Honda CB1000X - Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover επιδόσεων

Μετά και την έλευση του GSX-S1000GX από την Suzuki, η Honda είναι η μόνη εκ των 4 Ιαπώνων που έχει μείνει εκτός των crossover επιδόσεων
motomagHonda CB1000X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/3/2024

Μία ιστορία που σιγοκαίει τα τελευταία χρόνια, έρχονται να αναζωπυρώσουν πληροφορίες από τον ιαπωνικό ειδικό τύπο, που κάνουν λόγο για την είσοδο της Honda -της μοναδικής των 4 μεγάλων Ιαπώνων που λείπει από το παχνίδι- στην κατηγορία των τετρακύλινδρων crossover μοντέλων επιδόσεων.

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine έχει πάντα μία αρκετά καλή εικόνα για το τι συμβαίνει στα τμήματα R&D των Ιαπώνων κατασκευαστών. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, η Honda ετοιμάζει έναν ανταγωνιστή των Tracer 9 και GSX-S1000GX, με πιθανή ονομασία CB1000X. Ως βάση του θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα και το πλαίσιο από το ανανεωμένο CB1000 Hornet, έχοντας όμως μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και φαίρινγκ που θα προστατεύει τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Η Honda δεν απουσιάζει από την sport touring/crossover κατηγορία, προσφέροντας το NT1100 που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των Africa Twin. Η επιλογή αυτή, δίνει την δυνατότητα στο Big H να εξοπλίζει το crossover μοντέλο της με το σύστημα διπλού συμπλέκτη DCT, κάτι που διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό την πρότασή της, μιας και κανένας άλλος κατασκευαστής δεν προσφέρει κάτι αντίστοιχο σε αυτή την κατηγορία. Όμως το NT1100 με τους 100 ίππους υστερεί, όσον αφορά τον τομέα των επιδόσεων.

Στην EICMA 2023 είδαμε τη Suzuki να μπαίνει σε μία κατηγορία που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε παρουσία, αυτή των crossover μοντέλων. Το GSX-S1000GX τράβηξε τα βλέμματα του κοινού από την πρώτη στιγμή, μπαίνοντας ανάμεσα στα Tracer 9 GT και S 1000 XR των Yamaha και BMW αντίστοιχα. Κομμάτι της αγοραστικής πίτας διεκδικεί από τους Ιάπωνες και η Kawasaki, η οποία έχει να προτείνει το αειθαλές Versys 1000, το οποίο στην έκδοση SE έχει και ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα της κατηγορίας, αλλά και η Ducati φυσικά με τη σειρά Multistrada. Όλα τα προαναφερθέντα μοντέλα έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό, πέραν της ημι-ενεργητικής λειτουργίας στις αναρτήσεις. Αυτό είναι ότι ξεφεύγουν αρκετά από τους 100 ίππους του ΝΤ1100, ενώ το S 1000 XR του 2024 φτάνει τους 170 ονομαστικούς ίππους -και τι να πει κανείς για τα πανίσχυρα  Multistrada V4 RS των 185 hp και M 1000 XR των 200 hp!

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Επιστρέφοντας στη Honda τώρα, η εμφάνιση του CB1000 Hornet στην έκθεση της EICMA 2023 αναζωπύρωσε τις φήμες που την θέλουν να φέρνει ένα τετρακύλινδρο crossover στην αγορά. Την ιστορία αυτή την έχουμε δει ξανά, με μοντέλο βάσης να είναι το CB1000R NSC. Ίσως βέβαια το Big H να μην ήθελε να αναπτύξει μία ανάλογη γκάμα γύρω από το γυμνό της μοντέλο τότε, έχοντας ήδη σχεδιάσει την έλευση του Hornet για το 2024 και τις Euro5+ προδιαγραφές.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Με τη μέγιστη απόδοση του CB1000 Hornet να ανακοινώνεται στους 147,5 ίππους, το υποθετικό CB1000X τοποθετείται αυτομάτως εντός της κατηγορίας των crossover επιδόσεων. Οι διαφορές από το γυμνό μοντέλο δεν θα είναι πιθανότατα πολλές, με τους τροχούς των 17 ιντσών και το πλαίσιο να μένουν ίδια. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Honda θα ήταν να ενισχύσει το υποπλαίσιο, κάνοντάς το ταυτόχρονα πιο φαρδύ, για τη δημιουργία επαρκούς χώρου για τον συνεπιβάτη, αλλά και την ικανότητα να αντέχει μεγαλύτερο φόρτωμα. Στις αναρτήσεις, το CB1000X θα έχει μεγαλύτερες διαδρομές από την γυμνή έκδοση, ενώ αν θέλει να συγκριθεί άμεσα με τον ανταγωνισμό τότε θα έχουν και ημι-ενεργητική λειτουργία. Τέλος, η προσθήκη φαίρινγκ και ζελατίνας θα προστατεύουν τον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης, κάνοντας πιο εύκολη υπόθεση την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων.

Honda CB1000 X – Επανέρχεται στο προσκήνιο το τετρακύλινδρο crossover

Καθώς το CB1000 Hornet σχεδιάστηκε με γνώμονα τον περιορισμό του κόστους, το ίδιο αναμένουμε να γίνει και με το CB1000X, τοποθετώντας τη μοτοσυκλέτα πιο χαμηλά σε εξοπλισμό αλλά και κόστος αγοράς από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Βέβαια, το γεγονός ότι για το 2024 το CB500X μετονομάστηκε σε NX500, ίσως σημαίνει ότι το πολυαναμενόμενο CB1000X έρθει τελικά στην αγορά ως NX1000. Σε κάθε περίπτωση, η Honda είναι αυτή την στιγμή η μόνη που έχει μείνει εκτός της κατηγορίας των crossover του λίτρου που στοχεύουν στις επιδόσεις. Με την έλευση μιας μοτοσυκλέτας σε αυτή την κατηγορία, θα μπορούσε να κρατήσει το NT1100 για όσους δεν έχουν ιδιαίτερες σπορ βλέψεις, δίνοντας τους ταυτόχρονα και την επιλογή του DCT. Από την άλλη, CB1000X ή NX1000 θα μπορούσε να έχει τον δικό της χώρο, για όσους θέλουν να συνδυάζουν την όρθια θέση οδήγησης με σπορ συμπεριφορά και με τις ανάλογες δυνατές επιδόσεις.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες