KTM 1290 Super Duke RR 2023 - 180 Hp, 180 kg, 500 κομμάτια

Δεύτερη παρτίδα μετά το RR του 2021, αυτή τη φορά σε πιο σκοτεινό ύφος
KTM 1290 Super Duke RR 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/3/2023

Το 2021 ήταν η χρονιά που η KTM παρουσίασε το πρώτο 1290 Super Duke RR, την κορυφαία έκδοση της streetfighter γκάμας της, με τα επίσημα νούμερα να κάνουν λόγο για 180 hp και 180 kg, και την παραγωγή των 500 μόλις μοτοσυκλετών να καθιστούν το μοντέλο συλλεκτικό. Το 2023, το RR επιστρέφει, και πάλι για 500 τυχερούς, με τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά αυτή τη φορά σε πιο λιτό και πιο “κακό” μαύρο look.

Αν το πρώτο RR είχε παραχθεί σε πορτοκαλί, λευκό, μπλε και μαύρο χρωματικό συνδυασμό, έξυπνα δοσμένο ώστε να θυμίζει 3D εικόνα που χρειάζεσαι ειδικά γυαλιά για να δεις, το δεύτερο του 23 είναι μια σπουδή στο μαύρο (gloss black & matt carbon) και στο πορτοκαλί, με λευκά γραφικά.

Ο V2 κινητήρας των 1.301 κ.εκ. παράγει 180 hp και 14,3 kgm, και αποτελεί τον ισχυρότερο V2 παραγωγής στον κόσμο όσον αφορά στη naked κατηγορία, ενώ παράλληλα είναι και ένας από τους τελευταίους των Μοϊκανών, όταν οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν στραφεί στους δικύλινδρους εν σειρά, είτε στους τετρακύλινδρους στην ίδια διάταξη για τα μεγάλα Streetfighter μοντέλα τους.

1290 Super Duke RR

Το RR είναι 11 κιλά ελαφρύτερο από το 1290 Super Duke R EVO, ενώ παρά τη φωτογράφηση της ΚΤΜ που έγινε αποκλειστικά σε πίστα, μπορεί να βγάλει αριθμό κυκλοφορίας για να πατήσει και σε δημόσιους δρόμους.

Ο εξοπλισμός του RR είναι φυσικά κορυφαίος, και περιλαμβάνει πλήρως ρυθμιζόμενες αναρτήσεις WP APEX -ανεστραμμένο πιρούνι PRO 7548 κλειστού φυσιγγίου και μονό αμορτισέρ PRO 7746 αλλά και ρυθμιζόμενο σε 30 θέσεις σταμπιλιζατέρ PRO 7117.

rr

Για τη “δίαιτα” οι Αυστριακοί έχουν αλλάξει τη μπαταρία με λιθίου, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει μπόλικο carbon παντού -ακόμα και το υποπλαίσιο είναι από το συγκεκριμένο υλικό. Το πίσω φωτιστικό σώμα λάμπει δια της απουσίας του, ενώ η λειτουργία του έχει ενσωματωθεί στα LED πίσω φλας, τα οποία επιπρόσθετα έχουν και λειτουργία adaptive brake light.

Από carbon είναι και η κασετίνα που θα πάρει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης, μέσα στην οποία θα βρίσκονται τα κλειδιά για το νέο του κτήνος, ενώ στα έξτρα βρίσκεται η μοναδική factory τιμονόπλακα και τα ρυθμιζόμενα μαρσπιέ με κατεργασία CNC.

RR akrapovic

Και για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω ακόμα και στο RR πακέτο, η ΚΤΜ διαθέτει ως έξτρα μια ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic EVO, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση βάρους και λίγη ακόμα δύναμη.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι επίσης κορυφαία, με έξτρα TRACK και PERFORMANCE modes, ενώ η KTM έχει και εκτενέστατη σειρά έξτρα αξεσουάρ (KTM PowerParts) αλλά και τεχνικού ρουχισμού (KTM PowerWear) για να βάλετε την προσωπική σας πινελιά στο RR και να είστε ντυμένοι και ασορτί.

Οι προ-παραγγελίες άνοιξαν από τις 13 Μαρτίου 2023, και γίνονται μόνο μέσα από συγκεκριμένους επίσημους dealer της ΚΤΜ.

