Voge 2020 – Η νέα εταιρία στην Eicma για την οποία κανείς δεν μίλησε

Με δυνατές πλάτες
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/11/2019

Σκανάροντας δύο και τρεις φορές τα περίπτερα της φετινής Eicma πέσαμε στην Voge, μία νέα εταιρία μοτοσυκλετών που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ως εδώ δεν θα υπήρχε κάτι το ενδιαφέρον, μιας και οι νέες εταιρίες από την Κίνα που κάνουν την εμφάνισή τους στην Eicma δεν είναι και λίγες. Όμως η Honda CB500X αντιγραφή που βλέπαμε μπροστά μας έφευγε από τα στερεότυπα των Κινέζων και σε προκαλούσε να την δεις από κοντά. Κι έπειτα όλο το περίπτερο ήταν έτη φωτός πάνω από τα υπόλοιπα τριγύρω του, είχε καθαρά Ευρωπαϊκό αέρα.

Ούτε όμως και το όνομα Voge ήταν άγνωστο τελείως για εμάς στο ΜΟΤΟ, μιας και τον περασμένο Ιούλιο είχαμε αποκαλύψει πως πίσω τους κρύβεται ιταλική φινέτσα και είναι μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού με την MV Agusta. Είχαμε πει τότε, πως η Loncin υπέγραψε συμφωνία με την MV Agusta για παραγωγή μικρών μοτοσυκλετών και ως ένα από τα αντισταθμιστικά οφέλη θα ήταν η βοήθεια με την μάρκα του εργοστασίου της Loncin. Συγκεκριμένα: Μέσω του CRC (του κέντρου έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού της MV Agusta) η MV θα εξελίξει μια ολόκληρη σειρά προϊόντων για την VOGE, την φίρμα μοτοσυκλετών υψηλής τεχνολογίας που ανήκει στην Loncin, τα οποία θα στοχεύουν τις κατηγορίες των μεσαίων και μεγάλων κυβισμών, με εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας της ιταλικής εταιρείας.

Όταν είδαμε λοιπόν τα Voge, ξέραμε πως πίσω τους βρίσκεται ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της Κίνας, με τεράστια ετήσια παραγωγή. Η Loncin δεν χρειάζεται συστάσεις, είτε μέσα από τις μοτοσυκλέτες και τους κινητήρες που κατασκευάζει η ίδια, είτε ως κατασκευάστρια για άλλες μάρκες όπως η BMW, η Loncin έχει μεγαλώσει τις τελευταίες δεκαετίες και έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό που κάνει με την Voge τώρα, είναι μία επένδυση πάνω σε αυτή την εμπειρία για να ανταγωνιστεί απευθείας τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστές.

Ο κ. Massimo Bordi επίσης δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς είναι μία εμβληματική φιγούρα για την MV Agusta από την εποχή που η Cagiva είχε στην κατοχή της την Ducati. Δικό του έργο είναι οι τετραβάλβιδες, υγρόψυκτες κεφαλές με desmo από την εποχή που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Bologna και γενικά είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει ιδιαίτερα καλά το κατασκευαστικό κομμάτι. Όπως αναλύσαμε εδώ, αν ένας τέτοιος άνθρωπος λέει πως έψαξε την Loncin, επιθεώρησε εγκαταστάσεις και γραμμές παραγωγής, ξεσκόνισε τις διαδικασίες και αποφάνθηκε πως είναι κορυφαίοι στο είδος τους για να επενδύσει επάνω τους πολλά εκατομμύρια. Όταν λέει ένας τέτοιος άνθρωπος πως το εργοστάσιο της Loncin ξεχωρίζει, τότε το λαμβάνεις ως δεδομένο.

Η Loncin είναι λοιπόν ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, και από εκείνους που βρίσκονται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορεί – κι από την φωτογραφία ακόμη- να ξεχωρίσετε μία βίδα στον κάγκελο περιμετρικά του 500DS που είναι στοιχείο που αντιτίθεται στα παραπάνω, όμως πήραμε τουλάχιστον την υπόσχεση πως βλέπουμε μοντέλο προπαραγωγής από τα οποία υπάρχουν πολύ λίγα και προφανώς δεν θα είναι έτσι, όταν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο. Για μοντέλα προπαραγωγής, η συναρμογή των πλαστικών ήταν πράγματι εξαιρετική, η βαφή τους ποιοτική και το σημαντικότερο δεν έβλεπες μία κακή αντιγραφή της Honda. Κάθεσαι στην σέλα και είναι συμμετρικό και ζυγισμένο στην στατική παρατήρηση, με καλή εργονομία και χωρίς οπτικές ατέλειες!

 

Διαβάστε επίσης: MV Agusta - Massimo Bordi: Πλάνο αλματώδους ανάπτυξης! - Επαναπροσδιορισμός των πάντων

Ο δικύλινδρος κινητήρας που κατασκευάζουν έχει κι αυτός έντονες τις σχεδιαστικές επιρροές και καλή απόδοση, τουλάχιστον ονομαστικά, μιας και κανείς άλλος δεν τα έχει δυναμομετρήσει ακόμη. Με 46,2 άλογα από 471 κυβικά, και βάρος κάτω από 190 κιλά, το 500DS θα μπορούσε να είναι μοτοσυκλέτα για όλες τις δουλειές, από καθημερινή μετακίνηση μέχρι ταξίδι. Φτάνει βέβαια η συμπεριφορά της να είναι αντίστοιχη με το… δείγμα στο οποίο βασίστηκαν και να αποδειχτούν αξιόπιστες. Η Loncin έχει το όνομα για να εμπνεύσει την αρχική σιγουριά, ενώ από Ισπανό συνάδελφο που τα έχει ήδη οδηγήσει και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του προσωπικά ώστε να μπορούμε να κρίνουμε όσα μας λέει, οι πρώτες εντυπώσεις είναι εξαιρετικές! Στην Ισπανία, αλλά και στην Γαλλία κυκλοφορούν οι γυμνές εκδόσεις με τον μονοκύλινδρο τριακοσάρι κινητήρα, που αποδίδει 29 άλογα στις 8.500 στροφές και έχει επίσης πολύ καλή θέση οδήγησης. Ολότελα Ευρωπαϊκή εργονομία και αντίστοιχα καλή συναρμογή πλαστικών. Στον κατάλογό τους φιλοξενούσαν και ένα μεγαλύτερο, μονοκύλινδρο On-off στα 650 κυβικά το οποίο όμως δεν ήταν διαθέσιμο, ούτε ως πρωτότυπο.

Μαζί με τα naked των 300 και 500 κυβικών, και τις On-off εκδόσεις τους με την αψεγάδιαστη, ξεκάθαρα ευρωπαϊκή εμφάνιση όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες μας, υπήρχε και ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό με αλυσίδα εξίσου όμορφο και ξεχωριστό σε εμφάνιση.

Είδαμε επίσης και ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, όπως Bosch EFI που υπόσχεται απρόσκοπτη τροφοδοσία, ευδιάκριτα LED, ιδιαίτερα κάτω από τους έντονους προβολείς της Eicma, και σύγχρονα όργανα.

Εμείς ξεχωρίσαμε τόσο το 500σια όσο και το 300σια και τα είδαμε ως μία καλή περίπτωση για την Ελληνική αγορά, που δείχνει μεγάλη προτίμηση στις κινέζικες μοτοσυκλέτες στα μικρά έως και μεσαία κυβικά. Αντίστοιχα είχε γίνει παλιότερα με την Brixton, που λέγαμε πως ταιριάζει γάντι για την Ελλάδα και είδαμε λίγες εβδομάδες μετά, να έχει φέρει η Teomoto δείγμα δοκιμάζοντάς το, έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες επαφές για την αντιπροσώπευσή τους. Για αυτό και ρωτήσαμε τον Ιταλό αντιπρόσωπο της Voge που είχε αναλάβει την παρουσία της φίρμας στην Eicma, για το αν έχουν «γίνει στόχος» Ελλήνων αντιπροσώπων και το μόνο που πήραμε ως πληροφορία είναι πως έγιναν πολλές συζητήσεις αλλά δεν είχαν ακόμη καταλήξει σε κάποιον. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, να δούμε την Voge να έρχεται στην Ελλάδα, πράγμα θετικό για τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα αν αποδειχτούν τόσο καλά, όσο υπόσχονται!

Στρατηγική συνεργασία MV Agusta – Loncin! - Συμφωνία για παραγωγή μικρών μοτοσυκλετών!

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες