MV Agusta - Τα μοντέλα του 2024

Επίσημο έγγραφο τεχνικών προδιαγραφών δείχνει τα επερχόμενα μοντέλα της MV Agusta
MV Agusta 2024
Από το

motomag

5/5/2023

Έγγραφο που κατατέθηκε στις Η.Π.Α. και στη National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), αποκάλυψε τα μελλοντικά μοντέλα της MV Agusta για το 2024.

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ, πως στις 29 Δεκεμβρίου του 2022, το δικαστήριο του Varese εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η MV Agusta έχει πληρώσει όλα τα χρέη της, και έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που είχε στους πιστωτές της. Υπό την ηγεσία του CEO Timur Sardarov, πλέον η MV Agusta η οποία έχει ως στρατηγικό συνεργάτη την KTM AG ατενίζει το μέλλον πιο αισιόδοξα και αυτό φαίνεται και από ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας το οποίο αποκαλύπτει τη μελλοντική γκάμα της εταιρείας.

MV Agusta 2024

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο που κατατέθηκε στην Εθνική Υπηρεσία NHTSA, που είναι υπεύθυνη μεταξύ άλλων για τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας οχημάτων, και για την έγκριση της κυκλοφορίας τους, φανερώνει τα μελλοντικά σχέδια της MV Agusta.

Dragster RR

Στο εν λόγω έγγραφο βλέπουμε στη σειρά "B1" (naked / fighter μοντέλα) να υπάρχουν δύο νέες μοτοσυκλέτες με ονομασία Brutale 950 και Dragster 950. Αυτά τα δύο μοντέλα, θα συμπληρώσουν τα γνωστά τρικύλινδρα μοντέλα Brutale Rosso, Dragster Rosso, Brutale RR και Dragster RR. Δεδομένου ότι τα τρέχοντα τρικύλινδρα μοντέλα Brutale και Dragster χρησιμοποιούν τον κινητήρα των 798 κ. εκ., το όνομα "950" αποκαλύπτουν τη χρήση κινητήρα μεγαλύτερου κυβισμού. Η MV Agusta η οποία έχει ήδη παρουσιάσει έναν τρικύλινδρο κινητήρα 931 κ. εκ. απόδοσης 124 ίππων, ο οποίος εφοδιάζει το Lucky Explorer 9.5. Παρόλο που η μέγιστη ιπποδύναμη είναι μικρότερη από τους 140 hp των πιο δυνατών Dragster και Brutale 800 μοντέλων, ο κινητήρας είχε πιο ήπια ρύθμιση για τον χαρακτήρα του Explorer. Έτσι αναμένουμε διαφορετική ρύθμιση και μεγαλύτερη ιπποδύναμη για τα νέα 950 μοντέλα. Αν και δεν υπάρχει καμία αναφορά για μια σπορ μοτοσυκλέτα F3 950 ή για τις εκδόσεις "950" της Superveloce ή της Turismo Veloce, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι και οι δύο θα αποκτήσουν μια παρόμοια αναβάθμιση κινητήρα στο μέλλον.

Superveloce

Στη συνέχεια στο έγγραφο παρατηρούμε ακόμη ένα νέο μοντέλο στη σειρά F1 (sport μοντέλα), με ονομασία Superveloce 98 Edizione Limitata το οποίο θα συμπληρώσει τα Superveloce 800, Superveloce Alpine και Superveloce Ago. Η ονομασία 98 Edizione Limitata πιθανότατα να παραπέμπει στην αναγέννηση της MV Agusta 25 χρόνια πριν με την F4 του 1998. Αν είναι έτσι, αναμένουμε να δούμε τη μοτοσυκλέτα σε κόκκινη-ασημί διχρωμία, όπως του εμβληματικού μοντέλου του Tamburini.

