Τα ηλεκτρικά Kawasaki Z EV και Ninja EV έρχονται τον Οκτώβριο!

Με απόδοση 12 ίππων, 2 αφαιρούμενες μπαταρίες και επιλογή "e-boost" και "walk mode"
Kawasaki EV
Από το

motomag

2/8/2023

Η Kawasaki ετοιμάζεται να μπει στην παραγωγή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται να λανσάρει τα δύο πρώτα της EV μοντέλα τα Z EV και Ninja EV.

Στις 4 Οκτωβρίου του 2022 στο σαλόνι της Intermot, η Kawasaki είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος σε πρωτότυπη έστω μορφή την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θα έβγαινε στην παραγωγή, με το συγκριμένο EV μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας να κάνει το ντεμπούτο του σε γύρο επίδειξης στις 8 ώρες της Suzuka εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο οι άνθρωποι του Akashi πιθανότατα τον Οκτώβριο του 2023 θα λανσάρουν όχι ένα αλλά δύο ηλεκτρικά μοντέλα τα Kawasaki Z EV και Ninja EV που απευθύνονται στην Α1 κατηγορία. Μπορεί η ιαπωνική εταιρεία να μην έχει κάνει λόγο για τεχνικά χαρακτηριστικά, ωστόσο στις αρχές Αυγούστου εμφανίστηκαν έγγραφα και φωτογραφίες για την έγκριση τύπου των δυο μοντέλων στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, και τα δύο μοντέλα θα εφοδιάζονται με ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 9kW κάτι που μεταφράζεται σε 12 ίππους, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης ισχύος για μικρό χρονικό διάστημα, για ασφαλείς προσπεράσεις κοντά στην τελική των 100 χλμ./ώρα. Για την ώρα δεν έχουμε πληροφορίες για την αυτονομία των δύο μοντέλων.

Kawasaki EV

Σύμφωνα με την Kawasaki, τα Z EV και Ninja EV θα εφοδιάζονται με δύο αποσπώμενες μπαταρίες 3kWh οι οποίες θα ζυγίζουν 12 κιλά η κάθε μία, με τους χρήστες να έχουν επιπρόσθετα τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε την επιλογή "e-boost" για βραχυπρόθεσμη υψηλότερη απόδοση είτε την επιλογή "walk mode" για αργούς ελιγμούς εμπρός και πίσω. Το μεταξόνιο και στα δύο μοντέλα είναι στα 1.370 χλστ., με το βάρος του Ζ EV να αγγίζει τα 135 κιλά, ενώ το Ninja EV είναι πέντε κιλά βαρύτερο, με το συνολικό βάρος να φτάνει τα 140 κιλά. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 100/80/17 εμπρός και 130/70/17 πίσω. 

Kawasaki EVKawasaki EVKawasaki EV

 

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.