Royal Enfield HNTR 450 - Υγρόψυκτος και με... διπλάσια ιπποδύναμη ο επερχόμενος αδελφός του HNTR 350

Πιάστηκε σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας τον μονοκύλινδρο κινητήρα “Sherpa” 450 κυβικών, που είδαμε στο Himalayan 450
motomagRoyal Enfield HNTR 450 – Έρχεται ο μεγάλος αδελφός του HNTR 350
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

29/1/2024

Η Royal Enfield φαίνεται ότι θέλει να μεγαλώσει την γκάμα των μοντέλων της που χρησιμοποιούν τον ολοκαίνουργιο κινητήρα με την κωδική ονομασία “Sherpa”, ξεκινώντας με τον μεγάλο αδελφό του HNTR 350, διατηρώντας τη μονοκύλινδρη διάταξη, αλλά με περισσότερα κυβικά, αυξημένη ισχύ και υγρόψυξη.

Σε κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έρχονται από την Ινδία, βλέπουμε ότι η Royal Enfield δοκιμάζει ένα νέο μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιεί τον υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα των 451,6 κυβικών, το οποίο αναμένεται να ονομάζεται HNTR 450. Ο συγκεκριμένος κινητήρας αποτελεί την πιο προηγμένη μονάδα που έχουμε δει να φέρνει στην παραγωγή η ινδική εταιρεία και η πρώτη που χρησιμοποιεί Ride-by-Wire ψεκασμό, με την απόδοση να φτάνει τους 39,5 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 4 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 5.500 στροφές. Επομένως, αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση από τους 20,2 ίππους στις 6.100 στροφές και τα 2,75 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 4.000 στροφές του αερόψυκτου μονοκύλινδρου HNTR 350. Το νέο HNTR 450 αναμένεται να είναι φθηνότερο από το Himalayan 450, καθιστώντας το ταυτόχρονα μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση στην κατηγορία του.

Σχεδιαστικά, όπως βλέπουμε από τις κατασκοπευτικές φωτογραφίες, δανείζεται πολλά στοιχεία από το HNTR 350, με τον στρογγυλό προβολέα και τους επίσης στρογγυλούς καθρέπτες να παραμένουν ως είχαν. Το ίδιο ισχύει και για την ενιαία μονοκόμματη σέλα, ενώ και το ρεζερβουάρ μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία με του μικρότερου αδελφού. Οι χυτοί τροχοί με μπράτσα αναμένεται να είναι 17 ιντσών μπροστά και πίσω, χωρίς τη χρήση σαμπρέλας. Από τις φωτογραφίες δεν διακρίνεται καθαρά αν το στρογγυλό όργανο θα είναι το ίδιο με του HNTR 350, ή αν η RE θα εφοδιάσει το νέο μοντέλο με τη στρογγυλή έγχρωμη TFT οθόνη 4 ιντσών που βρίσκουμε στο Himalayan 450. Αυτό που σίγουρα έρχεται από το adventure μοντέλο της ινδικής εταιρείας είναι το πίσω τμήμα, με το φανάρι να ενσωματώνεται στα φλας, δημιουργώντας μία πιο καθαρή ουρά. Αυτό υποδηλώνει ότι τουλάχιστον τα πίσω φωτιστικά σώματα θα είναι LED, τεχνολογία που πιθανότατα θα δούμε και στον προβολέα. Το HNTR 350, το οποίο έχουμε στο περιοδικό στα πλαίσια δοκιμής μακράς διάρκειας, μας έχει εκπλήξει με τον εύχρηστο χαρακτήρα του και την λειτουργικότητά του, όμως ο προβολέας του είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία για τα οποία μπορούμε να παραπονεθούμε. Η δέσμη του δεν φωτίζει επαρκώς το δρόμο, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες, επομένως μία αναβάθμιση σε αυτόν τον τομέα, είναι ευπρόσδεκτη.

Royal Enfield HNTR 450 – Έρχεται ο μεγάλος αδελφός του HNTR 350

Σε αντίθεση με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι που βρίσκουμε στο Himalayan 450, εκτενής δοκιμή του οποίου έχει δημοσιευτεί στο τ.650, το πρώτο για το 2024, στο HNTR 450 βλέπουμε ότι η RE έχει επιλέξει ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι. Οι φυσούνες που έχουν τοποθετηθεί στα καλάμια, δίνουν πόντους στην ρετρό εμφάνιση, προστατεύοντας ταυτόχρονα και από τις σκόνες. Πίσω, βλέπουμε ότι σε αντίθεση με τον μικρότερο αδελφό, το επερχόμενο HNTR 450 υιοθετεί τη λύση του μονού αμορτισέρ, η οποία έρχεται από το adventure μοντέλο, με μικρότερη ωστόσο διαδρομή από εκείνο. Στις φωτογραφίες βλέπουμε ότι ο κινητήρας έχει επίσης και μία προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος του, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει και στο μοντέλο παραγωγής. Στον τομέα της πέδησης βρίσκουμε έναν δίσκο μπροστά και έναν πίσω, οι οποίοι όπως συνηθίζεται στα μοντέλα της RE, πιθανότατα θα έρχονται από την ByBre. Το ABS θα ανήκει στον βασικό εξοπλισμό, όμως για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το αν θα μπορεί να απενεργοποιηθεί, τουλάχιστον για τον πίσω τροχό.

