KTM 1390 Super Duke GT - Αναβαθμισμένο Sport-Touring μοντέλο με βάση το νέο 1390 Duke

Ο εξευγενισμένος χούλιγκαν των πορτοκαλί έρχεται πιο ισχυρός, πιθανόν το 2025
motomagKTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

5/2/2024

Μετά το 1390 Super Duke R που παρουσιάστηκε ως μοντέλο 2024, ο κατασκοπευτικός φακός “έπιασε” σε δοκιμές τον… εξευγενισμένο χούλιγκαν 1390 Super Duke GT, ο οποίος εξοπλίζεται με τον ίδιο δικύλινδρο V-75° των 1.350 κυβικών που γνωρίσαμε στο streetfighter των πορτοκαλί, ακολουθώντας την ίδια -νέα- σχεδιαστική ταυτότητα.

Έχουμε ήδη δει ότι η KTM σκοπεύει να εφοδιάσει με την νέα δικύλινδρη πλατφόρμα των 1.350 κυβικών, όλα τα μοντέλα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως 1290, ενώ την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει και ένα 1390 SMT, ο μεγαλύτερος αδελφός του ήδη υπάρχον 890 SMT. Το νέο 1390 Super Duke GT, έχει ήδη απαθανατιστεί σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες μαζί με το 1390 Super Adventure, το καλοκαίρι του 2023, όπου φάνηκε ο εντελώς νέος σχεδιασμός του φαίρινγκ, αλλά και το νέο μπροστινό τμήμα με τον προβολέα να έρχεται αυτούσιος από το γυμνό streetfighter της KTM.

Πέραν από τις σχεδιαστικές διαφορές από τον προκάτοχό του, όμως, ο κινητήρας αναμένεται επίσης να είναι ο νέος δικύλινδρος V-75° των 1.350 κυβικών και 190 ίππων, ο οποίος έχει επίσης και σύστημα μεταβλητού χρονισμού των βαλβίδων. Κρίνοντας από την μέχρι τώρα πορεία της GT έκδοσης, ίσως να δούμε μία μείωση της μέγιστης ισχύος στα 2-3 άλογα, καθώς στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης δεν είναι μόνο τα απόλυτα νούμερα αλλά και η διάνυση αποστάσεων και η αυξημένη αξιοπιστία του κινητήρα.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Ο προβολέας βλέπουμε ότι διατηρεί την ίδια αισθητική που είδαμε αρχικά στα 990 Duke και 1390 Super Duke R και αναμένεται να υιοθετήσουν και τα υπόλοιπα μοντέλα των οικογενειών Duke και Adventure. Αυτός αποτελείται από δύο ξεχωριστούς προβολείς τύπου projector στο κέντρο, με τα φώτα πορείας δεξιά και αριστερά. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη βοηθάει στο να κρυφτεί περισσότερο το ραντάρ που χρησιμοποιείται για το σύστημα Adaptive Cruise Control, δεν μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά την ύπαρξή του στο 1390 Super Duke GT. Το εν λόγω αντικείμενο θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την μαύρη ζελατίνα, μέχρι και την έκδοση παραγωγής, όπου πιθανότατα η ζελατίνα θα είναι λευκή, ενώ το ραντάρ του ACC -αν υπάρχει- μάλλον θα βρίσκεται στην ίδια θέση που το έχουμε δει στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες των 1390 Super Adventure.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Είναι φανερό, ότι ο σχεδιασμός του νέου φαίρινγκ έχει γίνει με στόχο τον όσο το δυνατόν πιο μαζεμένο όγκο της μοτοσυκλέτας στο μάτι. Αυτό επηρεάζει και το σχήμα του ρεζερβουάρ, επομένως δεν φαίνεται αν το χωρητικότητας 23 λίτρων της προηγούμενης έκδοσης θα περάσει αυτούσιο και στη νέα. Με γνώμονα ότι το 1390 Super Duke GT έχει δημιουργηθεί για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, και το γεγονός ότι η KTM αύξησε την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ κατά 1,5 λίτρο στο νέο 1390 Super Duke R, ίσως να δούμε και εδώ κάτι αντίστοιχο, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την αυτονομία της GT έκδοσης.

Ένα ακόμα σημείο που έχει ως βασικό στόχο την άνεση είναι η θέση του συνεπιβάτη. Όπως βλέπουμε στις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, το 1390 Super Duke GT διατηρεί το ίδιο αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο, το οποίο βιδώνει πάνω στο χρωμιομολβδαινιούχο σωληνωτό πλαίσιο, με της έκδοσης R. Ταυτόχρονα όμως, στο GT η σέλα του συνεπιβάτη είναι διαφορετική, για την πιο εύκολη πολύωρη παραμονή του δεύτερου ατόμου πάνω της. Σίγουρα τα επίπεδα άνεσης δεν φτάνουν αυτά του Super Adventure, όμως η διαφορετική θέση των μαρσπιέ από του R και οι ανασχεδιασμένες χειρολαβές πίσω θα κάνουν την παραμονή στη σέλα σίγουρα πιο εύκολη απ’ ό,τι στο 1390 Super Duke R.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Κοινά με το streetfighter μοντέλο είναι επίσης οι monobloc ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες της Brembo, μπροστά, αλλά και το νέο μονόμπρατσο ψαλίδι. Όπως δείχνουν οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες, κοινή θα είναι και η έγχρωμη TFT οθόνη.

Οι αναρτήσεις, αν και θα έρχονται από την WP, θα έχουν πιθανότατα ορισμένες διαφορές. Κρίνοντας από την πλατφόρμα των 1290, το πίσω μονό αμορτισέρ θα έχει ελαφρώς αυξημένη διαδρομή στην GT έκδοση, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στους δημόσιους δρόμους. Από την άλλη, η δεύτερη γενιά του 1290 Super Duke GT δεν έχει δύο διαφορετικές εκδόσεις με συμβατικές αναρτήσεις και ημι-ενεργητικές αναρτήσεις, όπως συμβαίνει με τις R και R EVO για το θηριώδες streetfighter των πορτοκαλί. Πιθανότατα, το νέο μοντέλο, θα ακολουθήσει την ίδια πρακτική, με την έκδοση με τις ημι-ενεργητικές αναρτήσεις να είναι η μόνη επιλογή.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Όπως και στην τελευταία έκδοση με τον κινητήρα των 1.301 κυβικών (σειρά 1290), η διαφορά στην τιμή δεν αναμένεται να είναι μεγάλη μεταξύ των 1390 Super Duke R με το 1390 Super Duke GT να βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εκδόσεις R και R EVO. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντιπροσωπεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. κάνει ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία απόκτησης, για όλες τις εκδόσεις του Super Duke, προσφέροντας ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά πακέτα, τα οποία αναμένεται να καλύψουν και τα νέα μοντέλα με τα 1390 Super Duke R/R EVO να αναμένονται την άνοιξη του 2024, ενώ το 1390 Super Duke GT να υπολογίζεται ως μοντέλο 2025.

KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή KTM 1390 Super Duke GT – Πιο κοντά στην παραγωγή

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες