Benelli: Νέοι κινητήρες και η έκδοση παραγωγής του 1200GT

Αγώνας δρόμου για την πρωτιά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

23/9/2020

Τους τελευταίους μήνες οι κινέζικες εταιρείες έχουν μπει για τα καλά σε έναν αγώνα δρόμου για το ποια θα έχει πρώτη τους μεγαλύτερου κυβισμού και με τους περισσότερους κυλίνδρους κινητήρες. Η Benelli (που ανήκει στον όμιλο της Qianjiang), μπορεί να έχασε το προβάδισμα σε αυτή την άτυπη κούρσα, καθώς είχε προλάβει η CFMOTO να παρουσιάσει πρώτη το δικύλινδρο 1250TR-G, αλλά παρουσίασε λίγες μέρες μετά κι εκείνη, την τελική μορφή παραγωγής της γιγαντιαίας τουριστικής μοτοσυκλέτας της με τον τρικύλινδρο κινητήρα των 1200 κυβικών. Οι φήμες, τα “κατασκοπικά” σχέδια και οι φωτογραφίες με πρωτότυπα στους δρόμους της Κίνας, είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους από το 2016, ενώ φέτος τον Ιανουάριο διέρρευσε η πρώτη φωτογραφία και μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Τώρα όμως στην έκθεση Chongqing Motor Show της Κίνας εμφανίστηκε στην τελική της μορφή, όπως θα την παραλάβουν στα χέρια τους οι επίδοξοι ιδιοκτήτες. Οι αριθμοί δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, διότι από τη μια μεριά έχουμε 134 ίππους, που είναι αντίστοιχοι με ενός BMW 1250RT (136 έχει η RT συγκεκριμένα) και τελική ταχύτητα 230km/h που είναι μια χαρά για γρήγορα ταξίδια στις εθνικές οδούς. Από την άλλη όμως η ροπή του τρικύλινδρου των 1200 κυβικών είναι μόλις 9kg/m και αν το πραγματικό βάρος ξεπερνά τα 330 κιλά όπως είχε διαρρεύσει το Ιανουάριο, οι προσπεράσεις και γενικά οι επιταχύνσεις εν κινήσει θα θέλουν υπομονή…

Ανάμεικτα είναι και τα συναισθήματα από το επίπεδο εξοπλισμού, όπου με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε δύο ακτινικές δαγκάνες της Brembo και upside-down πιρούνι της Showa (πιθανόν Made in China αλλά τουλάχιστον έχουν όνομα πάνω τους…), υδραυλικό συμπλέκτη (πρέπει να είναι η πρώτη κινέζικη μοτοσυκλέτα με τέτοιο συμπλέκτη αν δεν κάνουμε λάθος), keyless τεχνολογία, LED φώτα, ηλεκτρική ζελατίνα και καθρέπτες παρακαλώ, αλλά και δύο κάμερες! Στα μείον είναι σίγουρα ο πίνακας οργάνων με μια μικρού μεγέθους TFT οθόνη ανάμεσα σε δύο αναλογικά όργανα (στροφόμετρο/ταχύμετρο) και πολύ μαύρο πλαστικό γύρω τους. Πάνω από τα όργανα υπάρχει ένα μεγάλο ορθογώνιο καπάκι που γράφει Benelli και μάλλον είναι εκεί για να μπει κάποιο GPS ή για τον ασύρματο στις αστυνομικές εκδόσεις που ήδη έχει παραλάβει η αστυνομία της Κίνας. Σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές, προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για Euro5, αλλά με την ταχύτητα που κινούνται οι Κινέζοι πλέον, δεν θα μας κάνει έκπληξη αν την δούμε στους Ευρωπαϊκούς δρόμους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η Benelli έδειξε ήδη τη νέα σειρά κινητήρων που ετοιμάζει, όπου πέρα από τους δύο τρικύλινδρους στα 900 και 1200 κυβικά, θα έχει και δύο τετρακύλινδρους στα 650 και 1000 κυβικά, όπου ο τελευταίος είναι παιδί της συμφωνίας με την MV Agusta και θα προέρχεται από την προηγούμενη γενιά των F4.

Έτσι η γκάμα των κινητήρων της θα ξεκινά με μια σειρά μονοκύλινδρων αερόψυκτων στα 250, 380 και 530 κυβικά και θα ακολουθούν οι υγρόψυκτοι δικύλινδροι με κυβισμό 300, 400, 500, 700, 750 και 900 κυβικών. Οι 400, 700 και 900 είναι νέες προσθήκες στη δικύλινδρη γκάμα και δείχνουν πως η κινέζοι γνωρίζουν πολύ καλά τις φορολογικές-νομικές ιδιαιτερότητες κάθε αγοράς σε αυτόν τον πλανήτη και ετοιμάζουν μοντέλα κομμένα και ραμμένα για κάθε μία ξεχωριστά! Η αποκάλυψη εδώ είναι το νέο Leoncino Cross, που μοιάζει πολύ σε φιλοσοφία με τα Triumph Scambler 1200XC και το Ducati Desert Sled. Στους μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρες που θα έχουν στη γκάμα τους τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Η μία πλατφόρμα κινητήρων θα βασίζεται στον τρικύλινδρο κινητήρα που είχαν τα Benelli πριν εξαγοράσει την ιταλική εταιρεία η QJ. Θα έχουν δύο εκδόσεις κυβισμού στα 900 και στα 1200 κυβικά, όπου ήδη ο μεγάλος των 1200 κυβικών έκανε το ντεμπούτο του στην 1200GT που βλέπετε εδώ. Ο 900 είναι για το άμεσο μέλλον και αρχικά προορίζεται για το νέο TNT 899, ένα γυμνό streetfigter για την κατηγορία των Yamaha MT-09, KTM 890 Duke, Kawasaki Z 900 κ.τ.λ.

Στην τετρακύλινδρη πλατφόρμα, όπως είπαμε έχουμε δύο κυβισμούς σε 650  και 1000 κυβικά. Ο 650 αναμένεται να αντικαταστήσει τον σημερινό 600 που έχει το TNT 600, όπως δηλαδή έκανε η Honda με το νέο CB650R. Για τον τετρακύλινδρο των 1000 κυβικών δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, αλλά δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε πρώτα μια γυμνή μοτοσυκλέτα και αργότερα ίσως και κάποιο crossover σαν το Kawasaki Versys 1000.

    


  

 

KTM: Αυτά είναι τα νέα KTM 690 ENDURO R και KTM 690 SMC R 2026!

Ισχυρότερα, με επιθετική εμφάνιση και μπόλικη τεχνολογία
KTM 690
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/8/2025

Η KTM παρουσιάζει τις νέες εκδόσεις των μοντέλων με κινητήρα LC4, τα KTM 690 ENDURO R και KTM 690 SMC R του 2026. Τα δύο μοντέλα έχουν σχεδιαστεί με επιθετική σχεδίαση, βελτιωμένη τεχνολογία και τον πιο ισχυρό μονοκύλινδρο κινητήρα που διατίθεται στην αγορά.

 

2026 KTM 690 ENDURO R

Η 2026 KTM 690 ENDURO R συνεχίζει την παράδοση των dual-sport με αναβαθμίσεις που ενισχύουν τόσο τις off-road, όσο και τις on-road δυνατότητες. Στην καρδιά του βρίσκεται ο τελευταίος μονοκύλινδρος κινητήρας LC4, συμβατός με τις προδιαγραφές Euro 5+, ο οποίος διαθέτει πλέον αναθεωρημένο στροφαλοθάλαμο, συμπλέκτη και προστατευτικό κινητήρα, καθώς και ένα επανασχεδιασμένο σύστημα λαδιού για μεγαλύτερη αξιοπιστία και βελτιωμένη απόδοση.

690

Για το 2026, η KTM 690 ENDURO R αποκτά μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT 4,2 ιντσών, επανασχεδιασμένους διακόπτες, θύρα φόρτισης USB-C και προβολέα LED. Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, η KTM 690 ENDURO R διαθέτει Cornering ABS, Cornering MTC και το ολοκαίνουργιο Dynamic Slip Adjust (διαθέσιμο στην προαιρετική λειτουργία RALLY Ride Mode), που παρέχει στους αναβάτες έλεγχο πρόσφυσης σε πραγματικό χρόνο, προσαρμοσμένο στο έδαφος. Το νέο φέρινγκ και τα ανανεωμένα εξαρτήματα όσον αφορά την ανάρτηση, εστιάζουν στην άνεση και στην καλύτερη αίσθηση τόσο σε χώμα όσο και σε άσφαλτο.

 

2026 KTM 690 SMC R

Η KTM 690 SMC R αποτελεί από καιρό το σημείο αναφοράς στον κόσμο του Supermoto και για το 2026 έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Όπως και με την KTM 690 ENDURO R, ο αναβαθμισμένος κινητήρας LC4 προσφέρει αυξημένη απόδοση, ενώ η ρύθμιση της ανάρτησης εστιάζει στην καλύτερη αίσθηση του δρόμου και την ευελιξία.

690

Οι αναβάτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους μια σειρά από τεχνολογικές αναβαθμίσεις, όπως έγχρωμη οθόνη TFT 4,2 ιντσών, αναβαθμισμένους διακόπτες και βοηθήματα αναβάτη, όπως το Cornering ABS και το Cornering MTC. Οι διαφορετικές επιλογές ABS εξασφαλίζουν ότι η μοτοσυκλέτα μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε στυλ οδήγησης, από τους δρόμους της πόλης μέχρι την πίστα. Η συνδεσιμότητα με smartphone είναι διαθέσιμη μέσω του KTMConnect.

 

Και οι δύο μοτοσυκλέτες επωφελούνται από μια πλήρη γκάμα KTM PowerParts και KTM PowerWear, επιτρέποντας στους αναβάτες να εξατομικεύσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Τα μοντέλα 2026 KTM 690 ENDURO R και 2026 KTM 690 SMC R θα είναι διαθέσιμα στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM από τον Σεπτέμβριο του 2025.