Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με τις παραδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα να αρχίζουν από το 2026
motomagLangen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

H Langen Technology Limited (Langen), μία εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητων, περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλετών, θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια του Motorcycle Live 2023 που διεξάγεται μεταξύ 18 και 26 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό κέντρο (NEC) του Birmingham το ολοκαίνουργιο LightSpeed 1200 (LS-12) των 185 ίππων, ενώ όσοι παρευρεθούν εκεί θα μπορούν να κάνουν κράτηση από τώρα.

Έχει ήδη προηγηθεί η δημιουργία του Two Stroke, το οποίο όπως υποδηλώνει το όνομά του φέρει έναν δίχρονο κινητήρα 250 κυβικών απόδοσης 77 ίππων στις 11.700 στροφές για 119 στεγνά κιλά. Μην νομίζεται πως μιλάμε για κάποια αγωνιστική replica περασμένων ετών αποκλειστικά για τις πίστες, καθώς έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση τύπου για να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου! Μάλιστα σε επόμενο τεύχος του MOTO θα μπορείτε να διαβάσετε την δοκιμή του επί πολλές δεκαετίες συνεργάτη του MOTO, Alan Cathcart.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Η απόδοση του LightSpeed εντυπωσιάζει, καθώς μιλάμε για έναν υγρόψυκτο, δικύλινδρο V-75° αγωνιστικό κινητήρα Rotax 1.190 κυβικών, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από την Buell Motorcycles και έχει εξελιχθεί από την Langen με την απόδοση στον στρόφαλο να αγγίζει τους 185 ίππους στις 10.600 στροφές. Με το ονομαστικό βάρος να βρίσκεται στα ίδια ακριβώς κιλά, μιλάμε για εντυπωσιακή αναλογία κιλών ανά ίππο στο 1 προς 1!

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του, ενώ όλο το "κοστούμι" μαζί με το κάλυμμα του προβολέα είναι από carbon, προκειμένου το βάρος να παραμείνει χαμηλά. Στις αναρτήσεις βρίσκουμε την Ohlins, η οποία παρέχει τόσο το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά, όσο και τα δύο αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αζώτου πίσω, τοποθετημένα σε ελαφρώς οριζόντια διάταξη σε σχέση με το εντυπωσιακού σχεδιασμού ψαλίδι. Οι δύο δίσκοι μπροστά 320 χιλιοστών συνεργάζονται με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της βρετανικής Hel.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατασκευαστούν και θα ομολογκαριστούν 185 μονάδες. Όπως συμβαίνει και με το Two Stroke, ο πελάτης θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία πληθώρα επιλογών για το χρώμα, το είδος του τιμονιού, τους τροχούς και πολλά ακόμα, προκειμένου να μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Οι κρατήσεις μπορούν να ξεκινήσουν από σήμερα, με τις παραδόσεις εντός Βρετανίας να υπολογίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025. Όσον αφορά τις μονάδες που προορίζονται για την παγκόσμια αγορά αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από το 2026 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες του Two Stroke έχουν ήδη κάνει την κατάθεση για να αποκτήσουν και ένα LightSpeed.

Με το σύνθημα της εταιρείας να είναι “Εδώ κάνουμε τα πράγματα αλλιώς”, η Langen ξεκίνησε την λειτουργία της το 2018. Ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Chris Ratcliffe δέχτηκε από μικρός το μικρόβιο των δύο τροχών, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μοτοσυκλετιστές, με πολλά από τα σαββατοκύριακά του να τα περνάει σε αγώνες ή συγκεντρώσεις μοτοσυκλετιστών. Μάλιστα ο πατέρας Ratcliffe εργάστηκε στην βρετανική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών CCM, όπου αργότερα έμελε να θητεύσει για μία δεκαετία και ο ίδιος ο Chris. Εκεί μεταξύ άλλων υπήρξε υπεύθυνος και για την δημιουργία του μονοκύλινδρου Spitfire.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Μετά την παρουσίαση το 2020 του Two Stroke, του οποίου ο αγωνιστικός δίχρονος δικύλινδρος V-90°κινητήρας 249 κυβικών πέρασε από πολλά στάδια, προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στον δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή κρατάει ένα κομμάτι του χαρακτήρα των 250GP. Κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε σήμερα, σε μία εποχή που ο περιορισμός κόστους και η ανθρακική ουδετερότητα “εποπτεύουν” κάθε τι, συμπεριλαμβανομένης και της μοτοσυκλέτας, στηρίζοντας έτσι το σύνθημα της Langen, “Εδώ κάνουμε τα πράγματα αλλιώς” (“We do things differently here”).

Τώρα, διατηρώντας τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό και πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει στον Alan Cathcart, το νέο LightSpeed 1200 δεν είναι δίχρονο, αλλά τετράχρονο, παραμένοντας ωστόσο κάτι ξεχωριστό. Για την ώρα δεν ανακοινώνεται η τιμή του, η οποία μαντεύουμε ότι θα είναι αντίστοιχη της μοναδικότητας που χαρακτηρίζει αυτή την δημιουργία.

​Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

 

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες