Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Ο διάδοχος του Suzuki DR Big!

Σε εντελώς διαφορετική πλατφόρμα όμως…

Προφανώς οι περισσότεροι θα θυμάστε το DR Big της Suzuki, ίσως κάποιοι –όπως εγώ, ως πρώην ιδιοκτήτης δύο εξ αυτών- με κάποια νοσταλγία για το μεγαλύτερο μονοκύλινδρο παραγωγής. Ήταν ένας εκ των θεμελιωδών προγόνων των σύγχρονων adventure bikes, μαζί με το R80G/S της BMW και το Yamaha Tenere. Ξεκίνησε την καριέρα του με τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 727 κυβικών, ο οποίος απέδιδε 52 ίππους, ενώ το 1990 ο κυβισμός αυξήθηκε στα 779cc και η απόδοση στους 54 ίππους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την κατανάλωση… Παρ' όλα αυτά, η συμπεριφορά του στο χώμα ήταν εξαιρετική, ενώ και στους αγώνες rally εκείνης της εποχής διέγραψε μια αξιοσημείωτη πορεία την δεκαετία που ακολούθησε. Το 1999 αποσύρθηκε από την παραγωγή, αλλά το χαρακτηριστικό στιλ του με το ρύγχος κάτω από τον προβολέα, αποτέλεσε έμπνευση για την μορφή των σημερινών μεγάλων οn-off.

Ο γενάρχης των DR Big με τον κινητήρα των 727cc
 

Από την εποχή που σταμάτησε η παραγωγή του Big, η κατηγορία των adventure bikes εξελίχθηκε με γοργά βήματα. Οι κυβισμοί μεγάλωσαν, οι επιλογές αυξήθηκαν χάρη στην είσοδο όλο και περισσότερων εργοστασίων σε μια αγορά που είδε μεγάλη αύξηση και πλέον, σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν κι από έναν τουλάχιστον εκπρόσωποι στην κατηγορία. Μέχρι και η Harley ετοιμάζει τον δικό της!
Τώρα, είκοσι χρόνια μετά τον αποχαιρετισμό του DR Big, η Suzuki ετοιμάζεται να αναβιώσει το project, αλλά πάνω σε μια διαφορετική πλατφόρμα σε σχέση με το αρχικό concept. Σύμφωνα με πηγές μέσα από την Suzuki, το εργοστάσιο φλερτάρει με την ιδέα να επαναφέρει την φιλοσοφία του Big εδώ και αρκετό καιρό, με μια μοτοσυκλέτα που θα έχει καθαρά χωμάτινους προορισμούς, βασισμένο όμως πάνω στο V-Strom 1000. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μιλάμε για ένα πραγματικό DR, καθώς δεν θα πρόκειται για ένα θηριώδες μονοκύλινδρο αλλά για την δοκιμασμένη λύση του V-2 από το Hamamatsu. Πολλοί βέβαια συνάδελφοι, κυρίως Άγγλοι, έπαθαν παράκρουση με την επιστροφή του Big χάνοντας όμως την ουσία, για το ότι πρόκειται δηλαδή για μια ειδική έκδοση του νέου V-Strom 1000 που θα παρουσιαστεί ως μοντέλο του 2020.

Η ειδική έκδοση θα διαθέτει ακτινωτούς τροχούς με διαστάσεις 21'' μπροστά και 18'' πίσω, ένα ελαφρώς αυξημένης χωρητικότητας ρεζερβουάρ, όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα, μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και πολλά στοιχεία από την εργονομία και την θέση οδήγησης του V-Strom, ενώ η παρουσίασή του θα γίνει το 2021. Το concept βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία της γερμανικής Hessler Motorsport, η οποία κατασκεύασε ένα kit για το V-Strom 1000, με την Suzuki να αντλεί μεγάλο μέρος της έμπνευσης από την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.