Kawasaki Versys 1000 / SE 2019 στην EICMA [video]

Πιο άνετο και πολυδιάστατο!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/11/2018

Η Kawasaki δεν θα μπορούσε να μείνει από τον φρενήρη ρυθμό των εξελίξεων στην κατηγορία των μεγάλων on-off και παρουσίασε στην EICMA τα αποτελέσματα της δικής τους εξελικτικής διαδικασία για το Versys 1000, σε δύο μάλιστα εκδόσεις: Την στάνταρ και την SE.
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η ηλεκτρονική πλέον διαχείριση του γκαζιού (ride by wire) που έδωσε εκτός των άλλων και την δυνατότητα για την χρήση cruise control, ενώ το νέο Versys διαθέτει και μονάδα IMU της Bosch, την KCMF όπως την ονομάζει η Kawasaki, προσθέτοντας στα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας και το cornering ABS. Στα δύο μπροστινά δισκόφρενα έχουν τοποθετηθεί ακτινικές monobloc δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, που ελέγχονται από μια ακτινική τρόμπα, ενώ το Versys 1000 διαθέτει τώρα το σύστημα KIBS (το ίδιο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος που "φορούν" τα H2 και ZX-10R) με διαφορετικό όμως προγραμματισμό για να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.


Από το ΖΧ-10R προέρχεται και το KECS (η Kawasaki έχει μια εμμονή με τα αρκτικόλεξα…) το σύστημα των ημιενεργητικών αναρτήσεων. Παίρνοντας δεδομένα από την IMU η βέλτιστη ρύθμιση των αποσβέσεων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης SE, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η προφόρτιση του πίσω αμορτισέρ. Το μόνο που έχει να κάνει ο αναβάτης, είναι να επιλέξει ένα από τα τρία διαθέσιμα modes (αναβάτης, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με συνεπιβάτη και αποσκευές).
Όλα όμως τα παραπάνω ρυθμίζονται αυτόματα και μέσα από τις τέσσερις επιλογές των riding modes που έχει στην διάθεση του ο αναβάτης (Sport, Road, Rain, Rider που είναι το πλήρως παραμετροποιήσιμο mode), αφήνοντάς τον να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης. Επιπλέον, το νέο Versys διαθέτει και quickshifter (KQS… σιγά μη δεν είχαν αρκτικόλεξο και γι' αυτό!) που λειτουργεί τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.


Σε ό,τι αφορά την σχεδίαση και τον ταξιδιωτικό του εξοπλισμό, το Versys 1000 του 2019 έρχεται με μια αναβαθμισμένη σχεδίαση που δίνει περισσότερη ροή στην μοτοσυκλέτα ακόμη κι όταν είναι σταματημένη. Η ζελατίνα του ρυθμίζεται πολύ εύκολα (εύρος 60mm στην στάνταρ έκδοση και 40mm στην SE) και συνεισφέρει στην καλύτερη προστασία που προσφέρουν το επανασχεδιασμένο μούτρο με τις πιο πλατιές επιφάνειες. Ανανεωμένοι είναι και οι προβολείς με τεχνολογία LED, ενώ LED είναι και τα cornering lights που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής, ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.
Το Versys διαθέτει παροχή ρεύματος 12V και την δυνατότητα για σύνδεση με το smartphone του αναβάτη, ο οποίος κατεβάζοντας την εφαρμογή "Rideology the App" μπορεί να έχει πλήθος πληροφοριών στο κινητό του. Τα όργανα είναι κι αυτά ανανεωμένα, με οθόνη LCD για την βασική έκδοση και TFT για την έκδοση SE, ενώ η βαφή που έχει χρησιμοποιηθεί για το Versys είναι ίδιας τεχνολογίας με την αντίστοιχη του Η2 όπου έχει τη δυνατότητα να αυτοδιορθώσει μικρές γρατζουνιές.


Στον κινητήρα, πέρα από το ride by wire, οι αλλαγές δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, όπως οι διαφορετικοί σωλήνες που ενώνουν τους λαιμούς των εξατμίσεων και ο νέος καταλύτης, καθώς επανασχεδιασμένο είναι και το τελικό της εξάτμισης. Στο πλαίσιο δεν έγιναν αλλαγές, σε αντίθεση με τις αναρτήσεις, όπου στην βασική έκδοση υπάρχει διαφορετικό σετάρισμα, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το μοχλικό του αμορτισέρ. Στην έκδοση SE, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το KECS, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa κι ένα BFRC αμορτισέρ, ίδιο με του ZX-10R.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της Kawasaki:

Ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery
 

Ετικέτες

Royal Enfield Continental GT 750 – Φωτογραφήθηκε σε δοκιμές στην Ισπανία

Η café racer μοτοσυκλέτα της Royal Enfield με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα 750 cc δείχνει πολύ κοντά στην τελική της μορφή
Royal Enfield Continental GT 750
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

6/2/2026

Η Royal Enfield ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα πλατφόρμα δικύλινδρου εν σειρά κινητήρα με χωρητικότητα 750 κυβικών εκατοστών και απόδοση που πιθανότατα θα υπερβαίνει τους 47 ίππους των ανάλογων 650 που έχει στη γκάμα της.

Ως τώρα έχει δείξει το Himalayan 750 που ετοιμάζει, ενώ την πρόσφατη έκθεση EICMA 2025 στο Μιλάνο φιλοξένησε το περίπτερό της τόσο την πρωτότυπη adventure, όσο και μια αγωνιστικού στυλ παραλλαγή του Continental GT-R με κοντό ρετρό φέρινγκ.

Royal Enfield Continental GT 750

Η μοτοσυκλέτα που εμφανίζεται τώρα φωτογραφήθηκε σε δοκιμές στην Ισπανία και δεν αφήνει αμφιβολίες πως πρόκειται για το Continental GT, με σχεδίαση που ακολουθεί πιστά τη συνταγή του ομώνυμου μοντέλου 650 κυβικών.

Από τις εμφανίσεις του Himalayan 750 – που έχει πάρει πολλή περισσότερη προβολή από τη Royal Enfield – έχει γίνει γνωστό πως θα διαθέτει ηλεκτρονικό γκάζι (ride-by-wire), επιλέξιμα προγράμματα οδήγησης (ride modes) και cruise control, στοιχεία που λογικά θα μοιράζεται όλη η οικογένεια μοντέλων με τον νέο δικύλινδρο κινητήρα.

Royal Enfield Continental GT 750

Ένα άλλο στοιχείο που προδίδεται από τις φωτογραφίες είναι το στρογγυλό όργανο που διακρίνεται και το οποίο λογικά φιλοξενεί μια TFT οθόνη, αντί των κλασσικών ρολογιών του Continental GT 650.

Royal Enfield Continental GT 750

Προσέχουμε επίσης πως τα δύο αμορτισέρ του υπό δοκιμή πρωτοτύπου δεν είναι τα ίδια με αυτά του τρέχοντος μοντέλου, καθώς δεν έχουν εξωτερικά δοχεία (piggyback). Ομοίως, στο πιρούνι της μοτοσυκλέτας φαίνεται πως οι τάπες των καλαμιών έχουν τουλάχιστον ρύθμιση προφόρτισης, κάτι που δεν διαθέτει το ανάλογο 650.

Royal Enfield Continental GT 750

Αναμενόμενα το Continental GT 750 φορά δύο δίσκους με διπίστονες δαγκάνες της ByBre μπροστά, αντηχώντας την αυξημένη απόδοση που περιμένουμε από τον μεγαλύτερο κινητήρα.

Οι πιθανότητες να δούμε το νέο Continental GT να παρουσιάζεται φέτος ως μοντέλο 2027 δείχνουν πολλές, αν και περιμένουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα το Himalayan 750 να εμφανιστεί πρώτο.

Πηγή: MCN