EICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger - Με ταξιδιωτικές ανησυχίες

Έρχεται να προστεθεί στη βασική έκδοση Calibro 650, με διαφορές στον εξοπλισμό
motomagEICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίες
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

11/11/2023

Η Moto Morini παρουσίασε στην EICMA 2023 την έκδοση Bagger του Calibro 650, η οποία έχει δεχθεί τις κατάλληλες προσθήκες με επίκεντρο την ταξιδιωτική χρήση και την κάλυψη πολλών χιλιομέτρων.

Φαίνεται ότι η εταιρεία πήρε φορά, καθώς μετά από αποχή 34 ετών από την κατηγορία των cruiser μοτοσυκλετών, έρχεται τώρα να προσφέρει δύο διαφορετικές εκδόσεις καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα αναβατών. Έτσι, δίπλα στο Calibro 650, το οποίο είδαμε λίγο πριν την έναρξη της EICMA 2023, η Moto Morini επέλεξε το Μιλάνο και τη μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας στον κόσμο για να παρουσιάσει από κοντά και την έκδοση Bagger.

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά των 649 πραγματικών κυβικών που χρησιμοποιεί τόσο το Calibro 650, όσο και τα X-Cape 650 και Seiemmezzo. Έτσι, η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 61 ίππους στις 8.250 στροφές και τα 5,5 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 7.000 στροφές Η Moto Morini, ωστόσο, μας έχει ήδη ενημερώσει ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες αλλαγές στη χαρτογράφηση προκειμένου η απόκριση του κινητήρα να ταιριάζει στην cruiser φιλοσοφία, κάτι που ίσως αλλάξει ελαφρώς τα νούμερα.

EICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίες

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο του Calibro 650 Bagger βασίζεται σε αυτό του Calibro 650, έχοντας τις ίδιες διαστάσεις και απόσταση σέλας από το έδαφος στα 720 χιλιοστά, καθιστώντας το ιδανικό και για βραχύσωμους αναβάτες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναρτήσεις, με διαδρομή 140 και 110 χιλιοστών μπροστά και πίσω, αντίστοιχα, αλλά και με τα φρένα με δίσκο 320 χιλιοστών μπροστά και έναν ακόμα στα 255 πίσω.

EICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίες

Οι διαφορές εντοπίζονται στον βασικό εξοπλισμό, καθώς στην έκδοση Bagger βλέπουμε μία batwing μάσκα στον προβολέα, στα πρότυπα αντίστοιχων μοντέλων που μας έρχονται από την Αμερική. Μαζί, βλέπουμε δύο σκληρές πλαϊνές βαλίτσες, οι οποίες κάνουν πιο εύκολη τη μεταφορά αντικειμένων, τα οποία ωστόσο περιορίζονται από το σχήμα της βαλίτσας.

Στις φωτογραφίες από το περίπτερο της Moto Morini βλέπουμε ότι το Calibro 650 Bagger έρχεται σε full-black χρωματισμό και σέλα μόνο για τον αναβάτη στον βασικό εξοπλισμό. Βέβαια, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει έναν μακρύ κατάλογο από επιπλέον αξεσουάρ, προκειμένου ο κάθε αναβάτης να το φέρει στα μέτρα τους.

EICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίεςEICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίεςEICMA 2023: Moto Morini Calibro 650 Bagger – Με περισσότερες ταξιδιωτικές ανησυχίες
Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.