Lucky Explorer 9.5

Στη σειρά Ε1 (Enduro / On-Off) έχουμε εκπλήξεις, καθώς αν θυμάστε από τη συνέντευξη του Stefan Pierer στον συνεργάτη του ΜΟΤΟ Alan Cathcart, ο ισχυρός άνδρας του Pierer Group είχε δηλώσει πως η MV Agusta δεν πρόκειται να βγάλει το μικρό Lucky Explorer 5.5 στην παραγωγή, ενώ το Lucky Explorer 9.5 θα έμπαινε στον πάγο “γιατί η αγορά δεν χρειάζεται αυτή την στιγμή ακριβές Adventure μοτοσυκλέτες που επικεντρώνονται στο χώμα, αλλά κυρίως όμως δεν το χρειάζεται η MV Agusta στην γκάμα της, αν αυτή η γκάμα δεν επεκταθεί πρώτα καλύπτοντας τους παραδοσιακούς τομείς ενασχόλησης της MV Agusta”. Θυμίζουμε πως η PIERER Mobility AG πλέον κατέχει το 25.1% της MV Agusta, ενώ παράλληλα δυο μέλη της ΚΤΜ βρίσκονται στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας από το Βαρέζε.

Κι αν ο Pierer διατεινόταν πως τα Explorer μοντέλα των Ιταλών δεν είχαν θέση στη γκάμα τους, να τώρα που η MV Agusta καταθέτει έγγραφα όχι για μία αλλά για τρεις εκδόσεις του Lucky Explorer 9.5 στις Η.Π.Α.! Εδώ κρύβεται σίγουρα ένα power-play / μπρα ντε φερ μεταξύ των Pierer & Sardarov, και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην “οικογενειακή” αυτή κόντρα.

Lucky Explorer

Επιστρέφοντας στα μοντέλα της MV Agusta για το 2024, στην κατηγορία On-Off, βλέπουμε χαρτιά για τη βασική έκδοση του Lucky Explorer 9.5, ενώ δίπλα της βρίσκονται δύο νέες εκδόσεις με υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού και ονομασίες LXP Orioli και LXP Premium. Η πρώτη έκδοση Lucky Explorer Orioli παραπέμπει στον θρυλικό αγωνιζόμενο Edi Orioli που είχε κερδίσει 4 φορές το Rally Dakar, δυο εξ αυτών με οποίος είναι ένας θρύλος των δύο τροχών καθώς έχει κερδίσει τον διάσημο αγώνα τέσσερις φορές, δυο εξ αυτών με Cagiva Elefant με χορηγό τη Lucky Strike, τη μοτοσυκλέτα που “γέννησε” το MV Agusta Lucky Explorer 9.5. Η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να διαθέτει περισσότερο σκληροπυρηνικό εξοπλισμό με στόχο την εκτός δρόμου απόδοση, ενώ η έκδοση Lucky Explorer Premium αναμένεται να έρχεται φορτωμένη με μπόλικο επίσημο έξτρα εξοπλισμό.

Superveloce Serio Oro

Στη σειρά Β7, στην οποία υπάρχουν οι τετρακύλινδρες προτάσεις 1.000 κ. εκ. της MV Agusta θα βρούμε δύο νέες προτάσεις, τις Superveloce 1000 R και Superveloce 1000 S. Αυτές οι δύο εκδόσεις θα πλαισιώσουν τις Brutale 1000 RR, Brutale 1000 RS, Brutale 1000 RR Nurburgring, Rush, Rush 1000 και τη Superveloce 1000 Serie Oro που παρουσιάστηκε στην EICMA 2022 σε μορφή προ-παραγωγής. Όσον αφορά στην Superveloce 1000 Serie Oro (το κορυφαίο ρετρό σπορ μοντέλο της φίρμας με τετρακύλινδρο κινητήρα και 208 hp!), αυτή βρίσκεται στα χαρτιά που κατέθεσε στην NHTSA η MV Agusta, ως μοντέλο παραγωγής.

921S

Στην τελευταία σειρά του εγγράφου αυτή της J1, βλέπουμε δύο μοντέλα με ονομασία 921 S και 921 GT τα οποία θα είναι δύο νέα ρετρό (tech-retro τα αποκαλεί η ίδια η εταιρεία) μοντέλα.

921 engine

Η μονόσελη 921 S η οποία παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο πέρυσι, διαθέτει μια νέα έκδοση του τετρακύλινδρου κινητήρα 921 κ. εκ., ενώ το στυλ της μοτοσυκλέτας αποτίει φόρο τιμής στην 750S της δεκαετίας του 1970. Η 921 GT θα χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα, αλλά με σχεδίαση που θα είναι πιο κοντά στην παλιά 750 GT του 1972-74. Ουσιαστικά, είναι πιθανό να είναι μια έκδοση της 921 S με σέλα συνεπιβάτη καθώς και κάγκελα προστασίας.

Ετικέτες

KTM 450 Rally Replica 2025 - Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Σε περιορισμένη παραγωγή 100 τεμαχίων και τιμή… όταν παραγγείλεις
motomagKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/4/2024

Η KTM φέρνει το ανανεωμένο 450 Rally Replica στην γκάμα της, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ιδιώτες που τρέχουν σε Rally να αποκτήσουν μία κορυφαία μοτοσυκλέτα, η οποία κουβαλάει πάνω της όλη την τεχνογνωσία που έχουν συλλέξει οι “πορτοκαλί” από την πολύχρονη εμπλοκή τους με θρυλικούς χωμάτινους αγώνες αντοχής, όπως το Dakar.

Μετρώντας μέχρι σήμερα 235 νίκες σε σκέλη του Rally Dakar και 19 τίτλους, είναι ξεκάθαρο ότι η KTM έχει θέσει τα σωστά θεμέλια για να θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους κατασκευαστές του θεσμού. Το 450 Rally Replica έχει παίξει σημαντικό ρόλο για την κατάκτηση των 10 από αυτούς τους τίτλους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στην ιστορία του θεσμού, ενώ το όνομά του έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο με τα πρωταθλήματα Rally Raid. Οι αυστριακοί αποφάσισαν για το 2025 να ανανεώσουν το θρυλικό του μοντέλο, δίνοντας την ευκαιρία σε 100 τυχερούς ιδιώτες να νιώσουν εργοστασιακοί αναβάτες.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica έχει δεχτεί την πιο σημαντική ανανέωση από το 2020, με νέο κινητήρα, πιο επιθετικό σχεδιασμό και αναθεωρημένο πλαίσιο, το οποίο έχει εξελιχθεί από την KTM Factory Racing. Σύμφωνα με τους αυστριακούς, η νέα έκδοση είναι πιο κοντά από ποτέ, μέχρι σήμερα, στο πρωτότυπο των εργοστασιακών αναβατών.

