Η Bajaj είναι ο νέος κατασκευαστής που έρχεται στην αγορά της Ευρώπης!

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/9/2016

Από το 2013 ακούμε από την KTM, ότι θα φέρει στην Ευρώπη μοντέλο της Ινδικής Bajaj, που αποτελεί κι έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της. Η Bajaj κατασκευάζει στο εργοστάσιο της στην περιοχή Chakan, στην πόλη Pune της Ινδίας, τα δημοφιλή KTM Duke 125/200/390. Μέχρι πρόσφατα η περιοχή αυτή ήταν καθαρά αγροτική, όμως μετά τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της Bajaj, δημιουργήθηκε αποκλειστική οικονομική ζώνη και σιγά-σιγά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα κατασκευαστών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην Ασία. Εκεί διατηρούν εργοστάσια μεγάλοι κατασκευαστές, όπως το γκρουπ Volkswagen Group, Daimler-Benz, και φυσικά η Mahindra. Εκεί ήταν που το ’12 έκλεισε η συμφωνία για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που διατηρούσε η Bajaj στην KTM από το 2007 και έφτασε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Αυστριακής εταιρίας. Παράλληλα η Bajaj έχει σύμφωνο συνεργασίας και με την Kawasaki και στο παρελθόν με ακόμα περισσότερους κατασκευαστές, που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την νομοθεσία που ισχύει στην Ινδία -και στο σύνολο σχεδόν των ασιατικών χωρών- για ευνοϊκότερη φορολογία των εγχώριων κατασκευαστών.

Αρκετά σύντομα έπειτα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Ινδών στην KTM, είδαμε πίσω στις αρχές του 2013, δημοσιεύματα του ινδικού τύπου για εισαγωγή των μοντέλων της Bajaj στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσα από το δίκτυο της KTM. Οι πληροφορίες έλεγαν πως αυτό ήταν κάτι που προβλεπόταν στο μνημόνιο συνεργασίας τους από την πρώτη στιγμή πίσω στο 2007. Ωστόσο ήταν μετά το ΄12 που η Bajaj αποφάσισε να επενδύσει στην εξέλιξη μοντέλων που εκπλήρωναν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Όπως διαβάζετε πρώτοι στο MOTO, και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν πλέον διευθετηθεί όλα τα θέματα πίσω από την εισαγωγή της νέας εταιρίας στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, λειτουργώντας ως πύλη εισόδου μέσα από το λιμάνι του Πειραιά. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο βέβαια, έχει προηγηθεί μία μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, μία άστατη πολιτική σκηνή που δεν ευνοούσε μακρόπνοα σχέδια, η οικονομική κρίση και οι προγραμματισμένες αλλαγές των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Από την άλλη οι συγκυρίες ευνοούν τις οικονομικές μοτοσυκλέτες, όπως ακριβώς είχε προβλέψει η KTM φτιάχνοντας την σειρά Duke, για να φτάσουν πλέον να παρακολουθούν την BMW να ξεκινά νέο επίπεδο ανταγωνισμού. Σε μία κατηγορία που σχεδόν μόνη της δημιούργησε η KTM, με τα μικρότερα σε κυβισμό Duke, η BMW αποφάσισε να ακολουθήσει με το G310R κι αν βγάλει στην αγορά ένα αντίστοιχα μικρό Adventure, τότε θα έχει εκπληρώσει μία επιθυμία που έχουν ακούσει πολλές φορές στην KTM, τουλάχιστον από εμάς στην Ελλάδα…

Θέλοντας μάλλον να προλάβει τέτοιες κινήσεις, προσφέροντας ίσως κάποιο από τα μοντέλα των 200-300 κυβικών που ήδη έχουν γίνει best seller στην Ινδία, με μικρό κόστος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Bajaj θέλει να τονώσει το δίκτυο της KTM. Παράλληλα έχει μπει ήδη στην μεγαλύτερη αγορά μοτοσυκλέτας του κόσμου - αναφερόμαστε σε αριθμούς μονάδων- που είναι η Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα η τεράστια αγορά της Βραζιλίας. Είναι θετικό που βλέπουμε νέους -για εμάς- κατασκευαστές να θέλουν να ανταγωνιστούν στην πιο δύσκολη αγορά μοτοσυκλέτας, που είναι η Ευρωπαϊκή. Περιορίζεται έτσι το χάσμα που υπάρχει αυτή την στιγμή στην μοτοσυκλετιστική κουλτούρα, πράγμα που θα συνειδητοποιήσουμε καλύτερα όταν σε λίγα χρόνια οι Κινέζοι κατασκευαστές, αποφασίσουν να κάνουν πιο εξωστρεφή βήματα…

Στην παρούσα φάση η Bajaj έχει κάνει σοφές κινήσεις, μπαίνοντας εύκολα σε μία νέα και μεγάλη αγορά, χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει στην δημιουργία ανεξάρτητου δικτύου. Το τίμημα αλλά και το ρίσκο σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν πολύ μεγαλύτερα. Με την ομπρέλα της KTM, η Bajaj θα κάνει τα πρώτα βήματα στην Ευρωπαϊκή αγορά και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το πρώτο στάδιο στην πορεία των Ινδικών μοτοσυκλετών…

 

 

 

Ετικέτες

Kawasaki Motor Europe - Θύμα μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub

Κλάπηκαν 487 GB δεδομένων τα οποία εμφανίστηκαν στο Dark Web
Kawasaki Motor Europe cyber-attack
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/9/2024

Στις 5/9/24 η Kawasaki Motors Europe έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub, crackers της οποίας έκλεψαν από την “πράσινη” εταιρεία 487 GB δεδομένων, απειλώντας να τα δημοσιοποιήσουν στον “Σκοτεινό Ιστό”, αν η ιαπωνική εταρεία δεν πλήρωνε λύτρα. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η KME δεν πλήρωσε, και η RansomHub έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που είχε υποκλέψει από την εταιρεία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο “Σκοτεινός Ιστός” αποτελεί την περιοχή του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για παντός είδους έκνομες ενέργειες και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω του προγράμματος TOR.

Για την επίθεση, η Kawasaki Motor Europe εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει τα εξής: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Kawasaki Motors Europe, (KME) δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία, αν και δεν ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομόνωση των διακομιστών της εταιρείας μέχρι να ξεκινήσει αργότερα την ίδια ημέρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης. Η KME και τα υποκαταστήματά της στη χώρα λειτουργούν μεγάλο αριθμό διακομιστών και, προληπτικά, αποφασίστηκε να απομονωθεί ο καθένας και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία εκκαθάρισης με την οποία ελέγχονται όλα τα δεδομένα και εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται κάθε ύποπτο υλικό. Το τμήμα πληροφορικής της ΚΜΕ, το προσωπικό πληροφορικής των υποκαταστημάτων της καθώς και εξωτερικοί σύμβουλοι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πέρασαν την επόμενη εβδομάδα απομονώνοντας και ελέγχοντας όλους τους διακομιστές και αποκαθιστώντας τη διασυνδεσιμότητά τους. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πάνω από το 90% της λειτουργικότητας των διακομιστών είχε αποκατασταθεί και, παρά την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάθε διακομιστής ήταν απαλλαγμένος από μη εξουσιοδοτημένες πληροφορίες, η κανονική λειτουργία είχε επανέλθει όσον αφορά τους αντιπροσώπους, τη διοίκηση των επιχειρήσεων και τους τρίτους προμηθευτές, όπως οι εταιρείες logistics.”

Μπορεί η KME να δηλώνει πως η επίθεση “δεν ήταν επιτυχής” όμως site κυβερνοασφάλειας έχουν διαφορετική άποψη, αναφέροντας πως στα εκτεθειμένα αρχεία της KME που βρήκαν τον δρόμο τους προς τον “Σκοτεινό Ιστό” περιλαμβάνονται κρίσιμα επιχειρηματικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, τραπεζικών αρχείων, στοιχείων αντιπροσωπείας και εσωτερικών επικοινωνιών. Επίσης, διέρρευσαν κατάλογοι, λίστες αντιπροσώπων, όροι συναλλαγών, κ.α.

Ετικέτες