Kawasaki Versys 1000 / SE 2019 στην EICMA [video]

Πιο άνετο και πολυδιάστατο!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/11/2018

Η Kawasaki δεν θα μπορούσε να μείνει από τον φρενήρη ρυθμό των εξελίξεων στην κατηγορία των μεγάλων on-off και παρουσίασε στην EICMA τα αποτελέσματα της δικής τους εξελικτικής διαδικασία για το Versys 1000, σε δύο μάλιστα εκδόσεις: Την στάνταρ και την SE.
Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η ηλεκτρονική πλέον διαχείριση του γκαζιού (ride by wire) που έδωσε εκτός των άλλων και την δυνατότητα για την χρήση cruise control, ενώ το νέο Versys διαθέτει και μονάδα IMU της Bosch, την KCMF όπως την ονομάζει η Kawasaki, προσθέτοντας στα ηλεκτρονικά βοηθήματα της μοτοσυκλέτας και το cornering ABS. Στα δύο μπροστινά δισκόφρενα έχουν τοποθετηθεί ακτινικές monobloc δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, που ελέγχονται από μια ακτινική τρόμπα, ενώ το Versys 1000 διαθέτει τώρα το σύστημα KIBS (το ίδιο σύστημα αντιμπλοκαρίσματος που "φορούν" τα H2 και ZX-10R) με διαφορετικό όμως προγραμματισμό για να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες διαδρομές των αναρτήσεων και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας.


Από το ΖΧ-10R προέρχεται και το KECS (η Kawasaki έχει μια εμμονή με τα αρκτικόλεξα…) το σύστημα των ημιενεργητικών αναρτήσεων. Παίρνοντας δεδομένα από την IMU η βέλτιστη ρύθμιση των αποσβέσεων γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ στην περίπτωση της έκδοσης SE, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η προφόρτιση του πίσω αμορτισέρ. Το μόνο που έχει να κάνει ο αναβάτης, είναι να επιλέξει ένα από τα τρία διαθέσιμα modes (αναβάτης, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με συνεπιβάτη και αποσκευές).
Όλα όμως τα παραπάνω ρυθμίζονται αυτόματα και μέσα από τις τέσσερις επιλογές των riding modes που έχει στην διάθεση του ο αναβάτης (Sport, Road, Rain, Rider που είναι το πλήρως παραμετροποιήσιμο mode), αφήνοντάς τον να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης. Επιπλέον, το νέο Versys διαθέτει και quickshifter (KQS… σιγά μη δεν είχαν αρκτικόλεξο και γι' αυτό!) που λειτουργεί τόσο στα ανεβάσματα όσο και στα κατεβάσματα.


Σε ό,τι αφορά την σχεδίαση και τον ταξιδιωτικό του εξοπλισμό, το Versys 1000 του 2019 έρχεται με μια αναβαθμισμένη σχεδίαση που δίνει περισσότερη ροή στην μοτοσυκλέτα ακόμη κι όταν είναι σταματημένη. Η ζελατίνα του ρυθμίζεται πολύ εύκολα (εύρος 60mm στην στάνταρ έκδοση και 40mm στην SE) και συνεισφέρει στην καλύτερη προστασία που προσφέρουν το επανασχεδιασμένο μούτρο με τις πιο πλατιές επιφάνειες. Ανανεωμένοι είναι και οι προβολείς με τεχνολογία LED, ενώ LED είναι και τα cornering lights που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής, ανάλογα με την κλίση της μοτοσυκλέτας.
Το Versys διαθέτει παροχή ρεύματος 12V και την δυνατότητα για σύνδεση με το smartphone του αναβάτη, ο οποίος κατεβάζοντας την εφαρμογή "Rideology the App" μπορεί να έχει πλήθος πληροφοριών στο κινητό του. Τα όργανα είναι κι αυτά ανανεωμένα, με οθόνη LCD για την βασική έκδοση και TFT για την έκδοση SE, ενώ η βαφή που έχει χρησιμοποιηθεί για το Versys είναι ίδιας τεχνολογίας με την αντίστοιχη του Η2 όπου έχει τη δυνατότητα να αυτοδιορθώσει μικρές γρατζουνιές.