Ξεκινάμε από την “καρδιά” της μοτοσυκλέτας, τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 450 κυβικών με τροφοδοσία ψεκασμού, που συναντάμε στα Motocross και Enduro μοντέλα της KTM, όπου η κεφαλή με τον 1ΕΕΚ έχει επανασχεδιαστεί. Ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ενισχυθεί, για μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία, χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση. Η ψύξη γίνεται πλέον από δύο ξεχωριστά ψυγεία, αντί για την μία ενιαία μονάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με στόχο τη βελτιωμένη ροή του ψυκτικού και την καλύτερη ψύξη των μετάλλων του κινητήρα.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Νέο είναι και το πλαίσιο, το οποίο έχει κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος KTM Motorsports. Για τη δημιουργία του ακολουθήθηκε η τεχνική “hydro-forming”, ενώ οι ατσάλινοι σωλήνες έχουν κοπεί με laser για μεγαλύτερη ακρίβεια. Χάρη στις τεχνικές αυτές και την τεχνολογία CAD, έχουν υπολογιστεί τόσο η διαμήκης όσο και η στρεπτική ακαμψία. Σύμφωνα με την KTM τα υψηλά επίπεδα πληροφόρησης στον αναβάτη παραμένουν, απορροφώντας τις ανωμαλίες χωρίς να θυσιάζεται η σταθερότητα στις ευθείες. Το νέο αλουμινένιο ψαλίδι είναι κενό στο εσωτερικό του και έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βελτιωμένη ακαμψία και αξιοπιστία, με το χαμηλότερο δυνατό βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Πίσω βρίσκουμε ένα ρεζερβουάρ 16 λίτρων, το οποίο λειτουργεί και ως υποπλαίσιο, ενώ δύο ακόμα χωρητικότητας 9 και 9,5 λίτρων μπροστά, με τα συνολικά 34,5 λίτρα βενζίνης να προσφέρουν υψηλά επίπεδα αυτονομίας στο 450 Rally Replica του 2025, ακόμη και για τα μεγαλύτερα σε απόσταση rally. Τα ρεζερβουάρ ελέγχονται από δύο ξεχωριστές αντλίες βενζίνης, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, είτε για τα μπροστινά, είτε για το πίσω.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Στις αναρτήσεις η KTM εξοπλίζει το ανανεωμένο 450 Rally Replica με τις πιο πρόσφατες δημιουργίες της σειράς WP PRO. Μπροστά το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT PRO 7548 με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου, δένει πάνω σε κατεργασμένες σε εργαλειομηχανή CNC τιμονόπλακες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί σε 23 χιλιοστά offset. Η άνω τιμονόπλακα εξοπλίζεται επίσης με καβάλετα με σύστημα PHDS, που έχει εξελιχθεί από την ίδια την KTM. Πίσω, το μονό αμορτισέρ WP XACT PRO 7750 είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ έχει δοκιμαστεί σε οριακές συνθήκες σε πολλαπλά σκέλη Rally, από τους εργοστασιακούς αναβάτες, Kevin Benavides και Matthias Walkner. Το πακέτο ολοκληρώνει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού SCOTTS.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Εμφανισιακά, το 450 Rally Replica του 2025 έχει δεχτεί σημαντικές αλλαγές, με περισσότερες γωνίες και πιο επιθετικό ύφος. Ο ειδικά σχεδιασμένος πύργος από carbon fiber, για χαμηλό βάρος, προστατεύεται από ένα βελτιωμένο φαίρινγκ, το οποίο υπόσχεται καλύτερη αεροδυναμική συμπεριφορά. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερους στροβιλισμούς και θόρυβο, για τον αναβάτη. Τα όργανα είναι και αυτά νέα, πιο στενά, με ενσωματωμένες τις προειδοποιητικές λυχνίες, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για εγκατάσταση ψηφιακού roadbook. Ο νέος LED προβολέας έχει, σύμφωνα με την KTM, 33% ισχυρότερη δέσμη φωτός, για πιο εύκολη πλοήγηση στα πολύ πρωινά ή τα νυχτερινά σκέλη.

Μία όμορφη λεπτομέρεια που συναντάμε στο 450 Rally Replica είναι μία ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη γι’ αυτό εργαλειοθήκη, η οποία έχει ενσωματωθεί στο προστατευτικό κάλυμμα του κινητήρα. Με αυτόν τον τρόπο, ο αναβάτης έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε εργαλεία, ενώ ταυτόχρονα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να κουβαλάει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται, καταπονώντας ακόμη περισσότερο το σώμα του με επιπλέον βάρος.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους

Το 450 Rally Replica κατασκευάζεται και συναρμολογείται στην Αυστρία από το αγωνιστικό τμήμα KTM Motorsports και ρυθμίζεται για κάθε αναβάτη ξεχωριστά. Θα είναι διαθέσιμο σε μόλις 100 κομμάτια για όλο τον κόσμο, με τις παραγγελίες να ξεκινούν στις 24 Απριλίου 2024. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα από τα 100 αντίτυπα, τότε θα πρέπει να κατευθυνθείτε στον πλησιέστερο έμπορο μοτοσυκλετών KTM, προκειμένου να παραγγείλετε την KTM 450 Rally Replica 2025, όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε και για την τιμή της.

KTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφουςKTM 450 Rally Replica 2025 – Για να κυριαρχήσεις στους αμμόλοφους