Τα πρώτα αστυνομικά CFMOTΟ 1250!

Τα CF 1250J στην Κίνα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/5/2020

Τα πρώτα touring της CFMOTO, "CF1250J", με τα 140 άλογα, πάτησαν τις ρόδες τους στους δρόμους της Κίνας, ως αστυνομικές μοτοσυκλέτες. Οι συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες αποτελούν προϊόν της συνεργασίας της CFMOTO και της ΚΤΜ, καθώς θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κινέζικο εργοστάσιο κατασκευάζει ήδη τα 200 και 390 Duke, ενώ αργότερα μέσα στη χρονιά, θα ανοίξει και το καινούργιο εργοστάσιο, με δυνατότητα παραγωγής 50.000 μοτοσυκλετών το χρόνο. Εκεί θα κατασκευάζονται τα 790 Adventure και Duke, τα οποία θα προορίζονται για την παγκόσμια αγορά. Στο ίδιο εργοστάσιο θα κατασκευάζονται και οι μοτοσυκλέτες που είναι σχεδιασμένες από την CFMOTO με τον δικύλινδρο V LC8 της ΚΤΜ, με πρώτο δείγμα το τουριστικό 1250 που βλέπετε τις στις φωτογραφίες.

Και μπορεί ο κινητήρας να προέρχεται από τον γνωστό LC8, αλλά δεν είναι εύκολο να τον αναγνωρίσει κανείς, καθώς διαθέτει διαφορετικά χυτά κομμάτια αλλά και διαφορετικές εσωτερικές διαστάσεις. Η χωρητικότητα είναι πλέον 1.279cc -λίγο μικρότερη από τα 1.301 κυβικά των 1290 Super Duke και Adventure- όμως εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κινητήρας που παράγεται σε κινέζικο εργοστάσιο.

Η CFMOTO δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε επίσημη ανακοίνωση για το CF1250, αλλά το CF1250J αστυνομικών προδιαγραφών, βρίσκεται ήδη στα χέρια των Κινέζων αστυνομικών. Η μοτοσυκλέτα παραγωγής, με την κωδική ονομασία CF1250G, βρίσκεται καθ' οδόν, η οποία θα διαθέτει σέλα για συνεπιβάτη και διαφορετικά πλαστικά στην ουρά, αλλά σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο σύνολο δεν θα διαφέρει από την αστυνομική έκδοση.

Η κινέζικη έγκριση τύπου μαρτυρά ότι ο κινητήρας αποδίδει 140 ίππους –η οποία βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού, με το BMW R1250RT για παράδειγμα, που έχει παρόμοιο κυβισμό στα 1.254cc, να φτάνει στα 134 άλογα. Με συνολικό βάρος στα 297 κιλά (γεμάτο), είναι λίγο πιο βαρύ από το BMW, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το νούμερο αφορά την αστυνομική έκδοση, που εκ των πραγμάτων θα είναι βαρύτερη από την έκδοση παραγωγής. Από την έγκριση τύπου βλέπουμε επίσης ότι οι διαστάσεις των τροχών είναι 190/55 ZR17 (πίσω) και 120/70 ZR17 (εμπρός), ενώ το ABS είναι της Bosch και συνδυάζεται με δαγκάνες της Brembo. Η τελική ταχύτητα είναι ανακοινωμένη στα 240km/h.

Δύο από τις αστυνομικές μοτοσυκλέτες έχουν διατεθεί ήδη στην κινέζικη αστυνομία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να τις αιχμαλωτίσει ο φακός για φωτογραφίες και βίντεο. Σε ένα από αυτά τα βίντεο βλέπουμε τα όργανα που αποτελούνται από μια μεγάλη, έγχρωμη ψηφιακή οθόνη. Είναι από τις μεγαλύτερες LCD οθόνες που έχουμε δει σε μοτοσυκλέτα, η οποία μάλιστα δεν διαθέτει το κλασσικό ορθογώνιο σχήμα. Οι ενδεικτικές λυχνίες είναι σε ξεχωριστό πλαίσιο πάνω από την οθόνη, ενώ κάποιες ενδείξεις είναι τοποθετημένες αριστερά και δεξιά της οθόνης. Στις βασικές ψηφιακές ενδείξεις συμπεριλαμβάνονται το στροφόμετρο, το ταχύμετρο, η θερμοκρασία του ψυκτικού, η στάθμη του καυσίμου και η επιλεγμένη σχέση του κιβωτίου. Επιπλέον, προβάλλονται ενδείξεις για την αυτονομία, τους μερικούς χιλιομετρητές, την τάση της μπαταρίας και την πίεση των ελαστικών, ενώ η τεχνολογία της LCD δίνει την δυνατότητα για προσαρμογή σε διαφορετικά στιλ ενδείξεων.

Η εμφάνιση της αστυνομικής έκδοσης του CF1250 αποτελεί και ένα καμπανάκι για την ανταγωνίστρια Qianjiang, η οποία εξελίσσει ένα τουριστικό τρικύλινδρο 1.209cc για την Benelli, με στόχο την μαζική προμήθεια των κινεζικών αρχών ασφαλείας με αυτή την μοτοσυκλέτα. To Benelli BJ1200 βρίσκεται κι αυτό προ των πυλών της παραγωγής, καθώς όσο η αστυνομική όσο και η πολιτική έκδοση έχουν πάρει εγκρίσεις τύπου για την Κίνα. Ένα κατασκοπευτικό βίντεο από τις δοκιμές του πρωτότυπου στο δρόμο, δείχνει ότι διαθέτει πιο συμβατικά (αναλογικά) όργανα, σε σχέση με το CF1250, για το στροφόμετρο και το κοντέρ, σε συνδυασμό με μια πιο μικρή έγχρωμη LCD οθόνη. Όμως, διάφορα γκάτζετς, όπως οι αυτόματα αναδιπλούμενοι καθρέφτες και η αυτόματη επαναφορά της ζελατίνας στην χαμηλή θέση όταν σβήνει η keyless ανάφλεξη, συμπεριλαμβάνονται στον εξοπλισμό τους.

 

 

 

 

Το τρικύλινδρο της Benelli

 

Από την πλευρά των τεχνικών χαρακτηριστικών, το Benelli αποδίδει 134 ίππους –λιγότερους από το CF- και είναι σημαντικά πιο βαρύ, στα 340 κιλά γεμάτο για την αστυνομική έκδοση (338kg για την έκδοση παραγωγής).

Με τις δύο ανταγωνιστικές μοτοσυκλέτες να αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στους επόμενος μήνες, το 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ορόσημο για την κινεζική μοτοβιομηχανία.  Εμείς όμως θα εξακολουθούμε να αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία την παρουσίαση για την έκδοση παραγωγής του CFMOTO V.02-NK concept, που είχαμε δει για πρώτη φορά στα τέλη του 2017…

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες