Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Voge 2020 – Η νέα εταιρία στην Eicma για την οποία κανείς δεν μίλησε

Με δυνατές πλάτες

Σκανάροντας δύο και τρεις φορές τα περίπτερα της φετινής Eicma πέσαμε στην Voge, μία νέα εταιρία μοτοσυκλετών που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ως εδώ δεν θα υπήρχε κάτι το ενδιαφέρον, μιας και οι νέες εταιρίες από την Κίνα που κάνουν την εμφάνισή τους στην Eicma δεν είναι και λίγες. Όμως η Honda CB500X αντιγραφή που βλέπαμε μπροστά μας έφευγε από τα στερεότυπα των Κινέζων και σε προκαλούσε να την δεις από κοντά. Κι έπειτα όλο το περίπτερο ήταν έτη φωτός πάνω από τα υπόλοιπα τριγύρω του, είχε καθαρά Ευρωπαϊκό αέρα.

Ούτε όμως και το όνομα Voge ήταν άγνωστο τελείως για εμάς στο ΜΟΤΟ, μιας και τον περασμένο Ιούλιο είχαμε αποκαλύψει πως πίσω τους κρύβεται ιταλική φινέτσα και είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού με την MV Agusta. Είχαμε πει τότε, πως η Loncin υπέγραψε συμφωνία με την MV Agusta για παραγωγή μικρών μοτοσυκλετών και ως ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη θα ήταν η βοήθεια με την μάρκα του εργοστασίου της Loncin. Συγκεκριμένα: Μέσω του CRC (του κέντρου έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού της MV Agusta) η MV θα εξελίξει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων για την VOGE, την φίρμα μοτοσυκλετών υψηλής τεχνολογίας που ανήκει στην Loncin, τα οποία θα στοχεύουν τις κατηγορίες των μεσαίων και μεγάλων κυβισμών, με εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας της ιταλικής εταιρείας.

Όταν είδαμε λοιπόν τα Voge, ξέραμε πως πίσω τους βρίσκεται ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της Κίνας, με τεράστια ετήσια παραγωγή. Η Loncin δεν χρειάζεται συστάσεις, είτε μέσα από τις μοτοσυκλέτες και τους κινητήρες που κατασκευάζει η ίδια, είτε ως κατασκευάστρια για άλλες μάρκες όπως η BMW, η Loncin έχει μεγαλώσει τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό που κάνει με την Voge τώρα, είναι μία επένδυση πάνω σε αυτή την εμπειρία για να ανταγωνιστεί απευθείας τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές.

Ο κ. Massimo Bordi επίσης δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι μία εμβληματική φιγούρα για την MV Agusta από την εποχή που η Cagiva είχε στην κατοχή της την Ducati. Δικό του έργο είναι οι τετραβάλβιδες, υγρόψυκτες κεφαλές με desmo από την εποχή που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Bologna και γενικά είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει ιδιαίτερα καλά το κατασκευαστικό κομμάτι. Όπως αναλύσαμε εδώ, αν ένας τέτοιος άνθρωπος λέει πως έψαξε την Loncin, επιθεώρησε εγκαταστάσεις και γραμμές παραγωγής, ξεσκόνισε τις διαδικασίες και αποφάνθηκε πως είναι κορυφαίοι στο είδος τους για να επενδύσει επάνω τους πολλά εκατομμύρια. Όταν λέει ένας τέτοιος άνθρωπος πως το εργοστάσιο της Loncin ξεχωρίζει, τότε το λαμβάνεις ως δεδομένο.

Η Loncin είναι λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, και από εκείνους που βρίσκονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορεί – κι από την φωτογραφία ακόμη- να ξεχωρίσετε μία βίδα στον κάγκελο περιμετρικά του 500DS που είναι στοιχείο που αντιτίθεται στα παραπάνω, όμως πήραμε τουλάχιστον την υπόσχεση πως βλέπουμε μοντέλο προπαραγωγής από τα οποία υπάρχουν πολύ λίγα και προφανώς δεν θα είναι έτσι, όταν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο. Για μοντέλα προπαραγωγής, η συναρμογή των πλαστικών ήταν πράγματι εξαιρετική, η βαφή τους ποιοτική και το σημαντικότερο δεν έβλεπες μία κακή αντιγραφή της Honda. Κάθεσαι στην σέλα και είναι συμμετρικό και ζυγισμένο στην στατική παρατήρηση, με καλή εργονομία και χωρίς οπτικές ατέλειες!

 

Διαβάστε επίσης: MV Agusta - Massimo Bordi: Πλάνο αλματώδους ανάπτυξης! - Επαναπροσδιορισμός των πάντων

Ο δικύλινδρος κινητήρας που κατασκευάζουν έχει κι αυτός έντονες τις σχεδιαστικές επιρροές και καλή απόδοση, τουλάχιστον ονομαστικά, μιας και κανείς άλλος δεν τα έχει δυναμομετρήσει ακόμη. Με 46,2 άλογα από 471 κυβικά, και βάρος κάτω από 190 κιλά, το 500DS θα μπορούσε να είναι μοτοσυκλέτα για όλες τις δουλειές, από καθημερινή μετακίνηση μέχρι ταξίδι. Φτάνει βέβαια η συμπεριφορά της να είναι αντίστοιχη με το… δείγμα στο οποίο βασίστηκαν και να αποδειχτούν αξιόπιστες. Η Loncin έχει το όνομα για να εμπνεύσει την αρχική σιγουριά, ενώ από Ισπανό συνάδελφο που τα έχει ήδη οδηγήσει και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του προσωπικά ώστε να μπορούμε να κρίνουμε όσα μας λέει, οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές! Στην Ισπανία, αλλά και στην Γαλλία κυκλοφορούν οι γυμνές εκδόσεις με τον μονοκύλινδρο τριακοσάρι κινητήρα, που αποδίδει 29 άλογα στις 8.500 στροφές και έχει επίσης πολύ καλή θέση οδήγησης. Ολότελα Ευρωπαϊκή εργονομία και αντίστοιχα καλή συναρμογή πλαστικών. Στον κατάλογό τους φιλοξενούσαν και ένα μεγαλύτερο, μονοκύλινδρο On-off στα 650 κυβικά το οποίο όμως δεν ήταν διαθέσιμο, ούτε ως πρωτότυπο.

Μαζί με τα naked των 300 και 500 κυβικών, και τις On-off εκδόσεις τους με την αψεγάδιαστη, ξεκάθαρα ευρωπαϊκή εμφάνιση όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες μας, υπήρχε και ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό με αλυσίδα εξίσου όμορφο και ξεχωριστό σε εμφάνιση.

Είδαμε επίσης και ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως Bosch EFI που υπόσχεται απρόσκοπτη τροφοδοσία, ευδιάκριτα LED, ιδιαίτερα κάτω από τους έντονους προβολείς της Eicma, και σύγχρονα όργανα.

Εμείς ξεχωρίσαμε τόσο το 500σια όσο και το 300σια και τα είδαμε ως μία καλή περίπτωση για την Ελληνική αγορά, που δείχνει μεγάλη προτίμηση στις κινέζικες μοτοσυκλέτες στα μικρά έως και μεσαία κυβικά. Αντίστοιχα είχε γίνει παλιότερα με την Brixton, που λέγαμε πως ταιριάζει γάντι για την Ελλάδα και είδαμε λίγες εβδομάδες μετά, να έχει φέρει η Teomoto δείγμα δοκιμάζοντάς το, έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες επαφές για την αντιπροσώπευσή τους. Για αυτό και ρωτήσαμε τον Ιταλό αντιπρόσωπο της Voge που είχε αναλάβει την παρουσία της φίρμας στην Eicma, για το αν έχουν «γίνει στόχος» Ελλήνων αντιπροσώπων και το μόνο που πήραμε ως πληροφορία είναι πως έγιναν πολλές συζητήσεις αλλά δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε κάποιον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, να δούμε την Voge να έρχεται στην Ελλάδα, πράγμα θετικό για τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα αν αποδειχτούν τόσο καλά, όσο υπόσχονται!

Στρατηγική συνεργασία MV Agusta – Loncin! - Συμφωνία για παραγωγή μικρών μοτοσυκλετών!

Tags: