Νέα Yamaha WR450F και WR250F: Επιστροφή στα αγωνιστικά Enduro με ολοκαίνουριο 450

Μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού
WR 2024
Από το

motomag

14/9/2023

Η Yamaha παρουσίασε τα νέα enduro μοντέλα της WR450F και WR250F για το 2024, με το μεγάλο της μοντέλο να αποκτά νέο κινητήρα και πλαίσιο, μικρότερες διαστάσεις και νέο Traction control. Από την άλλη το WR250F συνεχίζει για το 2024 χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και την αγωνιστική εμπειρία από τα παγκόσμια πρωταθλήματα η Yamaha παρουσίασε τα νέα της μοντέλα enduro για το 2024. Η WR450F για τη νέα χρονιά έχει δεχθεί ένα πλήθος αναβαθμίσεων και βελτιώσεων, παίρνοντας πολλά στοιχεία από την motocross μοτοσυκλέτα YZ450F η οποία αποτελεί μια ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα στο πρωτάθλημα MXGP. Η νέα WR450F του 2024 είναι η ελαφρύτερη, λεπτότερη μοτοσυκλέτα enduro 450 κυβικών εκατοστών που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την εταιρεία των τριών διαπασών σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Yamaha. Ο εξωτερικός σχεδιασμός είναι νέος, καθώς η WR450F έχει μικρότερες διαστάσεις οι οποίες μαρτυρούν την συγγένεια με την YZ450F, ενώ η ECU έχει νέα χαρτογράφηση για τον ψεκασμό, νέες ρυθμίσεις για την ανάρτηση, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου και προδιαγραφές ώστε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες enduro.

WR 2024

Ολοκαίνουριος ισχυρότερος και ελαφρύτερος κινητήρας προερχόμενος από την YZ450F

Ο κινητήρας με ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή που διαθέτει η WR450F βασίζεται στον κινητήρα της motocross YZ450F. Η Yamaha υπόσχεται αυξημένη ισχύ χάρη στην νέα εισαγωγή, και στον αυλό εισαγωγής, με πιο ευθεία διαδρομή προς τις μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου των 39 χιλ. Εκτός το ότι είναι ελαφρύτερος και μικρότερος σε διαστάσεις από τον κινητήρα του προηγούμενου μοντέλου, ο 450 κ. εκ. κινητήρας με ξηρό κάρτερ είναι εφοδιασμένος με νέο σφυρήλατο έμβολο, ελαφρύ κύλινδρο, και νέα καδένα εκκεντροφόρου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανταπεξέρχονται στην αυξημένη απόδοση. Το σύστημα διαχείρισης αέρα της WR450F του 2024 έχει επανασχεδιαστεί πλήρως και το φιλτροκούτι αντλεί αέρα από το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας, μέσω αεραγωγών που έχουν τοποθετηθεί στα νέα πλαϊνά καπάκια, το πλαίσιο και το ρεζερβουάρ. Περιλαμβάνεται επίσης, ένα κοντό τελικό εξάτμισης, το οποίο βελτιώνει τη συγκέντρωση των μαζών και υπογραμμίζει τις μικρές διαστάσεις της WR450F. Οι ειδικές για την WR ρυθμίσεις της τροφοδοσίας έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν ακόμη πιο ελεγχόμενη παροχή ισχύος στις χαμηλότερες στροφές, καθώς και άμεση, γραμμική ροπή σε όλο το φάσμα στροφών.

WR 2024

Νέος συμπλέκτης με μονό ελατήριο δίσκων που προσφέρει ελαφρύτερη αίσθηση

Για μειωμένο βάρος, ακρίβεια στον χειρισμό και ελαφρύτερη αίσθηση, η WR450F του 2024 είναι εξοπλισμένη με έναν νέου σχεδιασμού συμπλέκτη με μονό ελατήριο δίσκων, ο οποίος περιλαμβάνει οκτώ ανθεκτικότερους δίσκους τριβής που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την WR. Το γρανάζι της  πρωτεύουσας και το καπάκι της έχουν ενσωματωθεί μέσα στο μηχανισμό του συμπλέκτη, ενώ τα 6 ελατήρια του προηγούμενου μοντέλου έχουν αντικατασταθεί από ένα μονό ελατήριο δίσκου (όπως στα αυτοκίνητα), το οποίο παρέχει καλύτερο έλεγχο κατά την αποσύμπλεξη και το πατινάρισμα του συμπλέκτη στις στις εξόδους από τις αργές στροφές. Το κιβώτιο 5 ταχυτήτων διαθέτει μακριές σχέσεις και έχοντας μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του πρωτεύοντα άξονα και του άξονα μετάδοσης κίνησης. Τα γρανάζια του πρωτεύοντα άξονα είναι φαρδύτερα, για αυξημένη αντοχή σε συνδυασμό με μειωμένο βάρος. Οι μακριές σχέσεις δίνουν στον αναβάτη τη δυνατότητα, να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικότερα τα χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

WR 2024

Νέο μικρών διαστάσεων πλαίσιο αλουμινίου

Το νέο πλαίσιο της WR450F έχει την ίδια σχεδίαση με το πλαίσιο της YZ450F όμως έχει αλλαγές, ώστε να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των αγώνων Enduro και στους χωματόδρομους. Η βασική αλλαγή στο νέο πλαίσιο είναι ο λαιμός που έχει τοποθετηθεί 15mm χαμηλότερα με νέες ραφές του ρεζερβουάρ που έχουν προφίλ σχήματος U στο πίσω μέρος, το νέο πλαίσιο αλουμινίου δύο δοκών εξασφαλίζει χαμηλότερο κέντρο βαρύτητας, για μεγαλύτερη ευελιξία στις στροφές.

Σε σύγκριση με το πλαίσιο που χρησιμοποιείται στην  YZ450F, το πλαίσιο της WR450F έχει αναθεωρημένα χαρακτηριστικά ελαστικότητας, ώστε να προσφέρουν αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κραδασμών. Επιτρέποντας μια ελαφρά πλευρική κάμψη κατά την απορρόφηση κραδασμών σε ανώμαλο έδαφος, το πλαίσιο της WR450F διευκολύνει τις διορθωτικές κινήσεις και μειώνει την καταπόνηση του αναβάτη, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά την πρόσφυση στο χωμάτινο τερέν. Στα νέα ειδικά για αγώνες enduro χαρακτηριστικά του πλαισίου περιλαμβάνονται ειδικές βάσεις κινητήρα με μεγαλύτερο εύρος-βαθμό ελαστικότητας.

WR 2024

Μικρότερες διαστάσεις για μεγαλύτερο εύρος κινήσεων του σώματος του αναβάτη

Η νέα σχεδίαση της WR450F περιλαμβάνει λεπτότερα πλαστικά, τα οποία έχουν στενέψει συνολικά τη μοτοσυκλέτα κατά 50 χιλ. Η σιλουέτα της μοτοσυκλέτας στο κέντρο είναι πιο λεπτή και έχει γίνει πιο επίπεδο το προφίλ σέλας ώστε να διευκολύνουν τον αναβάτη να αλλάζει τη θέση του σώματός του, κατά το φρενάρισμα, την επιτάχυνση και τις στροφές. Τα μικρών διαστάσεων πλαϊνά καπάκια και τα μικρότερα φτερά εμπρός και πίσω, υπογραμμίζουν την λεπτή σχεδίαση που καθιστά την WR450F, το πιο ευέλικτο μοντέλο enduro 450 κ. εκ. της Yamaha μέχρι σήμερα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ιαπωνικής εταιρείας. Το νέο μπροστινό φτερό παρέχει επίσης, βελτιωμένη ροή αέρα στα ψυγεία για πιο αποτελεσματική ψύξη, ενώ το νέου σχήματος πίσω φτερό διευκολύνει τον αναβάτη στο κράτημα της μοτοσυκλέτας, όταν την σηκώνει με τα χέρια.

WR 2024

Ανάρτηση KYB με πιο μικρή διαδρομή, για χαμηλότερο ύψος σέλας

Οι ανάρτησεις της KYB της WR450F έχουν σχεδιαστεί για να αποδίδουν σε ποικιλία εδαφών. Σε σύγκριση με της YZ450F, η WR450F του 2024 διαθέτει μικρότερη κατά 10 χιλ. διαδρομή εμπρός και πίσω, η οποία παρέχει χαμηλότερο ύψος σέλας και χαμηλότερο κέντρο βάρους, με τον αναβάτη να κάθεται πλέον χαμηλότερα κατά 10 χιλ. κάτι το οποίο έχει σημαντική διαφορά στον χειρισμό, ειδικά στις κλειστές στροφές σε τεχνικά εδάφη. Η θέση οδήγησης της WR450F του 2024 έχει αλλάξει με το χαμηλότερο ύψος της σέλας, αλλά και από τη μετατόπιση των μαρσπιέ χαμηλότερα για να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των γοφών και των ποδιών του αναβάτη κατά 10 χιλ. Επίσης, το τιμόνι έχει μετακινηθεί ελαφρώς πιο κοντά στον αναβάτη. Αυτό δίνει μια πιο φυσική θέση οδήγησης, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη σύνδεση του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα. Το πιρούνι της KYB έχει ένα νέο χειροκίνητο ρυθμιστή απόσβεσης συμπίεσης για ρύθμιση της ανάρτησης χωρίς εργαλεία. Ο συνδυασμός ενισχυμένων τσιμουχών στα καλάμια και επανασχεδιασμένων προστατευτικών του πιρουνιού, παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από βρωμιά και σκόνη κάτι που συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των τσιμουχών.

WR 2024

Απλοποιημένη εφαρμογή Power Tuner για τέλειο έλεγχο

Η Yamaha έχει προσαρμόσει την εξ αποστάσεως ρύθμιση της τροφοδοσίας μέσω App στα 4-χρονα Off Road Competition μοντέλα της με την εφαρμογή που ονομάζει “Power Tuner” η οποία είναι απλοποιημένη για το 2024. Για το 2024 υπάρχει η λειτουργία “Quick Tuning” που επιτρέπει στον αναβάτη, να επιλέξει εύκολα οποιαδήποτε ρύθμιση κινητήρα από “Smooth” έως “Aggressive”, με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του smartphone ώστε να ταιριάξει την απόδοσή του στις εκάστοτε συνθήκες. Επίσης η νέα λειτουργία Lap Timer επιτρέπει στους αναβάτες και τις ομάδες, να βλέπουν ποιες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν την καλύτερη απόδοση. Η εφαρμογή Power Tuner διατηρεί επίσης την προηγουμένως διαθέσιμη προσομοίωση 4x4 (16 επίπεδα), η οποία δίνει στους αναβάτες την ευκαιρία, να κάνουν πιο λεπτομερείς αλλαγές στην τροφοδοσία καυσίμου και στον χρονισμό της ανάφλεξης.

WR 2024

Νέο σύστημα Traction control και διακόπτης λειτουργιών στο τιμόνι

Το νέο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης διαθέτει δύο επίπεδα υποβοήθησης και λειτουργία απενεργοποίησης, αυτή η τεχνολογία ηλεκτρονικού ελέγχου κόβει την ισχύ όταν υπάρξει γλίστρημα του πίσω τροχού, χρησιμοποιώντας τον έλεγχο της ανάφλεξης. Οι αναβάτες μπορούν εύκολα να επιλέξουν διαφορετικές ρυθμίσεις για την χαρτογράφηση του κινητήρα και του Traction Control χρησιμοποιώντας τον διακόπτη πολλαπλών λειτουργιών που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του τιμονιού. Οι προσωπικές χαρτογραφήσεις μπορούν να “φορτωθούν” στη μοτοσυκλέτα με τη χρήση της εφαρμογής Power Tuner. Οι ρυθμίσεις μπορούν να επιλεγούν και εν κινήσει. Η WR450F είναι πλήρως εξοπλισμένη για αγώνες enduro διαθέτοντας πίσω τροχό 18 ιντσών, ελαστικά enduro, φώτα, όργανα, πλαϊνό σταντ και βεντιλατέρ ψυγείου. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ καυσίμου φτάνει τα 7,4 λίτρα (μεγαλύτερο από αυτό της YZ450F). Το προστατευτικό του κινητήρα και το τελικό εξάτμισης συμπληρώνουν τις προδιαγραφές enduro.

WR 2024

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Ολοκαίνουριος ισχυρότερος και ελαφρύτερος κινητήρας τύπου YZ450F
 • Υψηλότερης απόδοσης εισαγωγή αέρα νέος συμπλέκτης με μονό ελατήριο δίσκων και ελαφρύτερη αίσθηση
 • Ελαφρύ κιβώτιο 5 ταχυτήτων με μακριές σχέσεις
 • Νέο μικρότερων διαστάσεων πλαίσιο αλουμινίου
 • Ανάρτηση KYB με πιο μικρή διαδρομή, για χαμηλότερη συγκέντρωση των μαζών
 • Λεπτότερη σιλουέτα και συνολικά μικρότερες διαστάσεις για ευκολότερες μετατοπίσεις του αναβάτη πάνω στη μοτοσυκλέτα
 • Νέα εργονομία
 • Απλοποιημένη εφαρμογή Power Tuner
 • Νέο Traction Control
 • Πλήρεις προδιαγραφές για αγώνες enduro

Το μικρότερο αδερφάκι της WR450F, το WR250F το οποίο είχε δεχθεί πληθώρα αλλαγών και βελτιώσεων το 2022, για το 2024 παραμένει ως έχει χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Ο κινητήρας και το πλαίσιο προέρχεται από το motocross μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας YZ250F, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ειδικά για enduro χρήση. Ο ανεστραμμένης κυλινδροκεφαλής κινητήρας των 250 κ. εκ., με το 6ταχυτο κιβώτιο, τα επανασχεδιασμένα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, την ειδική χαρτογράφηση και το υψηλής χωρητικότητας σύστημα ψύξης δίνει στον αναβάτη ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει την καλύτερή του απόδοση σε διαφορετικές συνθήκες. Όπως και στην WR450F και στο μικρό μοντέλο enduro της Yamaha υπάρχει η εφαρμογή Power Tuner καθώς και ο διακόπτης χαρτογράφησης για την απόδοση του κινητήρα.

WR 2024

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Κινητήρας YZ250F
 • Ανεστραμμένη κυλινδροκεφαλή με την εισαγωγή εμπρός
 • Ελαφρύ πλαίσιο αλουμινίου
 • Ανάρτηση για την κατηγορία enduro από την KYB
 • Εφαρμογή Power Tuner
 • Κιβώτιο 6 ταχυτήτων με μακριές σχέσεις
 • Συγκέντρωση των μαζών στο κέντρο
 • Διακόπτης χαρτογράφησης κινητήρα με 2 λειτουργίες
 • Ελαφριά οθόνη πολλαπλών λειτουργιών η οποία αναπτύχθηκε στους αγώνες της κατηγορίας MX2

Η WR450F του 2024 θα είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο του 2023, σε χρώμα Icon Blue, ενώ η WR250F θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2023, ομοίως σε χρώμα Icon Blue με νέα γραφικά.

WR 2024
Ετικέτες

Νέα γενιά KTM 390 Adventure - Δοκιμές εξέλιξης και για δεύτερη έκδοση

Αυτή τη φορά με τροχό 19 ιντσών, αντί για τον 21 της πιο χωμάτινης μοτοσυκλέτας
KTM 390 Adventure 2025
Από το

motomag

18/6/2024

Όλο και πιο κοντά προς την επίσημη παρουσίασή της βαδίζει η νέα γενιά του KTM 390 Adventure που εντοπίστηκε ξανά να δοκιμάζεται σε δημόσιο δρόμο και δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί σε δύο εκδόσεις το 2025.

Το επόμενο 390 Adventure υιοθετεί τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση των Αυστριακών έχοντας παράλληλα μία σαφώς πιο rally-raid εμφάνιση που αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία στον αναβάτη από τα στοιχεία της φύσης.

Αναμφίβολα σε αυτό θα συμβάλλει η μεγαλύτερη σε ύψος ζελατίνα που εκτείνεται χαμηλά και πλάγια περνώντας πάνω από τα εμπρός φλας με τον διπλό LED προβολέα να περιβάλλεται από LED φώτα ημέρας.

KTM 390 Adventure 2025

Ο κινητήρας που θα χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα είναι ο μονοκύλινδρος που βλέπουμε στο νέο 390 Duke, ενώ από τότε που είδαμε για πρώτη φορά το πρωτότυπο να κυκλοφορεί έξω από το εργοστάσιο των Αυστριακών, στις αρχές του 2022, πολλά έχουν αλλάξει αναφορικά με το ατσάλινο πλαίσιο αλλά και το αλουμινένιο ψαλίδι.

Σε αυτή την τελευταία μέχρι στιγμής εμφάνιση της μοτοσυκλέτας της ΚΤΜ σε δημόσιο δρόμο, έξι μήνες έπειτα από την προηγούμενη, η σχεδίασή της παραμένει ως είχε. Αυτά είναι μάλλον καλά νέα για τους φίλους των Αυστριακών και όχι μόνο αφού το συγκεκριμένο look είναι κάτι που το ζητούν πλέον οι αναβάτες των adventure σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα νέα που προκύπτουν από τις νέες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν να κάνουν με τον εμπρός τροχό του 390 Adventure, αφού στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι η διάμετρος βρίσκεται στις 19 ίντσες.

KTM 390 Adventure 2025

Προφανώς οι Αυστριακοί εξελίσσουν και μία έκδοση με λιγότερο ακραία χαρακτηριστικά αναφορικά με την απόδοσή της στο χώμα, μία έκδοση που θα διαχωρίζει σαφώς τη θέση της από εκείνη με τον εμπρός τροχό των 21 ιντσών και θα είναι ακόμη πιο εύχρηστη στην καθημερινότητα.

Λογικά, εκτός από τον μικρότερης διαμέτρου εμπρός τροχό, διαφορές μεταξύ των δύο εκδόσεων θα υπάρχουν και στις διαδρομές των αναρτήσεων που θα είναι μικρότερες στο 390 Adventure με την 19άρα εμπρός ζάντα να έχει παράλληλα σέλα πιο κοντά στο έδαφος.

Έτσι και εκτός απροόπτου, το νέο 390 Adventure θα έχει δύο εκδόσεις με την καθεμιά να έχει το δικό της μεγάλο ενδιαφέρον και η παρουσίασή του δεν αποκλείεται να γίνει στην ερχόμενη EICMA.

Ετικέτες