Langen Turbo - Naked με Turbo, 300 hp και εξαιρετικά χαμηλό βάρος

Στόχος η εκθρόνιση του Kawasaki H2, και ο τίτλος της "ταχύτερης μοτοσυκλέτας παραγωγής στον κόσμο", και μάλιστα... χωρίς φαίρινγκ!
Langen Lightspeed Turbo
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2025

Η βρετανική Langen Motorcycles αυτή τη στιγμή παράγει δυο εντυπωσιακά μοντέλα περιορισμένης παραγωγής, ένα 250 naked με δίχρονο V2 κινητήρα 76 hp και μόλις 120 kg, κι ένα  1.190 naked με τετράχρονο V2 Rotax κινητήρα 185 hp και 185 kg ονόματι Lightspeed. Τώρα, η μικρή αλλά ριζοσπαστική αυτή εταιρεία ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, ετοιμάζοντας ένα turbo naked μοντέλο με 250-300 hp, το οποίο αν κυκλοφορήσει σε βάρος αντίστοιχα μικρό με του LightSpeed, τότε θα μιλάμε για ένα από τα δυνατότερα μοντέλα παραγωγής του κόσμου.

Για την ώρα βέβαια η Langen δεν έχει δώσει κάποια εκτίμηση για το βάρος της μοτοσυκλέτας, όλοι όμως υπολογίζουν κάποιο θεαματικά χαμηλό νούμερο, λαμβάνοντας υπόψη τα κιλά των πρότερων δυο μοντέλων της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Langen: “Μία από τις βασικές φιλοσοφίες μας είναι η μεταφορά εμβληματικών σχεδίων και τεχνικών λύσεων από το παρελθόν στο παρών, εφαρμόζοντας σε αυτά την πιο σύγχρονη τεχνολογία, και αντίστοιχα υλικά και διαδικασίες κατασκευής.”

Langen TwoStroke

Κάπως έτσι η εταιρεία έκανε ντεμπούτο στην αγορά με την TwoStroke, την πρώτη δικύλινδρη δίχρονη μοτοσυκλέτα παραγωγής δρόμου εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Langen TwoStroke

Και δεν μιλάμε για μια βαρετή ή συμβατική πρόταση, καθώς στην TwoStroke βρίσκουμε μοναδικά χαρακτηριστικά όπως την τοποθέτηση των δυο αμορτισέρ πίσω, με έμπνευση από τη θρυλική Vincent Black Shadow, το πλαίσιο χωροδικτύωμα που αποτίει φόρο τιμής στα πλαίσια της Spondon, ενώ απόδοση και βάρος χαρίζουν εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ η εταιρεία προσφέρει εκτενέστατο customizing στους αγοραστές για να κάνουν τη δική τους δίχρονη μοτοσυκλέτα πραγματικά μοναδική. Η τιμή της είναι αρκετά τσουχτερή, στις 29.400 λίρες Αγγλίας συν ΦΠΑ, ήτοι κάτι παραπάνω από 35.000 ευρώ.

Lightspeed

Όσον αφορά στη Lightspeed, οι 185 ίπποι και τα 185 κιλά δημιουργούν ένα πραγματικό δυναμίτη, με την τιμή της να βρίσκεται στις 37.000 λίρες συν ΦΠΑ (περί τα 44.400 ευρώ), και τη μοτοσυκλέτα να παράγεται σε μόλις 185 αντίτυπα.

Τη δεκαετία του 1980, οι κατασκευαστές άρχισαν να εφαρμόζουν υπερτροφοδότηση (turbocharging) σε ειδικά μοντέλα. Μοτοσυκλέτες όπως η CX650 και η GPZ750 έθεσαν νέες προκλήσεις για μηχανικούς και αναβάτες, με κύριο ζήτημα εδώ την καθυστέρηση στο ανέβασμα στροφών του turbo (turbo lag), με συνήθως απρόβλεπτη και κάποιες φορές ανεξέλεγκτη απόδοση ισχύος, και την “ψόφια” συμπεριφορά στις χαμηλές στροφές. Η τοποθέτηση και η σωστή λειτουργία του συστήματος turbo και του intercooler, καθώς και η διαχείριση της θερμότητας και της ροής των καυσαερίων, ήταν μας λέει η Langen επίσης σημαντικές μηχανικές προκλήσεις.

Langen Turbo

Η LS2 LightSpeed, όπως θα ονομάζεται το νέο μοντέλο της Langen με το Turbo, θα βασίζεται στη LightSpeed, ενώ οι Βρετανοί υποστηρίζουν πως τα σχέδιά τους ξεπερνούν τις παραπάνω ιστορικές προκλήσεις που οδήγησαν και στην γρήγορη εξαφάνιση των μοτοσυκλετών με Turbo, με τον υπερσυμπιεστή (βλ. Kawasaki H2) να έχει πάρει τη σκυτάλη στη σύγχρονη εποχή, χωρίς η πρόταση του Akashi να έχει βρει μιμητές από τους υπόλοιπους κατασκευαστές.

Langen Turbo

Η προσαρμοσμένη ECU και το σύστημα ελέγχου της Langen επιτρέπουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα των Βρετανών, τον ακριβή έλεγχο της απόδοσης του turbo, καθώς και την ξεχωριστή ρύθμιση της βαλβίδας εκτόνωσης (blow-off). Παράλληλα, τα δύο ride-by-wire σώματα πεταλούδας της Lightspeed ενισχύουν την απόδοση στις χαμηλές στροφές και διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση στην υπερτροφοδότηση.