Στον κινητήρα, πέρα από το ride by wire, οι αλλαγές δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, όπως οι διαφορετικοί σωλήνες που ενώνουν τους λαιμούς των εξατμίσεων και ο νέος καταλύτης, καθώς επανασχεδιασμένο είναι και το τελικό της εξάτμισης. Στο πλαίσιο δεν έγιναν αλλαγές, σε αντίθεση με τις αναρτήσεις, όπου στην βασική έκδοση υπάρχει διαφορετικό σετάρισμα, ενώ αναβαθμισμένο είναι και το μοχλικό του αμορτισέρ. Στην έκδοση SE, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το KECS, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις αποτελούνται από ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa κι ένα BFRC αμορτισέρ, ίδιο με του ZX-10R.

Δείτε το βίντεο από την παρουσίαση της Kawasaki:

Ακολουθεί πλήρες φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στο gallery
 

Ετικέτες

Suzuki RM-Z450 και RM-Z250: Βελτιώσεις με βάση την πρωταθλήτρια AMA SX του Ken Roczen

Η Suzuki ανανεώνει τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες της σε αναρτήσεις, κινητήρα και τροχούς
Suzuki RM-Z450
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

10/7/2026

Σπουδαία χρονιά αυτή για τη Suzuki στις ΗΠΑ, όπου ο Ken Roczen κατέκτησε το πρωτάθλημα 2026 AMA Supercross με το RM-Z450, εμπνέοντας τη Suzuki να προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και βελτιώσεις της ΜΧ μοτοσυκλέτας της για το 2027 και να την παρουσιάσει στις ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλον τον κόσμο.

Το RM-Z450 του 2027 (κεντρική φωτογραφία) αποκτά νέες αναρτήσεις της ΚΥΒ μπροστά και πίσω, καθώς και νέες μαύρες ζάντες RK Excel με εργοστασιακή τοποθέτηση ελαστικών Bridgestone Battlecross X30.

Αλλαγή συναντάμε και στο φιλτροκούτι, συγκεκριμένα στον αυλό που στέλνει τον αέρα στα σώματα του ψεκασμού, το οποίο έχει νέο σχήμα για αποδοτικότερη τροφοδοσία με αέρα και αμεσότερη αίσθηση στο γκάζι.

Suzuki RM-Z250

To RM-Z 250 βλέπει ανανέωση στις αναρτήσεις του, οι οποίες έχουν νέο σετάρισμα για το 2027. Μια ακόμη διαφορά στο νέο μοντέλο είναι η εξάτμιση, που έχει καινούργιο τελικό, όπως πάντα συμβατό με τις προδιαγραφές FIM και ΑΜΑ.

Όπως και το 450, το RM-Z250 φορά νέες ζάντες RK Excel και τις ντύνει με νέα λάστιχα Dunlop GEOMAX MX34.

Η Suzuki δεν είχε αλλάξει σχεδόν καθόλου τις δύο ΜΧ μοτοσυκλέτες τα τελευταία χρόνια και, παρότι στα μοντέλα του 2027 έχει ενσωματώσει τις παραπάνω αλλαγές, δεν πειράζει καθόλου την εμφάνισή τους που συνεχίζει με τα ίδια χρώματα και γραφικά που γνωρίζουμε από φέτος.

Suzuki RM-Z250 Champions

Παράλληλα, για να τιμήσει το πρωτάθλημα του Roczen στις ΗΠΑ θα διαθέσει και δύο ανάλογες ρέπλικες στην αμερικανική αγορά - RM-Z450 Champions Edition και RM-Z250 Champions Edition - επενδυμένες με το πακέτο Suzuki RM Army Package που περιλαμβάνει ολόσωμη εξάτμιση Pro Circuit T-6 και κιτ γραφικών που αντιγράφουν την εργοστασιακή RM-Z450 του Roczen.