Ξανά μονοκύλινδρο Ducati - Η αρχή με Supermotard!

Αποκαλύφθηκε ο νέος αντίπαλος του KTM 690 SMC
Ducati Supermotard spy
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2023

Μια διαρροή φωτογραφίας στο διαδίκτυο, φαίνεται να δείχνει μια Supermotard μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα με το σήμα της Ducati, έτοιμη να παρουσιαστεί ως μοντέλο 2024, μοντέλο που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε On-Off / Enduro έκδοση.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον κυβισμό της νέας Supermotard μοτοσυκλέτας του Borgo Panigale, αν και τα αντίστοιχα μοντέλα του Pierer Group που κυριαρχούν στην κατηγορία κινούνται από μονοκύλινδρο σύνολο 692,7 κ.εκ., που αποδίδει 74 hp. Λογικό είναι λοιπόν η Supermotard μοτοσυκλέτα των Ιταλών να ετοιμάζεται για να ανταγωνιστεί τα KTM 690 SMC, Husqvarna 701 Supermoto & GASGAS SM 700, άλλωστε η Ducati έχει την τεχνολογία και το know-how να βγάλει παραπλήσια -ή και υψηλότερα- νούμερα ιπποδύναμης.

Μια υπόθεση που ακούγεται με ενδιαφέρον όσον αφορά στην προέλευση του συγκεκριμένου κινητήρα, είναι πως η Ducati θα μπορούσε να έχει κόψει στα δύο τον V2 Testastretta κινητήρα των 1.260 κ.εκ., για να βρεθεί με έναν μονοκύλινδρο 630 κ.εκ., ενώ έτσι οι Ιταλοί θα μπορούσαν να γλυτώσουν έξοδα εξέλιξης, χρησιμοποιώντας κεφαλή από τον παραπάνω V2.

Η ιστορία της Ducati ξεκίνησε σε μονοκύλινδρη βάση, με τετράχρονους κινητήρες 50-450 κ.εκ., με και χωρίς Desmo, ενώ τελευταία φορά που η Ducati είχε μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα στη γκάμα της ήταν το Supermono που κατασκευαζόταν μεταξύ 1993-1997, με το εργοστάσιο να παράγει μόλις 67 μοτοσυκλέτες, αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση. Ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που σχεδίασε για τους Ιταλούς ο Pierre Terblanche, με τον υγρόψυκτο κινητήρα των 549 / 572 κ.εκ. να προέρχεται από τον V2 του 851, με την αφαίρεση του ενός κυλίνδρου, έχοντας όμως δύο μπιέλες με τη δεύτερη να έχει τον ρόλο αντικραδασμικού άξονα, μια ιδέα που χρησιμοποίησε και η BMW στα πρώτα της δικύλινδρα εν σειρά μοντέλα, και σήμερα χρησιμοποιεί η SYM στο MAXSYM TL. Σημειώστε πως το Supermono απέδιδε 75 hp / 10.000 rpm!

Χρόνια τώρα οι φήμες και οι πληροφορίες για μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα Ducati δίνουν και παίρνουν, όμως τώρα έχουμε και φωτογραφία να υποστηρίξει την πληροφορία.

Ετικέτες

Benelli TRK 552X - Στην αγορά της Κίνας η αναβαθμισμένη έκδοση του μεσαίου On-Off

Πάτησε τις ρόδες της στους δρόμους της Ασίας
motomagBenelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

24/5/2024

Το Benelli TRK 552X έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα, ερχόμενο να αντικαταστήσει στις αγορές της Ασίας το δημοφιλές TRK 502, αποκτώντας περισσότερα κυβικά και ισχύ από τον προκάτοχό του, μαζί με πλουσιότερο βασικό εξοπλισμό, όμως σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρέπει να το περιμένουμε στην Ελλάδα.

Το νέο TRK 552X είχε αποκαλυφθεί στα τέλη Απριλίου, χάρη σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους, πριν την παρουσίαση του μοντέλου από την εταιρεία. Όπως είχαμε δει και τότε, η εμφάνιση του νέου μοντέλου δεν διαφέρει πολύ από αυτή που γνωρίζουμε εμείς εδώ από το TRK 502, κρατώντας την ίδια σχεδιαστική ταυτότητα της περιπετειώδους οικογένειας της Benelli.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στον κινητήρα, με τον δικύλινδρο εν σειρά να έχει δεχτεί μία αύξηση στα 550 κυβικά. Η απόδοση ανακοινώνεται στους 61 ίππους στις 8.500 στροφές και τα 5,6 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.000 στροφές, για τις χώρες όπου δεν έχουν κάποιο περιορισμό αντίστοιχο με την Α2 κατηγορία στην Ευρώπη. Για τη μεταφορά της δύναμης στον δρόμο φροντίζει ένας συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης, ο οποίος συνεργάζεται με κιβώτιο έξι σχέσεων. Το πλαίσιο παραμένει ατσάλινο σωληνωτό, με το ψαλίδι να είναι πλέον αλουμινένιο.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Το ρεζερβουάρ παραμένει στα 20 λίτρα, με το ύψος της σέλας να είναι λίγο πιο χαμηλά από το TRK 502 και σημαντικά πιο κάτω από την έκδοση X, στα 825 χιλιοστά. Αρχικά, η Benelli παρουσίασε την έκδοση με τους ακτινωτούς τροχούς και τον μπροστινό των 19 ιντσών, όμως αναμένεται ότι δίπλα του θα δούμε και μία ακόμη με χυτούς τροχούς με μπράτσα, 17 ιντσών μπροστά και πισω, περισσότερο προσανατολισμένη στην ασφάλτινη οδήγηση. Για την πρώτη το βάρος ανακοινώνεται στα 246 κιλά, ενώ για την έκδοση με τους χυτούς τροχούς, το βάρος πέφτει στα 228 κιλά.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Αναβαθμισμένος είναι και ο εξοπλισμός του TRK 552X, με αναρτήσεις και φρένα να υιοθετούν επώνυμες λύσεις. Το τυπικά για Benelli μεγάλο σε διάμετρο ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά είναι της Marzocchi, όπως και το μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ αμφότερες οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες. Το όνομα της Benelli στις δαγκάνες που έχουμε στο TRK 502 έχει αντικατασταθεί στο TRK 552X με αυτό της J.Juan, με το δικάναλο ABS να ολοκληρώνει το πακέτο της πέδησης.

Benelli TRK 552X – Παρουσιάστηκε στην Κίνα η αναβαθμισμένη έκδοση

Μέσα από τους φωτιζόμενους διακόπτες, ο αναβάτης μπορεί να περιηγηθεί στο μενού της έγχρωμης TFT οθόνης των 5 ιντσών, στο οποίο θα βρει την επιλογή για την ενεργοποίηση των θερμαινόμενων grip και σέλας. Η οθόνη προσφέρει και δυνατότητα συνδεσιμότητας με το smartphone του αναβάτη για διαχείριση κλήσεων και μουσικής, αλλά και πλοήγηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται και αυτή της πίεσης των ελαστικών σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο σύστημα TPMS, που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Τα φωτιστικά σώματα είναι παντού LED, με το traction control να ολοκληρώνει το πακέτο του πλούσιο εξοπλισμού.

Καλά όλα αυτά, όμως σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την ελληνική αντιπροσωπεία της Benelli,  Motoway Γ. Καμπράνης Α.Ε., το νέο TRK 552X δεν αναμένεται να πατήσει τις ρόδες του στην Ευρώπη.

Ετικέτες