Aprilia Tuono 660 και V4 1100 2021: Έρχονται αλλά σιγά – σιγά

Τα είχαμε δει το 2019…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/8/2020

Η Aprilia έχει λίγο μπερδευτεί για το τι να κάνει εν μέσω πανδημίας με το RS 660 το οποίο αρχικά αναμενόταν από Οκτώβριο να φτάνει στους εμπόρους και περίπου το ίδιο διάστημα να αρχίσουν και οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις. Ωστόσο είδαν ίσως πως είναι πολύ αργά να ξεκινήσουν την επικοινωνία της μοτοσυκλέτας αυτής τόσο αργά, ακόμη και σε μία τέτοια χρονιά, όπως το 2020. Για αυτό και στις βασικές αγορές, την Ιταλία και την Γερμανία τα δύο μεγάλα περιοδικά είχαν μία σύντομη επαφή με το RS660. Κι από την πρώτη στιγμή που είδαμε τον δικύλινδρο κινητήρα που έχει προκύψει από το κόψιμο ενός V4, είχαμε πει πως δεν θα είναι για μία μόνο μοτοσυκλέτα. Κι έτσι ήρθε το Tuono αλλά και το Tuareg, για το οποίο αν θυμάστε είχαμε γράψει πρώτοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα το Tuono 660 είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς αποφασίστηκε να μην αναβληθεί η παραγωγή του για το 2022 και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι γραμμές παραγωγής. Πρόκειται να έχει δύο εκδόσεις, η μία θα είναι όπως και το RS στους 100 ίππους και η άλλη θα βγαίνει με μειωμένη απόδοση για να μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα Α2. Το πλαίσιο θα είναι ίδιο με το RS αλλά η γεωμετρία θέσης οδήγησης θα διαφοροποιείται αρκετά, τόσο εξαιτίας του τιμονιού αλλά και με την σέλα που θέλει να φτιάξει η Aprilia, ώστε η στάση του σώματος να είναι τελείως διαφορετική, φορτίζοντας λιγότερο τον εμπρός τροχό.

Παράλληλα με το 660, ετοιμάζεται και ένα νέο V4 1100 για το 2021 με έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα, σε απευθείας σύγκριση με το Ducati Streetfighter V4. Ακριβώς όπως και στο Ducati, το Tuono V4 1100 2021 θα ομολογκαριστεί με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, που σημαίνει πως η αφαίρεσή τους θα ακυρώνει την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας, τουλάχιστον στις υπόλοιπες χώρες που κάτι τέτοιες λεπτομέρειες μετράνε και μπορούν να αξιολογηθούν.

Η Aprilia βλέπει πως το Streetfighter προχωρά παρόλο τα προβλήματα της αγοράς φέτος κι αυτό την κάνει να αφήσει τις αναβολές και να μην αμφιταλαντεύεται…

Honda CB1000F: Το οδηγήσαμε στο Goodwood Festival of Speed! Σύντομα στο ΜΟΤΟ

Ο Άγγλος συνεργάτης μας, Adam ‘Chad’ Child, άδραξε την ευκαιρία
Honda CB1000F Adam at Goodwood
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/7/2026

Στις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε η τιμή του CB1000F για την ελληνική αγορά, ωστόσο ως τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να το οδηγήσουμε, καθώς η Honda δεν έχει κάνει ακόμη τη σχετική δημοσιογραφική παρουσίαση.

Στο μεταξύ ωστόσο ήταν δεδομένο πως στο πρόσφατο Goodwood Festival of Speed (9-12/7) το CB1000F θα έκανε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά την EICMA του περασμένου Νοέμβρη, αφετέρου γιατί ήταν ήδη γνωστό πως εκεί θα έδινε το παρών ο Freddie Spencer με την αγωνιστική CB750F που ενέπνευσε το σχέδιο του σύγχρονου μοντέλου.

Ακόμη περισσότερο όμως, το ενδιαφέρον κορυφώθηκε με τη δυνατότητα κάποιων επιλεγμένων δημοσιογράφων να οδηγήσουν το νέο Honda CB1000F στο Goodwood, κάτι που φυσικά αφορά και τον Adam.

Λίγη υπομονή λοιπόν ακόμη, καθώς ο συνεργάτης μας έγινε ένας από τους πολύ λίγους Ευρωπαίους που έχουν καβαλήσει το CB1000F και η οδηγική του ανταπόκριση αναμένεται σύντομα, σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη του περιοδικού ΜΟΤΟ.

Μείνετε συντονισμένοι!