Τεχνικά χαρακτηριστικά BMW S1000RR 2019

Με Shiftcam και ο τετρακύλινδρος εν σειρά
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

30/10/2018

Πριν από λίγες μέρες είχαμε ανεβάσει τις πρώτες ψηφιακές εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η BMW σχετικά με το νέο S1000RR, ενώ από το καλοκαίρι είχαν διαρρεύσει φωτογραφίες από τις τελευταίες δοκιμές στο δρόμο του ανανεωμένου superbike των Βαυαρών. Όσοι περίμεναν να το δουν στην Intermot έμειναν με την προσμονή, η οποία αναμένεται να τελειώσει στο Μιλάνο κατά την διάρκεια της EICMA.
Πριν όμως από την επίσημη πρώτη του μοντέλου στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό σαλόνι, διέρρευσαν τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά και μια φωτογραφία του μοντέλου, που όπως φαίνεται αποτελούν μέρος του επίσημου press kit που θα μοιραστεί στους δημοσιογράφους στην Έκθεση. Όπως αναφέρεται στο έντυπο, η βασική δομή του τετρακύλινδρου εν σειρά δεν έχει αλλάξει, εκτός από την τεχνολογία shift cam που διαθέτει –προφανώς παρόμοιας φιλοσοφίας με του R1250GS- για μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα βαλβίδων και μάλλον στον έναν εκκεντροφόρο (αυτόν της εισαγωγής). Η απόδοσή του ανακοινώνεται στα 207 (!) άλογα στις 13.500 στροφές (οκτώ ίππους παραπάνω από τον προκάτοχό του στις ίδιες όμως στροφές), ενώ η ροπή δεν έχει αλλαγή σε ό,τι αφορά την μέγιστη τιμή (11,5kgm) μόνο που αποδίδεται 500 στροφές υψηλότερα (στις 11.000). Το ανακοινωμένο βάρος μαρτυρά μια σοβαρή "δίαιτα" μιας και ανέρχεται στα 197 κιλά, από τα 204 που ζύγιζε το μοντέλο του 2016. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο διαφορετικό σχήμα του ρεζερβουάρ που έχει και μικρότερη χωρητικότητα κατά ένα λίτρο (16,5lt από 17,5lt), ενώ το διαφορετικό υποπλαίσιο-χωροδικτύωμα φέρνει και διαφορετικό ύψος σέλας (824mm από 815).
Στον στάνταρ εξοπλισμό του συμπεριλαμβάνονται το Race ABS, το ABS Pro, τα τέσσερα riding modes της απόδοσης (Rain, Road, Dynamic, Race), το traction control, το σύστημα υποβοήθησης στην εκκίνηση υπό κλίση (HSC), το Shift Assist Pro της BMW (quickshifter), η TFT οθόνη για τα όργανα και τα φουλ LED φώτα. Η BMW ανακοινώνει επίσης και μια μακρά λίστα προεραιτικού εξοπλισμού με αρκετά εξαρτήματα από την σειρά "Μ". Όπως φαίνεται δεν θα διαθέτει το carbon ψαλίδι που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί για μαζική παραγωγή, αλλά όλα αυτά αναμένεται να επιβεβαιωθούν σε λίγες μέρες στο κέντρο της βιομηχανίας του ιταλικού βορά, στο Μιλάνο.

Ετικέτες

Phelon & Moore: Επέκταση στην Α2 με Capetown 5X και 5 Rally στην EICMA

Θα πλαισιώσουν τα Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina
capetown5
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/10/2026

Στην EICMA 2026 η Phelon & Moore θα παρουσιάσει δύο νέες Adventure μοτοσυκλέτες που θα έρθουν να εμπλουτίσουν τη γκάμα της δίπλα σε Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina.

Η Phelon & Moore προετοιμάζεται για την EICMA 2026 με δύο νέες προσθήκες που διευρύνουν την οικογένεια των μοτοσυκλετών Adventure και πρόκειται για τις Capetown 5X και Capetown 5 Rally, που θα έρθουν να πλαισιώσουν τις ήδη υπάρχουσες Capetown 7S, 7X και 7X by Pininfarina.

Τα δύο νέα μοντέλα θα φέρουν δικύλινδρο κινητήρα 449 κυβικών εκατοστών με στρόφαλο 270° που θα αποδίδει 46 ίππους στις 10.000 στροφές και 3,99 kg.m ροπής στις 6.500 στροφές και θα οδηγούνται και με δίπλωμα Α2. Μάλιστα πιθανότατα πρόκειται για τον κινητήρα που φέρει το ελληνικό best-seller CFMOTO 450MT, στην ίδια λογική που κινούνται και τα Capetown 7 με τον δικύλινδρο κινητήρα των 693 κυβικών του 700MT.

Phelon & Moore

Τα νέα μοντέλα Capetown 5X και 5 Rally διαθέτουν ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι 43 χιλιοστών και μονό αμορτισέρ πίσω. Το σύστημα πέδησης μπροστά διαθέτει ακτινική δαγκάνα τεσσάρων εμβόλων σε μονό δίσκο 320 χιλιοστών και στο πίσω μέρος υπάρχει δαγκάνα δύο εμβόλων και δίσκος 240 χιλιοστών.

Η Capetown 5X έχει crossover χαρακτήρα με τροχούς 19-17 με μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων (180 χιλιοστά μπροστά και 190 χιλιοστά πίσω), χαμηλό φτερό και πίσω σχάρα, με το βάρος να ανακοινώνεται στα 192 κιλά χωρίς υγρά. Η Capetown 5 Rally έχει τροχούς 21-18, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων (220 χιλιοστά μπροστά και 230 χιλιοστά πίσω), ψηλό φτερό και το βάρος ανακοινώνεται στα 197 κιλά χωρίς υγρά.

Ο εξοπλισμός είναι κοινός και στις δύο εκδόσεις και περιλαμβάνει ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα, ρυθμιζόμενο ύψος σέλας, Traction Control, φώτα LED, ζάντες με ελαστικά tubeless, θερμαινόμενα grip και προστατευτική αλουμινένια ποδιά κινητήρα.

Η παρουσίαση των δύο νέων μοντέλων θα πραγματοποιηθεί στην έκθεση EICMA στις 4 Νοέμβρη και το MOTO θα βρίσκεται φυσικά εκεί για να σας πληροφορήσει για τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά τους.