Ετικέτες

EICMA: CFMOTO 125SC-F 2026 - Το 1ο της scooter με θερμικό κινητήρα για την Ευρώπη

Μετά τη θυγατρική Zeeho και τα ηλεκτρικά της μοντέλα έρχεται 125άρι με το σήμα της CFMOTO 
CFMOTO 125SC-F 2026 - το πρώτο σκούτερ CFMOTO που έρχεται Ευρώπη
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/11/2025

Η CFMOTO θέλει να έχει scooter-εκπρόσωπο με το σήμα της στην Ευρώπη, και το 125SC-F είναι το πρώτο μοντέλο που παρουσιάζει για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Η CFMOTO έχει τη θυγατρική Zehoo για τα (εξαιρετικά) ηλεκτρικά της σκούτερ όμως σε εκείνα με θερμικό κινητήρα θέλει να έχει το δικό της σήμα, και τώρα η κινέζικη εταιρεία ετοιμάζεται να φέρει το πρώτο της σύγχρονο scooter στην Ευρώπη -στην Ασία είχε παρουσιάσει υγρόψυκτο scooter το μακρινό 1998. Επιστρέφοντας στο παρόν, το 125SC-F, το οποίο επί της ουσίας είναι μόλις το δεύτερο σύγχρονο που βλέπουμε από τη CFMOTO με κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι σήμερα, μετά το Aura 125! Θα περίμενε κανείς το αντίθετο, όμως η εταιρεία έκανε συνειδητή κίνηση να ξεκινήσει ως κατασκευαστής ATV και μοτοσυκλετών και να επεκταθεί έπειτα σε άλλες κατηγορίες δικύκλων αφού καθιερωθεί.

Με mini GT χαρακτηριστικά στη σχεδίασή του και ζάντες 14 και 13 ιντσών εμπρός και πίσω αντίστοιχα το 125SC-F διαφέρει από τα 125άρια μοντέλα που βλέπει κανείς στην κατηγορία, με το εμπρός μέρος να ενσωματώνει στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες της CFMOTO με πιο χαρακτηριστικό το σχήμα των LED φώτων ημέρας στο ρύγχος. Το ρύγχος λόγω των DRL θυμίζει τη μάσκα-προβολέα των γυμνών NK.

CFMOTO 125SC-F 2026 - το πρώτο σκούτερ CFMOTO που έρχεται Ευρώπη

Το 125SC-F έχει επίπεδο πάτωμα, θήκη χωρίς καπάκι αριστερά στην ποδιά και μικρό ντουλαπάκι δεξιά, TFT οθόνη, υγρόψυκτο κινητήρα 125 κ.εκ., keyless σύστημα εκκίνησης, κάμερα καταγραφής εμπρός και διακόπτες που βλέπουμε και στις μοτοσυκλέτες της CFMOTO με τον αριστερό να ενσωματώνει όλα τα κουμπιά με τα οποία χειρίζεται ο αναβάτης τις ενδείξεις στην οθόνη. Παράλληλα, ο χώρος κάτω από τη σέλα δείχνει αρκετά μεγάλος για ένα κράνος και αρκετά ακόμη αντικείμενα. 

Το 125SC-F που παρουσιάστηκε στο Μιλάνο είναι ένα πλήρως λειτουργικό σκούτερ με την εξέλιξή του να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και αυτό φαίνεται και από την κατασκευή του που παρουσιάζεται προσεγμένη σε πολλές λεπτομέρειες, όπως είναι η βαφή των πλαστικών του και οι ελάχιστοι δυνατοί αρμοί μεταξύ τους.

Το 125άρι σκούτερ της CFMOTO ενδέχεται να μην φτάσει έτσι ακριβώς στην παραγωγή και να υπάρχουν αλλαγές και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η CFMOTO δεν προχώρησε επίσημα σε ανακοίνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.

Εμείς βλέπουμε ότι ο κινητήρας του ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις στην κατηγορία με ψυγείο ενσωματωμένο στον κινητήρα, όπως έκανε πρώτη η Honda με το PCX και έπειτα ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές. Λογικά θα έχει και μίζα/γεννήτρια και όχι την παραδοσιακή μίζα και αυτό ίσως να βάλει στον στάνταρ εξοπλισμό και το σύστημα Star & Stop που είναι απλά λογισμικό από τη στιγμή που υπάρχει η μίζα/γεννήτρια.

Δισκόφρενα έχουμε και στους δύο τροχούς με τις χειρολαβές να είναι στάνταρ, ενώ στάνταρ είναι και το πλαϊνό σταντ πιο συμπληρώνει το κεντρικό.