ΚΤΜ AMT: Το αυτόματο κιβώτιο των Αυστριακών δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Erzberg Rodeo

Προχωρά η εξέλιξη του συστήματος του Pierer Group στα βήματα των Honda E-Clutch, BMW Automated Shift Assistant (ASA) και MV Agusta SCS
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/6/2024

Eκτός από τον διασημότερο αγώνα hard enduro στον κόσμο, το Erzberg φιλοξένησε φέτος και τις δοκιμές εξέλιξης του νέου αυτόματου κιβωτίου της ΚΤΜ που έρχεται να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα συστήματα των Honda, BMW & MV Agusta.

Το φετινό Erzberg Rodeo αποτελεί ήδη παρελθόν καθώς τελείωσε την Κυριακή 2 Ιουνίου και εκτός από σκληροπυρηνική δράση με νίκη της KTM και του Manuel Lettenbichler επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη για τους φίλους της αυστριακής εταιρείας.

Οι φίλοι του hard enduro, συμμετέχοντες στον αγώνα αλλά και όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο Erzberg Rodeo από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν την ευκαιρία να δουν σε δράση το πρωτότυπο 1390 Super Adventure R, το οποίο οι Αυστριακοί χρησιμοποιούν και για την εξέλιξη του νέου κιβωτίου τους που φιλοδοξεί να βγάλει τη μανέτα του συμπλέκτη εκτός εξίσωσης.

Άλλωστε οι μεγάλες adventure της ΚΤΜ θα είναι και οι πρώτες που θα “υποδεχτούν” το κιβώτιο που θα κάνει περιττή τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη, με τις σχετικές πατέντες των Αυστριακών να έχουν διαρρεύσει πριν από έναν περίπου χρόνο.

KTM AMT

Από τότε έχει μπει μπόλικο νερό στο αυλάκι αφού το κιβώτιο, που αναμένεται να φέρει φυγοκεντρικό συμπλέκτη, δεν βρίσκεται πλέον στα χαρτιά και ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του μαζί με το ανανεωμένο Super Adventure R, το οποίο θα ενσωματώσει στα πλαστικά και μη μέρη του τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της KTM, όπως και το αναθεωρημένο μοτέρ που αυξάνει τον κυβισμό και τη συνολική του απόδοση.

Το πρωτότυπο Super Adventure R έλαβε μάλιστα μέρος στο Erzberg Rodeo με αναβάτη τον πολύπειρο Johnny Aubert και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση στην κατηγορία των δικύλινδρων.

KTM AMT

Η ΚΤΜ είναι ο τελευταίος μέχρι στιγμής κατασκευαστής που θέλει να αφήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην άκρη τη μανέτα του συμπλέκτη και να εισάγει στην γκάμα της ένα αυτόματο κιβώτιο.

KTM AMT

Ένα κιβώτιο πιο κοντά στον δρόμο που χάραξε η MV Agusta με το SCS (Smart Clutch System) και όχι τόσο κοντά με το βαρύτερο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Honda από το οποίο ωστόσο απουσιάζει επίσης η μανέτα του συμπλέκτη.

KTM AMT

Το νέο κιβώτιο των Αυστριακών είναι επίσης πολύ διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας έναντι του Automated Shift Assistant (ASA) της BMW και του Ε-Clutch της Honda, τα οποία παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και επί της ουσίας αυτοματοποιούν τον τρόπο που λειτουργεί ο συμπλέκτης του μηχανικού κιβωτίου.

Ετικέτες

Ο CEO της BMW αποκαλύπτει το πρωτότυπο R20 [Video]

Μέσω νέας σειράς βίντεο της BMW Motorrad, ο Markus Flasch μας χαρίζει μερικά πλάνα δράσης και μια γεύση από τον ήχο του δίλιτρου R20
BMW R20
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/9/2026

Υπό τον τίτλο ‘The Ones Who Ride’ (Αυτοί Που Οδηγούν), η BMW Motorrad ξεκινά μια σειρά βίντεο που εστιάζει στους ανθρώπους της εταιρείας και στο πρώτο επεισόδιο, με τίτλο Vision (Όραμα), πρωταγωνιστής είναι ο διευθύνων σύμβουλός της, Markus Flasch.

Εκεί ο Γερμανός μας μιλά για τη θέση του, για τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας και το όραμά του για την εταιρεία, μιλώντας μέσα από έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι του, εκεί που τον περιμένουν κάθε μέρα οι δικές του μοτοσυκλέτες – μια σειρά νέων και κλασικών BMW και Moto Guzzi.

BMW R20

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η R20, η επόμενη εξέλιξη του σχεδίου Bix Boxer που αφήνει πίσω τα 1800 κυβικά των R18 για να φτάσει στα 2000 cc με μια café racer μοτοσυκλέτα που έχει ήδη κάνει το ντεμπούτο της σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην εκδήλωση Concorso d’ Eleganza Villa d’ Este στις όχθες της ιταλικής λίμνης Como.

BMW R20

Η R20 συνεχίζει την εξέλιξή της για να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW, κάτι που φαίνεται πως δεν απέχει και πολύ, μιας και η μοτοσυκλέτα που καβάλησε ο Flasch παραμένει μεν θεωρητικά ένα πρωτότυπο, αλλά δείχνει να βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της μορφή. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο διευθυντής, λέγοντας μάλιστα στο βίντεο πως, “η μοτοσυκλέτα δείχνει έτοιμη, ίσως πρέπει να επισπεύσουμε την παρουσίασή της, πρέπει να μιλήσω με τους μηχανικούς μου”.

BMW Vision K18

Στο βίντεο θα ακούσουμε ακόμη για ένα άλλο συναρπαστικό πλάνο που ετοιμάζει η BMW. Tο επίσης πρωτότυπο Vision K18 μας συστήνει τον εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα που από τα 1600 κυβικά έχει ανέβει στα 1800 και, μετά από το δικό του ντεμπούτο πέρυσι στο Concorso d’ Eleganza, ετοιμάζεται επίσης να φτάσει στη γραμμή παραγωγής της BMW.

Δείτε στη συνέχεια το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Ones Who Ride της BMW και δείτε τα δύο πρωτότυπα να πλάνα δράσης, με πρωταγωνιστές τους κινητήρες και πρωτίστως τον ήχο τους.

Ετικέτες