Honda CB1000X - Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover επιδόσεων

Μετά και την έλευση του GSX-S1000GX από την Suzuki, η Honda είναι η μόνη εκ των 4 Ιαπώνων που έχει μείνει εκτός των crossover επιδόσεων
motomagHonda CB1000X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/3/2024

Μία ιστορία που σιγοκαίει τα τελευταία χρόνια, έρχονται να αναζωπυρώσουν πληροφορίες από τον ιαπωνικό ειδικό τύπο, που κάνουν λόγο για την είσοδο της Honda -της μοναδικής των 4 μεγάλων Ιαπώνων που λείπει από το παχνίδι- στην κατηγορία των τετρακύλινδρων crossover μοντέλων επιδόσεων.

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine έχει πάντα μία αρκετά καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στα τμήματα R&D των Ιαπώνων κατασκευαστών. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, η Honda ετοιμάζει έναν ανταγωνιστή των Tracer 9 και GSX-S1000GX, με πιθανή ονομασία CB1000X. Ως βάση του θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα και το πλαίσιο από το ανανεωμένο CB1000 Hornet, έχοντας όμως μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και φαίρινγκ που θα προστατεύει τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Η Honda δεν απουσιάζει από την sport touring/crossover κατηγορία, προσφέροντας το NT1100 που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των Africa Twin. Η επιλογή αυτή, δίνει την δυνατότητα στο Big H να εξοπλίζει το crossover μοντέλο της με το σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT, κάτι που διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό την πρότασή της, μιας και κανένας άλλος κατασκευαστής δεν προσφέρει κάτι αντίστοιχο σε αυτή την κατηγορία. Όμως το NT1100 με τους 100 ίππους υστερεί, όσον αφορά τον τομέα των επιδόσεων.

Στην EICMA 2023 είδαμε τη Suzuki να μπαίνει σε μία κατηγορία που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε παρουσία, αυτή των crossover μοντέλων. Το GSX-S1000GX τράβηξε τα βλέμματα του κοινού από την πρώτη στιγμή, μπαίνοντας ανάμεσα στα Tracer 9 GT και S 1000 XR των Yamaha και BMW αντίστοιχα. Κομμάτι της αγοραστικής πίτας διεκδικεί από τους Ιάπωνες και η Kawasaki, η οποία έχει να προτείνει το αειθαλές Versys 1000, το οποίο στην έκδοση SE έχει και ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας, αλλά και η Ducati φυσικά με τη σειρά Multistrada. Όλα τα προαναφερθέντα μοντέλα έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό, πέραν της ημι-ενεργητικής λειτουργίας στις αναρτήσεις. Αυτό είναι ότι ξεφεύγουν αρκετά από τους 100 ίππους του ΝΤ1100, ενώ το S 1000 XR του 2024 φτάνει τους 170 ονομαστικούς ίππους -και τι να πει κανείς για τα πανίσχυρα  Multistrada V4 RS των 185 hp και M 1000 XR των 200 hp!

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Επιστρέφοντας στη Honda τώρα, η εμφάνιση του CB1000 Hornet στην έκθεση της EICMA 2023 αναζωπύρωσε τις φήμες που την θέλουν να φέρνει ένα τετρακύλινδρο crossover στην αγορά. Την ιστορία αυτή την έχουμε δει ξανά, με μοντέλο βάσης να είναι το CB1000R NSC. Ίσως βέβαια το Big H να μην ήθελε να αναπτύξει μία ανάλογη γκάμα γύρω από το γυμνό της μοντέλο τότε, έχοντας ήδη σχεδιάσει την έλευση του Hornet για το 2024 και τις Euro5+ προδιαγραφές.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Με τη μέγιστη απόδοση του CB1000 Hornet να ανακοινώνεται στους 147,5 ίππους, το υποθετικό CB1000X τοποθετείται αυτομάτως εντός της κατηγορίας των crossover επιδόσεων. Οι διαφορές από το γυμνό μοντέλο δεν θα είναι πιθανότατα πολλές, με τους τροχούς των 17 ιντσών και το πλαίσιο να μένουν ίδια. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Honda θα ήταν να ενισχύσει το υποπλαίσιο, κάνοντάς το ταυτόχρονα πιο φαρδύ, για τη δημιουργία επαρκούς χώρου για τον συνεπιβάτη, αλλά και την ικανότητα να αντέχει μεγαλύτερο φόρτωμα. Στις αναρτήσεις, το CB1000X θα έχει μεγαλύτερες διαδρομές από την γυμνή έκδοση, ενώ αν θέλει να συγκριθεί άμεσα με τον ανταγωνισμό τότε θα έχουν και ημι-ενεργητική λειτουργία. Τέλος, η προσθήκη φαίρινγκ και ζελατίνας θα προστατεύουν τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης, κάνοντας πιο εύκολη υπόθεση την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Καθώς το CB1000 Hornet σχεδιάστηκε με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους, το ίδιο αναμένουμε να γίνει και με το CB1000X, τοποθετώντας τη μοτοσυκλέτα πιο χαμηλά σε εξοπλισμό αλλά και κόστος αγοράς από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Βέβαια, το γεγονός ότι για το 2024 το CB500X μετονομάστηκε σε NX500, ίσως σημαίνει ότι το πολυαναμενόμενο CB1000X έρθει τελικά στην αγορά ως NX1000. Σε κάθε περίπτωση, η Honda είναι αυτή την στιγμή η μόνη που έχει μείνει εκτός της κατηγορίας των crossover του λίτρου που στοχεύουν στις επιδόσεις. Με την έλευση μιας μοτοσυκλέτας σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούσε να κρατήσει το NT1100 για όσους δεν έχουν ιδιαίτερες σπορ βλέψεις, δίνοντας τους ταυτόχρονα και την επιλογή του DCT. Από την άλλη, CB1000X ή NX1000 θα μπορούσε να έχει τον δικό της χώρο, για όσους θέλουν να συνδυάζουν την όρθια θέση οδήγησης με σπορ συμπεριφορά και με τις ανάλογες δυνατές επιδόσεις.