Royal Enfield HNTR 450 – Έρχεται ο μεγάλος αδελφός του HNTR 350

Γενικότερα, ο σχεδιασμός του HNTR 450 φαίνεται να γέρνει προς τη roadster κατηγορία, ακολουθώντας τα πρότυπα του μικρότερου αδερφού. Επομένως, το τιμόνι έρχεται κοντά στον αναβάτη, προσφέροντας μία αρκετά όρθια στάση οδήγησης, που δεν κουράζει τα χέρια και τους πήχεις. Χάρη στη μικρότερη διαδρομή των αναρτήσεων, η απόσταση της σέλας από το έδαφος αναμένεται να βρίσκεται κοντά στα 800 χιλιοστά, καθιστώντας το HNTR 450 μία εύκολα προσβάσιμη μοτοσυκλέτα, ανεξαρτήτως αναστήματος. Το χαμηλό ύψος σέλας σε συνδυασμό με τις μαζεμένες διαστάσεις και την όρθια στάση οδήγησης, διευκολύνει επίσης τον χειρισμό και τις επιτόπιες μανούβρες, σημαντικό χαρακτηριστικό σε μία μοτοσυκλέτα που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της θα το περάσει εντός των αστικών τειχών.

Το νέο HNTR 450 αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του μέσα στο 2024, ενώ από θέμα τιμής αναμένεται να βρεθεί κάπου ανάμεσα στο HNTR 350 και το Himalayan 450, με την Royal Enfield να διατηρεί την παράδοση που έχει στο να προσφέρει ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες σε προσιτές τιμές. Αναμένουμε να δούμε αν η Enfield διατηρήσει και το αερόψυκτο 350, ως entry-level μοντέλο στην οικογένεια.

Ετικέτες

BMW R 1300 RT 2025 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και με ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα τμήματα φαίρνγκ

Με τον κινητήρα των 1.300 κ.εκ. που είδαμε στα νέα GS, απόδοσης 145 ίππων
BMW R 1300 RT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/7/2024

Το R 1300 RT του 2025 είναι το τρίτο μοντέλο των Βαυαρών που φέρει τον νέο κινητήρα που είδαμε στα GS & GS Adventure, με 1.300 κ.εκ., 145 hp / 7.750 rpm και 15,2 kgm / 6.500 rpm.

Πέρα από τον νέο κινητήρα, το Touring μοντέλο της BMW έρχεται με νέο και πιο αιχμηρό design από το προηγούμενο μοντέλο (R 1250 RT), ενώ γίνεται το δεύτερο μοντέλο παραγωγής μετά το Moto Guzzi V100 Mandello που φέρει τμήματα του φαίρινγκ που ρυθμίζονται ηλεκτρικά. Η συγκεκριμένη πατέντα είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό από την BMW, ενώ τότε στο διάγραμμα φαινόταν να τη φέρει το R 1300 GS.

Στις “κατασκοπευτικές” φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, φαίνονται τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα φτεράκια στο μπροστινό μέρος του φαίρινγκ, ενώ φαίνεται και ο μηχανισμός που τα κινεί.

BMW R 1300 RT

Τα συγκεκριμένα τμήματα του φαίρινγκ βοηθούν στην προστασία από τον αέρα ανάλογα την ταχύτητα, και δεν κάνουν τη δουλειά που κάνουν τα ακίνητα “φτεράκια” στις σπορ μοτοσυκλέτες.

BMW R 1300 RT

Μπροστά η μοτοσυκλέτα φέρει ραντάρ για το σύστημα Adaptive Cruise Control, όπως έφερε και το προηγούμενο μοντέλο. Νέος είναι ο προβολέας, μικρότερος από πριν, στο design που επιτάσσει η εποχή, με έναν μικρό σε διαστάσεις LED λαμπτήρα στο κέντρο, cornering lights και δυο μικρά DRL LED οριζόντια φώτα εκατέρωθεν του κεντρικού σώματος. Τα μπροστινά φλας είναι ενσωματωμένα στους καθρέπτες.

BMW R 1300 RT

Πριν λίγους μήνες η BMW είχε παρουσιάσει το νέο σύστημα αυτόματης μετάδοσης ASA, το οποίο είδαμε κατόπιν για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στο R 1300 GS Adventure, με την BMW να αναφέρει πως οι πελάτες του R 1300 GS μπορούν και αυτοί να επιλέγουν τη μοτοσυκλέτα με το συγκεκριμένο σύστημα που καταργεί τη μανέτα του συμπλέκτη.

Τώρα, το ASA βρίσκεται εφαρμογή και σε τρίτο μοντέλο της γερμανικής εταιρείας, ενώ πιστεύουμε πως το R 1300 RT θα διατίθεται και σε έκδοση με manual κιβώτιο. Θυμίζουμε πως με το ASA ο αναβάτης ανεβάζει και κατεβάζει ταχύτητες με τον λεβιέ στο πόδι, ή αφήνει τη μοτοσυκλέτα να ανεβοκατεβάζει μόνη της σχέσεις.

BMW R 1300 RT

Ενισχυμένο είναι το πλαίσιο, για να μπορεί να αντέξει ακόμα μεγαλύτερα φορτία αποσκευών, όπως έγινε και στα υπόλοιπα 1300άρια μοντέλα. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν το πλαίσιο θα ακολουθήσει την υβριδική σχεδίαση των GS, με ατσάλινο τμήμα μπροστά και αλουμινένιο πίσω.

Το Telelever μπροστά διαθέτει νέο design, όπως και στο R 1300 GS για βελτιωμένη ακρίβεια στο τιμόνι.

BMW R 1300 RT

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του τουριστικού θηρίου της BMW, αυτός θα περιλαμβάνει ραντάρ εμπρός-πίσω, θερμαινόμενα γκριπ και σέλες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ηχοσύστημα και μια μεγάλη ψηφιακή και έγχρωμη TFT οθόνη με πλήρη συνδεσιμότητα. Φυσικά αναμένουμε η μοτοσυκλέτα να έχει και μια υπερπλήρη σουίτα ηλεκτρονικών βοηθημάτων με cornering χαρακτηριστικά.

Ετικέτες