Kawasaki ZX-4RR - Η αγωνιστική έκδοση για την κατηγορία Superteen του BSB

Βελτιωμένη από την MSS Performance
Kawasaki ZX-4RR Superteen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

26/7/2023

Η Kawasaki Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες και φωτογραφίες της αγωνιστικής έκδοσης του ZX-4RR για το νέο ενιαίο Πρωτάθλημα Kawasaki British Superteen Championship του 2024.

Το ενιαίο Superteen θα ακολουθεί τους 8 διπλούς γύρους του Βρετανικού Πρωταθλήματος Superbike, ενώ στόχο έχει -πέρα από την ανάδειξη των σπορ δυνατοτήτων του μοντέλου- να φέρει νέο αίμα στους αγώνες ταχύτητας, και να αποτελέσει προθάλαμο για τις μεγαλύτερες κατηγορίες.

Η κατηγορία προορίζεται για αναβάτες 15-20 ετών, ενώ πέρα από το BSB, πιθανώς να δούμε τη Superteen και ως υποστηρικτική κατηγορία του WSBK για τον βρετανικό γύρο.

Ο νικητής του Πρωταθλήματος για το 2024 θα λάβει ως δώρο μια Kawasaki Ninja ZX-6R.

ZX-4RR Superteen

Οι μοτοσυκλέτες του Superteen θα προετοιμαστούν από τον συνεργάτη της Kawasaki, MSS Performance, που θα παρέχει την επιλογή δυο βελτιωτικών πακέτων για να καλύψει διαφορετικές οικονομικές δυνατότητες -κάτι που δεν ξέρουμε κατά πόσο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η ισότητα μεταξύ των αναβατών ενός ενιαίου θεσμού.

ZX-4RR Superteen

Οι τιμές των πακέτων θα ξεκινούν λίγο κάτω από τις 12.000 λίρες Αγγλίας, ήτοι 14.000 ευρώ, ενώ για την ώρα η MSS Performance δεν ανακοινώνει τις βελτιώσεις που έχει κάνει στο ZX-4RR. Εμείς από τις φωτογραφίες διακρίνουμε μια ολόσωμη εξάτμιση της ιταλικής Spark, αγωνιστικό φαίρινγκ της CRC, πίσω αμορτισέρ και ελατήρια μπροστά της K-Tech, αγωνιστικούς διακόπτες, ελαστικά Pirelli Supercorsa, αγωνιστικά μαρσπιέ, μανιτάρια και προστατευτικά μανετών και πιθανώς βελτιωμένα φρένα και ανεστραμμένη διάταξη κιβωτίου. Στο ακριβό πακέτο περιλαμβάνονται και κλιπόν της MSS, διαφορετικά γρανάζια τελικής μετάδοσης, κ.α.

ZX-4RR Superteen

Αξίζει να σημειωθεί πως η ονομασία Superteen αποτελεί φόρο τιμής στο παλαιότερο ομώνυμο Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε πριν 32 χρόνια, και μέσω του οποίου είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους μεγάλα ονόματα όπως οι James Haydon, David Jefferies, John McGuiness και Michael Rutter.

Ετικέτες

Triumph Tiger 1200 Rally Explorer 2027: Με εμπρός ραντάρ - Προσπάθησαν να το κρύψουν οι Άγγλοι πηγαίνοντας για ρεκόρ

Greenwich-Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά ο Sam Sunderland - Θέλει να κάνει τον ταχύτερο γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα
Sam Sunderland
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/9/2026

Ο δύο φορές νικητής του Dakar ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να γίνει ο ταχύτερος αναβάτης που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα. Ωστόσο η Tiger 1200 Rally Explorer που ανακοινώθηκε για την απόπειρα είναι διαφορετική από αυτή με την οποία ξεκίνησε ο Sunderland!

Ο Sam Sunderland ολοκλήρωσε το πρώτο σκέλος της προσπάθειάς του να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ γύρου του κόσμου με μοτοσυκλέτα, καλύπτοντας περίπου 3.792 χιλιόμετρα, από το Greenwich έως την Κωνσταντινούπολη σε 39 ώρες και 34 λεπτά.

Sunderland

Η μοτοσυκλέτα με την οποία ξεκίνησε όμως ο Sunderland είναι αρκετά διαφορετική από την μοτοσυκλέτα παραγωγής που δείχνουν οι Βρετανοί στις πρώτες επίσημες φωτογραφίες του εγχειρήματος, όπως γίνεται εμφανές από την πρόσθια όψη της Triumph Tiger 1200 Rally. Στις πρώτες φωτογραφίες διακρίνουμε τον γνώριμο οριζόντιο προβολέα με τους ανεμοθραύστες στα άκρα του, που φιλοξενούν τα φλας στην μοτοσυκλέτα της παρουσίασης. Στις επίσημες φωτογραφίες κατά την εκκίνηση για την απόπειρα ρεκόρ φαίνεται ξεκάθαρα το εντελώς διαφορετικό φωτιστικό σώμα, πάνω από το οποίο έχει τοποθετηθεί και ένα εμπρόσθιο ραντάρ.

Triumph Tiger Explorer 1200

Το εγχείρημα λοιπόν μοιάζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Triumph με την, αν μη τι άλλο, συμπυκνωμένη συλλογή δεδομένων που θα αποκομίσει από την προσπάθεια του Βρετανού, με στοιχεία από μεγάλο εύρος συνθηκών οδηγικών, καιρικών άλλα και τερέν. H βρετανική εταιρεία προσπαθεί να εξελίξει την τεχνολογία ραντάρ της, που θα αξιοποιηθεί στην ερχόμενη μοτοσυκλέτα της και φάνηκε επίσης να προσπαθεί να περάσει το γεγονός αυτό…. κάτω από το ραντάρ, ενώ η μοτοσυκλέτα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή που λογικά θα παρουσιάσουν στην ερχόμενη EICMA.

Ο δύο φορές νικητής του Dakar Rally και αθλητής της Red Bull ξεκίνησε από το Greenwich στις 03:00 UTC το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, με την… διαφορετική Triumph Tiger 1200 Rally Explorer βάζοντας σε εφαρμογή την προσπάθειά του να ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ για τον γύρο του κόσμου με μοτοσυκλέτα, το οποίο βρίσκεται στις 19 ημέρες, 8 ώρες και 25 λεπτά.

Triumph Tiger Explorer 1200

Ο Sunderland έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 21:50 UTC την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασχίσει κατά σειρά την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Το πρώτο σκέλος αποτελεί μέρος μιας συνολικής διαδρομής άνω των 28.968 χιλιομέτρων, η οποία θα περάσει από πέντε ηπείρους και δύο αντίποδα σημεία της Γης.

Κατά τις θαλάσσιες και υπερπόντιες μετακινήσεις το χρονόμετρο σταματά. Έτσι, ο χρόνος που πέρασε ο Sunderland, κατά τη διέλευσή του από την Αγγλία στη Γαλλία, δεν προσμετράται στον συνολικό χρόνο της απόπειρας για το ρεκόρ.

Αντίθετα, οι στάσεις για ξεκούραση υπολογίζονται κανονικά. Ως αποτέλεσμα, οι 39 ώρες και 34 λεπτά του πρώτου σκέλους αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο σημείο αναφοράς για την προσπάθεια.

Triumph Tiger Explorer 1200

Το πρώτο σκέλος δεν κύλησε πάντως χωρίς προβλήματα. Στην αρχή της διαδρομής ένα λάθος στην πλοήγηση κόστισε ήδη 32 χιλιόμετρα, εκτός της προβλεπόμενης πορείας. Το χρονόμετρο συνέχισε να μετρά όσο χρειάστηκε για να διορθώσει το λάθος ο Sunderland.

Τα επιπλέον αυτά χιλιόμετρα δεν προσμετρώνται στην απαιτούμενη απόσταση για το ρεκόρ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση σε μια προσπάθεια όπου τόσο ο χρόνος όσο και η απόσταση παρακολουθούνται με ακρίβεια.

Ο Sunderland πραγματοποιεί την προσπάθεια με μια Triumph Tiger 1200 Rally Explorer, προσφέροντας παράλληλα μια πρώτη εικόνα της έκδοσης της μεγάλης adventure της Triumph για το 2027, σε συνθήκες σαφώς διαφορετικές από εκείνες μιας συνηθισμένης δοκιμής δρόμου.

Sunderland

Η ίδια μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την προσπάθεια και στο τέλος θα πρέπει να επιστρέψει οδικώς μέχρι το Greenwich, ολοκληρώνοντας έτσι τον γύρο του κόσμου. Με το ραντάρ στο εμπρός μέρος της η μεγάλη adventure της Triumph αναμένεται να αποκτήσει μια σειρά από νέες δυνατότητες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι γνωστές. Ωστόσο μοτοσυκλέτες με ανάλογη τεχνολογία προσφέρουν τη δυνατότητα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης (σε κάποιες περιπτώσεις και με ήπια παρέμβαση στα φρένα) και έχουν ενεργό cruise control που ρυθμίζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με εκείνη του προπορευόμενου οχήματος. Με τη χρήση του ραντάρ η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε επίσης να ρυθμίζει την ένταση του εμπρός προβολέα ώστε να μην τυφλώνει τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.

H Tiger 1200 είχε μείνει πίσω σε αυτό το σημείο σε σχέση με της ανταγωνίστριές της καθώς διέθετε μόνο πίσω ραντάρ και όλα δείχνουν πως η Triumph θέλει να μειώσει αυτή τη διαφορά σε τεχνολογικό επίπεδο με την adventure που παρουσιάστηκε το 2022 να φτάνει περίπου στο μέσο της εμπορικής της σταδιοδρομίας. Παρατηρούμε επίσης ότι το ραντάρ στο πίσω μέρος είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε και αυτό ίσως έχει να κάνει με αλλαγή του προμηθευτή και την Triumph να αφήνει το πίσω ραντάρ της Continental για το σύστημα της Bosch. 

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, η Tiger 1200 θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Bangkok, όπου το χρονόμετρο θα σταματήσει πριν ξεκινήσει το επόμενο τμήμα της διαδρομής. Το δεύτερο σκέλος θα ξεκινήσει από την Bangkok με προορισμό την Kuala Lumpur, καθώς η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο το όριο των 19 ημερών, 8 ωρών και 25 λεπτών.