Η Mahindra εξαγόρασε την Peugeot Motorcycles

Επέκταση στην Ευρώπη
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

31/10/2019

Το σχέδιο της επέκτασης στις ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται πως ολοκληρώνει σιγά-σιγά ο ινδικός κολοσσός Mahindra, αφού πρόσφατα ανακοίνωσε πως απέκτησε και τις υπόλοιπες μετοχές της Peugeot Motorcycles με την γαλλική εταιρεία να θεωρείται πλέον θυγατρική της. Λέμε τις υπόλοιπες, καθώς από το 2014, η Mahindra ήλεγχε την Peugeot με πλειοψηφικό ποσοστό αφού είχε ήδη το 51%. Μάλιστα, η ανακοίνωση συμπίπτει χρονικά και με την ολοκλήρωση της συνένωσης της FIAT με τον όμιλο PSA (στον οποίο ανήκει η Peugeot) δημιουργώντας έτσι ουσιαστικά τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο στην αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ είναι τεράστια η πιθανότητα να γίνει ο νούμερο ένα σύντομα...

Ο λόγος που η Mahindra προχώρησε στην εξαγορά της Peugeot είναι για να επεκταθεί στην πιο απαιτητική αγορά, την ευρωπαϊκή. Μάλιστα, για να το καταφέρει έχει εκπονήσει ολόκληρο σχέδιο, με την αγορά πολλών ιστορικών Ευρωπαίων κατασκευαστών, όπως της BSA μέσω της θυγατρικής της Classic Legends Private Limited. Ουσιαστικά, η Mahindra βρίσκεται στα χνάρια της Bajaj, που είναι ο βασικός της ανταγωνιστής και μπήκε στις ευρωπαϊκές αγορές μέσα απ’ το δίκτυο της ΚΤΜ, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσει υπέρογκα ποσά για τη δημιουργία ενός δικού της.

Επίσης η Mahindra ανέφερε πως τα κεντρικά γραφεία της Peugeot θα παραμείνουν στη Γαλλία, όπως και η γραμμή παραγωγής –τουλάχιστον για τώρα - ενώ η γκάμα της θα επεκταθεί, αφού από το 2021 μέχρι το 2023 θα παρουσιαστούν επτά νέα μοντέλα.

Ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλέτας – Άνοδος 21% το πρώτο τρίμηνο

Όλες οι μεγάλες αγορές κινούνται θετικά το 2026
motorcycle
Από τον

Παύλο Καρατζά

24/4/2026

Οι ταξινομήσεις στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης - Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο - έφτασαν τις 250 χιλιάδες μοτοσυκλέτες στο πρώτο τρίμηνο του 2026, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία ταξινομήθηκαν 42.058 μοτοσυκλέτες (αύξηση 10,2%), στη Γερμανία 45.549 (αύξηση  44,5%), στην Ιταλία 82.049 (αύξηση  14,3%), στην Ισπανία 58.027 (αύξηση 26,1%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο 23.079 (αύξηση 16,1%). Συνολικά ταξινομήθηκαν στις πέντε αυτές χώρες 250 χιλιάδες μοτοσυκλέτες μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με την συνολική αύξηση να φτάνει το 21% σε σχέση με πέρυσι που ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 207 χιλιάδες.

Η αγορά μοτοσυκλέτας προχωρά θετικά μετά τη μετάβαση στα πρότυπα Euro 5+, με όλες τις παραπάνω χώρες να παρουσιάζουν ανάπτυξη ξεχωριστά το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι παγκόσμιες συνθήκες δεν ευνοούν τις πωλήσεις με τον πόλεμο στο Ιράν να έχει εκτοξεύσει τις τιμές καυσίμων, αλλά και με τη γενική αβεβαιότητα που επικρατεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και στη χώρα μας, όπως διαβάσατε κι εδώ, με την αύξηση στην Ελλάδα να είναι στο 6% το πρώτο τρίμηνο και μάλιστα μόλις έχουμε εισέλθει στη δυνατή μοτοσυκλετιστική περίοδο, καθώς παραδοσιακά οι ταξινομήσεις μοτοσυκλετών αυξάνονται το διάστημα μεταξύ Μάρτη και Οκτώβρη, κάτι που δημιουργεί μία επιπλέον αισιοδοξία για την αγορά του 2026.