Langen Turbo

Οι πλήρεις τεχνικές προδιαγραφές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά οι πρώιμες δοκιμές του turbo σε δυναμόμετρο δείχνουν απόδοση 250 ίππων για καθημερινή λειτουργία, ενώ η ισχύς μπορεί να ξεπεράσει τους 300 ίππους, φέρνοντάς τη Langen πιο κοντά στον στόχο της να γίνει γνωστή η Langen Turbo ως η "ταχύτερη μοτοσυκλέτα παραγωγής στον κόσμο".

Η εξέλιξη έχει μπει στο αυλάκι, με τις πρώτες μοτοσυκλέτες προ-παραγωγής να ετοιμάζονται για επίτευξη ρεκόρ στην πίστα dragster της Santa Pod κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ετικέτες

Haojue-Suzuki UHR350: Αναμένεται στην Κίνα ο νέος ανταγωνιστής των Honda Forza 350 και Yamaha XMAX300

Η Haojue θα παρουσιάσει τους ερχόμενους μήνες ένα νέο GT σκούτερ που πολύ θα θέλαμε να δούμε και με το έμβλημα της Suzuki
haojue uhr350
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

18/3/2026

Η κατασκευάστρια Haojue είναι συνεργάτιδα της Suzuki στην Κίνα και μια από τις μεγάλες επιτυχίες στην εγχώρια αγορά της είναι το UHR150, ένα σκούτερ σχεδιασμένο ειδικά για να τα βάλει με το Honda PCX.

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφορεί στην Κίνα η φήμη πως η Haojue σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά και ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα στοχεύει απευθείας στο Honda Forza 350 – μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές που μιλούν για αντιγραφή, βλέπε reverse engineering, του κινητήρα του Forza 350 για λογαριασμό του UHR350.

Ανεξαρτήτως της αλήθειας αυτού πάντως, πλησιάζει η ώρα της αποκάλυψης του UHR350 καθώς ο κινέζικος Τύπος ανακάλυψε πληροφορίες από το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, στο οποίο οι κατασκευαστές καταχωρούν τα νέα τους μοντέλα. Με βάση αυτές λοιπόν προκύπτει πως το Haojue UHR350 βρίσκεται προ των πυλών, με τις πιθανές ημερομηνίες παρουσίασης που έχουν δοθεί να απλώνονται από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, αν και η λογικότερη όλων είναι από 15 ως 18 Μαΐου που θα διοργανωθεί η μεγάλη έκθεση μοτοσυκλέτας του Πεκίνου, Motor China.

 

Haopjue UHR150
Haojue UHR150 ως πωλείται στην Κίνα το 2026

Τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κυκλοφορήσει στην κινέζικη επικαιρότητα μιλούν για έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο τετραβάλβιδο κινητήρα 330 cc με μέγιστη ονομαστική ισχύ 32 ίππων και ροπή 3.3 χιλιογραμμόμετρων.

Ένα χαρακτηριστικό του που τονίζεται ιδιαίτερα σε κάθε αναφορά που εντοπίσαμε στα κινέζικα μέσα είναι ο αχόρταγος αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα που δηλώνει 42 λίτρα χωρητικότητας για δύο full-face κράνη, ενώ και όλες οι άλλες παράμετροι που έχουν αποκαλυφθεί δείχνουν έναν τυπικά πλούσιο εξοπλισμό: ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας, έγχρωμη TFT οθόνη με συνδεσιμότητα, keyless κεντρικός διακόπτης, δικάναλο ABS, traction control, μπροστινή κάμερα καταγραφής.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν το UHR350 θα βασίζεται έντονα στη σιλουέτα του UHR150 - κάτι πολύ πιθανό δεδομένου πως το μικρότερο μοντέλο συνιστά εμπορική επιτυχία στην Κίνα - όπως επίσης και αν θα ξεμακρύνει από τον συνδυασμό τροχών 14 ιντσών μπρος-πίσω το 150αριού μοντέλου για να κινηθεί προς τη λογική 15-14 ιντσών, όπως τα Forza 350 και XMAX 300 που είναι οι προφανείς του στόχοι.

 

haojue uhr350

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, αν και η μη έλευση του UHR150 στην Ευρώπη (όπου λογικά θα ερχόταν ως 125) δημιουργεί μια σχετική απαισιοδοξία για το ανάλογο 350. Έχει πάντως το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παραπάνω σχέδιο του UHR350 που κυκλοφορεί στο κινέζικο διαδίκτυο και φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Yacouba. Αν όντως ο Γάλλος έχει εμπλακεί στη σχεδίαση του σκούτερ της Haojue, είναι μια ένδειξη ευρωπαϊκής προοπτικής στο πλάνο των Κινέζων.

Σε κάθε περίπτωση, η γκάμα της Suzuki θα είχε να κερδίσει πολύ από ένα σκούτερ σε μια από τις πιο καυτές κατηγορίες κυβισμού της αγοράς σκούτερ, αρκεί φυσικά να ερχόταν σε μια λογική και ανταγωνιστική τιμή, κάτι που η κινέζικη προέλευση μέσω Haojue θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ετικέτες