KTM 1390 Super Duke GT - Αναβαθμισμένο Sport-Touring μοντέλο με βάση το νέο 1390 Duke

Ο εξευγενισμένος χούλιγκαν των πορτοκαλί έρχεται πιο ισχυρός, πιθανόν το 2025
motomagKTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/2/2024

Μετά το 1390 Super Duke R που παρουσιάστηκε ως μοντέλο 2024, ο κατασκοπευτικός φακός “έπιασε” σε δοκιμές τον… εξευγενισμένο χούλιγκαν 1390 Super Duke GT, ο οποίος εξοπλίζεται με τον ίδιο δικύλινδρο V-75° των 1.350 κυβικών που γνωρίσαμε στο streetfighter των πορτοκαλί, ακολουθώντας την ίδια -νέα- σχεδιαστική ταυτότητα.

Έχουμε ήδη δει ότι η KTM σκοπεύει να εφοδιάσει με την νέα δικύλινδρη πλατφόρμα των 1.350 κυβικών, όλα τα μοντέλα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως 1290, ενώ την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει και ένα 1390 SMT, ο μεγαλύτερος αδελφός του ήδη υπάρχον 890 SMT. Το νέο 1390 Super Duke GT, έχει ήδη απαθανατιστεί σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες μαζί με το 1390 Super Adventure, το καλοκαίρι του 2023, όπου φάνηκε ο εντελώς νέος σχεδιασμός του φαίρινγκ, αλλά και το νέο μπροστινό τμήμα με τον προβολέα να έρχεται αυτούσιος από το γυμνό streetfighter της KTM.

Πέραν από τις σχεδιαστικές διαφορές από τον προκάτοχό του, όμως, ο κινητήρας αναμένεται επίσης να είναι ο νέος δικύλινδρος V-75° των 1.350 κυβικών και 190 ίππων, ο οποίος έχει επίσης και σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία της GT έκδοσης, ίσως να δούμε μία μείωση της μέγιστης ισχύος στα 2-3 άλογα, καθώς στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης δεν είναι μόνο τα απόλυτα νούμερα αλλά και η διάνυση αποστάσεων και η αυξημένη αξιοπιστία του κινητήρα.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Ο προβολέας βλέπουμε ότι διατηρεί την ίδια αισθητική που είδαμε αρχικά στα 990 Duke και 1390 Super Duke R και αναμένεται να υιοθετήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα των οικογενειών Duke και Adventure. Αυτός αποτελείται από δύο ξεχωριστούς προβολείς τύπου projector στο κέντρο, με τα φώτα πορείας δεξιά και αριστερά. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη βοηθάει στο να κρυφτεί περισσότερο το ραντάρ που χρησιμοποιείται για το σύστημα Adaptive Cruise Control, δεν μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά την ύπαρξή του στο 1390 Super Duke GT. Το εν λόγω αντικείμενο θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την μαύρη ζελατίνα, μέχρι και την έκδοση παραγωγής, όπου πιθανότατα η ζελατίνα θα είναι λευκή, ενώ το ραντάρ του ACC -αν υπάρχει- μάλλον θα βρίσκεται στην ίδια θέση που το έχουμε δει στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες των 1390 Super Adventure.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Είναι φανερό, ότι ο σχεδιασμός του νέου φαίρινγκ έχει γίνει με στόχο τον όσο το δυνατόν πιο μαζεμένο όγκο της μοτοσυκλέτας στο μάτι. Αυτό επηρεάζει και το σχήμα του ρεζερβουάρ, επομένως δεν φαίνεται αν το χωρητικότητας 23 λίτρων της προηγούμενης έκδοσης θα περάσει αυτούσιο και στη νέα. Με γνώμονα ότι το 1390 Super Duke GT έχει δημιουργηθεί για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, και το γεγονός ότι η KTM αύξησε την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ κατά 1,5 λίτρο στο νέο 1390 Super Duke R, ίσως να δούμε και εδώ κάτι αντίστοιχο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αυτονομία της GT έκδοσης.

Ένα ακόμα σημείο που έχει ως βασικό στόχο την άνεση είναι η θέση του συνεπιβάτη. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το 1390 Super Duke GT διατηρεί το ίδιο αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο, το οποίο βιδώνει πάνω στο χρωμιομολβδαινιούχο σωληνωτό πλαίσιο, με της έκδοσης R. Ταυτόχρονα όμως, στο GT η σέλα του συνεπιβάτη είναι διαφορετική, για την πιο εύκολη πολύωρη παραμονή του δεύτερου ατόμου πάνω της. Σίγουρα τα επίπεδα άνεσης δεν φτάνουν αυτά του Super Adventure, όμως η διαφορετική θέση των μαρσπιέ από του R και οι ανασχεδιασμένες χειρολαβές πίσω θα κάνουν την παραμονή στη σέλα σίγουρα πιο εύκολη απ’ ό,τι στο 1390 Super Duke R.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Κοινά με το streetfighter μοντέλο είναι επίσης οι monobloc ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo, μπροστά, αλλά και το νέο μονόμπρατσο ψαλίδι. Όπως δείχνουν οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες, κοινή θα είναι και η έγχρωμη TFT οθόνη.

Οι αναρτήσεις, αν και θα έρχονται από την WP, θα έχουν πιθανότατα ορισμένες διαφορές. Κρίνοντας από την πλατφόρμα των 1290, το πίσω μονό αμορτισέρ θα έχει ελαφρώς αυξημένη διαδρομή στην GT έκδοση, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στους δημόσιους δρόμους. Από την άλλη, η δεύτερη γενιά του 1290 Super Duke GT δεν έχει δύο διαφορετικές εκδόσεις με συμβατικές αναρτήσεις και ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, όπως συμβαίνει με τις R και R EVO για το θηριώδες streetfighter των πορτοκαλί. Πιθανότατα, το νέο μοντέλο, θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, με την έκδοση με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις να είναι η μόνη επιλογή.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Όπως και στην τελευταία έκδοση με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών (σειρά 1290), η διαφορά στην τιμή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη μεταξύ των 1390 Super Duke R με το 1390 Super Duke GT να βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εκδόσεις R και R EVO. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντιπροσωπεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. κάνει ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία απόκτησης, για όλες τις εκδόσεις του Super Duke, προσφέροντας ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά πακέτα, τα οποία αναμένεται να καλύψουν και τα νέα μοντέλα με τα 1390 Super Duke R/R EVO να αναμένονται την άνοιξη του 2024, ενώ το 1390 Super Duke GT να υπολογίζεται ως μοντέλο 2025.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή