Ξανά μονοκύλινδρο Ducati - Η αρχή με Supermotard!

Αποκαλύφθηκε ο νέος αντίπαλος του KTM 690 SMC
Ducati Supermotard spy
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/9/2023

Μια διαρροή φωτογραφίας στο διαδίκτυο, φαίνεται να δείχνει μια Supermotard μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα με το σήμα της Ducati, έτοιμη να παρουσιαστεί ως μοντέλο 2024, μοντέλο που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε On-Off / Enduro έκδοση.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον κυβισμό της νέας Supermotard μοτοσυκλέτας του Borgo Panigale, αν και τα αντίστοιχα μοντέλα του Pierer Group που κυριαρχούν στην κατηγορία κινούνται από μονοκύλινδρο σύνολο 692,7 κ.εκ., που αποδίδει 74 hp. Λογικό είναι λοιπόν η Supermotard μοτοσυκλέτα των Ιταλών να ετοιμάζεται για να ανταγωνιστεί τα KTM 690 SMC, Husqvarna 701 Supermoto & GASGAS SM 700, άλλωστε η Ducati έχει την τεχνολογία και το know-how να βγάλει παραπλήσια -ή και υψηλότερα- νούμερα ιπποδύναμης.

Μια υπόθεση που ακούγεται με ενδιαφέρον όσον αφορά στην προέλευση του συγκεκριμένου κινητήρα, είναι πως η Ducati θα μπορούσε να έχει κόψει στα δύο τον V2 Testastretta κινητήρα των 1.260 κ.εκ., για να βρεθεί με έναν μονοκύλινδρο 630 κ.εκ., ενώ έτσι οι Ιταλοί θα μπορούσαν να γλυτώσουν έξοδα εξέλιξης, χρησιμοποιώντας κεφαλή από τον παραπάνω V2.

Η ιστορία της Ducati ξεκίνησε σε μονοκύλινδρη βάση, με τετράχρονους κινητήρες 50-450 κ.εκ., με και χωρίς Desmo, ενώ τελευταία φορά που η Ducati είχε μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα στη γκάμα της ήταν το Supermono που κατασκευαζόταν μεταξύ 1993-1997, με το εργοστάσιο να παράγει μόλις 67 μοτοσυκλέτες, αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση. Ήταν η πρώτη μοτοσυκλέτα που σχεδίασε για τους Ιταλούς ο Pierre Terblanche, με τον υγρόψυκτο κινητήρα των 549 / 572 κ.εκ. να προέρχεται από τον V2 του 851, με την αφαίρεση του ενός κυλίνδρου, έχοντας όμως δύο μπιέλες με τη δεύτερη να έχει τον ρόλο αντικραδασμικού άξονα, μια ιδέα που χρησιμοποίησε και η BMW στα πρώτα της δικύλινδρα εν σειρά μοντέλα, και σήμερα χρησιμοποιεί η SYM στο MAXSYM TL. Σημειώστε πως το Supermono απέδιδε 75 hp / 10.000 rpm!

Χρόνια τώρα οι φήμες και οι πληροφορίες για μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα Ducati δίνουν και παίρνουν, όμως τώρα έχουμε και φωτογραφία να υποστηρίξει την πληροφορία.

Ετικέτες

Νέο μοντέλο BMW ενόψει: Χαμηλό, μακρύ και σκοτεινό

Αποκαλυπτήρια την Παρασκευή 15 Μαΐου
bmw-new-model-teaser
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/5/2026

H BMW Motorrad δημοσίευσε μια ασαφή και σκοτεινή φωτογραφία για να προλογίσει την αποκάλυψη ενός νέου μοντέλου την Παρασκευή 15/5 και ώρα 20:00 Ελλάδας (19:00 CEST).

Προφανώς δεν αποκαλύπτει περί τίνος πρόκειται, αλλά από τη φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε ένα μακρύ και χαμηλό σουλούπι που εύκολα θα ταίριαζε με ένα bagger μοντέλο.

Η BMW έχει ήδη στη γκάμα της baggers σε δύο μορφές, μια με τον μεγάλο boxer στο R 18 Β και μια με τον εξακύλινδρο στο Κ 1600 Β.

Τι νέο περιμένουμε από τους Γερμανούς; Ένα νέο μοντέλο που σίγουρα θα έρθει κάποια στιγμή σύντομα είναι το R20, με τον νέο μεγαλύτερο boxer όλων των εποχών στα δύο λίτρα χωρητικότητας. Αυτό έχει ήδη εμφανιστεί σε πρωτότυπη μορφή το 2024 στην ετήσια εκδήλωση Concorso d’ Eleganza – Villa d’ Este στην Ιταλία, οπότε ίσως η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα να είναι αυτή που θα μας συστήσει την έκδοση παραγωγής του πρώτου μοντέλου R 20.

Από την άλλη το σύγχρονη αισθητικής φωτιστικό σώμα μπροστά δεν μοιάζει τόσο ταιριαστό με ένα Heritage μοντέλο, οπότε ίσως εδώ η BMW να μας επιφυλάσσει μια διαφορετική έκπληξη. Ένα νέο K 1600 B, για παράδειγμα, ή ίσως κάτι εντελώς καινούργιο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Σε κάθε περίπτωση, σε μερικές μέρες θα γνωρίζουμε πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας.

Ετικέτες