να περιμένουμε στις 3 Μαΐου, όταν η Bajaj θα ανακοινώσει την ένταξη του μεγαλύτερου σε κυβισμό μοντέλου, μέχρι τώρα στην οικογένεια Pulsar.

Όπως είχαμε δει σε προηγούμενες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το νέο μοντέλο ακολουθεί κοινή σχεδιαστική ταυτότητα με τον προκάτοχό του, NS200. Οι διαφορετικές προεκτάσεις στο ρεζερβουάρ, ωστόσο, χαρίζουν περισσότερο όγκο, ενώ δίνουν πόντους στην επιθετική εμφάνιση. Σε αντίθεση, με τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το μοντέλο που βλέπουμε εδώ είναι βαμμένο σε μαύρο χρώμα. Επομένως, μιλάμε πιθανότατα για τουλάχιστον δύο διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ χάρη στην υψηλότερη ανάλυση εδώ, γίνεται εμφανές ότι στα όργανα θα έχουμε ψηφιακή οθόνη.

Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές.

Αφήνοντας πίσω τα πινέλα και τα πλαστικά, βλέπουμε ότι το περιμετρικό πλαίσιο παραμένει, το οποίο συνεργάζεται με ένα αρκετά… εύσωμο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και μόνο αμορτισέρ πίσω. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα είναι 17 ιντσών, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα MRF, τουλάχιστον κρίνοντας από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, όπου πίσω φαίνεται να σταματά στα 140 χιλιοστά πλάτος. Οι δαγκάνες των φρένων, όμως, δεν έχουν πάνω τους το λογότυπο της ByBre, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα η Bajaj, αλλά αυτό της Grimeca. Αλλαγή, λοιπόν, σε αυτό τον τομέα, που μένει να δούμε αν είναι προς το καλύτερο, όταν και εφόσον η μοτοσυκλέτα έρθει προς τα μέρη μας και δεν μείνει μόνο στις ασιατικές αγορές, αλλά και αν θα ακολουθήσει ή όχι σε μεταγενέστερο στάδιο και η KTM, καθώς μέχρι και τα 400 κυβικά όλα τα πορτοκαλί μοντέλα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Ινδού κολοσσού.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

Κοιτάζοντας τον κινητήρα, βλέπουμε ότι θυμίζει έντονα εξωτερικά τον μονοκύλινδρο των 373 κυβικών, που μέχρι πρότινος είχαν το 390 Duke της KTM, ενώ εξοπλίζει ακόμα το Dominar 400. Όσον αφορά τώρα την απόδοσή του, πιθανότατα η χαρτογράφηση θα είναι πιο κοντά σε αυτή του μικρού Δούκα, καθώς για την Bajaj τα Pulsar αντιπροσωπεύουν μία πιο σπορ πλευρά, σε σύγκριση με τα Dominar.

Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ μέχρι και την Μ. Παρασκευή 3/5, όταν και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το ολοκαίνουργιο μοντέλο της Bajaj. Τότε θα μας λυθεί και κάθε άλλη απορία, γύρω από την απόδοση.

Bajaj Pulsar NS400 – Αποκαλύφθηκε πλήρως, πριν την παρουσίαση

 

Ετικέτες