Γράφτηκε από: 
τον Μπάμπη Μέντη

Πρώτες φωτογραφίες της BMW S1000RR του 2019

Ολοκαίνουρια μέσα και έξω η νέα superbike της BMW

Οι πρώτες ασπρόμαυρες “φωτογραφίες” (είναι ψηφιακές και όχι τραβηγμένες με φωτογραφική μηχανή)  της νέας BMW S1000RR βγήκαν ήδη στο διαδίκτυο. Την μοτοσυκλέτα την είχαμε δει να κυκλοφορεί στους δρόμους πριν έναν χρόνο, κάνοντας δοκιμές και όπως όλα δείχνουν, σε ένα μήνα από τώρα θα την δούμε με σάρκα και οστά στην έκθεση της Κολονίας στις 2 Οκτωβρίου.

Θα είμαστε εκεί και θα μάθετε φυσικά πρώτοι και από μέσα, κάθε λεπτομέρεια για αυτή την μοτοσυκλέτα από τους ανθρώπους που την σχεδίασαν. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορούμε να πούμε κοιτώντας τις ψηφιακές φωτό, είναι ότι η BMW έχει σχεδιάσει έναν εντελώς νέο τετρακύλινδρο κινητήρα και δεν αρκέστηκε στην βελτίωση του προηγούμενου. Αυτό το λέμε με σιγουριά, διότι τα κάρτερ μαρτυρούν διαφορετικές θέσεις για την αντλία νερού και γενικά δεν έχουν σχέση με τα προηγούμενα. Σε αυτόν τον κινητήρα περιμένουμε να δούμε μεταβλητό σύστημα χρονισμού εκκεντροφόρου εισαγωγής (όπως στο νέο Suzuki GSX-R 1000). Επίσης, ο τεράστιος όγκος της εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα μαρτυρά προδιαγραφές Euro 5.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει μικρότερη απόδοση, αφού οι πληροφορίες μιλάνε για άνω των 210 ίππων ονομαστική απόδοση. Ολοκαίνουριο είναι φυσικά και το πλαίσιο, ενώ εντύπωση προκαλεί η σχεδίαση του αφαιρούμενου υποπλαισίου που θυμίζει οπτικά χωροδικτύωμα.

Η εξωτερική εμφάνιση εγκαταλείπει την ασύμμετρη σχεδίαση, και υιοθετεί μια πιο συμβατική προσέγγιση. Έτσι πλέον δεν έχουμε διαφορετικού σχήματος προβολείς δεξιά-αριστερά και το φαίρινγκ έχει σχεδόν ίδιο σχήμα στις δύο πλευρές του.

Η νέα μοτοσυκλέτα δείχνει στις φωτογραφίες αυτές πιο μικρή σε μήκος και συνολικά σε μέγεθος, κάτι που είναι μεν κοντά στο πνεύμα των ανταγωνιστών της, όμως ίσως χαθεί το πλεονέκτημα της πολύ καλής αεροδυναμικής προστασίας του αναβάτη στο δρόμο, όπου το σημερινό μοντέλο ήταν κορυφαίο.

Μένει να δούμε και τι έχουν σκεφτεί οι γερμανοί σε επίπεδο ηλεκτρονικών και εξοπλισμού, καθώς το υπάρχον μοντέλο τα είχε ήδη όλα. Σίγουρα τα όργανα θα είναι μια έγχρωμη οθόνη TFT αντί για τα μονόχρωμα που έχει τώρα. Όπως είναι φυσικό, η άφιξη του νέου τετρακύλινδρου κινητήρα, θα προκαλέσει αλλαγές και στα υπόλοιπα μοντέλα της σειρά S 1000, οπότε σύντομα θα δούμε καινούρια XR και S.