EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Με τον γνωστό κινητήρα από τα TRK502
motomagEICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

8/11/2023

Δύο νέες προτάσεις στην Α2 κατηγορία διπλωμάτων έρχονται από την Benelli για το 2024, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στις supersport και sport naked κατηγορίες, χρησιμοποιώντας ως βάση τον ήδη γνωστό σε εμάς κινητήρα των TRK 502.

H απόδοση του υγρόψυκτου, δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα με 2ΕΕΚ και 4 βαλβίδες στον κάθε κύλινδρο βρίσκεται στο άνω όριο που ορίζουν οι περιορισμοί της κατηγορίας A2. Έτσι, η μέγιστη απόδοση αγγίζει τους 47,6 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 4,7 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές. Ταυτόχρονα, συμμορφώνεται με τις Euro5+ προδιαγραφές, με την ECU να έρχεται από την Bosch. Για τη μεταφορά της δύναμης στον πίσω τροχό φροντίζει ένας υγρός πολύδισκος συμπλέκτης με κιβώτιο 6 σχέσεων.

Κοινό είναι και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα μεταξύ των δύο μοντέλων. Ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε και στα δύο μοντέλα είναι η νέα μόδα που θέλει το φανάρι να είναι ενσωματωμένο στα πίσω φλας, αφήνοντας την ουρά καθαρή από φωτιστικά σώματα.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Όσον αφορά το supersport μοντέλο που έρχεται να ανταγωνιστεί μεταξύ άλλων και το ολοκαίνουργιο Ninja 500 της Kawasaki, η Benelli έχει επιλέξει επώνυμα περιφερειακά. Έτσι, το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών είναι της Marzocchi, προσφέροντας 115 χιλιοστά διαδρομής, ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Πίσω βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο μονό αμορτισέρ με διαδρομή 125 χιλιοστά.

Στα φρένα βρίσκουμε δύο δίσκους 320 χιλιοστών μπροστά με ακτινικά τοποθετημένες monobloc τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo. Πίσω, υπάρχει ένας δίσκος 260 χιλιοστών με δαγκάνα ενός εμβόλου, με το δικάναλο ABS να ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Το ύψος της σέλας του Tornado 500 έχει δύο θέσεις στα 790 και 810 χιλιοστά, με την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 160 χιλιοστά. Το βάρος ανακοινώνεται στα 186 γεμάτα κιλά, με το ρεζερβουάρ να έχει χωρητικότητα 16,5 λίτρων βενζίνης, εκ των οποίων τα 2,5 είναι ρεζέρβα.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Στο σπορ γυμνό μοντέλο, Tornado Naked Twin 500, η Benelli επέλεξε διαφορετική οδό, όσον αφορά τις αναρτήσεις και τα φρένα. Έτσι, το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 50 χιλιοστών ρυθμίζεται μόνο ως προς την προφόρτιση των ελατηρίων και την απόσβεση επαναφοράς, δίνοντας διαδρομή 125 χιλιοστών. Ίδιες είναι οι ρυθμίσεις και για το μονό αμορτισέρ πίσω, με τη διαδρομή να φτάνει τα 131 χιλιοστά.

Στον τομέα της πέδησης βρίσκουμε και εδώ δύο δίσκους 320mm με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, όμως πάνω τους δεν βλέπουμε το λογότυπο της Brembo, αλλά αυτό της Benelli. Πίσω ένας δίσκος 260 χιλιοστών συνεργάζεται με δαγκάνα ενός εμβόλου, όπου επίσης βλέπουμε το όνομα της Benelli -αντί για της Brembo. Το ABS ανήκει και εδώ στον στάνταρ εξοπλισμό.

Το ύψος σέλας του Tornado Naked Twin 500 είναι 784 χιλιοστά, με την ελάχιστη απόσταση από το έδαφος να φτάνει τα 142 χιλιοστά. Η μικρότερη απόσταση από το έδαφος, σε σχέση με το Tornado 500 είναι λογική, καθώς εδώ η εξάτμιση βρίσκεται κρυμμένη στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας, ενώ στο supersport υπάρχει ένα, καλοσχεδιασμένο είναι η αλήθεια, τελικό στη δεξιά μεριά της μοτοσυκλέτας.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Ένας μικρός ενδοιασμός από μέρους μας υπάρχει στον αριθμό των κιλών που ανακοινώνει η εταιρεία, με το Tornado Naked Twin 500 να είναι αρκετά βαρύτερο σε σχέση με το Tornado 500, φτάνοντας τα 195 κιλά. Μιλάμε για 9 ολόκληρα κιλά διαφορά μεταξύ τους, την στιγμή που απουσιάζουν τα φαίρινγκ αλλά και το ρεζερβουάρ είναι 2,5 λίτρα μικρότερο, στα 14 λίτρα. Είτε κάποιος έβαλε το βάρος της μιας μοτοσυκλέτας στα στοιχεία της άλλης, είτε έχει γίνει λάθος σε κάποιο από τα δύο μοντέλα.

Τα δύο μοντέλα της Benelli εξοπλίζονται με τροχούς αλουμινίου με μπράτσα 17 ιντσών. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli Diablo Rosso IV και στις δύο περιπτώσεις, με διαστάσεις 120/70-17 μπροστά και 160/60-17 πίσω.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία

Στον βασικό εξοπλισμό των δύο μοντέλων περιλαμβάνεται έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών με δυνατότητα συνδεσιμότητας και πλοήγησης, ενώ μέσω των χειριστηρίων στο αριστερό grip μπορείς να διαχειριστείς τις εισερχόμενες κλήσεις σου όταν το smartphone σου έχει συνδεθεί σε αυτή. Ακόμη στον στάνταρ εξοπλισμό βρίσκουμε σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών TPMS, full-LED φωτιστικά σώματα με τεχνολογία DRL και δύο θύρες φόρτισης USB-C και USB-A. Στην περίπτωση του Tornado Naked Twin 500 υπάρχουν επιπλέον προστατευτικές χούφτες, όπου έχουν ενσωματωμένα πάνω τους τα φλας, για πιο καθαρό μπροστινό μέρος.

Τα νέα μοντέλα αναμένεται να βρεθούν στους αντιπροσώπους της Benelli το πρώτο τετράμηνο του 2024.

EICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορίαEICMA 2023: Benelli Tornado 500 & Tornado Naked Twin 500 – Δύο σπορ προτάσεις για την Α2 κατηγορία
Ετικέτες

Zontes 125X και 125V με αλουμινένιο πλαίσιο – Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Δύο καινοτόμα σκούτερ προδιαγραφών Α1 που πρωτοεμφανίστηκαν στην EICMA θα έρθουν στη χώρα μας
Zontes 125X
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/3/2026

Η Zontes συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και, πέραν της τρικύλιδρης γενιάς των μοτοσυκλετών 703 που αναμενόμενα έχει πρωταγωνιστήσει στη δημοσιότητα, στην πρόσφατη έκθεση EICMA είχε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα.

Ήδη αυτές τις μέρες καταφτάνει στη χώρα μας το ανανεωμένο best seller G368 ETC, ενώ ακόμη περιμένουμε να έρθει η ασφάλτινη adventure 703T και η νέα δικύλινδρη σειρά σκούτερ 552 με τέσσερα μοντέλα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Δεν μένουμε μόνο στους μεσαίους και μεγάλους κυβισμούς ωστόσο, καθώς οι Κινέζοι είχαν μια νοστιμότατη έκπληξη και για την Α1 κατηγορία. Ο λόγος για τα δύο σκούτερ που παρουσίασαν στην έκθεση του Μιλάνου, 125Χ και 125V.

Εκ πρώτη όψεως είναι δύο τυπικά μοντέλα της κατηγορίας τους, με τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 13 πίσω. Ο μονοκύλινδρος υγρόψυκτος κινητήρας τους τροδοφοτείται από ψεκασμό Bosch και αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 ίππων και ροπή 1.3 χιλιογραμμόμετρων, δηλώνοντας πολύ χαμηλή ονομαστική κατανάλωση 1.8 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα.

Zontes 125V
Zontes 125V

Μοιράζονται εν πολλοίς τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό και οι διαφορές τους εστιάζουν στη σχεδίαση, με το 125Χ σε πιο GT κατεύθυνση και το 125V σε μια πιο λιτή και σπορ σιλουέτα.

Κατά τον κατασκευαστή τους τα δύο σκούτερ επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 99 km/h με δυνατή επιτάχυνση, ενώ διακρίνονται επίσης για τον άφθονο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που, κατά τη Zontes, δέχεται δύο full-face κράνη!

Zontes 125X

Αυτά ωστόσο είναι τα τετριμμένα, σε πλήρη αντίθεση με το κρυφό τους όπλο που παραμένει αθέατο και κρυμμένο κάτω από τα πλαστικά τους: αλουμινένιο πλαίσιο!

Χάρη σε αυτό, η Zontes μας λέει πως τα 125Χ και 125V ζυγίζουν 108 στεγνά κιλά ή περίπου 117 όταν τα 11λιτρα ρεζερβουάρ τους είναι γεμάτα.

Zontes 125X
Zontes 125X

Η Zontes πρωτοπορεί εδώ, αν και δεν πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή αλουμινένιου σκελετού σε σκούτερ. Το Yamaha TMAX είναι ένα πασίγνωστο μοντέλο με πλαίσιο από αλουμίνιο, όπως ήταν και πριν αρκετά χρόνια το GP1 250 της Derbi.

Ακόμη και στα 125άρια σκούτερ δεν είναι η πρώτη τέτοια εφαρμογή, καθώς είχε προηγηθεί πριν περίπου είκοσι χρόνια το Peugeot Jet Force 125, που κυκλοφορούσε και σε μια θεοπάλαβη έκδοση Compressor. Ναι, με κομπρέσορα, όπως ακριβώς τα Kawasaki H2.

Zontes 125X

Ωστόσο έκτοτε δύσκολα θα έβλεπε κανείς τις λέξεις “αλουμινένια πλαίσια” και “μικρά σκούτερ” στην ίδια πρόταση, γεγονός που θα αλλάξει με την έλευση των δύο νέων Zontes, κάτι που αναμένεται να συμβεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2026, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Ετικέτες