Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με τις παραδόσεις σε παγκόσμια κλίμακα να αρχίζουν από το 2026
motomagLangen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

H Langen Technology Limited (Langen), μία εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητων, περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλετών, θα παρουσιάσει κατά την διάρκεια του Motorcycle Live 2023 που διεξάγεται μεταξύ 18 και 26 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό κέντρο (NEC) του Birmingham το ολοκαίνουργιο LightSpeed 1200 (LS-12) των 185 ίππων, ενώ όσοι παρευρεθούν εκεί θα μπορούν να κάνουν κράτηση από τώρα.

Έχει ήδη προηγηθεί η δημιουργία του Two Stroke, το οποίο όπως υποδηλώνει το όνομά του φέρει έναν δίχρονο κινητήρα 250 κυβικών απόδοσης 77 ίππων στις 11.700 στροφές για 119 στεγνά κιλά. Μην νομίζεται πως μιλάμε για κάποια αγωνιστική replica περασμένων ετών αποκλειστικά για τις πίστες, καθώς έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση τύπου για να κυκλοφορεί νόμιμα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου! Μάλιστα σε επόμενο τεύχος του MOTO θα μπορείτε να διαβάσετε την δοκιμή του επί πολλές δεκαετίες συνεργάτη του MOTO, Alan Cathcart.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Η απόδοση του LightSpeed εντυπωσιάζει, καθώς μιλάμε για έναν υγρόψυκτο, δικύλινδρο V-75° αγωνιστικό κινητήρα Rotax 1.190 κυβικών, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από την Buell Motorcycles και έχει εξελιχθεί από την Langen με την απόδοση στον στρόφαλο να αγγίζει τους 185 ίππους στις 10.600 στροφές. Με το ονομαστικό βάρος να βρίσκεται στα ίδια ακριβώς κιλά, μιλάμε για εντυπωσιακή αναλογία κιλών ανά ίππο στο 1 προς 1!

Το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του, ενώ όλο το "κοστούμι" μαζί με το κάλυμμα του προβολέα είναι από carbon, προκειμένου το βάρος να παραμείνει χαμηλά. Στις αναρτήσεις βρίσκουμε την Ohlins, η οποία παρέχει τόσο το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά, όσο και τα δύο αμορτισέρ με ξεχωριστό δοχείο αζώτου πίσω, τοποθετημένα σε ελαφρώς οριζόντια διάταξη σε σχέση με το εντυπωσιακού σχεδιασμού ψαλίδι. Οι δύο δίσκοι μπροστά 320 χιλιοστών συνεργάζονται με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων της βρετανικής Hel.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Αποκλειστικά για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατασκευαστούν και θα ομολογκαριστούν 185 μονάδες. Όπως συμβαίνει και με το Two Stroke, ο πελάτης θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία πληθώρα επιλογών για το χρώμα, το είδος του τιμονιού, τους τροχούς και πολλά ακόμα, προκειμένου να μπορεί να το φέρει στα μέτρα του. Οι κρατήσεις μπορούν να ξεκινήσουν από σήμερα, με τις παραδόσεις εντός Βρετανίας να υπολογίζεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025. Όσον αφορά τις μονάδες που προορίζονται για την παγκόσμια αγορά αναμένεται να ξεκινήσουν να αποστέλλονται από το 2026 και μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες του Two Stroke έχουν ήδη κάνει την κατάθεση για να αποκτήσουν και ένα LightSpeed.

Με το σύνθημα της εταιρείας να είναι “Εδώ κάνουμε τα πράγματα αλλιώς”, η Langen ξεκίνησε την λειτουργία της το 2018. Ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Chris Ratcliffe δέχτηκε από μικρός το μικρόβιο των δύο τροχών, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μοτοσυκλετιστές, με πολλά από τα σαββατοκύριακά του να τα περνάει σε αγώνες ή συγκεντρώσεις μοτοσυκλετιστών. Μάλιστα ο πατέρας Ratcliffe εργάστηκε στην βρετανική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών CCM, όπου αργότερα έμελε να θητεύσει για μία δεκαετία και ο ίδιος ο Chris. Εκεί μεταξύ άλλων υπήρξε υπεύθυνος και για την δημιουργία του μονοκύλινδρου Spitfire.

Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

Μετά την παρουσίαση το 2020 του Two Stroke, του οποίου ο αγωνιστικός δίχρονος δικύλινδρος V-90°κινητήρας 249 κυβικών πέρασε από πολλά στάδια, προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση στον δρόμο, ενώ την ίδια στιγμή κρατάει ένα κομμάτι του χαρακτήρα των 250GP. Κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι βλέπουμε σήμερα, σε μία εποχή που ο περιορισμός κόστους και η ανθρακική ουδετερότητα “εποπτεύουν” κάθε τι, συμπεριλαμβανομένης και της μοτοσυκλέτας, στηρίζοντας έτσι το σύνθημα της Langen, “Εδώ κάνουμε τα πράγματα αλλιώς” (“We do things differently here”).

Τώρα, διατηρώντας τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό και πιστός στην υπόσχεση που είχε δώσει στον Alan Cathcart, το νέο LightSpeed 1200 δεν είναι δίχρονο, αλλά τετράχρονο, παραμένοντας ωστόσο κάτι ξεχωριστό. Για την ώρα δεν ανακοινώνεται η τιμή του, η οποία μαντεύουμε ότι θα είναι αντίστοιχη της μοναδικότητας που χαρακτηρίζει αυτή την δημιουργία.

​Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!Langen Lightspeed – Κινητήρας V2 1.190 κυβικών και 185 ίπποι, για λίγους!

 

Ετικέτες

Harley-Davidson Pan America 350 - Crossover entry-level μοντέλο

Με βάση το X350, παραμένει άγνωστο ακόμα αν θα το δούμε και Ευρώπη
Harley-Davidson X350RA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine ανακάλυψε στο εγχειρίδιο χρήσης του Harley-Davidson X350 μια επερχόμενη νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley-Davidson, με τα αρχικά X350RA, ενώ όπως φαίνεται πρόκειται για ένα επερχόμενο Pan America 350, που με τροχούς 17 ιντσών θα κάνει είσοδο στην κατηγορία των μικρών Crossover.

Η Harley-Davidson λάνσαρε φέτος στην Κίνα το naked μοντέλο X350, που βασίζεται στις μικρές μοτοσυκλέτες της QJ Motor. Η μοτοσυκλέτα κατόπιν εξήχθη στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλες αγορές, αποτελώντας την πιο προσιτή entry-level επιλογή για τους φαν της Harley-Davidson,

Πρόσφατα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της X350 στην Ιαπωνία κρύβει ένα ακόμα, επερχόμενο, μοντέλο, που όπως φαίνεται ίσως είναι ένα μικρό Pan America με Crossover στιλ.

Harley-Davidson X350RA

Όπως συμβαίνει με εγχειρίδια που έχουν φτιαχτεί για δύο ή τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν την ίδια βάση, έτσι κι εδώ, δίπλα στο X350 βλέπουμε να γίνεται αναφορά και σε ένα X350RA, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Harley-Davidson X350RA

Στο manual βλέπουμε πως τα δυο μοντέλα έχουν αρκετές διαφορές, με τη μέγιστη ιπποδύναμη του X350RA να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη, από τους 36 hp / 9.000 rpm σε 23 hp / 7.000 rpm, με αντίστοιχη μείωση ροπής από 3,16 kgm / 7.000 rpm στα 2,9 kgm / 5.000 rpm -βλέπουμε πως έχει αλλάξει εντελώς η απόδοση, με έμφαση στη χαμηλόστροφη και πιο ροπάτη απόδοση.

Harley-Davidson X350RA

Επιπλέον, στα 200 ανακοινώισμα κιλά βάρους, η X350RA ζυγίζει 8 kg περισσότερα από την X350 (βλ. τοποθέτηση φαίρινγκ, όπως στη μεγαλύτερη Pan America), και έχει ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων από 120/70-ZR17 και 160/60-ZR17 σε 110/70-17 και 150/60-17, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα PIRELLI ANGEL GT.

Harley-Davidson X350RA

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το μυστηριώδες X350RA, και περιμένουμε να δούμε αν όντως θα αφορά μια μικρή Pan America, και τέλος αν μετά την έλευση του στην κινέζικη αγορά το δούμε να εξάγεται και σε άλλες αγορές, όπως σε αυτή της Ευρώπης.