Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Η Jawa στην Ευρώπη το 2020!!

Η επικείμενη άφιξη!

Ήταν αναμενόμενο, απ’ τη στιγμή που η Mahindra εξαγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της Peugeot Motorcycles τον περασμένο Οκτώβριο. Αλλά το πώς συσχετίζεται η Mahindra και η Peugeot με την έλευση της Jawa και των μοτοσυκλετών της στη Ευρώπη; Εξηγούμαστε ευθύς αμέσως. Η Mahindra είναι μια τεράστια εταιρεία με αμέτρητα παρακλάδια που έχει δημιουργήσει μέσα απ’ την εξαγορά διάφορων εταιρειών ή τη δημιουργία θυγατρικών. Η κάποτε τσεχοσλοβάκικη εταιρεία Jawa, που ιδρύθηκε το 1929, βρέθηκε τη δεκαετία του ’60 να συνεργάζεται με την ινδική Ideal Jawa, με την τελευταία να δημιουργεί μοτοσυκλέτες χρησιμοποιώντας ένα νέο όνομα, το Yezdi.

Ωστόσο, πριν από πέντε χρόνια το 60% των μετοχών της Jawa βρέθηκε στα χέρια της θυγατρικής της Mahindra, Classic  Legends Private Limited, η οποία έχει και την BSA, ενώ το υπόλοιπο 40% παραμένει στον γιο του ιδρυτή της Ideal Jawa, Boman Irani και τον επιχειρηματία Anupam Thareja – τουλάχιστον προς το παρόν...

Στόχος της Mahindra μέσα απ’ την Classic Legends Private Limited είναι να επεκταθεί στη παγκόσμια αγορά χρησιμοποιώντας τα ιστορικά ονόματα της μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας των BSA και Jawa. Για να το κάνει με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, προχώρησε στην εξαγορά της Peugeot Motorcycles, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η δημιουργία ενός νέου επίσημου δικτύου αντιπροσωπειών. Παράλληλα ετοιμάζονται και νέα μοντέλα για την Peugeot όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν.

Το 2018, οι άνθρωποι της Jawa κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν νέο κινητήρα, ένα πραγματικό έργο τέχνης, αφού η εξωτερική του εμφάνιση θυμίζει τους πρώτους δίχρονους κινητήρες της εταιρείας, ενώ αναφέρεται πώς έχει δοθεί η δέουσα σημασία ώστε η μελωδία που απελευθερώνεται απ’ τις εξατμίσεις του να θυμίζει δίχρονο. Ο τετράχρονος, υγρόψυκτος μονοκύλινδρος των 293cc αποδίδει 27 ίππους και 2,75kg.m και διαθέτει μια αρκετά πλατιά καμπύλη ροπής προσφέροντας διάρκεια στην δύναμή του. Ο κινητήρας ανανεώθηκε τον περασμένο Μάρτιο για να πληροί τις προδιαγραφές BSVI και τα Jawa και Forty Two που τον χρησιμοποιούν δέχτηκαν ένα ελαφρύ ρετουσάρισμα, με ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία τους να είναι ότι απέκτησαν δικάναλο ABS.

Προφανώς η ανανέωση δεν ήταν τυχαία, καθώς τώρα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση ότι οι μοτοσυκλέτες της Jawa θα έρθουν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2020, ενώ μαζί τους θα έρθει και το Perak. Αρχικά τα δύο πρώτα μοντέλα που αναφέραμε, χρησιμοποιούν τον μονοκύλινδρο κινητήρα που περιγράφουμε παραπάνω και οι διαφορές τους είναι κυρίως στους χρωματισμούς και σε ορισμένα στοιχεία της εμφάνισης, όπως οι καθρέφτες και τα χρωμιωμένα μέρη, ενώ και τα δύο απευθύνονται σε αναβάτες που προτιμούν τις κλασικές μοτοσυκλέτες. Ο εξοπλισμός τους είναι σχετικά λιτός, με ένα ταμπούρο πίσω, χωρίς LED φωτιστικά σώματα και άλλα στοιχεία για να εντυπωσιάσουν ένα ευρύτερο κοινό αναβατών.

Το Perak από την άλλη κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον λόγω της bobber σχεδίασης, ενώ είναι εξοπλισμένο με την μεγαλύτερη σε κυβισμό έκδοση του κινητήρα που χρησιμοποιούν τα Jawa και Forty Two, η οποία φτάνει τα 334cc. Η αύξηση του κυβισμού έχει προέλθει απ’ τη χρήση ενός μεγαλύτερου σε διάμετρο εμβόλου των 81 χιλιοστών (αντί για 76 που έχουν τα Forty Two και Jawa), ενώ ο λόγος της συμπίεσης έχει παραμένει ίδιος στο 11:1. Έτσι η ιπποδύναμη φτάνει τους 30 ίππους και η ροπή τα 3,16 κιλά!

Παράλληλα το Perak έχει μονό αμορτισέρ πίσω με ρύθμιση για την προφόρτιση σε αντίθεση με τα κλασσικά μοντέλα που έχουν δύο αμορτισέρ αερίου χωρίς ρυθμίσεις. Οι διαφορές επεκτείνονται και στο σύστημα πέδησης το οποίο αποτελείται από δύο δισκόφρενα με πλευστές δαγκάνες και ABS, ενώ τα κλασσικά έχουν ABS μόνο στο εμπρός φρένο. Τα όργανα είναι κοινά και για τα τρία μοντέλα, ενώ το πίσω φανάρι του Perak είναι LED τεχνολογίας.

Η άφιξή τους στην ευρωπαϊκή αγορά, φιλοδοξεί να επηρεάσει τις πωλήσεις των Triumph και Royal Enfield που είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές της Jawa. Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος, και δεν είναι άλλο απ’ το κόστος απόκτησης. Αυτή τη στιγμή η τιμή του Forty Two στην έκδοση με το δικάναλο ABS στην Ινδία δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ! Για την ακρίβεια κοστίζει μόλις 1.994 ευρώ και 30 λεπτά!! Σίγουρα, οι τιμές των μοντέλων δεν θα παραμείνουν οι ίδιες για τις ευρωπαϊκές αγορές, όμως όπως και να έχει θα είναι πολύ πιο χαμηλές απ’ τον ανταγωνισμό. Αν τα μοντέλα της Jawa είναι τόσο ποιοτικά όσο της Royal Enfield, τότε η επιτυχία θα είναι δεδομένη στο σενάριο που το κόστος δεν θα αυξηθεί υπερβολικά. Για το Perak, η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την τιμή του…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ             Jawa Forty Two (Perak)
   
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (mm):
1.369 (1.485)
Ύψος σέλας (mm):
765 (750)
 
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος:
Διπλό σωληνωτό
Βάρος κατασκευαστή γεμάτη (kg):
170 (179)
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (l):
14
 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος:
Τετράχρονος, υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 2ΕΕΚ
Διάμετρος επί διαδρομή (mm):
76 x 65 (81 x 65)
Χωρητικότητα (cc):
293 (334)
Σχέση συμπίεσης:
11:1
Ισχύς (ΗΡ/rpm):
27 (30)
Ροπή (kg.m/rpm):
2,75 (3,16)
Ειδική ισχύς (ΗΡ/l):
92,1 (89,8)
Τροφοδοσία:
Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής:
1 σε 2
\Σύστημα λίπανσης:
Υγρό κάρτερ
Σύστημα εκκίνησης:
Μίζα
 
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Συμπλέκτης:
Υγρός πολύδισκος
Πρωτεύουσα μετάδοση / σχέση:
Με γρανάζια / -
Τελική μετάδοση / σχέση:
Με αλυσίδα / -
 
ΠΙΣΩ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Δύο αμορτισέρ αερίου (Μονό αμορτισέρ)
Διαδρομή (mm):
- (Επτά θέσεις προφόρτισης)
Ρυθμίσεις:
-
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Με ακτίνες
Ελαστικό:
120/80-17 (140/70-17)
ΦΡΕΝΟ
Ταμπούρο διαμέτρου 153mm (Ένας δίσκος 240mm με πλευστή δαγκάνα και ABS)
 
ΟΡΓΑΝΑ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Αναλογικό ταχύμετρο και δείκτης καυσίμου. Μια ψηφιακή οθόνη LCD με έναν ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές. Ενδεικτικές λυχνίες για φλας, ρεζέρβα, νεκρά, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, μεγάλη σκάλα φωτός, ABS, έλεγχο κινητήρα και κατάσταση μπαταρίας.
 
ΕΜΠΡΟΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τηλεσκοπικό πιρούνι
Διαδρομή/Διάμετρος (mm):
-
Ρυθμίσεις:
-
ΤΡΟΧΟΣ
Ζάντα:
Με ακτίνες
Ελαστικό:
90/90-18 (100/90-18)
ΦΡΕΝΟ
Ένας δίσκος 280mm με πλευστή δαγκάνα και ABS