Honda - Ετοιμάζεται ο αντικαταστάτης του Super Cub 50

Οι νέες προδιαγραφές ρύπων στην Ιαπωνία φέρνουν μαζί τους νέο μοντέλο
Honda Super Cub 50 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/7/2024

Η παραγωγή του Honda Super Cub 50 θα σταματήσει ελέω των νέων προδιαγραφών ρύπων που θα ισχύσουν στην ιαπωνική αγορά, ωστόσο οι Ιάπωνες αναφέρουν ότι θα υπάρξει διάδοχο μοντέλο στο best seller παπί τους.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που σας ενημερώσαμε για το τέλος της παραγωγής του Honda Super Cub 50, το παπιού που βρίσκεται στη βάση της γκάμας του πιο μοσχοπουλημένου δίκυκλου και γενικότερα μηχανοκίνητου οχήματος όλων των εποχών με περισσότερες από 110 εκατ. πωλήσεις.

Το 50άρι Super Cub δεν είναι το μόνο μοντέλο της Honda που θα δει την πόρτα της εξόδου από την γκάμα της καθώς μαζί με αυτό θα την περάσουν και όλα τα συμβατικά δίκυκλα με μοτέρ έως 50 κ.εκ. που είναι διαθέσιμα στην ιαπωνική αγορά. 

Ο λόγος βρίσκεται στην ασύμφορη από κάθε άποψη εξέλιξή τους ώστε να είναι εντός των νέων προδιαγραφών ρύπων που θα ισχύσουν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου από το 2025. Αυτό τη στιγμή που η συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει τα πλέον φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα ανεξαρτήτως κατηγορίας και τροχών με το 50άρι Super Cub, για παράδειγμα, να εκπέμπει μόλις 21,1 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με το αντίστοιχο του ευρωπαϊκού πρότυπο της Ιαπωνίας -εντούτοις οι νέες προδιαγραφές απαιτούν ακόμα λιγότερους ρύπους.

Honda Super Cub 50 2025

H Honda βέβαια δεν μπορεί να εγκαταλείψει "εντός έδρας" το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς στο οποίο κατέχει και τη μερίδα του λέοντος με άνω του 80% επί των πωλήσεων και παρόλο που πλέον δεν πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα όπως τη 10ετία του '80 αλλά κάτι λιγότερο από 100.000 μονάδες.

Πέρα από το πλάνο εξηλεκτρισμού της γκάμας της σε αυτή την κατηγορία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η Honda σκοπεύει να εκμεταλλευτεί και την πρόθεση της ιαπωνικής κυβέρνησης να αλλάξει την ισοδυναμία των διπλωμάτων στη χώρα από τον Απρίλιο του 2025. 

Με τη νέα νομοθεσία οι οδηγοί αυτοκινήτου θα μπορούν να βρεθούν στη σέλα μιας νέας κατηγορίας "μοτοποδηλάτων" με κυβισμό έως 125 κ.εκ., η οποία θα αντικαταστήσει αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα και αφορούσε δίκυκλα έως 50 κ.εκ. 

Τα συγκεκριμένα μοντέλα ωστόσο θα περιορίζουν την ισχύ του κινητήρα τους στους 5,4 ίππους (4 kW) και θα είναι τα μόνα που θα επιτρέπονται για τους οδηγούς αυτοκινήτου και όχι τα προηγούμενα ή υπάρχοντα 125άρια με μεγαλύτερη ιπποδύναμη.

Τα νέα για το επόμενο Super Cub "50" έρχονται από τον επικεφαλής Μοτοσυκλετών της Honda και διευθύνοντα σύμβουλο Minuro Kato. Ο ισχυρός άνδρας της ιαπωνικής εταιρείας ανέφερε ότι ετοιμάζονται μοντέλα που θα εναρμονίζονται με τα νέα στάνταρ και νομοθεσία και θα έχουν κινητήρες "χωρητικότητας 125 κ.ε. ή μικρότερους" και ισχύ 5,4 ίππων.

Λογικά το νέο "50άρι" Honda δεν θα έχει διαφορές με το μοντέλο των 110 κ.εκ. που είναι διαθέσιμο στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή, εκτός από την ισχύ του κινητήρα του. Οι νέες προδιαγραφές ρύπων θα ξεκινήσουν να ισχύουν τον Νοέμβριο του 2025, οπότε η παρουσίασή του αναμένεται μερικούς μήνες πριν.

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες