Kawasaki Versys 1000 / SE 2019 στην EICMA [video]

Πιο άνετο και πολυδιάστατο!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/11/2018

Η Kawasaki δεν θα μπορούσε να μείνει από τον φρενήρη ρυθμό των εξελίξεων στην κατηγορία των μεγάλων on-off και παρουσίασε στην EICMA τα αποτελέσματα της δικής τους εξελικτικής διαδικασία για το Versys 1000, σε δύο μάλιστα εκδόσεις: Την στάνταρ και την SE.
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η ηλεκτρονική πλέον διαχείριση του γκαζιού (ride by wire) που έδωσε εκτός των άλλων και την δυνατότητα για την χρήση cruise control, ενώ το νέο Versys διαθέτει και μονάδα IMU της Bosch, την KCMF όπως την ονομάζει η Kawasaki, προσθέτοντας στα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας και το cornering ABS. Στα δύο μπροστινά δισκόφρενα έχουν τοποθετηθεί ακτινικές monobloc δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, που ελέγχονται από μια ακτινική τρόμπα, ενώ το Versys 1000 διαθέτει τώρα το σύστημα KIBS (το ίδιο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος που "φορούν" τα H2 και ZX-10R) με διαφορετικό όμως προγραμματισμό για να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.


Από το ΖΧ-10R προέρχεται και το KECS (η Kawasaki έχει μια εμμονή με τα αρκτικόλεξα…) το σύστημα των ημιενεργητικών αναρτήσεων. Παίρνοντας δεδομένα από την IMU η βέλτιστη ρύθμιση των αποσβέσεων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης SE, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η προφόρτιση του πίσω αμορτισέρ. Το μόνο που έχει να κάνει ο αναβάτης, είναι να επιλέξει ένα από τα τρία διαθέσιμα modes (αναβάτης, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με συνεπιβάτη και αποσκευές).
Όλα όμως τα παραπάνω ρυθμίζονται αυτόματα και μέσα από τις τέσσερις επιλογές των riding modes που έχει στην διάθεση του ο αναβάτης (Sport, Road, Rain, Rider που είναι το πλήρως παραμετροποιήσιμο mode), αφήνοντάς τον να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης. Επιπλέον, το νέο Versys διαθέτει και quickshifter (KQS… σιγά μη δεν είχαν αρκτικόλεξο και γι' αυτό!) που λειτουργεί τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.


Σε ό,τι αφορά την σχεδίαση και τον ταξιδιωτικό του εξοπλισμό, το Versys 1000 του 2019 έρχεται με μια αναβαθμισμένη σχεδίαση που δίνει περισσότερη ροή στην μοτοσυκλέτα ακόμη κι όταν είναι σταματημένη. Η ζελατίνα του ρυθμίζεται πολύ εύκολα (εύρος 60mm στην στάνταρ έκδοση και 40mm στην SE) και συνεισφέρει στην καλύτερη προστασία που προσφέρουν το επανασχεδιασμένο μούτρο με τις πιο πλατιές επιφάνειες. Ανανεωμένοι είναι και οι προβολείς με τεχνολογία LED, ενώ LED είναι και τα cornering lights που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής, ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.
Το Versys διαθέτει παροχή ρεύματος 12V και την δυνατότητα για σύνδεση με το smartphone του αναβάτη, ο οποίος κατεβάζοντας την εφαρμογή "Rideology the App" μπορεί να έχει πλήθος πληροφοριών στο κινητό του. Τα όργανα είναι κι αυτά ανανεωμένα, με οθόνη LCD για την βασική έκδοση και TFT για την έκδοση SE, ενώ η βαφή που έχει χρησιμοποιηθεί για το Versys είναι ίδιας τεχνολογίας με την αντίστοιχη του Η2 όπου έχει τη δυνατότητα να αυτοδιορθώσει μικρές γρατζουνιές.


Στον κινητήρα, πέρα από το ride by wire, οι αλλαγές δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, όπως οι διαφορετικοί σωλήνες που ενώνουν τους λαιμούς των εξατμίσεων και ο νέος καταλύτης, καθώς επανασχεδιασμένο είναι και το τελικό της εξάτμισης. Στο πλαίσιο δεν έγιναν αλλαγές, σε αντίθεση με τις αναρτήσεις, όπου στην βασική έκδοση υπάρχει διαφορετικό σετάρισμα, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το μοχλικό του αμορτισέρ. Στην έκδοση SE, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το KECS, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa κι ένα BFRC αμορτισέρ, ίδιο με του ZX-10R.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της Kawasaki:

Ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery
 

Ετικέτες

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες