Aprilia Tuono 660 και V4 1100 2021: Έρχονται αλλά σιγά – σιγά

Τα είχαμε δει το 2019…
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/8/2020

Η Aprilia έχει λίγο μπερδευτεί για το τι να κάνει εν μέσω πανδημίας με το RS 660 το οποίο αρχικά αναμενόταν από Οκτώβριο να φτάνει στους εμπόρους και περίπου το ίδιο διάστημα να αρχίσουν και οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις. Ωστόσο είδαν ίσως πως είναι πολύ αργά να ξεκινήσουν την επικοινωνία της μοτοσυκλέτας αυτής τόσο αργά, ακόμη και σε μία τέτοια χρονιά, όπως το 2020. Για αυτό και στις βασικές αγορές, την Ιταλία και την Γερμανία τα δύο μεγάλα περιοδικά είχαν μία σύντομη επαφή με το RS660. Κι από την πρώτη στιγμή που είδαμε τον δικύλινδρο κινητήρα που έχει προκύψει από το κόψιμο ενός V4, είχαμε πει πως δεν θα είναι για μία μόνο μοτοσυκλέτα. Κι έτσι ήρθε το Tuono αλλά και το Tuareg, για το οποίο αν θυμάστε είχαμε γράψει πρώτοι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τώρα το Tuono 660 είναι πιο κοντά από ποτέ, καθώς αποφασίστηκε να μην αναβληθεί η παραγωγή του για το 2022 και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι γραμμές παραγωγής. Πρόκειται να έχει δύο εκδόσεις, η μία θα είναι όπως και το RS στους 100 ίππους και η άλλη θα βγαίνει με μειωμένη απόδοση για να μπορεί να οδηγηθεί με δίπλωμα Α2. Το πλαίσιο θα είναι ίδιο με το RS αλλά η γεωμετρία θέσης οδήγησης θα διαφοροποιείται αρκετά, τόσο εξαιτίας του τιμονιού αλλά και με την σέλα που θέλει να φτιάξει η Aprilia, ώστε η στάση του σώματος να είναι τελείως διαφορετική, φορτίζοντας λιγότερο τον εμπρός τροχό.

Παράλληλα με το 660, ετοιμάζεται και ένα νέο V4 1100 για το 2021 με έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα, σε απευθείας σύγκριση με το Ducati Streetfighter V4. Ακριβώς όπως και στο Ducati, το Tuono V4 1100 2021 θα ομολογκαριστεί με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, που σημαίνει πως η αφαίρεσή τους θα ακυρώνει την ασφάλεια της μοτοσυκλέτας, τουλάχιστον στις υπόλοιπες χώρες που κάτι τέτοιες λεπτομέρειες μετράνε και μπορούν να αξιολογηθούν.

Η Aprilia βλέπει πως το Streetfighter προχωρά παρόλο τα προβλήματα της αγοράς φέτος κι αυτό την κάνει να αφήσει τις αναβολές και να μην αμφιταλαντεύεται…

Kawasaki 50th Anniversary Edition - Επετειακά μοντέλα KΧ με άρωμα 90s

Για τα 50 χρόνια από τη γέννηση της motocross γκάμας του Akashi
Kawasaki KX 50th Anniversary
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2023

Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από το ντεμπούτο της γκάμας motocross KX, η Kawasaki παρουσίασε την “50th Anniversary Edition” με τα KX250 και KX450 να έχουν νέο κοστούμι, εμπνευσμένο από τα αγωνιστικά χρώματα του Akashi της δεκαετίας του ’90.

Τον Ιούνιο του 2023, η Kawasaki προχώρησε σε εκτεταμένη ανανέωση του μεγάλου motocross μοντέλου της, KX450, για το 2024. Τελευταία τόσο μεγάλη αλλαγή για το 450 είχαμε να δούμε από την Kawasaki, μία ολόκληρη πενταετία.

Η ιστορία των KX όμως δεν είναι νέα, καθώς το πρώτο μοντέλο με αυτή την ονομασία βγήκε από το εργοστάσιο του Akashi, το μακρινό 1973. Μισός αιώνα ζωής λοιπόν, και η Kawasaki τον γιορτάζει με την έκδοση 50thAnniversary. Μάλιστα, τα νέα αυτά γραφικά τα είδαμε για πρώτη φορά, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, 23-24/9, στην αγωνιστική KX του εργοστασιακού αναβάτη των “πρασίνων” Romain Febvre στην ΜΧ1, στον τελευταίο γύρο του MXGP 2023, στη Βρετανία.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Η νέα έκδοση 50thAnniversary, δεν περιλαμβάνει μηχανικές αλλαγές στα δύο μοντέλα, KX450 και KX250, παρά μόνο αισθητικές παρεμβάσεις με τον βασικό χρωματισμό “Lime Green” να παραμένει ως έχει. Έτσι, βλέπουμε ότι τα λογότυπα KX στα πλαϊνά του ρεζερβουάρ, διατηρούν το χαρακτηριστικό χειροποίητο σχέδιο στα γράμματα από τη δεκαετία του 1990, στον ίδιο ροζ φλούο χρωματισμό που βρίσκουμε και το επετειακό έμβλημα στην πάνω δεξιά μεριά του μπροστινού number plate. To φόντο πίσω από τα γράμματα του ρεζερβουάρ σε μπλε χρώμα, ακολουθεί και αυτό το ίδιο μοτίβο από εκείνη την δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό στο ρεζερβουάρ, που υποδηλώνει τον κυβισμό του κάθε μοντέλου. Η χαρακτηριστική μπλε σέλα των KX της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται και εδώ, ενώ για τη δημιουργία της, όπως μας ενημερώνει η Kawasaki χρησιμοποίησε δείγμα από την αυθεντική σέλα της τότε εποχής.

Kawasaki 50th Anniversary Edition

Τα πλαϊνά καλύμματα του υποπλαισίου διαθέτουν περίγραμμα numberplate, σε λευκό χρώμα, όπως ίσχυε για όλα τα KX από το 1973 μέχρι και το 2019, προτού γίνουν μαύρα. Άβαφα πλαστικά είναι στη συγκεκριμένη έκδοση τα καλύμματα του πιρουνιού -στην βασική σειρά είναι πράσινα. Αλλαγμένο είναι και το προστατευτικό κάλυμμα του πίσω φρένου, το οποίο είναι και αυτό από άβαφο πλαστικό (λευκό), αντί για μαύρο στη βασική έκδοση. Οι άνω και κάτω τιμονόπλακες, όπως και τα στεφάνια των τροχών είναι σε ασημί χρώμα, σε αντίθεση με το μαύρο της βασικής έκδοσης.

Η τελευταία πινελιά εντοπίζεται στο ψαλίδι, όπου το 90s λογότυπο “Uni-Trak” έχει αναπαραχθεί επακριβώς σε περίγραμμα, γραμματοσειρά αλλά και χρωματισμό.

Τα νέα KX450 50thAnniversary Edition και KX250 50thAnniversary Edition θα είναι διαθέσιμα στους επίσημους εμπόρους λιανικής της Kawasaki, ως μοντέλα του 2024, δίπλα στην υπόλοιπη offroad γκάμα της εταιρείας με το εκτενώς ανανεωμένο KX450.

Ετικέτες