ΚΤΜ AMT: Το αυτόματο κιβώτιο των Αυστριακών δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Erzberg Rodeo

Προχωρά η εξέλιξη του συστήματος του Pierer Group στα βήματα των Honda E-Clutch, BMW Automated Shift Assistant (ASA) και MV Agusta SCS
KTM Αυτόματο κιβώτιο
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/6/2024

Eκτός από τον διασημότερο αγώνα hard enduro στον κόσμο, το Erzberg φιλοξένησε φέτος και τις δοκιμές εξέλιξης του νέου αυτόματου κιβωτίου της ΚΤΜ που έρχεται να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα συστήματα των Honda, BMW & MV Agusta.

Το φετινό Erzberg Rodeo αποτελεί ήδη παρελθόν καθώς τελείωσε την Κυριακή 2 Ιουνίου και εκτός από σκληροπυρηνική δράση με νίκη της KTM και του Manuel Lettenbichler επιφύλαξε και μια μικρή έκπληξη για τους φίλους της αυστριακής εταιρείας.

Οι φίλοι του hard enduro, συμμετέχοντες στον αγώνα αλλά και όσοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις στο Erzberg Rodeo από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν την ευκαιρία να δουν σε δράση το πρωτότυπο 1390 Super Adventure R, το οποίο οι Αυστριακοί χρησιμοποιούν και για την εξέλιξη του νέου κιβωτίου τους που φιλοδοξεί να βγάλει τη μανέτα του συμπλέκτη εκτός εξίσωσης.

Άλλωστε οι μεγάλες adventure της ΚΤΜ θα είναι και οι πρώτες που θα “υποδεχτούν” το κιβώτιο που θα κάνει περιττή τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη, με τις σχετικές πατέντες των Αυστριακών να έχουν διαρρεύσει πριν από έναν περίπου χρόνο.

KTM AMT

Από τότε έχει μπει μπόλικο νερό στο αυλάκι αφού το κιβώτιο, που αναμένεται να φέρει φυγοκεντρικό συμπλέκτη, δεν βρίσκεται πλέον στα χαρτιά και ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο του μαζί με το ανανεωμένο Super Adventure R, το οποίο θα ενσωματώσει στα πλαστικά και μη μέρη του τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της KTM, όπως και το αναθεωρημένο μοτέρ που αυξάνει τον κυβισμό και τη συνολική του απόδοση.

Το πρωτότυπο Super Adventure R έλαβε μάλιστα μέρος στο Erzberg Rodeo με αναβάτη τον πολύπειρο Johnny Aubert και κατάφερε να τερματίσει στην 7η θέση στην κατηγορία των δικύλινδρων.

KTM AMT

Η ΚΤΜ είναι ο τελευταίος μέχρι στιγμής κατασκευαστής που θέλει να αφήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην άκρη τη μανέτα του συμπλέκτη και να εισάγει στην γκάμα της ένα αυτόματο κιβώτιο.

KTM AMT

Ένα κιβώτιο πιο κοντά στον δρόμο που χάραξε η MV Agusta με το SCS (Smart Clutch System) και όχι τόσο κοντά με το βαρύτερο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Honda από το οποίο ωστόσο απουσιάζει επίσης η μανέτα του συμπλέκτη.

KTM AMT

Το νέο κιβώτιο των Αυστριακών είναι επίσης πολύ διαφορετικό στον τρόπο λειτουργίας έναντι του Automated Shift Assistant (ASA) της BMW και του Ε-Clutch της Honda, τα οποία παρουσιάστηκαν σχετικά πρόσφατα και επί της ουσίας αυτοματοποιούν τον τρόπο που λειτουργεί ο συμπλέκτης του μηχανικού κιβωτίου.

Ετικέτες

Yamaha XSR900 SP: Νέα έκδοση αποκαλύπτεται μέσω αμερικανικών εγγράφων

Η Sport Heritage γκάμα της Yamaha θα υποδεχτεί μια ανώτερα εξοπλισμένη εκδοχή του XSR900
yamaha xsr900
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/8/2026

Η λίστα με τη γκάμα μοτοσυκλετών του 2027 που κατατέθηκε στην αμερικανική υπηρεσία NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) από τη Yamaha περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο. Το XSR900 SP είναι μια λογικότατη εξέλιξη για την οικογένεια Sport Heritage μοντέλων με τον τρικύλινδρο κινητήρα CP3 και η εμπειρία των ανάλογων εκδόσεων ΜΤ-09 μας δείχνει τί να περιμένουμε.

Στην περίπτωση του ΜΤ, η SP έκδοση ξεχωρίζει πρωτίστως από τις ανώτερες αναρτήσεις, με αμορτισέρ Öhlins πίσω και το πιρούνι της ΚΥΒ να απολαμβάνει αντιτριβικής επίστρωσης DLC, φρένα της Brembo, μερικές αναβαθμίσεις και προσθήκες στα ηλεκτρονικά και φυσικά τη δική του αισθητική με χρώματα R1M.

Κάτι ανάλογο φανταζόμαστε και για το XSR900 SP, καθώς στα αμερικανικά έγγραφα δεν προκύπτει διαφοροποίηση από πλευράς απόδοσης, με τη νέα έκδοση να δηλώνει ονομαστικά τους ίδιους 117,4 ίππους (87,5 kW) με τα υπόλοιπα μοντέλα που βασίζονται στον CP3.

Αναμένουμε το νέο μοντέλο να εμφανιστεί στην ερχόμενη EICMA τον Νοέμβρη, εκτός αν η Yamaha μας προλάβει με διαδικτυακή αποκάλυψη στο μεσοδιάστημα.

Ετικέτες